Kompresyon ve frenleme

Motosikleti
Cbr650r 2021
Herkese merhaba. Arkadaşlar bir kaç sorum olacak yıllardır motosiklet kullanıyorum ama yine de doğru bildiğim yanlışlar olabilir diye fikrinizi almak istediğim mesele var. Yokuş inerken ben vitesi 2 ye alıyorum ve fren dahi yapmadan o şekilde iniyorum yaklaşık 3-3.5k devirde bunun bir zararı var mıdır? Diğer bir konu da mesela benim motor 12k da redline a giriyor ben 8-10k ya kadar hızlı şekilde gazlıyorum ama bazen birden gaz kesiyorum ve kompresyona biniyor motor bunun zararı var mıdır? Bir de egzantirik zinciri hangi durumlarda zarar görür genel olarak?

Kompresyona girmek motora zarar vermez.

Zincire zararlı durumlar kötü durumdaki veya düşük seviyedeki yağ olur. Çok çok sert şekilde bir anda gazı açmak yine gereksiz bir yük bindirir.
En nihayetinde metalden malzeme, belirli bir ömrü var. Zincirin gevşediyse ve değişmen gerekiyorsa, bunun kompresyon yüzünden olduğunu söylediyse biri, çayını öde kalk.

Kompresyona bindirmek motora zarar vermez ama zemin kötüyse ve debriyaj aniden bırakılırsa arka teker kilitleyebilir..

Egzantrik zincirine en çok boşta gaz açıp redline çevirmek zarar verir..

Motosikleti
Arora kasırga
Herkese merhaba. Arkadaşlar bir kaç sorum olacak yıllardır motosiklet kullanıyorum ama yine de doğru bildiğim yanlışlar olabilir diye fikrinizi almak istediğim mesele var. Yokuş inerken ben vitesi 2 ye alıyorum ve fren dahi yapmadan o şekilde iniyorum yaklaşık 3-3.5k devirde bunun bir zararı var mıdır? Diğer bir konu da mesela benim motor 12k da redline a giriyor ben 8-10k ya kadar hızlı şekilde gazlıyorum ama bazen birden gaz kesiyorum ve kompresyona biniyor motor bunun zararı var mıdır? Bir de egzantirik zinciri hangi durumlarda zarar görür genel olarak?
Motor freniyle inmenin bir zararı yok,balatacılar yolunu gözler sadece o kadar
Birden bire kompresyona bindirmek egzantrik zincirinde ters kuvvet ve baskıya neden olduğu için aşınma durumunu öne alıp ses yapma tarihini erkene çeker
Son sorunun cevabı da aynı zaten

Ya bağlı mı derken aslında tabii ki bağlı, birine elektrik versek öbüründen alırız yani :p :D

kompresyon sırasında esas yük, farklı hızda dönen iki sistemin "temas noktasında" oluşur. orası da krankla şanzımanın öpüştüğü yer. elbette her yere kuvvet iletilir, ama normal şartlarda vites küçültmenin yükünden zincire bir zarar gelmez.

ha her şeyin boku çıkarılabilir. gidiyorum 3. vites 6000rpm'de.vitesi boşa aldım ve eğim de var motor akıyor hız kaybetmiyorum yani. el debriyajda da değil, kaydırmalı da yok.. sonra giderken hiç gaz vermeden o hızda ikinci vitese dan diye vurarak aldım. evet orda egzantrik zincirine gereksiz bir yük biner ve kendisi de malum adı üstünde zincir, uzun vadeli ömrüne zarar verilebilir. ama böyle bir manyaklık yapılırsa da yine krank şanzıman arası bölge çok daha feci yükleri yemiş olacaktır. yani eğer zarar vermek amaçlı deney yapmıyorsanız, pata küte de vites küçültseniz egzantrik zincirine bişey olmaz.

Motosikleti
Arora kasırga
Egzantrik zinciri aktarma organlarına mı bağlı ?
Aktarma organından kasıt ne bilmiyorum ama Zincir baklaları arasına dişliler tarafından uygulanan anlık ters kuvvet esneme ve yıpranmalara sebep olur
Ters kuvvetten kasıt; kranktan arka tekere-arka tekerden krank miline
Bakla arasındaki mikronluk boşluk artar demek istiyorum 🫡

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bir zamanlar bizimkiler Ferrari lansmanına gitmişler. Bizimkilerden biri arabaya oturup boşta vututu yapmış. Görevliler gelip lütfen sizi dışarı alalım demişler. Arkadaşı lansmandan uzaklaştırmışlar. Gönderirlerken demişler ki "Biz mühendisler asla boşta vututu yapan birinin, araba hakkında bilgili olduğunu düşünmeyiz". Ben anlatanın yalancısıyım. Bende hiç sevmem. Bir kere parton yaptı. Suratıma baktıktan sonra adam bir daha hiç motorun yanına gelmedi.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Hangi eğim, hangi vites, hangi hız, hangi ağırlık, hangi zemin, hangi lastik...? diye birbirini etkileyen onlarca faktör var olası yanıtların içinde...

Bize ehliyet alırken (otomobil) öğrettikleri, "bir yokuşu (eğimi diye okuyun), çıkabileceğiniz viteste inin" şeklindeydi. Her zaman doğru olmasa da, çoğu zaman işe yarayan bir seçenektir. Motosiklette de işe yarar...

Diğer soru olan, aniden gaz kesme durumu da benzer. Motosikletlerin mekanik ve yapısal tasarımlarından dolayı, ani gaz kesmeler öne yığılma şeklinde sonuç verir. Aslında buna tam olarak kompresyon da diyemeyiz. Tam kompresyon için bulunduğunuz hıza uygun olan vitesin 1 hatta 2 basamak aşağısına almanız gerekecektir. Bu da eğer yanlış yerde, yanlış şekilde yapılırsa veya motosikletinizin teknik kapasitesi veya güvenlik donanımları (örneğin kaydırmalı debriyaj, TCS vs.) yetersiz ise kazaya varan risklere yol açacaktır. Bunun yanında motosikletinizin şanzuman, zincir, dişli gibi organlarına gereğinden fazla yük bindirmiş olursunuz.

Biraz ChatGPT yanıtı gibi oldu farkındayım ama durum böyle. Kıssadan hisse, çok elzem değilse veya apaçilik yapma derdinde değilseniz hıza, yüke, eğime, zemine vs. uygun viteste gitmeniz ve gaz kolunu ani açıp kapatmamanız en doğrusudur.

Kompresyon iyidir. Kompresyonu kullanın frenleri çok kullanmayın. 3-3,5k devir kompresyon için hiçbir şey. Rahmetli AEA fren kullanmadan motosiklet kullanmaya alışın derdi. Bunun hakkında vidyosu da var. Karbüratörlü modeller kompresyonda çok yakar vakum etkisiyle ama dediğim gibi kompresyon iyidir. Frensiz kullanma alışkanlığı edinin ki fren gerektiren durumlarda zınk diye durabilesiniz. Abartmayın 10 bin devirde kompresyonla gitmeyin yokuş aşağı.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
... Rahmetli AEA fren kullanmadan motosiklet kullanmaya alışın derdi. Bunun hakkında vidyosu da var. ...
O videodaki ana fikir yol koşullarına göre gaz kullanmak ve uygun takip mesafesi bırakmaktı, kompresyon kullanmak veya kullanmamakla direkt ilgili bir mevzu değildi esasen. Ben de motosiklet ve araba sürerken de o videodaki şekilde kullanırım; benzini gaz değil fren israf eder mantığındayım. Frene bastığınızda o sürate çıkmak için harcadığınız benzini çöpe attınız diye kabul edebilirsiniz.

Bu iş için dizayn edilmiş bir sistem (frenler) varken işi kompresyona yüklemeye gerek yok, her sistemi yerinde ve ayarında kullanmak lazım. Motosikletlerde gazı kesince kompresyona biniyor direkt zaten ve bu da (virajlardaki destek gazı gibi) sürüş sırasında kullandığımız bir özellik, ama bu oluyor diye de suistimal edip de frenleme ikamesi olarak kullanmaya gerek yok; motosikletin dengesini korumayı da sağlayan yardımcı bir özellik sadece.

Kompresyonu yavaşlamak için birinci tercih olarak değilde lastiklerin tutuşunu iyileştirici etkisinden dolayı kullanmalı , motorun geometrisini iyileştirir fren kabiliyeti artar , hatta panik bir durum yoksa frensiz kaçış manevrası bile çok daha rahat yapılabilir , elbette 2-3 vites çat çat çat vites düşürecek mesafe ve sakinliğe sahip olmak gerekiyor bunun için ,

vites düşürmeden kompresyonu artırmanın da metodu var bu arada , bakalım kimler biliyor 😉

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Aktarma organından kasıt ne bilmiyorum ama Zincir baklaları arasına dişliler tarafından uygulanan anlık ters kuvvet esneme ve yıpranmalara sebep olur
Ters kuvvetten kasıt; kranktan arka tekere-arka tekerden krank miline
Bakla arasındaki mikronluk boşluk artar demek istiyorum 🫡
Egzantrik zincirinin üzerindeki yük sadece sübaplar ve egzantrik milinden kaynaklanir. Egzantrik yataklarinda , yag ve yaglamada sorun yok ise bu zincire ekstra yük bindirmeniz neredeyse imkansizdir. Ani hizlanma ve yavaslamalardaki sert vuruntulari absorbe icin gergi sistemi vardir ve zincirin aniden asiri gerginlesmesi veya bosalmasina izin vermez. Tekerlegimize bagli olan zincirde bu yoktur ve ani hizlanma yavaslamalarda daha cabuk asinir ama egzanrik zincirinde bu durum olmaz. Bu zincirleri zamanindan önce asinmasina neden olmak icin motoru kesiciye sokmak , yag bakimini aksatmak , uygun olmayan yag kullanmak gibi normal olmayan durumlar olusmalidir.

Sevgilerimle
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kompresyonu yavaşlamak için birinci tercih olarak değilde lastiklerin tutuşunu iyileştirici etkisinden dolayı kullanmalı , motorun geometrisini iyileştirir fren kabiliyeti artar , hatta panik bir durum yoksa frensiz kaçış manevrası bile çok daha rahat yapılabilir , elbette 2-3 vites çat çat çat vites düşürecek mesafe ve sakinliğe sahip olmak gerekiyor bunun için ,

vites düşürmeden kompresyonu artırmanın da metodu var bu arada , bakalım kimler biliyor 😉
Motosiklet icin retarder yapildi ise ilk müsterisi ben olurum :cool:

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar