Motosiklet grup sürüşlerinde interkom gerekliliği ve marka - model seçimi

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Cardo Pactalk Edge kullanıyorum. aşırı derecede memnunum.

Motosiklet güvenli ve ileri sürüş teknikleri eğitmnei olduğum için bana ekstra faydası oluyor şöyle ki;

Cardo diğer marka interkomlara çok kolay şekilde bağlanıyor. diğer eğitmen arkadaşımda Sena 5 S var. Tabiki Cardo Edge ile karşılaştırılamaz fakat Sena 20s ' i olan eğitmen arkadaşımda diğer farklı (çin markaları dahil) interkonlara çoğu zaman bağlanamıyor, bağlansa da çok uğraşıyorlar.

Benim kardo ile 10 sn sürüyor bağlantımız.

Ayrıca ;

Grup sürüşlerinde interkom bağlantısını sağlıklı bulmuyorum.

1- Çok kakafoni oluyor. Dikkat acayip dağılıyor.
2- Tehlikeleri uyarmak bakımından da sıkıntı. Aynı anda bir çok göz farklı tehlikelere (bazen de tehlike bile değil) uyarı veriyor. Kafa karışıyor. Geç tepki vermeye neden olabiliyor.
3- Önünde gidenin o anda algıladığı tehlike ile 3 sn sonra senin o noktadan geçerken ki algıladığın tehlike farklı oluyor.
4- En kötüsü de 2-3 sn önce geçen için o an görünmeyen bir tehlike var. uyarı vermedi sana. Sende rahatsın. Fakat sen geçtiğin anda bir anda beliren bir tehlikeye karşı algıların kapalı olabiliyor. Nasıl olsa önündeki arkadaş uyarı vermedi, rahatsın. Bilginin sürekli sn, sn değişebildiği unutuluyor.
5- Sollamaya çıktı, yolu gördü. Arkadan gelenlere siz de çıkın yol açık uyarısı verdi. Onlarda nasılsa yol boş diye çıktı . O sn de öndekinin göremediği bir tehlike ile hazırlıksız yakalanma riski büyük oluyor. vs.vs.

Grup sürüşlerinde interkomun işe yaradğı durumlar oluyordur tabiki fakat dip toplamda ben daha tehlikeli buluyorum. Kişisel tecrübem ve fikrim.

Kaybolma vs durumlarında zaten sesle arama yapılabiliyor. Mesh teknolojisini çok kullandım. Sonra vaz geçtim.

İnterkomu öğrencilerimle gözlemli yol sürüşünde kullanıyorum. Bir de yurt dışı/yurt içi seyahatlerimde eşimle gerekli olduğu zamanlarda konuşmak, dozunda müzik dinlemek için. Tabiki interkom olmazsa olmazımdır.

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
Ben anlamam, Cyan ile sen karar ver, Gökhan da bize uyacaktır.
Ben ikisini de kullandım. Lütfen Sena 60S alın.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sena'nın mesh'inin karşılığı cardo da DMC, bunlar birbirine bağlanabiliyormuş.

bende srl3 var, tek dezavantajı 8saat kullanım süresi, yanımda küçük bi powerbank taşıyorum. Sonraki kaskım da neotec olur nasıl olsa oraya da uyar.
Merhaba. Bağlantı mesh üzerinden değil bluetooth üstünden oluyor. O zaman da telefon bağlantısı olmuyor.

Son düzenleme:
Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
işte grupça karar verelim Cardo mu sena mı diye önce.
Cardo biraz kıro gibi duruyor. "Bi durum mu var gardaş" dermiş gibi. Sena bağyan ismi, daha naif.

Yeni almayı düşünenler için her şey dahil tarife:
Sena Phantom Interkomlu Motosiklet Kaskı
sena-phantom-interkomlu-motosiklet-kaski-beyaz-kapali-kasklar-sena-1058877-12-B.jpg

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Benim okul arkadaşlarım tayfası var, çoğu İzmir taraflarında bu yüzden pek sık görüşemiyoruz, onlar da zamanında Sena almışlardı, hatta bir arkadaşım Antalya'ya taşınınca bu sıcakta artık motor sürmem deyip motorunu satınca sena20s evo interkomunu al senin olsun diyerek bana hediye etti, onu eşimin kaskına taktık artçı olarak gezerken müzik dinlesin canı sıkılmasın diye.

Geçenlerde fiyat araştırırken grok ve chatgpt'ye sordum, sena iyidir hoştur ama kulakta kulak tıkacı varken sesi az geliyor şikayetleri de var diyerek cardo packtalk önerdi, bu kafamı karıştırdı. cardo da mesh destekliyor diyor.
Hatta bu kış yurtdışına çıktığımda ikili paket interkom alma niyetim var. Sena 20s'i çocukların kaskın atakarım, ikili interkomu hanımla ben kullanırım, ara sıra çocukları gezdirirken onlarla da konuşabilirim ama asıl ihtiyaç bizim köfte turlarında aramızda konuşabilmek.

Aramızda anlaşırsak bizim köfte turu ekibindeki diğer arkadaşlara da getirme niyetim var gitmişken alırım diyorum ama hangi marka diye henüz kesin karar vermedik. Ama senin yazdıklarından sonra aklım hala sena markasında.

Shoei Neotec 3 kaskımın interkom yuvalarına giren sena mesh modelini düşünmüştüm ama interkom ömrü kaskın ömründen fazla, sonra o interkom da kask ile birlikte emekliye ayrılmak zorunda kalacak olması işime gelmedi.

Sena 60s dual pack alınabilir aslında.
Sena 60S iyi görünüyoralmışken iyisi olsun bari
Ben anlamam, Cyan ile sen karar ver, Gökhan da bize uyacaktır.
Bende dandik bir marka var ama Haluk abinin dediği gibi Sena 60S alsak iyi gibi amma kasktan pahalı mubarek😂

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
o zaman kasktan pahalıymış.
sena'nın mesh teknolojiji diğer modellerine de bakmak lazım.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
4 farklı sena var evde. Eşimin kaskında 50R, oğlumun kaskında 5S, bende 50s ve Srl Mesh (kaska özel bir intercom)
Kendime ait 4 kask olunca şunu fark ettim, 50s iç takımını ayrı alıp her kaskta aynı cihaz kullanılabiliyor. Her seferinde bir 50s parası ödemektense iç takıma 5 bin falan ödeyip 15bin ödemekten kurtuluyorsunuz. 60s’te direk 2 iç takım çıkıyor bu arada.

Kulak tıkacı ve yüksek hızda dün 500km yol geldim. Birbirimizi duymama gibi bir sorunumuz olmadı. Ancak bu durum biraz kaskın ne kadar rüzgar sesi aldığına da bakıyor her ne kadar kulak tıkacı olsada. Cardo kullanmadım ama ses daha yüksekmiş cardoda. Sena bana yetiyor.

Yurt dışına gittiğimde ve mağazasına denk geldiğimde amme hizmeti olarak 50s getirebilirim sınırlı sayıda kişiye. Son getirdiğimde 18k çiftliye para ödemiştim. TR’de teklisi 15k idi.

Motosikleti
4 farklı sena var evde. Eşimin kaskında 50R, oğlumun kaskında 5S, bende 50s ve Srl Mesh (kaska özel bir intercom)
Kendime ait 4 kask olunca şunu fark ettim, 50s iç takımını ayrı alıp her kaskta aynı cihaz kullanılabiliyor. Her seferinde bir 50s parası ödemektense iç takıma 5 bin falan ödeyip 15bin ödemekten kurtuluyorsunuz. 60s’te direk 2 iç takım çıkıyor bu arada.

Kulak tıkacı ve yüksek hızda dün 500km yol geldim. Birbirimizi duymama gibi bir sorunumuz olmadı. Ancak bu durum biraz kaskın ne kadar rüzgar sesi aldığına da bakıyor her ne kadar kulak tıkacı olsada. Cardo kullanmadım ama ses daha yüksekmiş cardoda. Sena bana yetiyor.

Yurt dışına gittiğimde ve mağazasına denk geldiğimde amme hizmeti olarak 50s getirebilirim sınırlı sayıda kişiye. Son getirdiğimde 18k çiftliye para ödemiştim. TR’de teklisi 15k idi.
Görüyor ve de arttırıyorum.

60s alınca 1 ana ünite + 2 takım kask içi donanım çıkıyor kutudan.

Böyle olunca 2 ayrı kaskta hoparlörler + mikrofon hazır oluyor. Sadece ana üniteyi istediğin kaska takarak o gün o kaskı kullanabiliyoruz.

Sırf bu özellik bile 60s tercihini daha mantıklı kılıyor.

Aynı şekilde çiftli Sena 60s alındığında da kutudan her bir ana ünite için 2'şer tane kablo+kulaklık+hoparlör takımı çıkıyor.

Yurtdışından alındığında çok mantıklı rakamlara bu iş hallolur.

4 çiftli 60s alınsa, 1 takımı adaşım ve ben için alırım.

1 takımı @Memcoş48 ve @espresso için alırız.

1 takımı @Cyan ve @tommygun için alırız.

Son 1 takımı da @mertowski ve @Nikkfurie alır.

Kullanacağınız 10 yıl boyunca hayırduanızı alırım.

Motosiklet aksesuarı olarak harcamış olduğunuz en hayırlı para olur desem çok abartmam.

Bu arada bendeki Sena 50s ile Kırklareli buluşmasından sonra 120 km hızlarda eve dönerken @tommygun'la konuştuk.

Kendisi söylesin benim sesimi ne derece net duyduğunu. :)

Motosikleti
Forza250-cygnusL
50C alacaktım..Almanyada kampanya varmış.. 350 avroya düşmüş...
Bence dışardan aldırmak daha mantıklı..

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
....

Bu arada bendeki Sena 50s ile Kırklareli buluşmasından sonra 120 km hızlarda eve dönerken @tommygun'la konuştuk.

Bende 2015 yılında aldığım Midland BT Next Conference var; onda da Alpine Motosafe Race kullanır ve naked'da130'la giderken bile ses seviyesinde ve telefon görüşmelerinde bir sorun yaşamadım; karşımdaki beni çok net duyuyordu, ben de karşımdakini. İyi markaların iyi ürünleri alındıktan sonra mutsuz etmez asla. Buradaki farklar telefon yazılımları, form faktörleri, aksesuarlar (birlikte gelenler, sonradan bulunabilme vs) ve fiyatta bitiyor gibi.

Motosikleti
Hero Dash 125

Motosiklet aksesuarı olarak harcamış olduğunuz en hayırlı para olur desem çok abartmam.

Ben şimdilik Lexin ile mutluyum. :ROFLMAO: Bahsettiğiniz markaya alerjim var, eski bir arkadaşımın adı. 🤣:ROFLMAO::LOL:

Motosikleti
@haluk23 50c'yi neden sattınız? Alma arifesindeydim buara? Sıkıntılarını yazarsanız sevinirim boşuna almayayım
Merhaba iskampavya,

Kameralı interkom olayı teoride çok mantıklı ve de kulağa hoş geliyor.

Hatta alttaki konuda ilk mesajın ortalarından sonra kameralı interkom almayı düşündüğümden bahsetmişim:

https://www.motosiklet.net/forum/konu/crf-250-rally-ve-ys-125-ile-sabir-tasi-catlatma-turu.211436/

Ve sonra aldım 50C'yi ama sonra tecrübem şu şekilde gelişti:

1. Hem kamera ve hem interkom olunca cihazın pili çok çabuk bitiyor. Benim önceliğim interkom olduğu için bu sefer pil ömründen yememek için çok ama çok gerekli değilse kamerayı açmamaya başladım. Mantıklı olan kamera ve interkomu ayrı cihazlardan halletmek sonucuna ulaştım.

2. Turdayım ve de yorgun argın otele atmışım kendimi. Telefon, powerbank, interkom, kamera gibi tüm cihazları şarj etmek lazım. 50s'de ana üniteyi tek tuşa basarak kasktan ayırıp şarj aletine takmak mümkünken 50C'de bu çok ama çok meşakkatli. Bu yüzden sadece cihaz kaskta takılıyken şarj etmek mantıklı. Kocaman kaskı şarj kablosuna yakın tutmak gerekiyor yani. Bu da diğerine alışanlar için zor geliyor açıkçası.

Bunlar benim tecrübem. Çoğu kişi için dert edilecek durumlar olmayabilir.

Kolay gelsin size.

Selamlar.

Motosikleti
KAWASAKI Z500SE- HONDA SH125İ
bende 5R var ekstra iç takım aldım 2 kaskın var
ikisindede rahatlıkla kullanabiliyorum
ama interkom hiç kullanıcı dostu değil o ayrı
daha önce ucuz bi interkom vardı bende o çok daha kullanıcı dostu ve kolay kullanılıyordu :(

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Görüyor ve de arttırıyorum.

60s alınca 1 ana ünite + 2 takım kask içi donanım çıkıyor kutudan.

Böyle olunca 2 ayrı kaskta hoparlörler + mikrofon hazır oluyor. Sadece ana üniteyi istediğin kaska takarak o gün o kaskı kullanabiliyoruz.

Sırf bu özellik bile 60s tercihini daha mantıklı kılıyor.

Aynı şekilde çiftli Sena 60s alındığında da kutudan her bir ana ünite için 2'şer tane kablo+kulaklık+hoparlör takımı çıkıyor.

60s’te tr fiyatı ile yurtdışı fiyatları arasında pek fark yok. 50s’te çok fark var. O yüzden 60s’i TR’den almak mantıklı. Taksitli ve tr garantili olur.

Motomarket’te arkadaş için sormuştum 400€ idi teklisi.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
60s’te tr fiyatı ile yurtdışı fiyatları arasında pek fark yok. 50s’te çok fark var. O yüzden 60s’i TR’den almak mantıklı. Taksitli ve tr garantili olur.

Motomarket’te arkadaş için sormuştum 400€ idi teklisi.
Sena 60s ikili seti Motomax'ta 40k. Son derece uygun gibi. (Cardo Packtalk Edge ikili ünite ABD fiyatı ile aynıya geliyor...) Buradan +1 puan verdim. Yalnız ünite Cardo Packtalk Edge'e göre çok ama çok büyük, neredeyse 2x boyutunda. Buradan -1 puan verdim.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bence grup sürüşü olayı olmamalı. Hele ki fermuar düzeni sürüş falan beni benden alıyor.

Grup sürüş dediğin aradaki mesafeyi en öndeki ile en arkadakinin arasındaki mesafe 400 metreyi geçmeyecek sekilde dağınık sürüş olmalı.

Böyle bir sürüş için de interkoma gerek yok müzik olsa y eterli :D
biz genellikle 3-4 motor sürüyoruz, iki motor arası 400-500 metre olduğu oluyor, köy içlerinde falan yakınlaşıyoruz sadece, öyle çok yakın sürmeyince birbirimize çarpma derdimiz de olmuyor. dip dibe sürüşlerden çekinirim.

Motosikleti
Gördüğüm lüzum üzerine konuyu güncelliyorum. :)

Üst sınıf bir interkom almayı düşünenlere neden Cardo Packtalk Edge yerine Sena 60s (ya da 50s) almaları gerektiğini kendi tecrübem ışığında tane tane bir kez daha anlatayım.

Konudaki ilk mesajdaki fotoğraflarda da görebileceğiniz üzere geçtiğimiz aya kadar hem Cardo Packtalk Edge ve hem de Sena'nın 1 yıl önceye kadarki en üst modeli 50S sahibiydim.

Cardo'yu bir arkadaşımın isteği üzerine kendisine sattım geçen ay.

Birisi JBL diğeri Harman Cardon hoparlörlü.

Benzer ses kalitesine sahip iki ürün de.

7 yıl boyunca Sena 20s kullandıktan sonra o zamanki ve hatta hala Cardo'nun en üst modeli olan Cardo Packtalk Edge aldım yorumlara bakarak(=inanarak=kanarak) ama ürün beklentilerimi neredeyse hiç karşılamadı açıkçası.

Hatta Cardo Packtalk Edge için internette yapılan yabancı yorumların-incelemelerin çoğunun bot olduğunu bile düşündüm/hala düşünüyorum çünkü 3 ay kadar aktif sayılabilecek şekilde kullandım bu cihazı ve de ciddi yüksek olan beklentimi karşılamaktan gayet uzak bir deneyim yaşattı bana.

Hatta aynı ürünü çiftli olarak alıp tekini bazım forumdaşlarımızın 2025 Ağustos ayındaki Kırklareli buluşmasında tanıştığı İstanbuldaki adaşım Haluk'a vermiştim.

(Hatta önceki Sena 20s interkomu da aynı şekilde çiftli alıp yine adaşıma vermiştim ve 7 yıl çok güzel kullanmıştık o ürünü.)

Kendisiyle birkaç ay arayla 2 kez buluşup sürdüğümüzde bile Cardo Packtalk Edge ile kendi aramızda kaliteli ses alamadığımızı tecrübe ettik ve de başka cihazlarla bağlantı sırasında da tecrübemizin o kadar da parlak olmadığından bahsettik karşılıklı.

Ankarada birlikte sürüş yaptığımız arkadaşlarımıza da zaman içinde Sena aldırmış olduğum için örneğin 2 tane Sena 50C ve 2 tane de Sena 50S olan gruba Cardo PT Edge ile bağlanmaya çalıştığımda hep sorun yaşadım.

Çok mekanik bir ses aldık hepimiz ve daha da sıkıntılısı, devamlı kopma yaşadık.

1 tane 50C ya da 50S ile Packtalk Edge'i bağlayınca kopma sorunu yaşamadık ama ses yine çok ama çok kalitesizdi.

Bahsettiğim bağlantıları hep telefondaki uygulamalardan ve MESH üstünden yaptık.

Cihazlarımızda en son yazılım yüklüydü.

Sonuçta yazılıp çizilenlerin yanına bile yaklaşamayan 3 aylık bir kullanıcı deneyimi ile gidip tekrardan Sena'ya döndüm o zamanki en üst model olan 50s alarak.

Cardo PackTalk Edge geçen ay satıncaya kadar eski kaskımda takılıydı.

50S'i aldıktan sonra neredeyse 8 aydır hiç kullanmadım Cardoyu.

Grubumuzda çoğunlukla Cardo interkom olmuş olsa ve çok olumlu bir kullanıcı deneyimi yaşıyor olsak muhtemelen Cardo'dan devam ederdim herhalde ama durum öyle değil maalesef.

Packtalk Edge modelindeki mıknatıslı bağlantı çok başarılı.

Ve 50S'e göre daha küçük olduğundan teorik olarak daha az rüzgar gürültüsü çıkarıyor normalde ama Sena'nın dizaynı köşeli olmadığı için Sena'da da düşündüğünüz kadar sıkıntılı bir durum yok.

Bunu böyle yazdım ama adaşım kendi 50s'i ile 1250GS motoruyla çok yüksek süratlerde bile Sena kaynaklı bir rüzgar direncine maruz kalmadığını söylemiyor. Hatta konusu bile açılmadı.

Forumda da konusunu açmış olduğum 2025 Mart Güneydoğu turumuzda saatler boyu motor üstünde kalıp 120-150 km süratlerde sürerken bile bir sıkıntı yaşamadık. Bunları 60s'in form faktörü endişenizden dolayı yazıyorum.

Bu arada 60s'te de mıknatıslı sisteme geçilmiş.

Shoei Neotec 2 kaskımı 50s interkomla birlikte yazlığa bırakacağım birkaç aya kadar zira Neotec 3 kask ve 60s almak üzereyim.

Özetlersem hem benim (3 ay) ve hem de adaşımın (5 ay) boyunca kullandığı Cardo Packtalk Edge beklentilerimizi karşılamaktan çok ama çok uzak kaldı.

Cardo tecrübemiz böyleyken 2 yıldır Sena 50s kullanıyoruz gayet memnun olarak.

Ve 60s almak üzereyiz zira 60s'de kutu içinden 1 ana ünite + 2 ayrı kask için hoparlör ve mikrofon donanımı çıkıyor.

Böyle olunca 2 ayrı kaskta hoparlörler + mikrofon hazır oluyor.

Yani 2 ayrı kaskı olanlar sadece ana üniteyi istedikleri kasklarına takarak o gün o kaskı kullanabilecekler.

Sırf bu özellik bile benim gibi birden fazla kaskı olanlar için 60s tercihini daha mantıklı kılıyor.

Herkese esenlikler dilerim.

@Cyan @espresso

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar