A2 Ehliyet parkurunda U dönüşü nasıl yapılmalıdır?

Motosikleti
(planlanan) TVS Jupiter 125

Yakında A2 ehliyet sınavına gireceğim ve U dönüşü beni en çok ürküten nokta. Çok şükür 8 çizmekte fena değilim ancak U'da hala iyi sayılmam. Bajaj Pulsar ile birkaç defa denediğimde rahat şekilde yaparken TVS Apache (sınav motorum) ile zorlanıyorum.

Bunun mutlaka bir püf noktası olmalı ve fark ettiğim tek nokta dönüşü yaparken dönüşün yarısına gelmeden direksiyon tam sol yapılırsa kurtarma şansınız olmuyor. *Belki tecrübeli sürücüler "bunu fark etmedin mi" diyebilir ancak gerçekten sürücü kursu eğitimi dışında hiçbir motosiklet deneyimim yok.

U dönüşü hala yeni gelmiş sayılabileceğinden (2025'de gelmiş galiba) YouTube'daki birçok eski rehber videosunda bahsedilmiyor bile. O yüzden tavsiyeleriniz varsa kesinlikle duymak isterim.

1.viteste hiç gaz vermeden, sarı çizgiye geldiğin an dönüş yap.
Dar almaya çalışma direksiyonu tamamen kırma, verilen alan dönüş için rahatlıkla yetiyor.

8 çizebilip de U dönüşü yapamamak nasıl bir beceriksizliktir ya rab!
i8rvw44.jpg

Motosikleti
@wing50i Parkur şeması aşağı yukarı çizdim. Sola dönüleceği düşünülerek, sağ çizginin ortasında mı direksiyonu çevirmeliyim?

8 çizebilip de U dönüşü yapamamak nasıl bir beceriksizliktir ya rab!
Ana mesajda linkini attığım gönderide bir resim var. Resme göre U dönüşünün dönüş çapı 6 metre, 8 dönüşünün ise 7 metre. 1 metre bu kadar fark yaratır mı, yaratır bence.

6 metre mesafe, 2 şeritli şehirlerarası yol kadar genişlik demek; gidonu yarım çevirsen bile rahat döner.

@wing50i Parkur şeması aşağı yukarı çizdim. Sola dönüleceği düşünülerek, sağ çizginin ortasında mı direksiyonu çevirmeliyim?

Ana mesajda linkini attığım gönderide bir resim var. Resme göre U dönüşünün dönüş çapı 6 metre, 8 dönüşünün ise 7 metre. 1 metre bu kadar fark yaratır mı, yaratır bence.
Renk körüyüm ama sanırım içerdeki çizgiler mavi :)

İçerdeki çizginin başına geldiğin an direksiyonu çevirmeye başla.

Motosikleti
Renk körüyüm ama sanırım içerdeki çizgiler mavi :)
Sarı çizgilerin içinde sınava etki etmeyen mavi renkte yönlendirme çizgileri var, normalde ok şeklindeler ancak hızlı hızlı çizerken yapamadım.

Motosikleti
Honda CRF250L
1.si 8 çiziyorsan u yu zaten rahat yaparsın için rahat olsun.
2. Si halen antrenman yapma şansın varsa, 1 viteste yarım debriyaj dönmeyi dene, 2. Vitesde olur :)
3. Sü kurallar değişmediyse u yapacağın yerin sonuna kadar gitmene gerek yok ortasını geçtikten sonra dönmeye başlayabilirsin.
4. Sü ve en önemlisi bunu zaten iyi bildiğini tahmin ediyorum ; bakış. Gitmek istediğin yere baktığın zaman gerisi Kendi kendine oluyor

Motosikleti
Motoru satıldı...
2. Si halen antrenman yapma şansın varsa, 1 viteste yarım debriyaj dönmeyi dene, 2. Vitesde olur :)
3. Sü kurallar değişmediyse u yapacağın yerin sonuna kadar gitmene gerek yok ortasını geçtikten sonra dönmeye başlayabilirsin.
4. Sü ve en önemlisi bunu zaten iyi bildiğini tahmin ediyorum ; bakış. Gitmek istediğin yere baktığın zaman gerisi Kendi kendine oluyor
Benim bildiğim kurallar değişmedi 8'i yapan adam U'yu çok rahat yapabilmeli.
Dediğiniz gibi bakış çok önemli motora binene kadar bunu anlamıyordum ancak yaşayınca insan anlıyor.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bakış çok önemli.
Ben sınava vitesli ile girip geçtim ama sonrasında maksi scooter ile kapalı alanda hakimiyet eğitimi aldım. Eğitimde sınavdakinden daha dar sekiz ve u dönüşleri çalışmıştık.
"Direksiyonu kırmak" tabirini bir kere unutun. Motosiklette ayaklar yerde yürüterek çok çok aşırı yavaş manevra yapmıyorsanız direksiyonu kırmak diye bir şey yok, zaten motosiklette direksiyon yok, gidon var, arabalardaki direksiyona göre çalışma şekli çok farklı. motosiklet gidiyorken yatarak döner, motoru yavaş hızlarda dönmek için yatması için de gidon döndürülür ama gidonu döndüreceğim şeklinde yaklaşmayın olaya, bakışınız hep yukarıda ileride, göndeceğiniz tarafta olsun, o tarafa gitmeye çalışınca zaten gidonu yeterince kırmış olursunuz. En önemlisi bakış. Sonra da gaz kontrolu ve arka fren geliyor. Vitesli motorlarda yarım debriyaş ile debriyajın kavrama noktasında elle debriyajı sıkarken ayarlamak işleri kolaylaştırıyor, scooterda debriyaj yok, arka fren ve gaz kontrolu ile ve vartatordeki debriyazın kavramasını hissederek ona göre gaz vererek çok rahat dönersiniz.

2 Vites aynı şekil hızı debriyajla hafif düşürüceksin U'ya girmeden, nasıl 8 çizerken döndüğün yere bakıyorsun ordada aynısını yapacaksın, çok basit aslında bende baya zorlandım ama 250 SR ile 1.5 ay çalışıp, sınava naked makine ile girip geçtim sen düşün halledersin bence.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
RTR 200 gidon turu gerçekten dar ama püf noktası ilk girdiğiniz tarafta çizgiye mümkün olduğunca yakın girmek. Böylece dönerken diğer çizgiye çok uzak çıkabiliyorsunuz.

Aslında 8 çizmek de aynı mantıkla oluyor.

Motosikleti
RTR 200 gidon turu gerçekten dar ama püf noktası ilk girdiğiniz tarafta çizgiye mümkün olduğunca yakın girmek.
Motorun kendisinden dolayı şuan aklıma gelen en önemli kısım bu, çizginin dibine yapışacağım.

Her ne kadar 2. vitesi öneren çok olsa da, tüm parkuru 1. viteste yapıyorum ve B manuel tecrübem olduğundan gerek yarım debriyajla sürmek bana daha rahat geliyor.

Aslında düşününce birçok defa U'nun sonuna kadar gitmeyip erken dönmeye çalıştığım için de hata yaptığımı fark ettim. Sağ çizgiye yapışacağım gibi orta çizgiye de iyice yaklaşmalıyım belki de. Bakış zaten olmazsa olmaz.

8'i yapan adam U'yu çok rahat yapabilmeli.
Kurstaki herkes bunu diyordu ancak 8'i yapıp U'da kalan kişiler de duydum. Sebebi nedir bilemiyorum.

Motosikleti
Motoru satıldı...
Motorun kendisinden dolayı şuan aklıma gelen en önemli kısım bu, çizginin dibine yapışacağım.

Her ne kadar 2. vitesi öneren çok olsa da, tüm parkuru 1. viteste yapıyorum ve B manuel tecrübem olduğundan gerek yarım debriyajla sürmek bana daha rahat geliyor.

Aslında düşününce birçok defa U'nun sonuna kadar gitmeyip erken dönmeye çalıştığım için de hata yaptığımı fark ettim. Sağ çizgiye yapışacağım gibi orta çizgiye de iyice yaklaşmalıyım belki de. Bakış zaten olmazsa olmaz.

Kurstaki herkes bunu diyordu ancak 8'i yapıp U'da kalan kişiler de duydum. Sebebi nedir bilemiyorum.
Muhtemelen panik.
Çünkü U kare şekilde ya millet onu gözünde büyütüyor (Benim düşüncem bu yönde tabi farklı sebepleri olabilir)

Motosikleti
Cevap veren herkese teşekkür ederim. Bugün sınavım vardı.

Sınav öncesi diğer adayları izleyip, yarım saat pratik yapacak zaman buldum ve onca zamandır yaptığım hatanın, "dönüşte çok yavaşlayıp düşmemek için" "parkura hızlı girmeye çalışmam" olduğunu fark ettim. Sağdaki sarı çizgiye iyice yanaşarak, sadece (1. vites) gaz vermeden yarım debriyajı kesmeden motoru hareket ettirince sorunu çözdüm.

Şuan sınavı geçmiş bulunmaktayım.

Son düzenleme:
Motosikleti
Motoru satıldı...
Cevap veren herkese teşekkür ederim. Bugün sınavım vardı.

Sınav öncesi diğer adayları izleyip, yarım saat pratik yapacak zaman buldum ve onca zamandır yaptığım hatanın, "dönüşte çok yavaşlayıp düşmemek için" "parkura hızlı girmeye çalışmam" olduğunu fark ettim. Sağdaki sarı çizgiye iyice yanaşarak, sadece (1. vites) gaz vermeden yarım debriyajı kesmeden motoru hareket ettirince sorunu çözdüm.

Şuan sınavı geçmiş bulunmaktayım.
Hayırlısı olsun.

Motosikleti
D400
parkura U dönüşü mü eklendi yav öyle bişi yoktu, ben :D

yoksa parkurun bir kısmından çıkıp ikinci kısma geçmek için U dönüş yaparak gitmek gerekiyor bundan mı bahsediyoruz.

Zaten öyle ise geniş açılıdır.

Hepsini geçtim 8 yaparken 4 kere U yapıyorsun zaten :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar