- Konu Yazar
KTM’de Alarm Zilleri: Bajaj’dan Sert Reform, Avrupa’da Belirsiz Gelecek
KTM’de sular durulmuyor. Markanın çoğunluk hissedarı olan Hintli Bajaj, maliyetleri yarı yarıya azaltmak ve üretim sürecini yeniden yapılandırmak için kapsamlı bir reform başlattı. Bu değişikliklerle birlikte Avrupa’daki iş gücü ve üretim faaliyetleri için geleceğin oldukça belirsiz olduğu konuşuluyor.
Stoklar dolu, üretim düşüyor
Avusturya merkezli üretici, yıllardır yenilikçi tasarımları ve performans odaklı motosikletleriyle tanınıyordu. Ancak son dönemde tablo kararmış durumda.
Şirketin depolarında 260 binden fazla satılmamış motosiklet birikti. Çalışan sayısı 6 binden 4 bine düşürüldü. Bajaj, markayı yeniden ayağa kaldırmak için 800 milyon Euro’luk dev bir yatırım planı hazırlıyor.
Bajaj yönetimi direksiyona geçti
Kriz sinyalleri üzerine Bajaj yönetimi kontrolü tamamen eline aldı. Hedef, maliyetleri %50 oranında azaltmak. CEO Rajiv Bajaj, yaptığı açıklamalarda yönetim kademesini sert biçimde eleştiriyor ve şirketin yeniden yapılanmasının kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
Yetkililere göre bu durum “alarm seviyesi”nde bir kriz: yanlış planlama, yetersiz dağıtım ağı ve artan stoklar markanın sürdürülebilirliğini tehdit eder hâle gelmiş durumda.
İspanya’daki üretim durdu, işten çıkarmalar gündemde
Yeniden yapılanmanın ilk adımları çoktan atıldı. Şirketin kontrol yapısı Bajaj Mobility AG adıyla değiştirildi.
Ayrıca İspanya’daki GasGas montaj hattı durduruldu. Yönetim, üretim sürecine doğrudan katkısı olmayan pozisyonlarda işten çıkarmalara gitmeyi planlıyor. Bu durum Avrupa’daki sendikalar ve çalışanlar arasında ciddi endişe yaratıyor.
Üretim Asya’ya mı taşınıyor?
Kulislerde konuşulanlara göre, Bajaj üretimin bir kısmını daha düşük iş gücü maliyetlerine sahip ülkelere kaydırmayı değerlendiriyor. Bu da üretimin Hindistan’a taşınması ihtimalini güçlendiriyor.
Eğer bu senaryo gerçekleşirse, KTM’nin yıllardır inşa ettiği “Avrupa üretimi – premium kalite” imajı zedelenebilir.
Avusturyalı çalışanlar, teknik bilgi birikiminin ve iş güvencesinin kaybından endişe ediyor.
Yeni modellerle toparlanma umudu
Her şeye rağmen markadan tamamen karamsar bir tablo da gelmiyor. Söylentilere göre, Brabus 1400 adlı yeni bir modelin EICMA 2025 fuarında tanıtılması bekleniyor.
Bu model, KTM’nin imajını tazeleme ve pazardaki güveni yeniden kazanma hamlesi olarak görülüyor. Ancak analistler, asıl sınavın yeni modeller değil, şirketin yeniden yapılanma sürecini nasıl yöneteceği olduğunu belirtiyor.
Haberin devamı için tıklayın.