Zincirimi temizliyorum iki güne yine aynı oluyor

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Zincirli motor kullanırken 1000 km lerde falan halen pırıl pırıl oluyordu zincirim. Mıcırlı ya da toprak yola girmektense yolu uzatırım ben. Ben esasen asfalt sürücüsüyüm. Dere tepe kullanmam. Ama olur ya arada sırada güzel bir yere ulaşmak için düz zemin toprak yola da girmek gerekebilir. Benim arazi o kadar işte. % 95 asfalt diyebiliriz yani. Bu koşullarda baktığım modellerin hepsi iş görür zaten. Arabayla her atraksiyonu yaparım ama motosiklette fazla atraktif olmayı sevmiyorum. Hem kişisel zevkime yani göz zevkime hitap etmesi hem de Xmax 400 kullanmaya başladıktan sonra ağır motosikletin daha güvenli olduğuna dair geliştirdiğim kanaat doğrultusunda bu modelleri belirledim. Motor hacmi olarak da 650 cc üzerine ihtiyacım olmayacak gibi görünüyor. 400 cc nin gücü bile benim kullanım amacıma fazlası ile uygun zaten.
mıcırlı ya da toprak yolları seveceğimi ben de düşünmezdim. vstrom'u alınca özellikle asfalt yollardan çıkıp mıcırlı köy yollarını tercih eder oldum. Biraz uzun bacaklı motor olunca ve bozuk yollardaki keyfini alınca vazgeçemez oldum. buna rağmen zincir yağlamak/temizlemek olayını dert etmiyorum, yılda bir bakımda usta yapıyor zaten, iki bakım arası da ben yapınca ben yılda bir temizlemiş oluyorum, yağlamayı da bir kutu sprey 8bin km'de iki sezonda bitmedi daha.

F54

Ben de genelde temizlemem çok uzun süre ancak topraktan sonra psikolojik olarak temizleme isteği uyanıyor. Siz toprakta sürüş yaptıktan sonra bile temizlemeden mi devam ediyorsunuz?
her türlü yol şartlarında kullanıyorum ve temizlemiyorum toz topraktan çıkınca yağlıyorum pislik akıp gidiyor sorun kalmıyor
ve motoru %60 toz toprak enduro da kullanıyorum
geçen yıl 8000 km tet rotasında sürdüm yağladım yola devam
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

birşey merak ettim bazen instagramda bi tane dominar görüyorum hani tenereler crf ler nerde diyor yoksa o sen misin?
ben onların gidemediği yerlere gidiyorum diyor
gerçekten de öyle t7 lerin crf rally lerin gidemediği yerlere gitmiş adam dominar 400 ile ama bütün t7 kulananlar cafelerde takılmıyor haberi olsun gerçekten motorların hakkını verenler var

Son düzenleme:
Motosikleti
her türlü yol şartlarında kullanıyorum ve temizlemiyorum toz topraktan çıkınca yağlıyorum pislik akıp gidiyor sorun kalmıyor
ve motoru %60 toz toprak enduro da kullanıyorum
geçen yıl 8000 km tet rotasında sürdüm yağladım yola devam
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

birşey merak ettim bazen instagramda bi tane dominar görüyorum hani tenereler crf ler nerde diyor yoksa o sen misin?
gerçekten de öyle t7 lerin crf rally lerin gidemediği yerlere gitmiş adam dominar 400 ile ama bütün t7 kulananlar cafelerde takılmıyor haberi olsun gerçekten motorların hakkını verenler var
Geçen ustanın yanına uğradığımda orada iki kişi konuşuyorlardı, bir motor varmış satılık, ducati multistrada mı neymiş, asfalt dışına çıkmadı, bırak bozuk yolu toz bile değmemiş diye anlatıyorlardı, yazık motora, keşke hakkını verebilecek birine gitse dedim ben de dayanamayıp.

F54

Geçen ustanın yanına uğradığımda orada iki kişi konuşuyorlardı, bir motor varmış satılık, ducati multistrada mı neymiş, asfalt dışına çıkmadı, bırak bozuk yolu toz bile değmemiş diye anlatıyorlardı, yazık motora, keşke hakkını verebilecek birine gitse dedim ben de dayanamayıp.
millet malı alıyor satarken zor satarım diye kullanmıyor
hani derler para cimrinin kılıç korkağın elinde diye aynen bu olay

Silikonlu yağlarla temizleme sorun yaratır çünkü onlar yapışkandır.
Tozu da tutarlar ve o tozlar zinciri bozarlar. En iyisi normal yağdır benim bildiğim zincir sentetik tinerle temizlenir ve motor veya (daha iyisi) şanzıman yağıyla yağlanır.
Sentetik tiner ile yıkamak hiçbir şeye zarar vermez.
En iyisi zincirsiz motordur

😊

Motosikleti
Honda CB750 Hornet - Triumph Bonneville Bobber
Arkadaşlar motorumu zincirini güzelce temizliyorum rutinim ile alakalı bir sorun olduğunu düşünmüyorum fakat zinciri temizliyim fark etmeksizin iki güne yine pis oluyor. Tozlu yollara da girmiyorum yine de pisleniyor. Motul'un yağını kullanıyordum şimdi Ipone zincir yağı aldım bugün onu deneyeceğim. Rutinim şu şekilde, zincir soğuyana dek bekliyorum ya da direkt soğukken zinciri gaz yağı yardımı ile güzelce fırçalıyorum üzerindeki bütün yağ aksın diye. Sonrasında petrol ofisinde soğuk haldeyken tekrar bi tanzikli su vuruyorum. Ondan sonra motoru benzinliğin bir köşesine çekip havluyla nemini alıyorum. Sonrasında baklaların içerisine olacak şekilde iki tur fazla yağa asılmadan sıkıyorum. Ortalam 30-60 dakika bekletiyorum ondan sonra yola çıkıyorum. Motorumun üstü sürekli örtülü ama yine de kirleniyor bende mi bir problem var? Motul'un yağı çok hızlı kir tutuyor dediler bugün sanayide.
Petrol Ofisinin Zincir Yağını veya Würth HHS Drylube (Kuru Yağ) deneyin. Bende eskiden Motul C4'den başka bir yağ kullanmıyordum aynı sorunları bende yaşadım çok toz topluyor ve zinciri berbat hale getiriyor gerçekten piste falan çıkmıyorsanız böyle bir yağa gerek yok şehir içi kullanımda Petrol Ofisi zincir yağından çok memnunum renksiz bir yağ ama zincire çok iyi tutunuyor. Motor boşta iken zinciri yağladıktan sonra elimle arka tekeri çevirip arka dişli ile zincirin birleştiği yerlere baktığımda yağın tel tel süzüldüğünü görebiliyorum.

Motosikleti
Ducati Multistrada 950
Yok hocam ben değilim. Kişisel tek bir instagramım var normal şekilde kimseye salça olmadan private olarak kullanıyorum :)

• Beğen
Tepkiler: F54
Sizce yağ sıkıldıktan sonra ne kadar beklenmeli? Zincir soğukken yağlamama bir kullanıcı yanlış olduğunu yazmış, cidden yanlış mı? Sanayide olan bir motor ustası soğukken yağlamamı söyledi.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Sizce yağ sıkıldıktan sonra ne kadar beklenmeli? Zincir soğukken yağlamama bir kullanıcı yanlış olduğunu yazmış, cidden yanlış mı? Sanayide olan bir motor ustası soğukken yağlamamı söyledi.
Sprey yağlardan sıkıyorsanız en ideali akşamdan sıkıp sabaha kullanmak. Ben sprey yağ kullandığım zaman boyunca hep böyle yaptım.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Zincir soğukken de yağlanır, sıcakken de...burada yanlış yok. Hatta ben soğuk zinciri yağlamayı tercih ediyorum.

Asıl hata, zinciri yağladıktan sonra, yağın tutunması için gerekli asgari süreyi beklememek. Özellikle sprey yağ kullanıyorsanız, mutlaka bir gün öncesinden yağlayıp, kurumaya bırakın.

Sprey yağ ve temizleyici olarak da ipone ürünlerini tek geçiyorum. Ne toz/kir tutma, ne kararma, ne sıçrama...

Konuyu açtığım gün ipone yağı kullandım ve hala sıktığım gibi üzerinde duruyor zincirin, önceki kullandığım motul şimdiye kadar giderdi. Yağlarken direkt olarak arkadan zincire mi sıkıyorsunuz? Baklaların tam ortasına denk gelecek şekilde sıkıyorum ben yandan sağdan soldan sıkmıyorum.

Motosikleti
Konuyu açtığım gün ipone yağı kullandım ve hala sıktığım gibi üzerinde duruyor zincirin, önceki kullandığım motul şimdiye kadar giderdi. Yağlarken direkt olarak arkadan zincire mi sıkıyorsunuz? Baklaların tam ortasına denk gelecek şekilde sıkıyorum ben yandan sağdan soldan sıkmıyorum.
ipone extreme chain road kullanıyorum, büyük 750ml sprey kutusunda olanı almıştım, 2 sezon 8bin km oldu hala bitmedi. turdan eve döndükten sonra son yağlamamdan 700 ya da 1000km geçtiyse motoru orta ayağa alıp vitesi boşa atıyorum, motor çalışmazken spreyi sol elle tutup arka tekeri elle çevirip zincirin iş kısmından zincir bir tur dönecek şekilde tekeri çevirip sıkıyorum. Baklaların ortasına gelecek şekilde sıkıyorum ama illa ki yanlarına da bulaşıyor biraz. sonra motoru o şekilde bırakıyorum, bir dahaki tura kadar en az bir gece geçmiş oluyor.

Kutu hala bitmedi, bitince aynı yağın offroad modelini alma niyetim var, mıcırlı tozlu yollarda gezmeyi çok seviyorum belki psikolojik olarak rahat ederim.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Baklaların tam ortasına denk gelecek şekilde sıkıyorum ben yandan sağdan soldan sıkmıyorum.
O ringlere (veya X) gelecek şekilde yağ püskürteceksiniz (fotoğrafta işaretlediğim yerler). Baklaların tam ortasına değil.

Yağlarken ister arka dişlinin arkasından, isterse de üstten uygun bir yerden yağlama yapabilirsiniz. Arka dişli tarafından yaparken janta ve diğer aksamlara bulaşma ihtimali daha yüksek. Ben zincir ile jant arasına gazete kağıdı yerleştirerek zinciri üst tarafından yağlıyorum. Son rötuşları arka dişli tarafından yapıyorum.

Burada önemli konu kesinlikle motoru çalıştırıp, 1. vitese alıp kolayına kaçmayın. Motor çalışmayacak, motor boşta olacak ve tekeri gidiş yönünün tersine el ile çevirerek yağlayacaksınız ki, parmaklarınızın sıkışma ihtimalini ortadan kaldırasınız.

oringsiz zincirleride böyle yağlasak, yada ayrı bir tekniği varmı?
Aynı şekilde yağlanabilir , yukarıda yazdığım gibi sıvı yağlar max 100 km idare eder , günlük şehir içi kullanımda da bu mesafeyi kuryeler harici aşan pek olmaz , yada minik bir pet şişeye yağ doldurun yanınıza alın , arka dişlinin dış üst tarafından zincire damlatın , çalıştırıp yürüdükçe o yağ ön dişliye ve zincirin her yerine yayılır..

Motosikleti
Aynı şekilde yağlanabilir , yukarıda yazdığım gibi sıvı yağlar max 100 km idare eder , günlük şehir içi kullanımda da bu mesafeyi kuryeler harici aşan pek olmaz , yada minik bir pet şişeye yağ doldurun yanınıza alın , arka dişlinin dış üst tarafından zincire damlatın , çalıştırıp yürüdükçe o yağ ön dişliye ve zincirin her yerine yayılır..
Ben 90 numara yağla 600-700km gidiyorum, o ringlerin orası halen yağlı kalıyor. Ama öyle 3-4 damla yağlamıyorum; uygun bir kaba 5-10ml yağ koyup fırçaya emdirip sonra zincire bol bol sürüyorum. Fazla gelirse kalın / dayanıklı kağıt temizleme havlusuyla fazlasını almak yetiyor. (Fırçayı hem yağ tatbik etmek hem de fazlasını almak için kullanabilirsiniz aslında; kağıt havlu kısmı şart olmaz öyle...) Bu işlemi akşamları yapıyorum, motoru en erken ertesi gün sürüyorum.

Kuru havada 1.000km bile gider böyle. Yağışlı havada günlük tazeleme ister.

Ben 90 numara yağla 600-700km gidiyorum, o ringlerin orası halen yağlı kalıyor. Ama öyle 3-4 damla yağlamıyorum; uygun bir kaba 5-10ml yağ koyup fırçaya emdirip sonra zincire bol bol sürüyorum. Fazla gelirse kalın / dayanıklı kağıt temizleme havlusuyla fazlasını almak yetiyor. (Fırçayı hem yağ tatbik etmek hem de fazlasını almak için kullanabilirsiniz aslında; kağıt havlu kısmı şart olmaz öyle...) Bu işlemi akşamları yapıyorum, motoru en erken ertesi gün sürüyorum.

Kuru havada 1.000km bile gider böyle. Yağışlı havada günlük tazeleme ister.
1000 km 😲
O kadar slikon spreyler bile kalmaz zincirde yav , ben sıvı yağ kullandığımda 50-100 arası damlatıyordum , Wurth un sprey yağını kullanmıştım en uzun mesafe 500 km gibi..

Motosikleti
1000 km 😲
O kadar slikon spreyler bile kalmaz zincirde yav , ben sıvı yağ kullandığımda 50-100 arası damlatıyordum , Wurth un sprey yağını kullanmıştım en uzun mesafe 500 km gibi..
Abi sprey yağ ile bu yaz 2.000km yaptım sorunsuz. Bu seyahatte motoru toplam 4 gün kullandım, kilometrenin %75'i 2 günde yapıldı. İstanbul'a döndüğümde zincir halen tam kuru değildi. (Ama istiyordu artık yağlanma...) 90 numara dişli yağı bana 6-700km rahat gidiyor. (Ama bol bol sürüyorum...)

Abi sprey yağ ile bu yaz 2.000km yaptım sorunsuz. Bu seyahatte motoru toplam 4 gün kullandım, kilometrenin %75'i 2 günde yapıldı. İstanbul'a döndüğümde zincir halen tam kuru değildi. (Ama istiyordu artık yağlanma...) 90 numara dişli yağı bana 6-700km rahat gidiyor. (Ama bol bol sürüyorum...)
Valla ben bir kaç damla fazla kaçırdım mı janta falan sıçrıyordu , bol bol sürünce böyle birşey olmuyormu sende , kullandığın yağı merak ettim 🤔

Motosikleti
Valla ben bir kaç damla fazla kaçırdım mı janta falan sıçrıyordu , bol bol sürünce böyle birşey olmuyormu sende , kullandığın yağı merak ettim 🤔
Bol sürüyorum ama sonra kalın sağlam temizlik havluları var onunla bir güzel sıyırıyorum. Janta bir damla bile gitmiyor. Ama hep sürdükten en az yarım gün sonra kullandım.

Sürdüğüm şey: Castrol Manual GL-4 90 Manuel Şanzıman Yağı. API GL-4 diyor kutuda.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar