- Motosikleti
- Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Çenesi değil tepesi olmuş?
Çenesi değil tepesi olmuş?
senin kıymetini bilemediler... boşver - iyi haftalar.İnsan bu adam gecenin 1'inde bu kadar uğraşmış hiç tarzı olmayan bir şekilde yazmış. Belli ki değer vermiş uğraşmış, hatır için bari bugün tansiyon yükseltebilecek bir şey yazmayayım ya da işimi özelden halledeyim der.
O dediğiniz anca evropa'da falan olabilir, bizim buralar da Eminönü yağmur yağdımı göle dönüyor. Yanlış anlama deniz kenarı ha. Eğimi katmayalım konuya bir sürü yerde ters eğim var.Gecenlerde "kamber" yada Turkce "Kambur" diyebilcegimiz bir acidan bahsettiydim, biliyorsunuz yollarin ustu su tutmasin diye ortalari yuksek, kenarlari dusuk yapilir ki yagmur suyu yolda gollenmesin. Iste bu kamber acisi sag virajda motoru daha kolay ve guvenli yatirmanizi (motorun yatmasini) sagladigi gibi sol virajda ise tam aksi, viraj almayi dengesiz, ve guvensiz hale getiriverir. Ayni yaricaptaki sag ve sol viraji ayni maksimum hizda almaniz mumkun degildir. Sol virajda motor yere yapisiverir (lowsiding), dolayisi ile daha yavas girmeniz gerekir. Ama az once bahsettigim gibi sol virajlar her zaman sag virajlardan daha uzun yaricapli oldugu icin bu dezavantaj ortadan kalkar. Ama kamber acisi dezavantaji (buna "ters egim" de diyebilirsiniz) herzaman orada sizi beklemektedir.
yazı sahibi zaten senelerdir Amerika'da yaşıyor.O dediğiniz anca evropa'da falan olabilir, bizim buralar da Eminönü yağmur yağdımı göle dönüyor. Yanlış anlama deniz kenarı ha. Eğimi katmayalım konuya bir sürü yerde ters eğim var.
işte usul erkan bilen adam konuya yaklaşımından belli oluyor , teşekkürler üstad..Reşat Arbaş - Donald Duck alıntısı;
Sola Dönüş
Baska aracin etken olmadigi, viraj alma hatasi sonucu meydana gelen motosiklet kazalarinin buyuk cogunlugu sola donerken oluyor. Cunku "Sola donmek, saga donmekten daha zordur!"..
Aslinda konuya biraz geriden baslayalim ve kontra teknigini hatirlayalim.Nasildi? Solu it sola don, sagi it saga don.kisaca tabii.
Simdi hemen bir deneyle yukarda yazdigim tezi curuteyim; oturdugunuz yerden sol elinizin iciyle onunuzdeki masayi itin.Ayni motordaki gibi on-kolunuz yere parallel, relaks bir tarzda. Kolayca gittigini goreceksiniz. Simdi, sag elinizi yumruk yapip, sanki gaz verir gibi bukerek, yumrugunuzla itin. Evet eliniz biraz aciyabilir ama hemen anlayacaksiniz ki sol kolun verdigi gucu veremiyorsunuz. Solu itmek daha kolay yani. Genis duz bir alana cikalim ve kontra teknigini hem saga hem sola deneyelim.saga donerken ayni zamanda gaz da verdigimiz icin bunun sola donusten biraz daha zor oldugunu gorursunuz.iste yukardaki tez ikinci kez curutulmus oldu...
Bir baska konu da viraj yaricapi ile ilgili. Bir virajin yaricapi ne kadar buyukse o viraji almak o kadar kolaydir degilmi? Yani aslinda dumduz bir yol yaricapi sonsuz bir daire parcasidir.Neyse lise ogretmenligi bir yana, diyecegim su ki sola donuslerde virajin yaricapi her zaman saga donusten daha buyuktur.Hoppalaa..mi.unutmayin saga donerken saginizda kaldirim, sola donerken solunuzda karsi / gelis seridi vardir.iste bu seridin eni kadar daha buyuktur yaricap. Ve iste ucuncu kez yukardaki iddia curutuldu.(Tabii pistlerden, tek seritli-yonlu yollar gibi ozel durumlardan bahsetmiyorum.) Yani sola donusun aslinda daha kolay olmasi icin butun sartlar hazirdir. Tabii bunlar hep laboratuar sartlari altinda, ve ucaktan bakinca...
Gecenlerde "kamber" yada Turkce "Kambur" diyebilcegimiz bir acidan bahsettiydim, biliyorsunuz yollarin ustu su tutmasin diye ortalari yuksek, kenarlari dusuk yapilir ki yagmur suyu yolda gollenmesin. Iste bu kamber acisi sag virajda motoru daha kolay ve guvenli yatirmanizi (motorun yatmasini) sagladigi gibi sol virajda ise tam aksi, viraj almayi dengesiz, ve guvensiz hale getiriverir. Ayni yaricaptaki sag ve sol viraji ayni maksimum hizda almaniz mumkun degildir. Sol virajda motor yere yapisiverir (lowsiding), dolayisi ile daha yavas girmeniz gerekir. Ama az once bahsettigim gibi sol virajlar her zaman sag virajlardan daha uzun yaricapli oldugu icin bu dezavantaj ortadan kalkar. Ama kamber acisi dezavantaji (buna "ters egim" de diyebilirsiniz) herzaman orada sizi beklemektedir.
Bir diger dezavantaj ise kamber acisinin minimum odugu yer olan iki seridin birlestigi yer, yani yolun (seridin degil) tam ortasindaki cizgiden kullanmak icgudusudur. Bu durum hem orta cizginin (plastik yada boya) kaygan olmasi (ozellikle yagista) ve hem de tekerlek sizin seritte olmasina ragmen yatis sebebi ile vucudunuzun karsi seride gecmis olmasi dolayisi ile gayet tehlikelidir. Bu yuzden once yolu ortalarsiniz, sonra bakarsiniz karsidan biri geliyor, hop biraz saga kayarsiniz, bu sefer kamber acisi yuzunden motor yatis acisi/gaz/denge dagilmaya baslar, yine ortaya gecer, yada gaz kesmek gibi yanlis birsey yapabilirsiniz, arkadaki araba sikistirir.cok rahatsiz edicidir yani. En tehlikesiz durumda bile virajda beceriksizce zig-zag lar cizer kendi kendinize soylenirsiniz.
Sola donusun bir dezavantaji daha vardir.o da viraj cikisini gorememektir. Nasil olur? Sag viraj daha kotu, agaclar, duvarlar vs. virajin cikisini kapatiyor diyebilirsiniz, dogrudur, ama sol virajda isin icine karsi serit girdigi icin virajin uzunlugunu kestirmek, ve daha da onemlisi gittikce daraliyormu-genisliyormu sorularina cevap bulmak yanibasinizda kaldirim veya yol dis cizgisi gibi saglam bir arkadas olmadigindan cok zordur.
Estağfurullah, bu haftasonu bir arkadaşımızın 20 yıllık hayalini gerçekleştirip R1300GS aldık, yaklaşık 10 yıldır Vespa GTS kullanıyordu. Ona eğitim notları ve kitapları toparladım, elimin altındaydı.işte usul erkan bilen adam konuya yaklaşımından belli oluyor , teşekkürler üstad..
Öyle bir sitemim yok kimseye, o anlık bir durumun yankısıydı. Bence bir şekilde daha idare edilebilir bir halde yürüyor. Belki öyle birşey yazmasam yürümeyecekti. Ya da boşuna yazdım. Kim bilir? Yoksa birisi birine kırılmış falan umurumda değil. Daha öncede söyledim ben öğrendiğime bakarım. Senin attığın yazı bir durumu fark ettirmeyi sağladı mesela. +1 puan yazmış oldum haneye.senin kıymetini bilemediler... boşver - iyi haftalar.
Geçen sene 16 Ağustos'ta bayiden teslim aldığım motosikletimi apar topar Touratech'e götürüp ne varsa taktırdım. (Bana kalsa erteleyecektim, dostlar sağolsun.) Ertesi sabah rodaj yapmak için bol bol vitesle oynayabileceğim bir rota seçip gün boyu motosiklet sürüp bir yandan da dinamiklerini öğrenmek, kendimi alıştırmak istedim. Beğendik Plajı'na gidiş geliş ortalama 650 KM gösteriyordu. Fırsat bu fırsat ülkemizin Karadeniz kıyılarındaki en batı noktasını göreyim dedim. Neyse dönüş yolunda Çorlu taraflarında bir benzinlikte mola vermek için durdum. Benzin için motosikleti pompaya bıraktım, kendime soda vs. almak için market kısmına gittim. Bu sırada bir düğün kafilesi gelmiş. Tam kapıdan çıktığım esnada şık şıkıdım ablamızın iki pompa arasında git gel yaparken motosikletime geri geri tıklattığını ver motosikletin yan yattığına slow motion olarak şahit oldum. (Motosikleti alışımın 24 saati bile dolmamıştı.)Bu ss'in hikayesini gerçekten merak ettim![]()
ovvv faaaakkkk(Motosikleti alışımın 24 saati bile dolmamıştı.)
Spesifik olarak tek bir konudan bahsetmemiştim. Bunu iyi niyetle belirtiyorum; Bilinçli yapmıyorsan sözlerinin gideceği yeri kestiremiyorsun demektir, ve bununda bir sebebi var. Ama doktor değilim tanı koyamam. Bir insanın bir belirti göstermesi için illa ki hasta olmasıda gerekmiyor. 100 kişiye sorsak yarısı bu söylediğim sebepten senin için troll der.
Tekrar aynı şekilde gördüğümde belirtirim.
Teşekkürler. Kaldırmaya gidince bi motosiklete baktım, bi kadına baktım. Pompacı geldi kaldırdık. Koruma demirinde 1 parmak genişliğinde hafif boya deformasyonunu görünce içimden nazarlık say geç dedim. Arkadaşları iyi ki dinleyip alır almaz taktırmışım. Yoksa Borusan adının hakkını verecekti ablamıza.Güldüm, ama gerçekten o an orada olsam en mutlu günleri stresli bir güne dönebilirdi. Geçmiş olsun.
@ACT düğün baskını...Güldüm, ama gerçekten o an orada olsam en mutlu günleri stresli bir güne dönebilirdi. Geçmiş olsun.
Gerçi düğün alayına atarlanmakta sakat iş .Teşekkürler. Kaldırmaya gidince bi motosiklete baktım, bi kadına baktım. Pompacı geldi kaldırdık. Koruma demirinde 1 parmak genişliğinde hafif boya deformasyonunu görünce içimden nazarlık say geç dedim. Arkadaşları iyi ki dinleyip alır almaz taktırmışım. Yoksa Borusan adının hakkını verecekti ablamıza.![]()
Yazarı kusura bakmasın da ziyadesiyle saçma bir akıl yürütme olmuş: Kamber açısı konusu sadece yol düzken yazılan gibi, yol dönerken viraj içinde kalan kısım alçak, dışında kalan kısım da yüksek yapılır, dolayısıya su zaten alçak tarafa gideceği için ek bir kamber açısı vermek gereksizdir. (He Türkiye yollarında her şey olabilir, yolun açısını virajın gerektirdiğinin tam tersi de yapabilirler! O açı olsa bile etkisi yazıda anlatıldığı gibi olmaz çünkü yolun eğimi hiç hesaba katılmamış...) Temelinde konu şuraya gelir: İyi bilmediğiniz / etüd etmediğiniz yollarda performans odaklı sürüş yapmayın zaten; makul / efendi bir şekilde sürerken hiçbir şey zor değildir. Güvenli sürüş için koşullara göre virajın neresinde durulacağı bellidir. Nerede durmanız gerekiyorsa orada durursunuz.Reşat Arbaş - Donald Duck alıntısı;
Sola Dönüş
Baska aracin etken olmadigi, viraj alma hatasi sonucu meydana gelen motosiklet kazalarinin buyuk cogunlugu sola donerken oluyor. Cunku "Sola donmek, saga donmekten daha zordur!"..
Aslinda konuya biraz geriden baslayalim ve kontra teknigini hatirlayalim.Nasildi? Solu it sola don, sagi it saga don.kisaca tabii.
Simdi hemen bir deneyle yukarda yazdigim tezi curuteyim; oturdugunuz yerden sol elinizin iciyle onunuzdeki masayi itin.Ayni motordaki gibi on-kolunuz yere parallel, relaks bir tarzda. Kolayca gittigini goreceksiniz. Simdi, sag elinizi yumruk yapip, sanki gaz verir gibi bukerek, yumrugunuzla itin. Evet eliniz biraz aciyabilir ama hemen anlayacaksiniz ki sol kolun verdigi gucu veremiyorsunuz. Solu itmek daha kolay yani. Genis duz bir alana cikalim ve kontra teknigini hem saga hem sola deneyelim.saga donerken ayni zamanda gaz da verdigimiz icin bunun sola donusten biraz daha zor oldugunu gorursunuz.iste yukardaki tez ikinci kez curutulmus oldu...
Bir baska konu da viraj yaricapi ile ilgili. Bir virajin yaricapi ne kadar buyukse o viraji almak o kadar kolaydir degilmi? Yani aslinda dumduz bir yol yaricapi sonsuz bir daire parcasidir.Neyse lise ogretmenligi bir yana, diyecegim su ki sola donuslerde virajin yaricapi her zaman saga donusten daha buyuktur.Hoppalaa..mi.unutmayin saga donerken saginizda kaldirim, sola donerken solunuzda karsi / gelis seridi vardir.iste bu seridin eni kadar daha buyuktur yaricap. Ve iste ucuncu kez yukardaki iddia curutuldu.(Tabii pistlerden, tek seritli-yonlu yollar gibi ozel durumlardan bahsetmiyorum.) Yani sola donusun aslinda daha kolay olmasi icin butun sartlar hazirdir. Tabii bunlar hep laboratuar sartlari altinda, ve ucaktan bakinca...
Gecenlerde "kamber" yada Turkce "Kambur" diyebilcegimiz bir acidan bahsettiydim, biliyorsunuz yollarin ustu su tutmasin diye ortalari yuksek, kenarlari dusuk yapilir ki yagmur suyu yolda gollenmesin. Iste bu kamber acisi sag virajda motoru daha kolay ve guvenli yatirmanizi (motorun yatmasini) sagladigi gibi sol virajda ise tam aksi, viraj almayi dengesiz, ve guvensiz hale getiriverir. Ayni yaricaptaki sag ve sol viraji ayni maksimum hizda almaniz mumkun degildir. Sol virajda motor yere yapisiverir (lowsiding), dolayisi ile daha yavas girmeniz gerekir. Ama az once bahsettigim gibi sol virajlar her zaman sag virajlardan daha uzun yaricapli oldugu icin bu dezavantaj ortadan kalkar. Ama kamber acisi dezavantaji (buna "ters egim" de diyebilirsiniz) herzaman orada sizi beklemektedir.
Bir diger dezavantaj ise kamber acisinin minimum odugu yer olan iki seridin birlestigi yer, yani yolun (seridin degil) tam ortasindaki cizgiden kullanmak icgudusudur. Bu durum hem orta cizginin (plastik yada boya) kaygan olmasi (ozellikle yagista) ve hem de tekerlek sizin seritte olmasina ragmen yatis sebebi ile vucudunuzun karsi seride gecmis olmasi dolayisi ile gayet tehlikelidir. Bu yuzden once yolu ortalarsiniz, sonra bakarsiniz karsidan biri geliyor, hop biraz saga kayarsiniz, bu sefer kamber acisi yuzunden motor yatis acisi/gaz/denge dagilmaya baslar, yine ortaya gecer, yada gaz kesmek gibi yanlis birsey yapabilirsiniz, arkadaki araba sikistirir.cok rahatsiz edicidir yani. En tehlikesiz durumda bile virajda beceriksizce zig-zag lar cizer kendi kendinize soylenirsiniz.
Sola donusun bir dezavantaji daha vardir.o da viraj cikisini gorememektir. Nasil olur? Sag viraj daha kotu, agaclar, duvarlar vs. virajin cikisini kapatiyor diyebilirsiniz, dogrudur, ama sol virajda isin icine karsi serit girdigi icin virajin uzunlugunu kestirmek, ve daha da onemlisi gittikce daraliyormu-genisliyormu sorularina cevap bulmak yanibasinizda kaldirim veya yol dis cizgisi gibi saglam bir arkadas olmadigindan cok zordur.
su yazınca aklıma geldidolayısıya su zaten alçak tarafa gideceği için...
Benim Şerifali'de Half Moto'nun sokağının başında ofisi olan bir müşterimde proje yaparken dönüşte TEM'e bağlanmak için Dudullu kavşağında kilit trafikte CB500F ile o oluklardan gidiyordum, manyak zevkliydi. (Millet dururken yoluna devam edebilmek yani, olukta sürmek değil...)su yazınca aklıma geldi
Dün Polenözköy de yolun yan tarafındaki V şeklindeki su oluğuna girdim , eğimli yüzeyde motor dik pozisyonda yani lastiğin yan tarafı ile baya bir gittim , ek yerleri olduğu için 50 km/s i geçemedim ama çok iyi tutundu lastik , ben ufak ufak kopar kayar diye konsantrasyonumu yüksek tuttum , lastiklerimde yeni değildi ön 100 arka 110 mm genişliğinde (Medley)

Burayı biliyorum geçtiğim yerdeki daha dik açılıydı hatta aynı yerden üç tekerkekli Kymco Cvo ilede geçmiştim test sürüşü için aldığımdaBenim Şerifali'de Half Moto'nun sokağının başında ofisi olan bir müşterimde proje yaparken dönüşte TEM'e bağlanmak için Dudullu kavşağında kilit trafikte CB500F ile o oluklardan gidiyordum, manyak zevkliydi. (Millet dururken yoluna devam edebilmek yani, olukta sürmek değil...)![]()
Tam burası: (Oluk iyi görünsün diye trafiğin akış yönünün tersine bakıyorum...)
![]()
Şu noktaki Nuri'nin videolarını izleye izleye öğrendik artık. İlk geçtiğimde lan ben burayı tanıyorum hissi olmuştu. İkincisinde çıkardım.Benim Şerifali'de Half Moto'nun sokağının başında ofisi olan bir müşterimde proje yaparken dönüşte TEM'e bağlanmak için Dudullu kavşağında kilit trafikte CB500F ile o oluklardan gidiyordum, manyak zevkliydi. (Millet dururken yoluna devam edebilmek yani, olukta sürmek değil...)![]()
Tam burası: (Oluk iyi görünsün diye trafiğin akış yönünün tersine bakıyorum...)
![]()