- Motosikleti
- Pilsan Cobra
Trakyanın yolları çok düz abi senin suçun yokAha beni anlatmışsın, düz yol gazcısı.![]()
![]()
Trakyanın yolları çok düz abi senin suçun yokAha beni anlatmışsın, düz yol gazcısı.![]()
![]()
Aynısını geçen yaz Tekirdağ uçmakdere virajlarında yaşamıştım, nese ki yolun devamında Şarköy'de köfteciye gidip bir buçuk porsiyon köfteyi bol zeytinyağlı piyazla birlikte gömdüm de kendime geldim.Geçen dag yoluna gidem de gazlayam dedim ama nasılım var ya tam bir canavar, Casey Stoner gibiyim ya virajlar bilmemneler, çıkarken acayip havalı hissediyorum kendimi. Keskin virajlar bi geldi, patates. 40'la falan dönüyorum, düşecem zannediyorum.. "Lan çeneyi çevir gözlerin etrafı tarasın napıyosun olum" falan diye laf söylüyorum kendime her virajda.. İniş zaten tam fiyasko, halbuki yokuş yukarı ne güzeldi.. Konuyla alakası nedir bilmiyorum, bi ara egitim alayim ben..
![]()
pratikle düzeliyor eskiden ben de 40la giriyordum bikaç ay geçti 20 30 kere döndüm o yolu artık 70 80le rahat girebiliyorumGeçen dag yoluna gidem de gazlayam dedim ama nasılım var ya tam bir canavar, Casey Stoner gibiyim ya virajlar bilmemneler, çıkarken acayip havalı hissediyorum kendimi. Keskin virajlar bi geldi, patates. 40'la falan dönüyorum, düşecem zannediyorum.. "Lan çeneyi çevir gözlerin etrafı tarasın napıyosun olum" falan diye laf söylüyorum kendime her virajda.. İniş zaten tam fiyasko, halbuki yokuş yukarı ne güzeldi.. Konuyla alakası nedir bilmiyorum, bi ara egitim alayim ben..
![]()
İnsan bazen kötü gününde oluyor, her zaman vızır vızır geçtiği en basit virajları bile almakta zorlanabiliyor. Muhtemelen sen de öyle dandik bir gününe denk geldin.Geçen dag yoluna gidem de gazlayam dedim ama nasılım var ya tam bir canavar, Casey Stoner gibiyim ya virajlar bilmemneler, çıkarken acayip havalı hissediyorum kendimi. Keskin virajlar bi geldi, patates. 40'la falan dönüyorum, düşecem zannediyorum.. "Lan çeneyi çevir gözlerin etrafı tarasın napıyosun olum" falan diye laf söylüyorum kendime her virajda.. İniş zaten tam fiyasko, halbuki yokuş yukarı ne güzeldi.. Konuyla alakası nedir bilmiyorum, bi ara egitim alayim ben..
![]()
İsmet abi bence forumun İlber Ortaylısı. Keşke bir müsait zamanı olsa da bize Balkan savaşındakı kahramanlıklarını anlatsa![]()
Telgraf yine iyi abi, dua edelim de ulak göndermemişler ya da dumanla irtibat kurmaya kalkmamışlarBalkan savaşını değil başka bir anımı anlatayım.
Mühendis okulunun sonuna geldik tabi herkes gibi iş başvurusu yaptık.
İlk iş görüşmeme gelmem için şirket bana telgraf çekmişti. Telgraf ile haberleştik.![]()
![]()
![]()
Abi ben zaten eğitimsizim ve viraj tecrübem yok hiç, motorda toplam 15000 km yapmışımdır, bu kilometrenin 14000i düz yol, işe git gel. Yoksa bir iddam yok zaten dalgasına yazdım mesajı yaİnsan bazen kötü gününde oluyor, her zaman vızır vızır geçtiği en basit virajları bile almakta zorlanabiliyor. Muhtemelen sen de öyle dandik bir gününe denk geldin.
Kesinlikle, 2. kez dağa çıkıyorum zaten, tecrübem de pratiğim de yok... Havalar iyice soğumadan 2-3 kere daha gideyim, sarıyo.pratikle düzeliyor eskiden ben de 40la giriyordum bikaç ay geçti 20 30 kere döndüm o yolu artık 70 80le rahat girebiliyorum
Abi yolun sonunda evde ketçaplı bir makarna bekliyordu beni sadece... Belki de o yüzden bu kadar yavaştım... Duble iskenderi koy bakim finişe kralını tanımamAynısını geçen yaz Tekirdağ uçmakdere virajlarında yaşamıştım, nese ki yolun devamında Şarköy'de köfteciye gidip bir buçuk porsiyon köfteyi bol zeytinyağlı piyazla birlikte gömdüm de kendime geldim.![]()
Alacahırkadan başlayıp gişelerin aşağı Keles yoluna kadar kim gelirse gelsin öttürürümGeçen dag yoluna gidem de gazlayam dedim ama nasılım var ya tam bir canavar, Casey Stoner gibiyim ya virajlar bilmemneler, çıkarken acayip havalı hissediyorum kendimi. Keskin virajlar bi geldi, patates. 40'la falan dönüyorum, düşecem zannediyorum.. "Lan çeneyi çevir gözlerin etrafı tarasın napıyosun olum" falan diye laf söylüyorum kendime her virajda.. İniş zaten tam fiyasko, halbuki yokuş yukarı ne güzeldi.. Konuyla alakası nedir bilmiyorum, bi ara egitim alayim ben..
![]()
Parkın girişinde bi sigara içtim hemen fıtı fıtı dönüşe geçtim zaten soğuktu yine ya, mont tişört çıkmışım dağa belden soğuğu yiyince kirpi gibi dikeliyorum zaten, çok durmadım. Saat 4-5 gibiydi. O dediğin hangi yol ya dağdan geçilen yol mu? Soğukpınar'dan falan geçiliyor?Alacahırkadan başlayıp gişelerin aşağı Keles yoluna kadar kim gelirse gelsin öttürürümsebebide tüm yolu çok iyi biliyorum.
Rossi adamsan gel kapış benimle!!!
Havaların güzel olduğu vakte denk gelmişsiniz, akşam saatleri olsaydı döt donması garantiydi.
Vallahi gülmekten yarıldımCatfish diye bir şey de varmış ben yeni öğrendim.
1999'da Üniversite 1. sınıfta hoşlandığım bir kızla sms yoluyla mesajlaşıyoruz. O zamanlar şimdiki gibi emoji karakterler yok. Kız da her mesajının sonuna 2 nokta üstüste ve parantez koyuyor. Ben de düşündüm acaba kız özürlü mü spastik mi , yazmayı mı bilmiyor vs Meğer o 2 karakter "gülmek" ,"gülücük atmak" anlamına geliyormuş.
Suzukiyi bi tur verir misin ağabey?@yarım akıllı motor tutmadı yoksa Hırbo diyeceğdim sana.
Soğukpınar benim köyüm oradan dümdüz gidince Keles yoluna çıkılıyor, ara ara domuz çıkma riski olsada pekte problem olmuyor. Asıl soğuk gişelerden yukarı çıkarken aşağı inerken kimi yerler basık kalıyor ve o kadar soğuk olmuyor.Parkın girişinde bi sigara içtim hemen fıtı fıtı dönüşe geçtim zaten soğuktu yine ya, mont tişört çıkmışım dağa belden soğuğu yiyince kirpi gibi dikeliyorum zaten, çok durmadım. Saat 4-5 gibiydi. O dediğin hangi yol ya dağdan geçilen yol mu? Soğukpınar'dan falan geçiliyor?
Gişeler dediğin benim fotoyu attığım yer dimi? O yollar köy yolu mu virajlı gibi mi nasıl? Tehlikeli mi?Soğukpınar benim köyüm oradan dümdüz gidince Keles yoluna çıkılıyor, ara ara domuz çıkma riski olsada pekte problem olmuyor. Asıl soğuk gişelerden yukarı çıkarken aşağı inerken kimi yerler basık kalıyor ve o kadar soğuk olmuyor.
Soğukpınar'a gitmek içinde gişelerden aşağı dümdüz gitmek gerekiyor.

Soğukpınar benim köyüm oradan dümdüz gidince Keles yoluna çıkılıyor, ara ara domuz çıkma riski olsada pekte problem olmuyor. Asıl soğuk gişelerden yukarı çıkarken aşağı inerken kimi yerler basık kalıyor ve o kadar soğuk olmuyor.
Soğukpınar'a gitmek içinde gişelerden aşağı dümdüz gitmek gerekiyor.
Senin köpeğin olsun.Suzukiyi bi tur verir misin ağabey?
Aynen gişeler dediğim yer fotoğraf çekildiğiniz yer, köy yollar biraz iyi biraz kötü. Ara ara çakıllar vb. denk gelebiliyor birde karşıdan araba geldiğinde sıkıntı çıkabilen keskin ve dar virajlar mevcut.Gişeler dediğin benim fotoyu attığım yer dimi? O yollar köy yolu mu virajlı gibi mi nasıl? Tehlikeli mi?
Bizim köy ile gişelerin arası çok zevkli oluyor, altımızdaki araç güçlüyse çok tatlı yolculuk yapılıyor.
Sonunda düzgünce cevap veren birisi teşekkür ederim hocam.Emekli bir Pist pilotu olarak profesyonel ağızdan anlatayım. Hız algısı kişiden kişiye değişiyor. Midenin genişlemesi gibi birşey bu. Limitlerini ne kadar çok kullanırsan algın o kadar değişir. Anahtar kelime "aa burası böyle geçilebiliyormuş"
Ne yaptığını biliyorsan, doğru çizginin, gaz açmanın fren yapmanın tekniklerini doğru olarak biliyorsan üzerinde durulabilecek birşey bu. Kamuya açık alanda hız algısının ne kadar yüksek ya da düşük olmasını tartışmanın bir manası yok. Algıyı yükseltmeye çalışmak hayati sonuçlar doğurabilir, ama sürüşü etkiler mi? Evet? Gerekli mi? Hayır.
Otomobil ile yarıştığım dönemde eşime araç kullanmayı öğrettim, hızlı sürer mesela. Tabii ki istediğim birşey değil ama onun için standart hız trafikteki başka bir sürücünün algısından daha yüksek bir noktada. Trafik normalde o noktada 70'le seyrediyorsa ama önü boşsa 100-110'la gidiyor. Durabileceği hızda gitmeyi, limit fren yapmayı, viraja girmeyi biliyor.
İş yerinde çalışanım olan arkadaşlarla bi yere giderken sağ koltukta oturamadığımdan ben geçerim direksiyona. Ama sağımda oturan ayağıyla fren yapar istisnasız her seferinde. Halbuki takip mesafemi korurum, kimseye tampon yapmam, kimseye dalaşmam, arkadan gelen varsa kollar yol veririm, makas atmam. Sadece daha az fren yaparım. Yanımdaki 50 ile dönüyorsa ben 80 ile dönerim. Ama bilerek değil. Tabela okuyarakta değil, Nereden girilir hangi hızda giriliri bildiğimden gidiyorum. Mutlaka daha önce döndüğüm virajdır mesela o virajlar. Ya da ucu açıktır. Motosiklet gibi panoramik bir görüş olmadığı ve konum alınamadığı için motosiklette bunu oturtmak daha kolay ama otomobilde hız algım bu şekilde dönmemin bir sorun olmayacağını bana bildiriyor. Bende ona göre yapmam gerekeni yapıyorum.
A noktasından B noktasına hızlı gidip virajda kazık fren yapıp viraja girmek hız algısını değiştirmez. Böyle süren kişi sadece iki nokta arası heyecan yaşamaya çalışıyordur, ne yaptığının farkında değildir. Algısı yüksek olan hızlı ve akıcı gider. ALS sistemine sahip ralli otomobillerinde görürsünüz. Viraja yaklaşırken çok patırdıyorsa korkuyordur süren. Ayağını gazdan çekiyordur, turbo lag yapmasın diye otomobil gazlamaya hazır tutup yakıtı manifoldta yakarak patırdamasına yol açıyordur. Ne kadar az patırdarsa o kadar hızlı gidiyordur o pilot. Ama kesinlikle şunu önermiyorum: virajlara hızlı girin yatırın kaldırın algı değiştiricem diye.
Pistte yarış eğitimi verildiği zamanlarda yeni kursiyerlere bak böğğlle dönecen diye apexleri gösterirdim arada. Tabii o zaman amaç pistin açık olmasından dolayı antrenman fırsatı. Pite çektiğimizde sağ koltuğumdan birisi ben bu işi yapamam, ben böyle gidemem diye inmişti. Adam yaktı parayı, vazgeçti eğitimden. Zamanında bunları bize öğreten hocamız, olum neden yarışta gittiğin gibi gidiyorsun önce yavaş gitsene diye serzenişte bulunmuştu. Haklıydı adam. Adamın algısının oturması için önce kendisinin neler yapabildiğini görmesi lazım. Aaa bende burayı bu kadar olmasada bu kişinin döndüğüne yakın dönebiliyorum demeli.
Yine aynı hocamız belirli noktalarda zaman kaybediyorum ama nerede bilmiyorum diye söyleyince direksiyona oturup benim Clio cup'ı bi sürdü. Ben sağdaydım tabii ki bu sırada. Ulan burası böylede dönülebiliyomuş demiştim. Yeniden kalibre oldu algım. O zamanlar telemetry falan yok tabi. Anca F1'de görürdük telemetry'i.
Bir kaç paragraf daha örnek verir uzun uzun yazarım. Ama uzatmanın manası yok. Hız algısı böyle birşey. Deneyip geliştirmek için sağlam bir eğitim alman lazım. Kafana göre arttırıp azaltabileceğin bir şey değil. İşine yarayacak birşey de değil.