Motor ısınınca boşa zor geçiyor!

Merhaba arkadaşlar;
Yamaha xj6 motorumda normal giderken debriyaj ve vitesle ilgili hiçbir sorunum yok, fakat ısındıktan bir süre sonra normal durduğumda yarım saat sonra boşa almak istediğimde zor boşa geçiyor hafif gaz verirsem geçiyor birinci vites veya diğerlerinde atlama veya debriyajda kaçırma ses vs hiç sorun yok.

İlk çalıştırdıktan 10 15 dk içinde normal boşa rahat geçiyor.Kullandığım yağ 10 50 tam sentetik castrol hep bu yağı kullanıyorum senelerdir.Daha önce 40.000 km önce ebc nin full setini alıp takmıştım.Servis klavuzuna göre balata ve saçları ölçtüm hepsi servis limitlerine bile inmemiş yani bir sorun yok.

Motor orta sehpadayken bire alınca arka lastik sert dönüyor ayakkabı altını sürtünce sert dönüyor durmuyor bile😁...

Yağdan kaynaklanma ihtimali olabilirmi veya debriyaj tasında çok minik zorlarsam hareket eden boşluk var videoyu ekledim.Tavsiye ve yardımlarınızı beklerim...

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
2 senedir çözemedim aynı sorunu galiba dct motor alacam başka türlü çözülmeyecek

Bir tek yaylar 52.3 mm limit yerine 51.7 mm çıktı.Normal yay uzunluğu 55mm 54 mm denmiş klavuzda.Debriyaj ayırıyor baskıları balatalardan zaten debriyaj kaçırma yapmıyor yani yaylar tam itiyor yüksek devirdede test ettim...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

2 senedir çözemedim aynı sorunu galiba dct motor alacam başka türlü çözülmeyecek
Harika👏💥🤫😁 sanki yağ incelince birşeyler oluyor gibi veya tam sentetik yağ yapışıpmı kalıyor veya mekanik bir hata arızamı bilemedim.Gerekiyorsa yeni saçla balata alırım fakat sorun nedir bilemedim...Balatalar eski değil fakat işlevide bozulmuş olabilir saçla balata birbirini ısınınca bırakmıyor olabilir...

Kimseden ses yok durumu çözmeme az kaldı balatalar ayrılmıyor tam ısınınca...Kendin pişir kendin ye😁 balata tasa oturan çıkıntılarla karşılığını sürtünmeden dolayı yer yaptığı için hafif eğeliyorum:

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Debriyaj ısınınca ayrılmama gibi bir problem var, köşeler belki bahsettiğiniz gibi takılıyor olabilir ama daha öncesinde hiç böyle bir problem yaşayan görmedim (hatta tastaki izelere baktığımda orantılı bir şekilde iz olmuş).

Debriyaj ayarını hafif sıkıp denediğiniz nasıl bir sonuç oluyor?

Kullandığınız yağın içeriği değiştiği için sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz.

İlginç bir arıza ama inceleme yapmadan teşhis koymak çok zor.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Bir tek yaylar 52.3 mm limit yerine 51.7 mm çıktı.Normal yay uzunluğu 55mm 54 mm denmiş klavuzda.Debriyaj ayırıyor baskıları balatalardan zaten debriyaj kaçırma yapmıyor yani yaylar tam itiyor yüksek devirdede test ettim...

Harika👏💥🤫😁 sanki yağ incelince birşeyler oluyor gibi veya tam sentetik yağ yapışıpmı kalıyor veya mekanik bir hata arızamı bilemedim.Gerekiyorsa yeni saçla balata alırım fakat sorun nedir bilemedim...Balatalar eski değil fakat işlevide bozulmuş olabilir saçla balata birbirini ısınınca bırakmıyor olabilir...

Kimseden ses yok durumu çözmeme az kaldı balatalar ayrılmıyor tam ısınınca...Kendin pişir kendin ye😁 balata tasa oturan çıkıntılarla karşılığını sürtünmeden dolayı yer yaptığı için hafif eğeliyorum:

Yaylar uygun yaylar mı ? Debriyaj değişimi yapıldıktan sonra mı başladı bu ?
Balata diskleri hangi marka ? OEM'mi yoksa bambaşka bir marka mı ?
Debriyajları yağa yatırıyor musunuz takmadan önce ?

Eğer bu konuda tecrübeniz olduysa evvelden ve tas içinden herşeyi kontrol ettiyseniz, vites hilaliyle alakalı bir durum da olabilir. Takılma, vitesten çıkma geçmeme gibi durumlarda benim şüphem o parçadan olurdu.

shift shaft denilen vites mili eğilmiş olabilir bu yüzden viteslere sanki şanzıman sıkıntılıymış gibi sesli ve zor geçer
O kısımlara baktım hiç sorun yok...Yağ çok yapışıyor ısınınca...

Debriyaj ısınınca ayrılmama gibi bir problem var, köşeler belki bahsettiğiniz gibi takılıyor olabilir ama daha öncesinde hiç böyle bir problem yaşayan görmedim (hatta tastaki izelere baktığımda orantılı bir şekilde iz olmuş).

Debriyaj ayarını hafif sıkıp denediğiniz nasıl bir sonuç oluyor?

Kullandığınız yağın içeriği değiştiği için sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz.

İlginç bir arıza ama inceleme yapmadan teşhis koymak çok zor.
Motoru minik ileri itersem boşa geçiyor, yağ kaltesiyle alakalı sanırım tük bakataları baskıları ölçtüm servis limitinin üzerinde...Hafif sıkma değilde hafif sıkıkken bırakıp minik gaz verirsem boşa geçiyor.Birde bazen yapıyor gibi de %90 sorun yağda...

Yaylar uygun yaylar mı ? Debriyaj değişimi yapıldıktan sonra mı başladı bu ?
Balata diskleri hangi marka ? OEM'mi yoksa bambaşka bir marka mı ?
Debriyajları yağa yatırıyor musunuz takmadan önce ?

Eğer bu konuda tecrübeniz olduysa evvelden ve tas içinden herşeyi kontrol ettiyseniz, vites hilaliyle alakalı bir durum da olabilir. Takılma, vitesten çıkma geçmeme gibi durumlarda benim şüphem o parçadan olurdu.
Ebc nin takımını almıştım yaylar servis limitinin altında çıktı diğer parçalar yeni gibi kalmış...Tasta notch yani balataların iz yapıp yapmadığınada baktım hiç iz yok.En son fotoda minik çapakları hafif eğelemiştim belki takılı kalıyor ısınınca ayırmıyormu diye...Dün topladım motoru ısınınca yine aynı.Birde Debriyaj tasının ortasındaki ayarıda tekrar ayarladım...Yeni yayları bugün alıp takıcam...Evet yağa yatırmıştım taktığım zaman...Vitesten çıkma kaçırma atlama yok ne oluyorsa ısınınca sertleşiyor...Motulun 10w40 tam sentetik yanınıda deniycem...

Balataları ve saçları baskıları takmadan önce yine 10w50 tam sentetik yağ ile yağladım öyle taktım...Motoru ilk çalıştırdım, birinci vitese takınca motor sağlam bir öne doğru hopladı, sonra boşa alıp tekrar taktığımda gider gibi yaptı hopladı, biraz ısındıktan sonra vitesteyken debriyajı çekip gaz verdim aradaki yağlar gitsin diye bu sefer düzeldi, yani bu yağ tam sentetik sanki çok yapışıyor balatalarla saç arasına yapışıyor iyice gibi...

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Benim vstrom'u alırken de önceki sahibi ile istanbul anadolu yakasında bir suzuki yetkili servisinde buluşmuştuk. Yağı falan değişsin uzun süredir kullanılmamış motor bir bakımdan geçsin demiştim. Motorun çantalarında bir sürü yedek parça çıktı yağ filtresi vb, bir de orjinal suzuki kutusunda komple debriyaj seti ve debriyaj teli vardı. Bunları takmaya gerek var mı dedim, usta gerekmez bunlar biraz böyle, debriyaj iyice bitene kadar kullan demişti.
Bende de motor çalışırken vitesi boşa geçiremiyorum. belki ben beceremiyorumdur bilemedim ama motor çalışmazken boşa rahat geçiyor, hatta zincir yağlarken boşa geçiriyorum ama motor çalışırken geçirmiyorum. şimdiye kadar motor çalışırken ışıklarda falan durduğumda boşa geçirmek gibi ihtiyacım olmadığı için önemsemedim. Yine de ara ara kafamı kurcalıyor bu.
Cyan'da da vstrom var, her buluştuğumuzda benim otorun üzerine çık da motor çalışırken boşa geçirmeyi dene bakalım kazmalık bende mi diye deneyelim diyecek oluyorum ama köfteleri yedikten sonra unutuyoruz. :)

Motosikleti
Ns200 15"
O kısımlara baktım hiç sorun yok...Yağ çok yapışıyor ısınınca...

Motoru minik ileri itersem boşa geçiyor, yağ kaltesiyle alakalı sanırım tük bakataları baskıları ölçtüm servis limitinin üzerinde...Hafif sıkma değilde hafif sıkıkken bırakıp minik gaz verirsem boşa geçiyor.Birde bazen yapıyor gibi de %90 sorun yağda...

Ebc nin takımını almıştım yaylar servis limitinin altında çıktı diğer parçalar yeni gibi kalmış...Tasta notch yani balataların iz yapıp yapmadığınada baktım hiç iz yok.En son fotoda minik çapakları hafif eğelemiştim belki takılı kalıyor ısınınca ayırmıyormu diye...Dün topladım motoru ısınınca yine aynı.Birde Debriyaj tasının ortasındaki ayarıda tekrar ayarladım...Yeni yayları bugün alıp takıcam...Evet yağa yatırmıştım taktığım zaman...Vitesten çıkma kaçırma atlama yok ne oluyorsa ısınınca sertleşiyor...Motulun 10w40 tam sentetik yanınıda deniycem...

Balataları ve saçları baskıları takmadan önce yine 10w50 tam sentetik yağ ile yağladım öyle taktım...Motoru ilk çalıştırdım, birinci vitese takınca motor sağlam bir öne doğru hopladı, sonra boşa alıp tekrar taktığımda gider gibi yaptı hopladı, biraz ısındıktan sonra vitesteyken debriyajı çekip gaz verdim aradaki yağlar gitsin diye bu sefer düzeldi, yani bu yağ tam sentetik sanki çok yapışıyor balatalarla saç arasına yapışıyor iyice gibi...
Kullandığınız Castrol yağın yüksek ihtimalle içeriği değişti, yani şöyle bir yakınımın arabasına bakım yaptığımda Castrol Edge 5W 40 yağ kullanıyorduk ve yağın kutusu değiştiğinde arkasındaki 100 derecedeki viskozite değerlerinin değiştiğini fark ettim. Yüksek ihtimalle yeni üretilen Castrol yağlar bundan ötürü sıkıntı açıyor olabilir.

Kullandığınız Castrol yağın yüksek ihtimalle içeriği değişti, yani şöyle bir yakınımın arabasına bakım yaptığımda Castrol Edge 5W 40 yağ kullanıyorduk ve yağın kutusu değiştiğinde arkasındaki 100 derecedeki viskozite değerlerinin değiştiğini fark ettim. Yüksek ihtimalle yeni üretilen Castrol yağlar bundan ötürü sıkıntı açıyor olabilir.
Evet power 1 racing di şimdi ultimate yapmışlar yeni etiket bidon vs, telefonla castrole sordum bir gün sonra aradılar tam sentetik olduğunu söylediler üzerinde öyle bir ibare yok.Yeni değiştirmişti,m yağını filtresini.Bir süre kullanayım motul alıcam inşallah...

Motosikleti
Triumph Street Triple RS, Yamaha Tracer 9 GT+
Daha once benzer bir iki sorun yasadim, usta bir sure kalitesiz yag kullanildiysa ic gobekte asinma olmustur diye takimi degistirdi. Ondan sonra hep tavsiye edilen yagi kullandim. satana kadarda sorun yasamadim acikcasi.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
JASO'dan ziyade MA2 ibaresi önemli. MA2 olmazsa ıslak debriyajda problem olduruveriyormuş, MA-MB'ler düz scooter gibi kuru kavrama sistemli motorlar içinmiş.

Ben de mekanik bir problem olduğunu, vites hilalinden kaynaklandığını düşünüyorum hala.

Bu yağ hangi Jaso standartlarına sahip?
Evet klavuzda şöyle yazıyor:

Castrol POWER1 ULTIMATE 10W-50, API SN (veya daha önceki) ve JASO MA veya MA2'nin önerildiği karbüratörlüveya yakıt enjeksiyonlu tüm 4 zamanlı motosiklet markaları için uygundur.

JASO'dan ziyade MA2 ibaresi önemli. MA2 olmazsa ıslak debriyajda problem olduruveriyormuş, MA-MB'ler düz scooter gibi kuru kavrama sistemli motorlar içinmiş.

Ben de mekanik bir problem olduğunu, vites hilalinden kaynaklandığını düşünüyorum hala.
Soğukken yapmaması ilginç, debriyaj ayırmıyor çünkü ısınınca yağın özelliğimi değişiyort nedir tam sentetik olduğundanda iyice yapışıyorda olabilir, birde boşu motoru biraz ileri itince veya az gaz verince alabiliyorum boşa.Aynı motordan arkadaşımda var motul kullandı 10w40 7100 hiç öyle birşey yok...Ki arkadaşa hiç balata vs değiştirmedik...

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Evet power 1 racing di şimdi ultimate yapmışlar yeni etiket bidon vs, telefonla castrole sordum bir gün sonra aradılar tam sentetik olduğunu söylediler üzerinde öyle bir ibare yok.Yeni değiştirmişti,m yağını filtresini.Bir süre kullanayım motul alıcam inşallah...
  • Power 1 ➡️ 3'ü 1 arada, yarı-sentetik ürün ailesi
  • Power 1 Ultimate ➡️ 5'i 1 arada, tam sentetik ürün ailesi
Ürün sayfası aşağıda:

• Power 1 ➡️ 3'ü 1 arada, yarı-sentetik ürün ailesi
  • Power 1 Ultimate ➡️ 5'i 1 arada, tam sentetik ürün ailesi
Ürün sayfası aşağıda:
Çok teşekkürler...Gelişmeleri paylaşıcam inşallah🙏🙏🙏yayları ilkin değiştiricem...Şöyle bir ihtimal var yaylar kaçırmayla alakalı baskı tam olmadığından fakat 6 tanesi eşit açılmazsada debriyaj balatasıyla baskı arası eşit açılmazsada kısmı sürtünme ihtimalide olabilir...Yarıçaplı bir ayırma gibi tam çaplı değilde...

Motosikleti
Ns200 15"
Çok teşekkürler...Gelişmeleri paylaşıcam inşallah🙏🙏🙏yayları ilkin değiştiricem...Şöyle bir ihtimal var yaylar kaçırmayla alakalı baskı tam olmadığından fakat 6 tanesi eşit açılmazsada debriyaj balatasıyla baskı arası eşit açılmazsada kısmı sürtünme ihtimalide olabilir...Yarıçaplı bir ayırma gibi tam çaplı değilde...
Yayların görevi balataları saclar ile kavuşturmak bu ihtimal bana biraz zayıf geliyor çünkü maneti çektiğimizde yayların işlevini devre dışı bırakmış oluyoruz. Belki şöyle bir şey yapılabilir, her yayın başında olan civataların tork değerleri kontrol edilir eğer olası bir gevşeklik varsa böyle yapabilir.

Motosikleti
XV250 - FZ6
İhtimaller şöyle bence:

1. Yaylar limitin altında kalmış, ondan olması muhtemel. Yayları da değiştirmek lazım. Yayları sıkarken tork anahtarı kullanmak gerek.

2. Balatalar yanlış takılmış ya da orijinalinden daha kalın olabilir. Balata disklerinin hepsi birbirine benziyor ama baştaki ya da sondaki diğerlerinden farklı oluyor genelde.

3. Motorun üstündeki debriyaj şaftı yanlış takılmış olabilir. (Alttaki videoda 6. dakikada anlatıyor)

4. Yağ olarak da 10W30, 10W40, 20W40 kullanılması gerekiyor, 10W-50 çok kalın değil mi... Belki ondan etkilenmiştir.

5. Aktarma zinciri çok gerginse bu durum olabiliyormuş. Ama sizin durum debriyaj tasından olmuş gibi.

Gelişmeleri bekliyoruz...

clutch-jpg.235388

Gönderdiğim videodaki yorumlarda yaylarla ilgili ilginç bir bilgi var, yaylar ısınınınca yumuşuyormuş.

1 With time, the clutch springs being heated again and again, starts to lose elastic properties, they start to give less and less pressure with temperature, so they start to fail in having enough pressure to move the bike. That is why this issue is a mystery, because the spring problem is only noticeable when the springs are HOT and you measure the pressure (K - Hooke's Law constant). You will find them, very soft.

Son düzenleme:
Evet en dipteki balata farklı biraz daha büyük altındada iki adet çember yüzük var, sonra o baskıyla sabit kalsın diye çok ince tel var.Videodaki 6. dakikadaki yeride ayarladım çekince maneti eşit konumda oklar, ben en son ebc nin kitini almıştım yay saç ve balatalar o kitte sadece en dipteki farklı çıkmıştı dediğiniz gibi orjinalde en dipteki ve en baştaki balatanın tipi değişik bundanda olabilir.Evet yağ kalın geliyor biraz sanki...yaylar bugün elime ulaşır...Gelişmeleri paylaşıcam teşekkürler ilgi ve destekleriniz için...

Arkadaşlar yayları yenisiyle değiştirdim, 10w50 castrol tam sentetik yağı 10w40 7100 tam sentetikle filtreyle değiştirdim...Bugün test ettim yine aynı...Orta sehpada motor sıcakken arka lastik havadayken dönüyor ayakla elle durdurulamıyor gibi fakat aynı motordan arkadaşımda var onunki duruyor elle veya ayakla durdurmaya çalışınca sonra lastik durunca tekrar dönmüyor...

Debriyajıda tam milimetrik ayarladım tasın ortasından ve manetin oradan olması gibi...Debriyaj teli ısınınca salıyormu bile edim bi o kaldı onuda değiştiricem...Bir fikri olan varmı balata ve saçlar ebc nin olmadı onlarıda orjinal yamahayla değiştireyim diyicem ama tas mekanik olarak gözle bakıldığındı birbirini baskılardan ayırıyor...Balatalar eskimiş desem baskılarla servis limitlerinin üstünde yani yıpranmış eskimiş değil...

Bir ustaya sordum ısınınca balatalar şişiyor dedi orjinal değil ebc marka takmıştım 25 bin küsur önce...

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar