Bajaj, KTM’de Kemerleri Sıkıyor: Üretim Azalıyor

ktm-krizi.jpg

KTM’de Alarm Zilleri: Bajaj’dan Sert Reform, Avrupa’da Belirsiz Gelecek

KTM’de sular durulmuyor. Markanın çoğunluk hissedarı olan Hintli Bajaj, maliyetleri yarı yarıya azaltmak ve üretim sürecini yeniden yapılandırmak için kapsamlı bir reform başlattı. Bu değişikliklerle birlikte Avrupa’daki iş gücü ve üretim faaliyetleri için geleceğin oldukça belirsiz olduğu konuşuluyor.

Stoklar dolu, üretim düşüyor

Avusturya merkezli üretici, yıllardır yenilikçi tasarımları ve performans odaklı motosikletleriyle tanınıyordu. Ancak son dönemde tablo kararmış durumda.
Şirketin depolarında 260 binden fazla satılmamış motosiklet birikti. Çalışan sayısı 6 binden 4 bine düşürüldü. Bajaj, markayı yeniden ayağa kaldırmak için 800 milyon Euro’luk dev bir yatırım planı hazırlıyor.

Bajaj yönetimi direksiyona geçti

Kriz sinyalleri üzerine Bajaj yönetimi kontrolü tamamen eline aldı. Hedef, maliyetleri %50 oranında azaltmak. CEO Rajiv Bajaj, yaptığı açıklamalarda yönetim kademesini sert biçimde eleştiriyor ve şirketin yeniden yapılanmasının kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
Yetkililere göre bu durum “alarm seviyesi”nde bir kriz: yanlış planlama, yetersiz dağıtım ağı ve artan stoklar markanın sürdürülebilirliğini tehdit eder hâle gelmiş durumda.

İspanya’daki üretim durdu, işten çıkarmalar gündemde

Yeniden yapılanmanın ilk adımları çoktan atıldı. Şirketin kontrol yapısı Bajaj Mobility AG adıyla değiştirildi.
Ayrıca İspanya’daki GasGas montaj hattı durduruldu. Yönetim, üretim sürecine doğrudan katkısı olmayan pozisyonlarda işten çıkarmalara gitmeyi planlıyor. Bu durum Avrupa’daki sendikalar ve çalışanlar arasında ciddi endişe yaratıyor.

Üretim Asya’ya mı taşınıyor?

Kulislerde konuşulanlara göre, Bajaj üretimin bir kısmını daha düşük iş gücü maliyetlerine sahip ülkelere kaydırmayı değerlendiriyor. Bu da üretimin Hindistan’a taşınması ihtimalini güçlendiriyor.
Eğer bu senaryo gerçekleşirse, KTM’nin yıllardır inşa ettiği “Avrupa üretimi – premium kalite” imajı zedelenebilir.
Avusturyalı çalışanlar, teknik bilgi birikiminin ve iş güvencesinin kaybından endişe ediyor.

Yeni modellerle toparlanma umudu

Her şeye rağmen markadan tamamen karamsar bir tablo da gelmiyor. Söylentilere göre, Brabus 1400 adlı yeni bir modelin EICMA 2025 fuarında tanıtılması bekleniyor.
Bu model, KTM’nin imajını tazeleme ve pazardaki güveni yeniden kazanma hamlesi olarak görülüyor. Ancak analistler, asıl sınavın yeni modeller değil, şirketin yeniden yapılanma sürecini nasıl yöneteceği olduğunu belirtiyor.

Haberin devamı için tıklayın.

Motosikleti
D400
Bajaj f/p olarak oldukça başarılı hem sıfır hem ikinci el kategorisinde. tabi çok uzun vadeli ya da japon gibi "kafam rahat" modunda değil ama ne kadar ekmek o kadar köfte mantığı ile alınıyor.

Maliyetleri düşürmek demek kalite düşürmesi demek, bajaj kalite düşürdüğü anda piyasayadaki yerini kaybeder. Zaten çinden iyi olduğu için alıyor alan.

KTM severim ama fiyat politikasını hiçbir zaman anlayamadım.

Motosikleti
DUKE 250
üretimi hindistana taşırsa ktm direkt batar, fiyat artarsa da direkt batar.
kronik saçma sorunları çözüp bir fiyat reformu yapmazsa yine batar.
alt parantez, üretimi hindistana taşımazsa da çin fiyatlarıyla baş edemez.

Motosikleti
D400
üretimi hindistana taşırsa ktm direkt batar, fiyat artarsa da direkt batar.
kronik saçma sorunları çözüp bir fiyat reformu yapmazsa yine batar.
alt parantez, üretimi hindistana taşımazsa da çin fiyatlarıyla baş edemez.

Bildiğim kadarıyla mevcutta ktm 3 farklı ülkede üretiliyor. 400cc e kadar hindistan, üst segment avusturya , birkaç model de çin.

çinde üretilenler cf moto ile ortak, alt segmentler de bajaj ile ortak işbirliği ile üretiliyor olmalı.

KTM kullanıcılarını çok bilmiyorum fakat bildiğim kadarıyla 3 farklı ülke olmasına rağmen kalitesel olarak aralarında ciddi bir açıklık yok.

Motosikleti
Ns200 15"
Bildiğim kadarıyla mevcutta ktm 3 farklı ülkede üretiliyor. 400cc e kadar hindistan, üst segment avusturya , birkaç model de çin.

çinde üretilenler cf moto ile ortak, alt segmentler de bajaj ile ortak işbirliği ile üretiliyor olmalı.

KTM kullanıcılarını çok bilmiyorum fakat bildiğim kadarıyla 3 farklı ülke olmasına rağmen kalitesel olarak aralarında ciddi bir açıklık yok.
390'a kadar olan seri Bajaj üretimi, 790 serisi Cf Moto, 890 ve üstü seriler Ktm üretimi.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
390'a kadar olan seri Bajaj üretimi, 790 serisi Cf Moto, 890 ve üstü seriler Ktm üretimi.
890 ve 990'lar da Cfmoto diye biliyorum ben. (En azından blokları...) Avrupa olanlar 1290, 1390 gibi 1000+ cc modeller olması lazım...

Beni ilgilendiren kısmı ktm üretimi hindistana taşır ise bajaj gibi fiyatları düşük olur mu. Olursa eyvallah sevinirim belki de alırım ama yok olmaz ise çokta tın benim için.

Motosikleti
Beni ilgilendiren kısmı ktm üretimi hindistana taşır ise bajaj gibi fiyatları düşük olur mu. Olursa eyvallah sevinirim belki de alırım ama yok olmaz ise çokta tın benim için.
Fiyatlar düşmez. KTM yaşamaya devam eder. Daha önce yazmıştım, bunun varacağı nokta Avrupa'da üretimi kapatmak, pek başka opsiyon görünmüyor.

Motosikleti
D400

adam maliyeti düşürüp kar etmek için bunu yapıyor, neden fiyatı düşürsün :D

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
260.0000 motoru kampanya ile çakarlar büyük ihtimalle. Manyak fiyatlara Ktm görebiliriz.

Motosikleti
Ns200 15"
890 ve 990'lar da Cfmoto diye biliyorum ben. (En azından blokları...) Avrupa olanlar 1290, 1390 gibi 1000+ cc modeller olması lazım...
Forumlara baktım 2021 tarihinde olan yazılarda Avrupa olduklarından bahsediyorlar, Gpt'ye sordum oda 890 serisinin avrupa olduğundan bahsetti.

adam maliyeti düşürüp kar etmek için bunu yapıyor, neden fiyatı düşürsün :D
Daha uygun fiyatlara aynı kar marjıyla satabilip pazarda ki payını arttırabilir diye düşünüyorum. Belki bajaj da yapamadıkları sınıflarda ki motorları ktm markası adı altında bajaj fiyatlarına yakın piyasaya sürüp bizi de mutlu edebilirler yani :) şöyle 450 mt tarzında bir motor ama bajaj fiyatlarına fena olmaz yani. Zibilyon tane yedek parça...

Motosikleti
Forumlara baktım 2021 tarihinde olan yazılarda Avrupa olduklarından bahsediyorlar, Gpt'ye sordum oda 890 serisinin avrupa olduğundan bahsetti.
Ben de baktım tekrar Çin sadece 790 için bahsediliyor. Bir de 990'lar için. Yine de çok emin olamadım, mantıklı gelmedi...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar