Ya bunu tahmin etmek zor. Verilere bakarsak mesela Ekim 2025 eurobond ihraçlarının 14%'ü sadece Türkiye'ye yapılmış
* . Ama... benim yerli alıcı olarak eurobond talep toplamasına girebilmem için nitelikli yatırımcı olmam gerekiyor, bir alt sınır var. Çoğu eurobond yatırımcısı TC vatandaşı bu şartı sağlamadığı ya da kendisi bu süreçle uğraşmak istemediği için bankadan alıyor da olabilir.
Ya burada esas karışıklık şurada çıkıyor. Ben HSBC'den 50bin eur eurobond aldım diyelim. Bunu HSBC Hazine'den aldığı için yurt dışına ihraç olarak kayda geçiyor. Kağıdı çıktığı gibi bana vermiş de olabilir, kendi yatırımı olarak tutuyor olabilir, veya ben istedim diye Londra'daki bir başka bankada duran bond'u da bana verebilir. Onun kaynağını bulmak çok zor olur, ama temel söylediğin mantık doğru elbette.
Benim sömürü diye bakmama sebebim, dünyanın böyle dönüyor olması. ABD dünyadan parayı aynı şekilde topluyor, ikinci dünya savaşı sonrası bütün ekonomik sistem böyle kuruldu zaten. Bütün Dünya parasını ABD'ye gönderiyor, sonra da getirisiyle geri alıyor. Herhangi bir ABD'linin buna biz sömürülüyoruz diye baktığını sanmıyorum.
Zira önemli olan hazinenin bu borçları alınca ne yaptığı.
* kendim araştırmadım, gemini bu veriyi iletti.