Yeni filminiz hazır beyler bu sefer gey mey yok

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Ben bunu algılayamadım: Neden iki parmak manetin üzerinde beklerken limon gibi sıkamıyoruz da dört parmak elcik üzerindeyken ihtiyaç halinde (en az 200) milisaniyelik gecikme manete ulaştığımızda limon gibi sıkmayı becerebiliyoruz? Bunun açıklaması nedir acaba? Parmakların elcikten manete 200ms içinde gitmesi de bir refleks hareketi değil mi?

Normal bir fren yaparken elbette limon gibi sıkabilirsiniz .

Ama

Acil frende işler değişir , o anda maneti kontrollü olarak değil refleks olarak çekersiniz. Refleks hareketler yapılabilecek en güçlü ve hızlı şekilde bilinçsizce yaptığımız hareketlerdir. Bu şekilde kontrolsüz çekilen manet bize en iyi frenlemeyi sağlayamıyor maalesef. Halbuki elcikten manete uzatılan parmakların ilk uzanması refleks ile olurken çekme hareketinde kontrol tekrar bilincimize geçer. Refleksler ikili üçlü kombinasyon olmaz sadece ilk hareket reflekstir.

Bu nedenle o 200 mili saniyeyi feda ederiz ama totalde daha kısa ve kontrollü fren mesafesi elde ederiz.

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Yarın öbür gün Tommykel ile sürersen herif seni yolda kevgire çevirir sonrada forumda “Gagalı V Strom u SYM ile nasıl delik deşik ettim “ diye başlık açar. Bütün köftecilere malamat olursun maazallah.
Hocadan öğretmemeye yeminli olduğu teknikleri öğrenir, scooter ile başlığı açarım :D

Gerçi İzmir'e dönerken Varna'dan Burgas'a virajlarda sınırı erken saatte geçeceğim diye Duke200 üzerinde yolda yakaladığım bir GS'li abiyi delmişliğim var. Adam sonra yetişti, Alman; sie fahren sehr schnell dedi gülerek. Ben de bitte, vielen dank dedim güleryüzle. Tabi Burgaz sonrası düzlüklere geçtikten sonra senaryo değişti :)

Son düzenleme:
Motosikleti
cbf 150
Normal bir fren yaparken elbette limon gibi sıkabilirsiniz .

Ama

Acil frende işler değişir , o anda maneti kontrollü olarak değil refleks olarak çekersiniz. Refleks hareketler yapılabilecek en güçlü ve hızlı şekilde bilinçsizce yaptığımız hareketlerdir. Bu şekilde kontrolsüz çekilen manet bize en iyi frenlemeyi sağlayamıyor maalesef. Halbuki elcikten manete uzatılan parmakların ilk uzanması refleks ile olurken çekme hareketinde kontrol tekrar bilincimize geçer. Refleksler ikili üçlü kombinasyon olmaz sadece ilk hareket reflekstir.

Bu nedenle o 200 mili saniyeyi feda ederiz ama totalde daha kısa ve kontrollü fren mesafesi elde ederiz.
Şimdi güzel bir konu olabilir tabi bu milyon kare tartışıldı. Okan hocanın dediklerindede haklılık var ama birde tecrübe dediğimiz olguda var.

Yeni öğrenenler Okan hocanın dediği gibi öğrenirse onlar açısından en güvenlisi. Çünkü zilyon tip motor var kimi yeni başlıyanlar bizim gibi ultra modern motorlara binmiyor. Çan çino biniyor yada 90 larda kalma bazı motorlara biniyorlar.

Bu ne demek herkezsin fren sistemi aynı değil demek.

Tabi Okan hoca hoca mantıgıyla ilerlediği için böyle. Ama gerçekte Moto gp olsun TT olsun World super bike yarışları olsun yada herhangi bir modern yurtdışı eğitim veren yer olsun artık tek ortak nokta 2 parmağın frende olmasıdır.

Modern iki tekerli araçlar çok gelişti artık ayarlanır manetler var, frenler daha hassas ve aynı zamanda daha kontrollü.

bu vidyoyu koydum çünkü çok güzel özetlenmiş zaten alttaki yorumlardanda anlaşılıyor neden kullanılması gerektiği.

Ben aslında şaka yollu motocrossdan kalma alışkanlık dedim ama burda aslında demek istediğim şey motocross motosiklet camiası içindeki en zor spordur ve belirsizlikler zirvededir. Mesela inek çıkabilir :) mesela uçurum çıkabilir, mesela yol bir anda değişebilir.

Bunların haricinde en önemli nedenlerden biride Tail brakingdir. Bunu çok hocalar öğretmez çünkü anlattıkları herşeye karşı bir sistemdir. Bundan öcü gibi kaçınırlar, bende arkadaşlarıma anlatmam çünkü öğrenene kadar motorlarını yatırıcaklarını bildiğim için.

Şu anda en doğru duruş en hızlı duruş 2 yada 4 parmagın manette olmasıdır. Reaksiyon süreleriniz epey düşer.

bu videodada dediklerimi bir hoca özetlemiş.

Vespada neden kullanmıyorum derseniz, çok basit iki tane manet var ve vespa arka frenle duran bir motor ve ben debriyaj sıkmaya alışık oldugum için onuda çok sert çekiyorum. bu yüzden kendimi eğitmek için yapıyorum. çok fazla değişik tip motorum var hepsinin sistemi farklı ne yazıkki.

Gençler hocaları dinlesin ama zamanla kendi teknilerini geliştirirler.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
@kamyoncumemo güzel paylaşımlar, şu an başım kalabalık çok detaylı bakıp okuyamıyorum, ikinize de ayrı ayrı detaylı cevap yazamıyorum.

Genel çerçeveye göre yorumluyorum: Okan Hocanın açıklamasına itirazım olmamakla birlikte bu konuda ben de senin kamptayım... (Benzer bir konuda ben de video falan paylaşmıştım diye hatırlıyorum.)

Motosikleti
...............Bunların haricinde en önemli nedenlerden biride Tail brakingdir. Bunu çok hocalar öğretmez çünkü anlattıkları herşeye karşı bir sistemdir.
Eğer ki ön ve arka freni ayrı ayrı trail brake stili kullanırsan, çizginle oynar hale gelirsen üfff dadından yinmez.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Hocadan öğretmemeye yeminli olduğu teknikleri öğrenir, scooter ile başlığı açarım :D

Gerçi İzmir'e dönerken Varna'dan Burgas'a virajlarda sınırı erken saatte geçeceğim diye Duke200 üzerinde yolda yakaladığım bir GS'li abiyi delmişliğim var. Adam sonra yetişti, Alman; sie fahren sehr schnell dedi gülerek. Ben de bitte, vielen dank dedim güleryüzle. Tabi Burgaz sonrası düzlüklere geçtikten sonra senaryo değişti :)
schnell schnell ikilemesi niyeyse aklıma @tommygun 'ı getirdi. Niye acaba?

Motosikleti
Şimdi güzel bir konu olabilir tabi bu milyon kare tartışıldı. Okan hocanın dediklerindede haklılık var ama birde tecrübe dediğimiz olguda var.

Yeni öğrenenler Okan hocanın dediği gibi öğrenirse onlar açısından en güvenlisi. Çünkü zilyon tip motor var kimi yeni başlıyanlar bizim gibi ultra modern motorlara binmiyor. Çan çino biniyor yada 90 larda kalma bazı motorlara biniyorlar.

Tabi Okan hoca hoca mantıgıyla ilerlediği için böyle. Ama gerçekte Moto gp olsun TT olsun World super bike yarışları olsun yada herhangi bir modern yurtdışı eğitim veren yer olsun artık tek ortak nokta 2 parmağın frende olmasıdır.

Modern iki tekerli araçlar çok gelişti artık ayarlanır manetler var, frenler daha hassas ve aynı zamanda daha kontrollü.

bu vidyoyu koydum çünkü çok güzel özetlenmiş zaten alttaki yorumlardanda anlaşılıyor neden kullanılması gerektiği.

Ben aslında şaka yollu motocrossdan kalma alışkanlık dedim ama burda aslında demek istediğim şey motocross motosiklet camiası içindeki en zor spordur ve belirsizlikler zirvededir. Mesela inek çıkabilir :) mesela uçurum çıkabilir, mesela yol bir anda değişebilir.

Bunların haricinde en önemli nedenlerden biride Tail brakingdir. Bunu çok hocalar öğretmez çünkü anlattıkları herşeye karşı bir sistemdir. Bundan öcü gibi kaçınırlar, bende arkadaşlarıma anlatmam çünkü öğrenene kadar motorlarını yatırıcaklarını bildiğim için.

Şu anda en doğru duruş en hızlı duruş 2 yada 4 parmagın manette olmasıdır. Reaksiyon süreleriniz epey düşer.

Vespada neden kullanmıyorum derseniz, çok basit iki tane manet var ve vespa arka frenle duran bir motor ve ben debriyaj sıkmaya alışık oldugum için onuda çok sert çekiyorum. bu yüzden kendimi eğitmek için yapıyorum. çok fazla değişik tip motorum var hepsinin sistemi farklı ne yazıkki.

@kamyoncumemo güzel paylaşımlar, şu an başım kalabalık çok detaylı bakıp okuyamıyorum, ikinize de ayrı ayrı detaylı cevap yazamıyorum.

Genel çerçeveye göre yorumluyorum: Okan Hocanın açıklamasına itirazım olmamakla birlikte bu konuda ben de senin kamptayım... (Benzer bir konuda ben de video falan paylaşmıştım diye hatırlıyorum.)

Beyler her ikiniz de performaslı sürüşteki agresif frenleme ile yol sürüşünde hayat kurtaran acil frenlemeyi birbirine karıştırıyorsunuz. Pistte yukarıda yazdığınız şeylerin altına imzamı atarım ama trafiğe açık yol başka bir dünya .

Sevgilerimle

Bu konunun daha önce tartışıldığını hatırladım, hatta aşağıdaki video da paylaşılmıştı. Şahsen ben trafikte çok vakit geçirdiğim için iki parmağım fren manetinde gitmeye özen gösteriyorum, aklıma daha çok yatıyor. Bi de iki parmak fren manetindeyken gazı daha hassas kullanabiliyorum.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Bu konunun daha önce tartışıldığını hatırladım, hatta aşağıdaki video da paylaşılmıştı. Şahsen ben trafikte çok vakit geçirdiğim için iki parmağım fren manetinde gitmeye özen gösteriyorum, aklıma daha çok yatıyor. Bi de iki parmak fren manetindeyken gazı daha hassas kullanabiliyorum.

Acil bir duruma denk geldiginde @Okan Sinan Ocan hocanin hakliligini anlarsin. Iki parmak frende teknigi offroad icindir. Yol surusunde hocanin dedigi fren hayat kurtarir.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Beyler her ikiniz de performaslı sürüşteki agresif frenleme ile yol sürüşünde hayat kurtaran acil frenlemeyi birbirine karıştırıyorsunuz. Pistte yukarıda yazdığınız şeylerin altına imzamı atarım ama trafiğe açık yol başka bir dünya .

Sevgilerimle
Agresif frenleme veya performanslı sürüş ile ilgili bir şey değil bence bu konu. Tecrübe ile ilgili; yeni başlayan / tecrübesiz biniciler dört parmak sıksın tabi. Motosiklet sürmenin dinamiklerini biraz tecrübe etmiş ve anlamış kişiler için iki parmak daha uygun gibi duruyor - en azından benim anlayışımda öyle. Paylaşılan videolar pist sürüşü bağlamında değil.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Aha benim paylaştığım video buydu sanırım. (Ayrıca Canyon Chasers'tan video da paylaşmışımdır...)

Acil bir duruma denk geldiginde @Okan Sinan Ocan hocanin hakliligini anlarsin. Iki parmak frende teknigi offroad icindir. Yol surusunde hocanin dedigi fren hayat kurtarir.
Katılmıyorum, 10 yıldır 2 parmak fren kullanıyorum. Hayatımda 3 defa motordan düştüm; 2 tanesi acemilik zamanım ABS'siz motorda frene 4 parmak asıldığım senaryolardı. (Birinde hızım yanlıştı, diğerinde konumlanmam... İlki de daha ehliyet almadan kardeşimin motoru mahalle arasında deneme için kullanırken ters yönden gelen bir kuryeden kaynaklı panik yapıp dar bir kavşakta düşük hızda motoru olması gerekenden fazla yatırmıştım.)

Son düzenleme:
Motosikleti
cbf 150
Dediğim gibi bu iş tecrübe ile alakalı, ben motocrossdan geliyorum alışkanlıklarım ordan kalma. Racing de kullanıyorum endruda genel olarak her motoru. Hepsinin ayrı dinemiği var. Ben size farklı birşey sorucagım ya elektirikli motosiklet?

Nasıl durucaksınız?

Dediğim gibi bu iş tecrübe ile alakalı, ben motocrossdan geliyorum alışkanlıklarım ordan kalma. Racing de kullanıyorum endruda genel olarak her motoru. Hepsinin ayrı dinemiği var. Ben size farklı birşey sorucagım ya elektirikli motosiklet?

Nasıl durucaksınız?
049bfa7d1dea595646f893cba178a9bd.png

Bu şekilde durmak en iyisi ceyranlılarda.

Motosikleti

Nasıl durucaksınız?
Benim eskilerden aklımda kalan bir laf var;
Eğitimlerden önce 2 konuyu çok iyi ve dürüstçe aklımıza yazmamız gerekiyor,
1 - Motorumuzun güvenli operasyonel kabiliyetleri ; scooter ile enduroya gitmemek gibi :)
2 - Kişisel bilgi ve becerimizin motor beceriler dahil sınırları ; ki bu konu çok çok çok geniş... Bilmemkim yapıyor ben niye yapmayayım - mesela çocukluğundan beri 2 teker tepesinde olup 40ında motora başlayıp eğitimdi videoydu diye bu geniş sınırları kendine dürüst davranmayıp aşanlar.

Hepsinin ayrı dinamiği var.
2T'de motor freni olmaması gibi.
Ben size farklı birşey sorucagım ya elektrikli motosiklet?
Orada konu bende tamamen kayıp mesela; rejenerasyon olan sistemlerde viraj dinamiği, motor freni yerine bunun olması... Tuhaf bir hissiyat...

Motosikleti
Agresif frenleme veya performanslı sürüş ile ilgili bir şey değil bence bu konu. Tecrübe ile ilgili; yeni başlayan / tecrübesiz biniciler dört parmak sıksın tabi. Motosiklet sürmenin dinamiklerini biraz tecrübe etmiş ve anlamış kişiler için iki parmak daha uygun gibi duruyor - en azından benim anlayışımda öyle. Paylaşılan videolar pist sürüşü bağlamında değil.

Nasıl durucaksınız?

Sevgili arkadaşlar

Her ikiniz de dönüp dolaşıp işi tecrübeye getiriyorsunuz.Yani tecrübeli adam iki parmak kullanır diyorsunuz.

O zaman şöyle yapalım

- Motosiklet üzerin +40 yıl

Eğitimle tanışmadan önceki 25 yıl oldukça darkside daydım. Yani hiçbir zaman Kamyoncu kardeşim kadar sakin kullanmadım.

Sahip olunan 30+ farklı motosiklet

Meslek gereği kullanıp denenmiş 200+ farklı modelmotosiklet

Yıllık ortalama 50.000 km motosiklet üzerinde seyahat eğitim pist vs

Toplamda sadece motosiklet üzerinde milyon km yi geçeli çok oldu artık saymıyorum.

Dünyanın değişik ülkelerinde farklı ekollerden alınmış eğitimler ( bunların içerisinde bolca pist eğitimleri de var)

Sadece CSS den yurtiçi ve dışında alınan eğitimler (tüm seviyelerde) ton ile

Şu yukarıda yazılanlar sanırım sizin ikinizin toplam tecrübenizden bir miktar daha fazladır.

Yani diyeceğim odur ki

Bu işler tecrübe ile olsaydı , iki parmak freni siz değil ben savunuyor olurdum.

Sevgilerimle

Motosikleti
cbf 150
Benim eskilerden aklımda kalan bir laf var;
Eğitimlerden önce 2 konuyu çok iyi ve dürüstçe aklımıza yazmamız gerekiyor,
1 - Motorumuzun güvenli operasyonel kabiliyetleri ; scooter ile enduroya gitmemek gibi :)
2 - Kişisel bilgi ve becerimizin motor beceriler dahil sınırları ; ki bu konu çok çok çok geniş... Bilmemkim yapıyor ben niye yapmayayım - mesela çocukluğundan beri 2 teker tepesinde olup 40ında motora başlayıp eğitimdi videoydu diye bu geniş sınırları kendine dürüst davranmayıp aşanlar.

2T'de motor freni olmaması gibi.

Orada konu bende tamamen kayıp mesela; rejenerasyon olan sistemlerde viraj dinamiği, motor freni yerine bunun olması... Tuhaf bir hissiyat...
O yüzden konuyu açtım, rejenatiflerde viraja girdiğinizde trail braking yapıyorsunuz zaten içerde gaz kolunu yada itiş kolunu çevirmezseniz.

Yani motorlar motorlar çok doğrusu ve çok yanlışı olan konular.

Ben eğitimci değilim o yüzden o çerçeveden bakamam ama tecrübem var şaka yollu başka bir toopicde yazdıgım gibi ben evden yavaş çıkıyorum ilk başta.

Benim videolarımda hiç araba gördünüzmü? görmeniz zor çünkü as işlek yollarda gezerim. Benim kendi güvenlik çemberim var özetle.

Okan abiyi bilmem ama ben çok arkadaşımı kaybettim offroadda onroadada o yüzden kendimce işimi iyi bilirim. ama kimseyede öğretmem birşey.

Sevgili arkadaşlar

Her ikiniz de dönüp dolaşıp işi tecrübeye getiriyorsunuz.Yani tecrübeli adam iki parmak kullanır diyorsunuz.

O zaman şöyle yapalım

- Motosiklet üzerin +40 yıl

Eğitimle tanışmadan önceki 25 yıl oldukça darkside daydım. Yani hiçbir zaman Kamyoncu kardeşim kadar sakin kullanmadım.

Sahip olunan 30+ farklı motosiklet

Meslek gereği kullanıp denenmiş 200+ farklı modelmotosiklet

Yıllık ortalama 50.000 km motosiklet üzerinde seyahat eğitim pist vs

Toplamda sadece motosiklet üzerinde milyon km yi geçeli çok oldu artık saymıyorum.

Dünyanın değişik ülkelerinde farklı ekollerden alınmış eğitimler ( bunların içerisinde bolca pist eğitimleri de var)

Sadece CSS den yurtiçi ve dışında alınan eğitimler (tüm seviyelerde) ton ile

Şu yukarıda yazılanlar sanırım sizin ikinizin toplam tecrübenizden bir miktar daha fazladır.

Yani diyeceğim odur ki

Bu işler tecrübe ile olsaydı , iki parmak freni siz değil ben savunuyor olurdum.

Sevgilerimle
okan hocam benim sakin kullanmamdaki dinamikler biraz farklı, biz hayata zorlu başladık zorlu yerlerde yaşadık zorlu arkadaşlıklarımız oldu ve dramatik sonları gördük ve öğrendik.

Tabikide tecrübe bir kriter değil ama şunu lütfen unutma sen eğitimcisin. Tek bir doğru yok. Kabul görmüş tek bir gerçeklik yok.

Rahmetli Schumaer diyeceğim öldümü ölmedi fikrim yok takip etmedim, sol ayagıyla fren yapar mesela bu doğrumudur hocam yani eğitimlerde varmı?

Benim yaşadıklrım geldiğim klasman ve sürüş karakterim eğitimcilerden farklı olabilir ki eğitimcilerde kendi aralarında yüzde 50 ayrılır bu konuda ortak bir karar yoktur. Ben el frende kullanırım ayrıca bende throttle gripde vard uzun yol yaptıgımdan ötürü onuda kullandıgım için benim için en rahat sistem bu. Riskli durumlarda hayatta kaldımmı? yazıdıgma göre buraya kaldım. hepimiz motor üstünde kaza riski yaşamışızdır.

Ben arkadaşlara böyle yapın dedimmi? yada doğrusu budur dedimmi? hayır.

Dememde tıpkı bir katana gibi düşünün her samuay kendi kılıcını kendi stiline uygun biler, ben yarışlardan geliyorum böyle rahat ediyorum.

Genç arkadaşların kafası karışıcagından ötürü beni örnek alında demiyorum hep dediğim şey şudur her yazdıgım topkide hatta bugün bile yazdım sanırım GİDİN EĞİTİM ALIN.

Motor konusundada böbürlendiğimi görmemiştir kimse kaç km yaptıgımı bende saymadım ama büük ihtimalle bir tommy kadar değildir :)

Son düzenleme:
Hocaya zaten lafım yok fakat hafta içi motor üzerinde geçirdiğim zamanın %75'inde filtreleme yapıyorum. Haliyle 30-40'la giderken de olsa 2 parmağım manette olduğu zaman zınk diye durabiliyorum, bir de aradan dereden sürdüğüm için gazı daha hassas kullanabiliyorum. Ben eğitimsizim fakat kendimce gördüğüm şeyleri de deniyorum ara sıra, gidonu normal tutarken gazı hassas kullanmayı ve 4 parmak fren yapmayı da öğrenmem gerekir ama yukarıda attığım videoda olduğu gibi, 2 parmakla da gayet zıbam diye durulabiliyor... Şimdiye kadar panik fren yaptığım oldu, önüme kedi köpek poşetli teyze falan fırladığı da oldu, hepsinde durabildim çok şükür.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Hocaya zaten lafım yok fakat hafta içi motor üzerinde geçirdiğim zamanın %75'inde filtreleme yapıyorum. Haliyle 30-40'la giderken de olsa 2 parmağım manette olduğu zaman zınk diye durabiliyorum, bir de aradan dereden sürdüğüm için gazı daha hassas kullanabiliyorum. Ben eğitimsizim fakat kendimce gördüğüm şeyleri de deniyorum ara sıra, gidonu normal tutarken gazı hassas kullanmayı ve 4 parmak fren yapmayı da öğrenmem gerekir ama yukarıda attığım videoda olduğu gibi, 2 parmakla da gayet zıbam diye durulabiliyor... Şimdiye kadar panik fren yaptığım oldu, önüme kedi köpek poşetli teyze falan fırladığı da oldu, hepsinde durabildim çok şükür.
Yavas ve aralardan gidiyorsan kapali alan hakimiyet egitimi tavsiye ederim. Ben aldim, cok faydali oldu.
Motor isi pek cok seyde oldugu gibi kendi kendimize degil de iyi bir egitmenle daha iyi ogrenecegimiz bir sey. Misal dusuk hizlarda arka fren+yarim gaz ile hareket etmek cok rahat. Bunu deneye yanila bulmak kolay olmaz. Bir de dusuk hizlarda gidon biraz bile kirik olsa on freni ani sıkarsan lap diye yerde bulursun kendini. Tecrube😂
4 parmak ile freni daha kontrollu kullanabiliyorsun, dozunu ayarlamak daha rahat.
Rospa da olsa alman ekolu de olsa japon ekolu de olsa bu ogretilenler 10 yillarin birikimi ve arastirmasi ile ortaya cikmis teknikler. Amerikayi yeniden lesfetmeye gerek yok bence.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Asıl senin bu babaannem gibi sürmene bir çare bulmamız lazım . Yarın öbür gün Tommykel ile sürersen herif seni yolda kevgire çevirir sonrada forumda “Gagalı V Strom u SYM ile nasıl delik deşik ettim “ diye başlık açar. Bütün köftecilere malamat olursun maazallah.
Merak etmeyin bizim her köfte turunda tommygun gagalı vstrom'dan hızlı sürüyor. henüz SYM ile tanışamadık ama SYM ile bile virajlı yollarda beni rahat geçeceği kesin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar