Akü tavsiyesi

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Yuasanın kendi sitesinde her türlü zorlu açıda sızdırmazlık diyor. Factory sealed agm aküymiş ytz10s modeli. 4500-5500 arası bir fiyatı var.

Motoru yakın zamanda satma planım yok ama 2-2,5 kat biraz fazla. Zaten yuasa bile 5000 civarında. Alacağım akünün resmi sayfası şu;
Ürün şu: https://bs-battery.com/product/bsli-04-06/

Piyasada 9.200₺ gibi bulunuyor.

Düzenli kullanılmayan motosiklete şarj cihazı şart gibi bir şey bu arada; Noco'nun hem eski tip kurşun-asitli hem de yeni tip Lityumlu bataryaları şarj eden versiyonları var bildiğim kadarıyla.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ürün şu: https://bs-battery.com/product/bsli-04-06/

Piyasada 9.200₺ gibi bulunuyor.

Düzenli kullanılmayan motosiklete şarj cihazı şart gibi bir şey bu arada; Noco'nun hem eski tip kurşun-asitli hem de yeni tip Lityumlu bataryaları şarj eden versiyonları var bildiğim kadarıyla.
Normalde düzenli kullanıyorum motosikleti. Son zamanlarda her yere küçük scooterla gidince bir süre atıl kaldı ama onun dışında yaz kış kullanıyorum ben. Kar yağmadığı sürece motor tepesindeyim.

Bu aküde 12.8v 4amper diyor. 4 amper az değil mi? Yuasa 9.1amper. Daha az olması daha kısa batarya ömrü olur mu ki?

Benim Tuareg'in 4 günde falan bitiyor aküsü :D Uzun süredir böyle devam ediyordum hiç 4 günden fazla binmediğim olmamıştı.
Bu arada oldu işte, jumperla çalıştırmayayım şarj edeyim aküye de iyilik yapmış oluruz (? :D) diye şarj ettim taktım, sonra yine 4 gün bitmemişim yine şarj ettim:D

Noco 2 kullanıyorum @espresso ile karşılaştığımızda Louis'den almıştım. Kaç paraydı hatırlamıyorum şimdi ama buradan ucuzdur, gidip kaçak kaçak getirsek de millet alsa mı =)

Bu arada ben de yıllardır ne akü şarjı alıcam kardeşim kafasındaydım lazım da olmamıştı hakkaten ama bir tane ömürlük bir şey alıp tutmak da iyidir ya. Bu arada son üç motorumda BS LifePEO4 var. Ya iyi hoş güzel ama, benim de bir kere bir tanesi bozuldu, başkasında da duydum.. Artık BS mafi bataryaları mı iteliyor Piaggio'ya yoksa bunlarda böyle bozulma ihtimali bozuk mu bilemedim. Teoride de bu arada 2 sene falan bile çalıştırmasanız motoru ertesi gün çalıştırabilmeleri lazım, kendi kendine boşalma çok çok düşük lipo akülerde, ama en ufak bir kaçak varsa da kapasiteleri ciddi düşük olduğu için hemen bitiyorlar. (büyük motorlarda genelde 1/3'ü kadar, 4 amper aküler)

Motosikleti
Yamaha XSR700
kapasiteleri ciddi düşük olduğu için hemen bitiyorlar. (büyük motorlarda genelde 1/3'ü kadar, 4 amper aküler)
Benim korkum da o aslında. Bir de benim motorun akü yuvası çok küçük. ytz10s akü sıfıra sıfır giriyor. Boyutlarına baktım da internetin söylediğine göre 15cmx8.7cmx9.3cm boyutları varmış.

Motosikleti
Benim Tuareg'in 4 günde falan bitiyor aküsü :D Uzun süredir böyle devam ediyordum hiç 4 günden fazla binmediğim olmamıştı.
Bu arada oldu işte, jumperla çalıştırmayayım şarj edeyim aküye de iyilik yapmış oluruz (? :D) diye şarj ettim taktım, sonra yine 4 gün bitmemişim yine şarj ettim:D

Noco 2 kullanıyorum @espresso ile karşılaştığımızda Louis'den almıştım. Kaç paraydı hatırlamıyorum şimdi ama buradan ucuzdur, gidip kaçak kaçak getirsek de millet alsa mı =)

Bu arada ben de yıllardır ne akü şarjı alıcam kardeşim kafasındaydım lazım da olmamıştı hakkaten ama bir tane ömürlük bir şey alıp tutmak da iyidir ya. Bu arada son üç motorumda BS LifePEO4 var. Ya iyi hoş güzel ama, benim de bir kere bir tanesi bozuldu, başkasında da duydum.. Artık BS mafi bataryaları mı iteliyor Piaggio'ya yoksa bunlarda böyle bozulma ihtimali bozuk mu bilemedim. Teoride de bu arada 2 sene falan bile çalıştırmasanız motoru ertesi gün çalıştırabilmeleri lazım, kendi kendine boşalma çok çok düşük lipo akülerde, ama en ufak bir kaçak varsa da kapasiteleri ciddi düşük olduğu için hemen bitiyorlar. (büyük motorlarda genelde 1/3'ü kadar, 4 amper aküler)
Nominal amper değeri düşük ama CCA değerleri aşırı yüksek oluyor bunlarda. Sadece soğuk havalarda kontağı açtıktan sonra marş vermeden bir 30-40sn beklemek gerekiyormuş ki lambaların çektiği akım ile biraz ısınsın - diye biliyorum...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Benim korkum da o aslında. Bir de benim motorun akü yuvası çok küçük. ytz10s akü sıfıra sıfır giriyor. Boyutlarına baktım da internetin söylediğine göre 15cmx8.7cmx9.3cm boyutları varmış.
Genelde daha ufak oldukları için çeşitli kalınlıklarda köpüklerle satılıyorlar. Yuvasına altına bu köpüklerden yettiği kadarını koyup oturtuyorsun. Kapasite düşük, CCA yüksek, şarj süresi kısa, şarj tutma süresi uzun. 4-5 yıl tutulacak bir motora alınabilir kesinlikle. Benim (Aralıkta 2 yıllık olacak) motordaki orijinal akü pörtlediğinde LiFePO akü ile değiştireceğim büyük ihtimalle.

Ha sığma meselesini bilmiyorum tabi ondan emin olmak lazım.

Nominal amper değeri düşük ama CCA değerleri aşırı yüksek oluyor bunlarda. Sadece soğuk havalarda kontağı açtıktan sonra marş vermeden bir 30-40sn beklemek gerekiyormuş ki lambaların çektiği akım ile biraz ısınsın - diye biliyorum...

evet cold crank güçleri ciddi yüksek.
dediğin ısıtma olayı bütün lityum bataryalarda aslında yapılması gereken bir şey. arabada da öyle, özellikle soğuk günlerde bataryayı ısıtacak bir işlem yapmazsan ilk bindiğinde güç kısıtlaması falan oluyor.
motosikleti de çok yatırdıktan sonra dediğin gibi kontağı açıp biraz beklemek en doğrusu. hatta kontak bir kere açılıp, sonra kapatılıp da beklenebilir. kimyasal reaksiyon başlayınca bir kere ısı oluşmaya başlıyor.

gereksiz detay: karda kışta bordan boktan yerlerde içerik üretenler de genelde yedek pillerden bir sonrakini eldivenin içi vs gibi yerlerde tutuyorlar.

Motosikleti
Hero Dash 125
Ucuzunu ararken fark 2 bin lira civarı olacak görünüyor. Bugün iki kişi hamburger yeseniz içecekle bin tl yapıyor. Nelere ne paralar vermiyoruz. Al Yuasa yada Bs geç. Dersen yok ucuz olsun Varta.

Varta için alta bıraktığım numaradan bilgi alabilirsin. Daha önceden alışverişim olmuştu.

Apaydınlar Varta Akü
0 (532) 794 51 82

İzmir’de Yuasa bayisi Akü-Nak vardı. Bunlar da iyi esnaf. Daha önce alışverişim olmuştu.

(0232) 433 67 94

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ucuzunu ararken fark 2 bin lira civarı olacak görünüyor. Bugün iki kişi hamburger yeseniz içecekle bin tl yapıyor. Nelere ne paralar vermiyoruz. Al Yuasa yada Bs geç. Dersen yok ucuz olsun Varta.

Varta için alta bıraktığım numaradan bilgi alabilirsin. Daha önceden alışverişim olmuştu.

Apaydınlar Varta Akü
0 (532) 794 51 82

İzmir’de Yuasa bayisi Akü-Nak vardı. Bunlar da iyi esnaf. Daha önce alışverişim olmuştu.

(0232) 433 67 94
Kargosu falan derken izmirden daha pahalıya gelir herhalde. Satan yer bulabilirsem Çanakkale'den yuasa almayı düşünüyorum. Bulamazsam internetten alırım.

Motosikleti
Hero Dash 125
Agaya kargo beleş yaparlar belki. En kötü bilgi alırsın bu yatık matık muhabbetine. Telefonla aramaktan zarar gelmez.

Motosikleti
Şimdi mide bulandıracak bir bilgi:
Bu factory sealed akülerde akünün alındığı bayi / satıcı mühim; bu akülerin 3-4 ayda bir şarjlarının tazelenmesi gerekiyor, aksi takdirde yattıkları yerde şarjları çok azalıp kapasiteleri kayda değer düşebilir. *Aynı ihtimal LiFePO aküler için de geçerli.* (Ancak onların bu duruma düşmesi çok daha uzun zaman alıyor...)

Akünün dik durduğu bir motorda kafa rahat olsun deniyorsa en güzeli asidin kurulum öncesinde eklenmesi ile o anda aktifleştirilen türden klasik kurşun-asit aküler almak olur.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
4 amper aküyü ben de merak ettim. Şu an kullanmakta olduğum motorun benzin pompası hayvan gibi çekiyor ve 12 volt 10 amper akü kullanıyoruz. Geçmişte daha uygun fiyatlı diye 12 Volt 7 amper kullanan bir çok kişi kısa zamanda elektronik arıza yaşadı.

Motosikleti
4 amper aküyü ben de merak ettim. Şu an kullanmakta olduğum motorun benzin pompası hayvan gibi çekiyor ve 12 volt 10 amper akü kullanıyoruz. Geçmişte daha uygun fiyatlı diye 12 Volt 7 amper kullanan bir çok kişi kısa zamanda elektronik arıza yaşadı.
XSR700'ün de OEM aküsü (kodu 10 olmasına rağmen) 9Ah. BS sitesinde sunulan opsiyonlar aşağıdaki gibi:

LiFePO olan akü 12V değil 12.8V. Kapasite 4Ah diyor (klasik akü 8,6Ah). Buna mukabil CCA değeri klasik aküden 90A daha yüksek. CCA değeri dışındakiler yapısal farklardan dolayı tam anlamıyla karşılaştırılabilir değiller herhalde. ChatGPT'ye sormak lazım.

Sordum:
Kapasite değeri 10Ah, CCA değeri 190A olan bir kurşun asit akü ile kapasite değeri 4Ah, CCA değeri 280A bir LiFePO aküyü karşılaştırır mısın? LiFePO akü değerleri kurşun asit akünün yerine kullanmak için uygun mu?

Cevap:

Kısa cevap​

Tekrar eden: Hayır — LiFePO₄ (4 Ah / CCA 280A) değerleri doğrudan 10 Ah / CCA 190A kurşun-asit akünün yerine “eşdeğer” değildir. LiFePO₄’nun CCA’sı daha yüksek olduğu için kısa süreli yüksek akım (ör. marş) verebilir; ama toplam kullanılabilir enerji (Ah/Wh) ve şarj/koruma gereksinimleri farklı. Doğrudan tak‑çalıştır (drop‑in) çoğu durumda önerilmez; bazı koşullar sağlanırsa uygun olabilir.

Detaylı karşılaştırma (varsayımlar: her iki akü de 12V sistem için uygun paket)​

Temel sayılar

• Kurşun-asit: 10 Ah nominal → yaklaşık 10 Ah × 12 V ≈ 120 Wh enerji.
  • LiFePO₄: 4 Ah nominal → 4 Ah × 12,8 V ≈ 51,2 Wh enerji (LiFePO₄ hücre nominal ~3.2V; 4S ≈ 12.8V).

Kullanılabilir kapasite (pratik)

• Kurşun-asit: güvenli DOD ≈ %50 → kullanılabilir ≈ 5 Ah (≈ 60 Wh).
  • LiFePO₄: güvenli DOD ≈ %80–100 → kullanılabilir ≈ 3.2–4 Ah (≈ 41–51 Wh).

Yani pratikte: kurşun-asit akünün kullanılabilir enerjisi yine de genelde LiFePO₄’ünkinin üzerinde (özellikle 10 Ah kurşun-asit vs 4 Ah LiFePO₄).

Başlangıç akımı / CCA

• CCA 190A (kurşun-asit) vs 280A (LiFePO₄): LiFePO₄ nominal CCA daha yüksek, yani kısa süreli yüksek akım verebilir — bu marş için iyi bir işaret.
  • Ancak gerçek marş performansı BMS çıkış limitine, kablolamaya, terminal direncine ve akü iç direncine bağlıdır. Eğer LiFePO₄ üzerindeki BMS kısa süreli 280A’e izin veriyorsa motoru çevirir; izin vermiyorsa pratik CCA daha düşük olur.

Cycle life / ağırlık / hacim

• LiFePO₄: çok daha fazla çevrim ömrü (500–2000+ döngü vs kurşun‑asit 200–500), daha hafif ve daha küçük enerji yoğunluğu açısından genelde daha iyi.
  • Fakat burada Ah bazında LiFePO₄ küçük olduğu için enerji yoğunluğu avantajı sınırlı.

Şarj ve sistem uyumluluğu

• Çok önemli: LiFePO₄ farklı şarj profili ister. Tam şarj voltajı 4 hücre×3.6–3.65V ≈ 14.4–14.6 V; float şarj tipik olarak önerilmez (veya çok düşük float). Kurşun-asit için alternatör/regülatör tipik float ≈ 13.6–13.8V.
  • Araç/şarj sistemi: orijinal kurşun-asit için tasarlanmışsa LiFePO₄ ile ya yetersiz şarj (az doluluk) ya da aşırı/uzun süreli yanlış voltaj nedeniyle zarar riski vardır.
  • BMS zorunlu: hücre dengeleme, aşırı/düşük voltaj, aşırı akım koruması. BMS marş akımını sınırlayabilir.

Sıcaklık

• LiFePO₄’ü 0 °C altı şarj etmek genellikle tavsiye edilmez. Soğuk iklimde marş yeteneği değişebilir.

Pratik öneriler — eğer değiştirmek istiyorsanız kontrol etmeniz gerekenler​

1. Nominal gerilim: her iki paket de aynı nominal (12–12.8 V) mi? (evet ise devam)
  2. BMS sürekli ve kısa süreli akım kapasitesi: BMS’in marş akımını verebildiğinden emin olun (ör. kısa süreli 300–400A spike).
  3. Kullanım amacı: amaç motoru çalıştırmak mı (marş) yoksa aksesuar/çalma süresi mi? Marş için CCA önemlidir; çalışma süresi için Ah/Wh önemlidir.
  4. Şarj/alternatör uyumluluğu: alternatör/regülatör LiFePO₄’ye uygun mu? Değilse DC‑DC charger veya LiFePO₄ için ayarlı regülatör gereklidir.
  5. Fiziksel / terminal / sigorta: kablo kesiti, sigortalar, montaj ve titreşim dayanımı uygun mu?
  6. Sıcaklık koşulları: soğuk bölgede kullanacaksanız LiFePO₄ şarj/performans sınırlamalarına dikkat.

Sonuç (özet)​

• Marş (kısa süreli yüksek akım): LiFePO₄’ün CCA değeri daha yüksek, teorik olarak marş performansı iyi olabilir — ama gerçek test BMS ve kablolamaya bağlı.
  • Çalışma süresi / yedek enerji: 10 Ah kurşun-asit daha fazla kullanılabilir enerji sağlar; 4 Ah LiFePO₄ ile çalışma/süre açısından eksik kalabilirsiniz.
  • Güvenlik ve uyumluluk: LiFePO₄’ü doğrudan takmadan önce şarj sistemi ve BMS uyumluluğunu garanti etmelisiniz. Aksi halde akü zarar görebilir veya alternatör/elektronik problemler çıkabilir.

Eğer isterseniz, bana yaşadığınız uygulamayı (motor tipi/araç mu/şarj sistemi, akü gerilimi, kullanım süresi beklentisi) yazın — elimdeki bilgilerle doğrudan “tak‑çalıştır olur / olmaz” değerlendirmesi ve gerekli minimum şartların kısa bir kontrol listesi + tavsiye edilen BMS/şarj ayarlarını hazırlayayım.

Son düzenleme:
Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Listenizin en altındaki marka ama en ucuz bulabildiğim şu var;
troy kampanyasıyla 2700 gibi bir fiyata geliyor. 2700 gayet cezbedici bir fiyat 4500 liraya göre.

Bu arada ilk gönderide bahsetmeyi unutmuşum ancak akü yan duracak. Akma falan yapmayacak bir akü de olması lazım aynı zamanda. Sanırım yine yuasa alacağım ama bir araştırayım bakalım.
Parası kadarlık akü yapıyor Bosch. Varta biraz daha iyi. Yatık kullanacaksan akünün VRLA(Valve Regulated Lead Acid) denilrn cinsten olması lazım

Motosikleti
Yamaha XSR700
Aldığım bilgiler ışığında aklıma en çok yatan akü yine üzerinden çıkan akü. Yuasa ytz10s alacağım. Yardımı olan, fikir veren, aydınlatan herkese teşekkür ederim.

Motosikleti
...
ChatGPT'ye sordum:
Kapasite değeri 10Ah, CCA değeri 190A olan bir kurşun asit akü ile kapasite değeri 4Ah, CCA değeri 280A bir LiFePO aküyü karşılaştırır mısın? LiFePO akü değerleri kurşun asit akünün yerine kullanmak için uygun mu?

Cevap:
...
  • Kurşun-asit: 10 Ah nominal → yaklaşık 10 Ah × 12 V ≈ 120 Wh enerji.
  • LiFePO₄: 4 Ah nominal → 4 Ah × 12,8 V ≈ 51,2 Wh enerji (LiFePO₄ hücre nominal ~3.2V; 4S ≈ 12.8V).
...

Aynı soruyu doğru kapasite rakamlarıyla tekrar sordum. (İlk sorduğumda kurşun-asit akü için 10Ah yazmıştım ama aslında 8.6Ah imiş...)

Bu seferki cevapta böyle yazdı:

Kısa özet sayısal karşılaştırma
  • Kurşun-asit kullanılabilir ~ 51.6 Wh
  • LiFePO4 kullanılabilir ~ 46.1 Wh
Yani kullanılabilir enerji bakımından LiFePO4 bu örnekte yaklaşık %11-12 daha az (46.1 / 51.6 ~0.893).

Özetle; pratik kapasite farkı %10-11 civarında ve marş akımı için verilen değerler doğru / gerçeğe yakın ise marş motorunu döndürmek için LiFePO akü daha uygun gibi. Bununla birlikte; motora bir sürü - özellikle çektikleri akım miktarı yüksek olan sis farları, elcik ısıtma gibi - aksesuarlar takmayı planlıyorsanız kapasitesi az yüksek klasik aküleri tercih etmekte fayda var. Ayrıca motosikletin statör + konjektör çiftinin takılacak LiFePO aküyü sağlıklı bir şekilde şarj edebileceğinden de emin olmak gerekiyor.

Akü değişim zamanı geldiğinde DL650'yi birkaç sene daha tutmayı planıyorsam LiFePO aküye geçeceğim gibi. Daha yavaş deşarj olması ve yaklaşık 3kg daha hafif olması beni çekiyor açıkçası...

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Şarj aleti bugüne kadar hiç bir motorumda işime yaramadığı için almayı hiç düşünmedim açıkçası. Bunda da bitti, götürdüm şarj ettirdim o da tutmadı zaten akü komple ölmüş. Şarj aletim olsa da işe yaramayacaktı. 50 lira şarj parası verdim sadece.
Şarj aletleri zaten akü bitince şarj etmek için değil ki. bittikten sonra ne yapsan faydası olmuyor kurşun asit aküler tamamen bitince sülfatlaşma ve içindeki plakalarda hasar oluyor bir daha kolay kolay kendine gelemiyorlar. bitmeden takacaktın şarj aletini.

Noco Genius2 LifePEO4 aküleri de şarj ediyor mu? Ben hiç denememiştim. Bende turuncu takip cihazı var diye motoru parkettiğim yere elektrik çekmiştim, her parkedişte şarj aletini bağlayıp bırakıyorum. şarj aletinin aküye bağlanan ucundaki krokodiller sökülüyor, halka terminal oluyor o şekilde bağladım bıraktım, kabloyu arada soketli yapmışlar, parkedince seleyi açıp kablonun soketini bağlıyorum, seleyi yine kapatıyorum, şarj aletini de sol artçı pegine asıyorum.

Şarj cihazımın web sitesinde lityum akü de varmış.
https://no.co/nlp14 bu linkteki akü benim vstromdaki ytx12 akü yerine takılabilir yazmışlar istede.
Türkiyede satan yoktur, bulsak da pahalıya gelir. Bununla uğraşmak yerine orijinal 12V kurşun asit akülerinden devam ederim, 3-4 yılda bir akü alırım ne var yani.

Son düzenleme:
Motosikleti
...
Şarj cihazımın web sitesinde lityum akü de varmış.
https://no.co/nlp14 bu linkteki akü benim vstromdaki ytx12 akü yerine takılabilir yazmışlar istede.
Türkiyede satan yoktur, bulsak da pahalıya gelir. Bununla uğraşmak yerine orijinal 12V kurşun asit akülerinden devam ederim, 3-4 yılda bir akü alırım ne var yani.
Oo güzelmiş bu, ama %99 ihtimalle bunu yurtdışından alabilsen bile uçağa yükletmezler. :( Fiyatı da son derece uygunmuş.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Oo güzelmiş bu, ama %99 ihtimalle bunu yurtdışından alabilsen bile uçağa yükletmezler. :( Fiyatı da son derece uygunmuş.
Evet, arabayla gidip almak lazım yani yakın yerde varsa alınır ama akü için de gitmem yani, riske gireceğime normal kurşun asit akü ile devam ederim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar