Sense of speed muhabbeti

Motosikleti
Hero Dash 125
Emekli bir Pist pilotu olarak profesyonel ağızdan anlatayım. Hız algısı kişiden kişiye değişiyor. Midenin genişlemesi gibi birşey bu. Limitlerini ne kadar çok kullanırsan algın o kadar değişir. Anahtar kelime "aa burası böyle geçilebiliyormuş"

Ne yaptığını biliyorsan, doğru çizginin, gaz açmanın fren yapmanın tekniklerini doğru olarak biliyorsan üzerinde durulabilecek birşey bu. Kamuya açık alanda hız algısının ne kadar yüksek ya da düşük olmasını tartışmanın bir manası yok. Algıyı yükseltmeye çalışmak hayati sonuçlar doğurabilir, ama sürüşü etkiler mi? Evet? Gerekli mi? Hayır.

Otomobil ile yarıştığım dönemde eşime araç kullanmayı öğrettim, hızlı sürer mesela. Tabii ki istediğim birşey değil ama onun için standart hız trafikteki başka bir sürücünün algısından daha yüksek bir noktada. Trafik normalde o noktada 70'le seyrediyorsa ama önü boşsa 100-110'la gidiyor. Durabileceği hızda gitmeyi, limit fren yapmayı, viraja girmeyi biliyor.

İş yerinde çalışanım olan arkadaşlarla bi yere giderken sağ koltukta oturamadığımdan ben geçerim direksiyona. Ama sağımda oturan ayağıyla fren yapar istisnasız her seferinde. Halbuki takip mesafemi korurum, kimseye tampon yapmam, kimseye dalaşmam, arkadan gelen varsa kollar yol veririm, makas atmam. Sadece daha az fren yaparım. Yanımdaki 50 ile dönüyorsa ben 80 ile dönerim. Ama bilerek değil. Tabela okuyarakta değil, Nereden girilir hangi hızda giriliri bildiğimden gidiyorum. Mutlaka daha önce döndüğüm virajdır mesela o virajlar. Ya da ucu açıktır. Motosiklet gibi panoramik bir görüş olmadığı ve konum alınamadığı için motosiklette bunu oturtmak daha kolay ama otomobilde hız algım bu şekilde dönmemin bir sorun olmayacağını bana bildiriyor. Bende ona göre yapmam gerekeni yapıyorum.

A noktasından B noktasına hızlı gidip virajda kazık fren yapıp viraja girmek hız algısını değiştirmez. Böyle süren kişi sadece iki nokta arası heyecan yaşamaya çalışıyordur, ne yaptığının farkında değildir. Algısı yüksek olan hızlı ve akıcı gider. ALS sistemine sahip ralli otomobillerinde görürsünüz. Viraja yaklaşırken çok patırdıyorsa korkuyordur süren. Ayağını gazdan çekiyordur, turbo lag yapmasın diye otomobil gazlamaya hazır tutup yakıtı manifoldta yakarak patırdamasına yol açıyordur. Ne kadar az patırdarsa o kadar hızlı gidiyordur o pilot. Ama kesinlikle şunu önermiyorum: virajlara hızlı girin yatırın kaldırın algı değiştiricem diye.

Pistte yarış eğitimi verildiği zamanlarda yeni kursiyerlere bak böğğlle dönecen diye apexleri gösterirdim arada. Tabii o zaman amaç pistin açık olmasından dolayı antrenman fırsatı. Pite çektiğimizde sağ koltuğumdan birisi ben bu işi yapamam, ben böyle gidemem diye inmişti. Adam yaktı parayı, vazgeçti eğitimden. Zamanında bunları bize öğreten hocamız, olum neden yarışta gittiğin gibi gidiyorsun önce yavaş gitsene diye serzenişte bulunmuştu. Haklıydı adam. Adamın algısının oturması için önce kendisinin neler yapabildiğini görmesi lazım. Aaa bende burayı bu kadar olmasada bu kişinin döndüğüne yakın dönebiliyorum demeli.

Yine aynı hocamız belirli noktalarda zaman kaybediyorum ama nerede bilmiyorum diye söyleyince direksiyona oturup benim Clio cup'ı bi sürdü. Ben sağdaydım tabii ki bu sırada. Ulan burası böylede dönülebiliyomuş demiştim. Yeniden kalibre oldu algım. O zamanlar telemetry falan yok tabi. Anca F1'de görürdük telemetry'i.

Bir kaç paragraf daha örnek verir uzun uzun yazarım. Ama uzatmanın manası yok. Hız algısı böyle birşey. Deneyip geliştirmek için sağlam bir eğitim alman lazım. Kafana göre arttırıp azaltabileceğin bir şey değil. İşine yarayacak birşey de değil.

ACT'nin emekli olmadan önce çekilmiş yayınlanmayan gizli videosu. :)

Motosikleti
Garajda yatan bir Ninja 650
Sense of speed şey değil mi ya, egozu parmaklıyorsun gözlerini kapatıyorsun açıyorsun gazı, ağzınlan ne kadar vuuu sesi çıakrtırsan o kadar hızlısın demektir.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Kafamda trident 660 ya da xsr700 var 😆
bunlar çok güzel, yaşına da uygun tabi. zaten bu yüzden dedim ya vstrom yaşına gelince diye, benim de hedefim uzun yıllar bu vstromu kullanmak, öyle hemen satmam.

xsr700 geçen köfte buluşmasında vardı, çok güzel motor. ama trident de olur.
işyerinde bir arkadaşta trident 660 vardı, Cyan kadar iri yarı bir arkadaş ama seviyordu motorunu, sana küçük gelmiyor mu demiştim yok abi rahatım demişti, rüzgar almayı seviyormuş diye naked aldım diyordu.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Kafamda trident 660 ya da xsr700 var 😆
Bence trident 660 kadar gergin makinaya gencler bulasmamali. Gencken arbayla ne makaslar atardik, ne sacma yerlerde gazlardik. Iyi ki o zamanlar motorum olmamis, zzr 1100lere salya akitirdik.
Motorum olsaydi muhtemelen bu yasimi goremezdim. Hala deli kullanabiliyorum, arkadan tampon yapmaya calisan oldugunda basima is acmasin diye arayi acabiliyorum ama pek tercih etmiyorum artik. Biraz gec olsa da bunlarin sonunun iyi olmayacagini biliyorum.
Mt09 yamt test etmistim yazin basinda. Motoru geri teslim ederken sordular "abi nasil", dedim "cok guzel alet ama ben bunda ölürüm" 😂 sahil yolunda beni gorup gaza gelenler vardi. Neyse cok uzattim, ikisi de cok guzel, triumphlara zaten zaafim var😂

Motosikleti
Triumph Trident 660
Bence trident 660 kadar gergin makinaya gencler bulasmamali. Gencken arbayla ne makaslar atardik, ne sacma yerlerde gazlardik. Iyi ki o zamanlar motorum olmamis, zzr 1100lere salya akitirdik.
Motorum olsaydi muhtemelen bu yasimi goremezdim. Hala deli kullanabiliyorum, arkadan tampon yapmaya calisan oldugunda basima is acmasin diye arayi acabiliyorum ama pek tercih etmiyorum artik. Biraz gec olsa da bunlarin sonunun iyi olmayacagini biliyorum.
Mt09 yamt test etmistim yazin basinda. Motoru geri teslim ederken sordular "abi nasil", dedim "cok guzel alet ama ben bunda ölürüm" 😂 sahil yolunda beni gorup gaza gelenler vardi. Neyse cok uzattim, ikisi de cok guzel, triumphlara zaten zaafim var😂
Bu zamana kadar aldıklarımdan zarar ettim tabi ben aldığım zevke bakıyorum ama çevrem sürekli konuşuyor şimdi ki scooterdan da kazadan dolayı ve km den dolayı yine 40-50 bin tl zarar ile satacağım. ailemi korlasa götürdüm özellikle ki canlı beğensinler bu sefer onlarda destek olacak. Hem ehliyetimi yükseltmem lazım hem de kapalı alan hakimiyet eğitimi almam lazım tabi 😁

Ged

Motosikleti
Bu zamana kadar aldıklarımdan zarar ettim tabi ben aldığım zevke bakıyorum ama çevrem sürekli konuşuyor şimdi ki scooterdan da kazadan dolayı ve km den dolayı yine 40-50 bin tl zarar ile satacağım. ailemi korlasa götürdüm özellikle ki canlı beğensinler bu sefer onlarda destek olacak. Hem ehliyetimi yükseltmem lazım hem de kapalı alan hakimiyet eğitimi almam lazım tabi 😁
Bence tridenta o para yerine asagidakine daha az para verip ustune bi kac egitim ve bi iki kaliteli ekipman parasi artirabilirsin. Ikinci el alacagin icin Ama gencim retro bana uymaz da diyebilirsin tabi😂 sifir motor almak ayri guzel😂
Aaa bu da 10 yasinda ama km dusuk baya. Ekspertiz sonrasi iyi cikarsa alinabilir.
Konuyu tridentten retroya getirdim😬😬

Motosikleti
Triumph Trident 660
Bence tridenta o para yerine asagidakine daha az para verip ustune bi kac egitim ve bi iki kaliteli ekipman parasi artirabilirsin. Ikinci el alacagin icin Ama gencim retro bana uymaz da diyebilirsin tabi😂 sifir motor almak ayri guzel😂
Aaa bu da 10 yasinda ama km dusuk baya. Ekspertiz sonrasi iyi cikarsa alinabilir.
Konuyu tridentten retroya getirdim😬😬
Linktekilerde tam benlik motosikletler bütçeden dolayı royal enfield de baktım shotgun 650 üstüne bindim küçük geldi.
Hunter 350 alıp biraz kişilestirmekte kafamda var. muhtemelen denklestirene kadar kaç tane motorsiklet alacağım kafamda 😆
Ancak bu yaşanılan kaza ve ev alma işi beni yıpratıyor 🥲

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
bırakalım da gergin makinalara gençler bulaşsın emekliler değil :)

Ged

Motosikleti
Linktekilerde tam benlik motosikletler bütçeden dolayı royal enfield de baktım shotgun 650 üstüne bindim küçük geldi.
Hunter 350 alıp biraz kişilestirmekte kafamda var. muhtemelen denklestirene kadar kaç tane motorsiklet alacağım kafamda 😆
Shotgun kucuk geldiyse meteor 350 iyice kucuk gelir. Bu arada senin boya super meteor ya da shotgunin kucuk gelmemesi lazim. Alcak oturum yaniltmis olmasin

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Shotgun 650 alçak sele bir model. Inteceptor 650 öyle küçük gelmez.

Hunter ve diğer 350 modeller Hilti gibi titreyebilir.

Ben olsam ya çift silindir 650'lerden birini veya tek silindir 410'luklardan birini (zevke göre Himalayan veya Scram) almayı tercih ederdim. 650'likler sağlam motorlar; öylr olmasa Avrupa ve ABD'de 5 yıl garanti ile satmazlardı.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Shotgun kucuk geldiyse meteor 350 iyice kucuk gelir. Bu arada senin boya super meteor ya da shotgunin kucuk gelmemesi lazim. Alcak oturum yaniltmis olmasin
Evet alçak seleden öyle gelmiştir. Bir Scram'e binerse görürüm onu 🤣 💦 (Gerçi onların selesi de çok yüksek değil; 80cm. Kısa ve orta boylular için mükemmel bence.)

Son düzenleme:

Ged

Motosikleti
bırakalım da gergin makinalara gençler bulaşsın emekliler değil :)
Yaw he he, egzozu da söksün gencler, teker de yapsinlar, 250yle makas da atsinlar. Ya da kuryeler gibi trafigin irzina her sekilde gecip kufur yesinler demi. Ayrica isteyen istedigini alir, dikkat ettiysen cumleye "bence" diye baslamisim.

Ben olsam ya çift silindir 650'lerden birini veya tek silindir 410'luklardan birini (zevke göre Himalayan veya Scram) almayı tercih ederdim. 650'likler sağlam motorlar; öylr olmasa Avrupa ve ABD'de 5 yıl garanti ile satmazlardı.

Evet alçak seleden öyle gelmiştir. Bir Scram'e binerse görürüm onu 🤣 💦
Himalayana binsin bence 😂

Evet alçak seleden öyle gelmiştir. Bir Scram'e binerse görürüm onu 🤣 💦
Royal enfieldlar cok saglam diye duyuyorum ama birebir tecrube etmedim. Su vergi gelene kadar bi kac sefer showrooma da gidip bakmistim ama artik fiyatlari bir miktar yuksek bence. Super meteor fiyatina dusuk km triumph bulunabiliyor. Ama onlarin da servisi üzüyormus, gerci üzmeyen servis de pek kalmadi sanki😂

Ged

Motosikleti
O işi ben motoru 26 yıldır, kendisi de 21 yıldır piyasada olan bir motosiklet alarak çözdüm bence. Parçası da anlayan ustası da bol.
Hmmm acaba hangi motor bu, v ile mi basliyor acaba🤔
Param olunca gs alcam ben, şilede gozlemenin dibine vurcam. Yolda milletin ustune umarsizca surup geccem, fistik benim olacak vurcam kirbaci vurcam kirbaci😈

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar