Motosikletin gazı kesince neden yığılıyor? Normal mi?

Arkadaşlar motosikletim Honda Wingo 100. Durumu aşağıda yazıyorum, lütfen sadece başlığı okuyup cevap yazmayın.

Şimdi motorum diyelim ki saatte 80 ile 4. vites gidiyorum, hızı 60'a düşürdüm vitesi 3 düşürdüğüm anda yığılma yok
Hızı 40'a düşürdüm vitesi 2'ye düşürdüğüm anda yığılma yine yok,
Hızı örneğin 10'a düşürdüm, vitesi 1'e düşürdüğüm anda rahatsız edici bir yığılma oluyor, zincire de biniyor galiba bu yığılma.

Gaz kolunun en düşük konumunda bir boşluk var, işte bu boşlukta oluyor yığılma, çok değerli ustalar bunun da normal olduğunu söylüyorlar.
Ancak şunu farkediyorum : O boşluğa gelmeden 1. vitese düşürsem dahi yığılma olmuyor, ne oluyorsa o gaz boşluğunda (galiba gazı kesme kapatma/kesme seviyesi deniyor buna) oluyor.

Yeryüzündeki bütün 50cc-250cc motorlar böyle mi?

Usta bunun normal olduğunu söylüyor, üç farklı ustaya götürdüm, hepsi de aynısını söylüyor. Bunu söyleyenlerin hiçbiri motorumun zincirini kaliteli bir zincirle değiştirememişlerdi. Hatta ingiltereden gelen hazır zincir dişliyi bile aynı ölçülerde olduğu halde 3 vidasını takamamış ustalardı. Hatta 3 vidayı takamamış usta yarış motorları ustasıymış :) öyle diyor kendileri.

Arkadaşlar, dişli jt, zincir rk marka, yeni daha birkaç hafta anca oldu, gerginlik de iyi galiba.

Hava filtresi, motor yağı yeni değişti. Usta bunları başardı :)

Motosikletlerden anlamıyorum, eksantirik zinciri mi uzamıştır? Şansımanda sıkıntı var, 3. viteste debeleniyor az kullanıyorum 3'ü. Acaba şanzımanın içindeki dişlilerde boşluk mu var? Varsa tamiri olabilir mi yoksa değişmesi mi gerekli?

Bu bir hata mı, eğer hata ise sorunun asıl kaynağı ne olabilir?

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Sizin motorun özelini bilmem, hiç 100cc ve/veya cub kullanmadım ama genel kural olarak; 1. vites sadece kalkış yapmaya yarar, kalktıktan sonra hemen 2. vitese atar öyle devam edersiniz. (Belki çok dik yokuşta ve ekstra yüklü iken de 1. vites gerekebilir...)

Özetle; motoru kalkış harici 1. viteste kullanmazsanız "olmayan probleminiz" çözülecektir.

Benzin şamandırası hakkında neredeyse kimsenin bilmediği bilgiyi paylaşan birinin böyle bir soru sorması açıkçası şaşırttı beni.

Vitesli motosikletlerin birinci vites de gazı bırakınca yığılması normal.

Tam açıklayamayacağım ama motosikletin sürati az olduğu için motor silindir kompresyon gücünü yenemiyor.

Motosiklet veya otomobil vites oranlarını incelersen 1. Vites ile diğerleri arasındaki büyük farkı görürsün , işte bahsettiğin yığılmanın sebebi budur.

Günlük kullanımda 1. vites kalkış yapmak veya çok dik bir yokuşu çıkmak için kullanılır ,

Sizin cup durmak üzere iken 2 den 1 e alınca direk kompresyona bindiriyor olabilir , vitesli motorda çok yavaşlayınca 1 e alıp debriyajı bırakmadan frenle dururuz yığılmayı hissetmeyiz , motor 1 de hazır bekler..

Hiç cup kullanmadım kullanan arkadaşlar daha iyi analiz eder ama bence o motoru tamamen durunca 1 e almak gerekir ki çok düşük hızda yığılma yaşanmasın..

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Motosiklet veya otomobil vites oranlarını incelersen 1. Vites ile diğerleri arasındaki büyük farkı görürsün , işte bahsettiğin yığılmanın sebebi budur.

Günlük kullanımda 1. vites kalkış yapmak veya çok dik bir yokuşu çıkmak için kullanılır ,

Sizin cup durmak üzere iken 2 den 1 e alınca direk kompresyona bindiriyor olabilir , vitesli motorda çok yavaşlayınca 1 e alıp debriyajı bırakmadan frenle dururuz yığılmayı hissetmeyiz , motor 1 de hazır bekler..

Hiç cup kullanmadım kullanan arkadaşlar daha iyi analiz eder ama bence o motoru tamamen durunca 1 e almak gerekir ki çok düşük hızda yığılma yaşanmasın..
Cup larda hareket halindeyken 1 . vitese takmak zordur.. Ya çırpar ya da tak tuk garip sesler gelir..Zincirden ya da dişliden mutlaka sesler gelir.. Yok edemezsiniz belki ama zinciri gererseniz nispeten ses azalır.. Bu sefer zincir ve dişlinin ömrü gider..
Hem hareket halindeyken 1 e atmaya gerek olmaz ki.. Durmadığı sürece . yokuş yoksa . 2. vites her zaman gaz verdiğinde toplar ..
Bu arada cup motorlar genelde yarı otomatiktir.. Debriyaj maneti yoktur..

Cup larda hareket halindeyken 1 . vitese takmak zordur.. Ya çırpar ya da tak tuk garip sesler gelir..Zincirden ya da dişliden mutlaka sesler gelir.. Yok edemezsiniz belki ama zinciri gererseniz nispeten ses azalır.. Bu sefer zincir ve dişlinin ömrü gider..
Hem hareket halindeyken 1 e atmaya gerek olmaz ki.. Durmadığı sürece . yokuş yoksa . 2. vites her zaman gaz verdiğinde toplar ..
Bu arada cup motorlar genelde yarı otomatiktir.. Debriyaj maneti yoktur..
Yani arkadaşın sorunu gereksiz yere vitesi 1 e almasından kaynaklanıyor ,
düşündüğüm gibi tamamen durunca 1 e alınacak bu cuplar 👍

Peki yokuş çıkacaksa 2 de çekmediği an 1 e alırken yine çırpıp tak tuk ses gelicekse bu cuplar pekde kullanışlı değil gibi sanki 😬

Bunca yıldır üretilip satılıyor bu şekilde bir kullanımla tercihde edilmezdi , ikilemde kaldım 😅

Motosikleti
Ns200 15"

Peki yokuş çıkacaksa 2 de çekmediği an 1 e alırken yine çırpıp tak tuk ses gelicekse bu cuplar pekde kullanışlı değil gibi sanki 😬

Bunca yıldır üretilip satılıyor bu şekilde bir kullanımla tercihde edilmezdi , ikilemde kaldım 😅
Pekte çekilesi dert değil abi, vites düşürürken basılı tutup hafif gaz verip düşürmek lazım yoksa çok sert düşüyor. Bana hakimiyetsiz geliyor cub modelleri.

Pekte çekilesi dert değil abi, vites düşürürken basılı tutup hafif gaz verip düşürmek lazım yoksa çok sert düşüyor. Bana hakimiyetsiz geliyor cub modelleri.
Vites düşürüp ivmelenmek güzel birşey , sukuterde bunu yapamadığımız için bazen bir iki saniye devirlenmesini bekliyoruz ama vites geçişleri problemliyse o kadarda matah birşey değilmiş cupun olayı..

Motosikleti
Ns200 15"
Vites düşürüp ivmelenmek güzel birşey , sukuterde bunu yapamadığımız için bazen bir iki saniye devirlenmesini bekliyoruz ama vites geçişleri problemliyse o kadarda matah birşey değilmiş cupun olayı..
Cub modellerinin avantajı varsa abi daha az yakmasıdır, bir çok cub modeli rahatlıkla 2 litre altında yakıyordur.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Arkadaşlar motosikletim Honda Wingo 100. Durumu aşağıda yazıyorum, lütfen sadece başlığı okuyup cevap yazmayın.

Şimdi motorum diyelim ki saatte 80 ile 4. vites gidiyorum, hızı 60'a düşürdüm vitesi 3 düşürdüğüm anda yığılma yok
Hızı 40'a düşürdüm vitesi 2'ye düşürdüğüm anda yığılma yine yok,
Hızı örneğin 10'a düşürdüm, vitesi 1'e düşürdüğüm anda rahatsız edici bir yığılma oluyor, zincire de biniyor galiba bu yığılma.

Gaz kolunun en düşük konumunda bir boşluk var, işte bu boşlukta oluyor yığılma, çok değerli ustalar bunun da normal olduğunu söylüyorlar.
Ancak şunu farkediyorum : O boşluğa gelmeden 1. vitese düşürsem dahi yığılma olmuyor, ne oluyorsa o gaz boşluğunda (galiba gazı kesme kapatma/kesme seviyesi deniyor buna) oluyor.

Yeryüzündeki bütün 50cc-250cc motorlar böyle mi?
Vitesi düşürdükten sonra debriyajı yavaşça bırakırken hafifçe gaz açınız. Yığılma problemi ortadan kalkacaktır.

Vitesi düşürdükten sonra debriyajı yavaşça bırakırken hafifçe gaz açınız. Yığılma problemi ortadan kalkacaktır.
O motorda debriyaj yok, yani daha doğrusu bildiğimiz şekilde yok, ama cup motorlarda vites atarken hafif gaz vermek fayda sağlıyor.

Bir tüyoda ben vereyim cup ların vitesleri aslında debriyaj gibi çalışabiliyor, mesela kalkacaksınız 1 e atıp ayağınızı kaldırmayın viteste basılı dursun motor debriyaja basılmış gibi ilerlemez hafif hafif bırakabilirseniz aynı debriyaj etkisini görebilirsiniz, bu her viteste geçerli bu arada. Cupta arkadaşların dediği gibi 1.vites kalkış dışında kullanılmaz hatta yokuş değilse o durumda bile 1.vites gerekmez oranları çok tuhaf hemen bitiyor zaten. 2 ile durup tekrar 1 le kalkmak daha mantıklı.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
O motorda debriyaj yok, yani daha doğrusu bildiğimiz şekilde yok, ama cup motorlarda vites atarken hafif gaz vermek fayda sağlıyor.

Bir tüyoda ben vereyim cup ların vitesleri aslında debriyaj gibi çalışabiliyor, mesela kalkacaksınız 1 e atıp ayağınızı kaldırmayın viteste basılı dursun motor debriyaja basılmış gibi ilerlemez hafif hafif bırakabilirseniz aynı debriyaj etkisini görebilirsiniz, bu her viteste geçerli bu arada. Cupta arkadaşların dediği gibi 1.vites kalkış dışında kullanılmaz hatta yokuş değilse o durumda bile 1.vites gerekmez oranları çok tuhaf hemen bitiyor zaten. 2 ile durup tekrar 1 le kalkmak daha mantıklı.
Cup kullanmadığım için detayı bilmiyorum. Ancak normal vitesli motorlarda dediğim yapılırsa çok daha pürüzsüz sürüş olur. Teşekkürler.

Motosikleti
Forza250-cygnusL

2 viteste yokuşta bayılınca allah ne verdiyse çatur çutur 1 e atıyorsun...
İnsan gibi sessiz 1 e geçen cub hiç görmedim.. :ROFLMAO:
Tercih edilmesinin sebebi inanılmaz az yakıt harcıyor..
Bir de çok pratik..

Bir de çok pratik..
Durduğu yerde bile 1 e atınca at gibi şahlanır :D

Bir de çok pratik..
Debriyajlı motorda debriyajı çekmeden de hafif gazla oynayarak vitesleri küçültüp büyütebiliyoruz , cupda da hafif gazla beraber o çatur çutur dişli sesi engellenebilir sanki , merak ettim bi cup kullanmam farz oldu yav birkere bile denk gelmedi 😁

Debriyajlı motorda debriyajı çekmeden de hafif gazla oynayarak vitesleri küçültüp büyütebiliyoruz , cupda da hafif gazla beraber o çatur çutur dişli sesi engellenebilir sanki , merak ettim bi cup kullanmam farz oldu yav birkere bile denk gelmedi 😁
Motordan inince tüm civataların gevşeyecek :D öyle masajı başka yerde bulamazsın :D
Bu arada dediğiniz gibi gazla geçiyor vitesleri ve önceki mesajda yazdığım gibi vitesi debriyaj gibi basılı tutarsanız boşa çıkıyor debriyaj çekmiş gibi, biraz zor ama yavaş bırakabilirseniz aynı ayağınızda debriyaj varmış gibi oluyor.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Motosikletlerde kara şanzuman denilen düzenek kullanılır..
Yani araçlardaki gibi şanzumanlarda senkromeç olmaz..
Cub lar da bu dediklerinin ikiside yok.. Garip bir sistem var..
O sesi hep duyarsın... Kaçış yok..

Motosikletlerde kara şanzuman denilen düzenek kullanılır..
Yani araçlardaki gibi şanzumanlarda senkromeç olmaz..
Cub lar da bu dediklerinin ikiside yok.. Garip bir sistem var..
O sesi hep duyarsın... Kaçış yok..
Motosikletdeki sıralı şanzıman cuptada aynısı var ama debriyaj kısmı farklı daha doğrusu iki tane debriyaj var , biri sukuturdaki gibi varyatörlü ve sadece kalkışta çalışıyor , diğeri vitesleri değişirken çalışıyor , kara şanzuman başka birşey tamam onda da senkromenç yok ama motosikletde olmaz kamyonlarda olur askerde MAN kullanmıştım 😁

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Motosikletdeki sıralı şanzıman cuptada aynısı var ama debriyaj kısmı farklı daha doğrusu iki tane debriyaj var , biri sukuturdaki gibi varyatörlü ve sadece kalkışta çalışıyor , diğeri vitesleri değişirken çalışıyor , kara şanzuman başka birşey tamam onda da senkromenç yok ama motosikletde olmaz kamyonlarda olur askerde MAN kullanmıştım 😁
Motosiklet diye modern şanzuman mı bekliyorsun. :)
Kara şanzumanın fistanlısı işte.. Düzenek aynı , elemanlar aynı ..
Askerde ben de man kullandım..Hem de apartman viteslisini. :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar