Kolay Kolay uzamayan zincir var mi?

Arkadaşlar merhaba. Motorum sizinkiler gibi yarış motoru falan değil :) zaten olsa da kullanamazdım heralde.

Honda Wingo-100 cup. 35bin km de. son 5bin kilometrede iki kez zincir değiştirdim, ikisini de farklı usta dişlileri ile beraber değiştirdi. Ancak zincirler sürekli uzuyor. Yaklaşık 100km yi doldurmadan hemen uzamaya başlıyor. Her iki ustayı da bu konuda uyardığım halde, galiba kalitesiz zincir taktılar (700tl civarı zincir-dişli olarak). Şuanki zincirde teker bir tur çevrildiğinde bollaştığı, sonra daraldığı bir bölge dahi var. Ama benim sorunum ve çözmek istediğim burası değil, çünkü konu da bu değil. Uzun sürede esnemeyen bir zincir, mesela 1000km, hatta 2000km yol gitse ve bu kadar yol boyunca hiç germek istemese, aynı veya aynıya çok yakın kalsa ? mümkün değil mi bu ?

Motorun teknik özelliklerinden anlamıyorum fazla, torku heralde düşüktür, 70-80km hız ancak yapıyorum, o da en fazla. Ani kalkış yapmıyorum ama yapsam da uzamasını istemiyorum zincirin.

DID diyenler var, CZ diyenler var, ama benim amacım ve istediğim dayanıklılık değil aslında, uzaması neredeyse yok denecek kadar az olan bişe olmalı.
250cc cross disli zinciri falan mi takmalı yoksa :) bilemiyorum.

Bu işin ustası diyebileceğiniz, 2.000TL ile 5.000TL arasında, zincir dişli takımı öneriniz var mi ? Eğer zincir kıyamete kadar uzamayacaksa birkac k daha verebilirim sanırım :) Yağlama kısmını da otomatik olarak halletmeyi düşünüyorum, yani yağsız kalmayacak.

Bu arada yurtdışında bir zincir gördüm, fiati gümrükle 230usd ye falan geliyor galiba, benim motorun çeyrek fiatıymıs :) çinli bilge uyacağını söylüyor

https://www.didchain.com/products/428vx?variant=45056385450146 zincir 120usd
https://www.motocard.com/en/transmission/jt_sprockets-jtf25914.aspx öndisli 3usd
https://www.carpimoto.com/en-FI/36249_JTR269-36-JT-Sprockets-Steel-Rear-Sprocket-JTR269.htm arkadisli 12usd

NOT : Lütfen farklı marka ve özellikte zincirleri kullanmış, deneyimlemiş olan, hatta mümkünse teknik bilgilere de sahip kişiler önerilerde bulunsun. Günlük 15km yol gitsem de, marşa basıp bime kadar gitmek için zincir aramıyorum.

Deneyimli, bilgili, tecrübeli hatta araştıran arkadaşların önerilerine açığım.

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Cub'larda fiyatlar nasıl hiçbir fikrim yok ama daha büyük motosikletlerde o fiyata ancak arka dişliyi "belki" alırsınız. Büyük ihtimalle takılan ürünler çok kalitesiz. Servise orijinal fiyatı bir sorun önce, ona göre dışarıdan alıp almamaya karar verirsiniz. Her türlü iki tane 100g tombik döner sandviç fiyatına (bir de bunun içinde işçilik varsa) zincir dişli takımı olmaz yani, cub olsa bile fazla ucuz...

Hocam hiç zincir değiştirmeye gerek yok. Bir iki bakla çıkar devam et.

Ben öyle yaptım, öyle yapıyorum, öyle de yapacağım.

Bende de 100 cc lik cub var 25.000 k oldu bir kere bile zinciri yağlamadım ama niyet ettim havalar biraz düzelsin iyi bir yağlama yapacağım.

F54

bende cub varken ilk önce bakla alıp 5000 km daha kullandım daha sonra netten en ucuzundan aldım zincir dişli set kendim değiştirdim ve dişli somunları sürekli gevşiyor du en sonunda loctite sürüp o dertten de kurtuldum
sizi tavsiyem gidip orj alın serviste değiştirin hiçbir sorun kalmaz kafanız rahat olur

Arkadaşlar konu güncel, yukarıda almak istediğim zincir/dişli için önerisi olan var mi ? Son derece kaliteli olması koşuluyla yurtiçi veya yurtdışı (tercihen ithal) zincir önerisinde bulunabilirsiniz. İlk mesajımda söylediğim gibi motorum Honda Wingo 100.

"Bende de cup var, orjinal hem de yağlıyorum hem zincir kopmuyor, uzamıyor ikide bir, senede iki kere gerdiriyorum yetiyor" diye düşünenler lütfen öyle kullansınlar. Beklentilerim her zaman yüksektir.

Fabrika orjinal istemiyorum. Daha kaliteli zincirler olduğuna eminim.

Teşekkürler

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Sen DİD zinciri 100 lük motorla istesen de uzatamassın..
Eğer uzattıysan o DİD değildir..

Motosikleti
Hero X Pulse 200
oringli bir zincir tercih ederseniz ve gereğinden fazla gergin olmazsa cup motorda zincir uzamaz neredeyse motor ölene kadar kullanabilirsiniz.

Honda Wingo için fabrika orjinal zincir dişli yaklaşık 1200tl civarı, bu kadar ucuz bir zinciri kullanmak istemiyorum. O-ringli zincir 100 lük motorumu yorar mi bilmiyorum, ama bu tip kaliteli zincir denemek istiyorum. 2k-6k arası bir fiat düşündüm zincir-dişli takımı için.

Araştırdığım kadarı ile aşağıdaki üç marka öneriliyor ;
cz cekoslavak zincir (dinamikzincir.com sitesi öneriliyor, zincir satıyor sadece, dişli yok) - Bu zincir markasını düşündüm
did (japon) (motomania öneriliyor, zincir satıyor sadece, dişli yok) - Bunu da düşünmüştüm, cz den kaliteli galiba.
rk (japon) (türkiyede orjinalini hesaplı satan kim var ? ) - Bu markayı almayabilirim de, did kadar kaliteli değil gibi.

Benim için hangisini önerirsiniz?, Aralarında fiat farklarına değecek kalite farkı var mi ?
Ayrıca bu firmalardan birinden zincir alsam, buna tam olarak uyabilecek dişli takımını nerden bulacağım ?

Bu zincirleri satanlar keşke dişli de üretseler. Galiba her motor için dişli çapları farklı, o yüzden bu işe girmiyorlar.

NOT : Cz zincirin 1. kalite, 2. kalite gibi farklı serileri var mı acaba ? Bilenler cevaplarsa memnun olurum.

Birkaç kişinin görüşünün aynı olması halinde önerilecek markaya yöneleceğim.

Son düzenleme:
Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Honda Wingo için fabrika orjinal zincir dişli yaklaşık 1200tl civarı, bu kadar ucuz bir zinciri kullanmak istemiyorum. O-ringli zincir 100 lük motorumu yorar mi bilmiyorum, ama bu tip kaliteli zincir denemek istiyorum. 2k-6k arası bir fiat düşündüm zincir-dişli takımı için.

Araştırdığım kadarı ile aşağıdaki üç marka öneriliyor ;
cz cekoslavak zincir (dinamikzincir.com sitesi öneriliyor, zincir satıyor sadece, dişli yok) - Bu zincir markasını düşündüm
rk (japon) (türkiyede orjinalini hesaplı satan kim var ? )
did (japon) (türkiyede orjinalini hesapli satan kim var ? )

Benim için hangisini önerirsiniz?, Aralarında fiat farklarına değecek kalite farkı var mi ?
Ayrıca bu firmalardan birinden zincir alsam, buna tam olarak uyabilecek dişli takımını nerden bulacağım ?

Bu zincirleri satanlar keşke dişli de üretseler. Galiba her motor için dişli çapları farklı, o yüzden bu işe girmiyorlar.

NOT : Cz zincirin 1. kalite, 2. kalite gibi farklı serileri var mı acaba ? Bilenler cevaplarsa memnun olurum.

Birkaç kişinin görüşünün aynı olması halinde önerilecek markaya yöneleceğim.
did için motomania izmire ulaşabilirsin ben yakın zamanda fiyat aldım did sunstar ve 520-106vx3 için 4500 fiyat almıştım hem orijinalliği garanti hem de gayet ucuzdu

Arkadaşlar dinamikzincir, motoonline, motomania, enduromarket, yildirimmotor, motovenüs satıcılarında sadece kaliteli zincir var, ancak motorum için bu zincirlere uyumlu dişli yok.

Yurtdışında bulabilir miyim ? Motosikletim için orjinal olan zincir 420 112 bakla, dişliler de 14T-36T. 420 yerine 428 olursa daha dayanıklı olur galiba. Ancak özellikle dişlilerin göbek capları, ve montaj delikleri de aynı olması lazım biliyorsunuz.

https://www.albaymotor.com/urun/honda-wingo-on-arka-disli-set-14t-38t
Bunun günlendirilmiş çelik olanını arıyorum, oringli cz, rk, did gibi kaliteli zincirlerle uyumlu.

Motosikletim için zincirden ziyade, uyumlu (kaliteli çelik) ön-arka dişliyi nereden bulabilirim ? Yurtdışı olabilir. Kalitesine güvenebileceğiniz satıcı var mi ? Honda Wingo bir tek Türkiye' de yoktur sanırım, dünyada bu motosiklete kaliteli dişli takmayı deneyen birileri olmuştur belki de :)

Arkadaşlar zincir için birkaç kişi cz önerdi, fakat niye bilmiyorum ben rk almak istiyorum. Motoonline.com sitesindeki arkadaş, rk nin türkiye distrübitörü ve zincirlerin orjanal olduğunu söylüyor. Aşağıdaki zinciri önerdi;
Oysa ben Honda'nın orjinal zincirini değil, çok daha kaliteli olduğunu düşündüğüm rk markasının zincirini istiyorum. Burda yanlış anladığım birşey var mi ?

İkincisi, motorumun dişlilerini tamamen söktüm, sonra bunları bir cetvelle tek tek ölçtüm. Ölçüm bilgileri aşağıda. Şimdi ben yukarıdaki önerilen zinciri kullanırsam, aşağıdaki dişli takımlarının kaliteli çelik olanlarini nereden bulabilirim ? rk gibi aynı şekilde kaliteli olmalı. veya dengi. ancak hondanın orjinal dişlisini de istemiyorum, bulamazsam belki.

Bu da ön dişliyi söktükten sonraki milin durumu. Ön dişliyi çıkarıp mili çevirince dahi sanki içerde birkaç mm boşluk varmış gibi oluyor. Sente zinciri mi bozuk oluyor şu durumda anlayan var mi? Motorda gaz açmada ve kapamada aşırı derecede vurma vardı, demek ki zincir boşluğundan değilmiş. Tahminlerimde hiç de yanılmamışım.

İlk defa bir motosikletin zincir dişlisini söktüm. Kolay da değilmiş çok. Zor topladım :)

Son düzenleme:
Arkadaşlar Honda Wingo (2013 cup) motosikletim için aşağıdaki zincir ve dişlileri aldım. Umarım hepsi motorum ve birbiri ile uyumludur.

Zincir Rk marka, Motoonline.com Honda CB 125 E Rk O-ring 428 Klo 112L

Arka dişli JT marka, JTR1212 (37)

Ön dişli JT marka, JTF273 (14)

Zincir yurtiçindeydi, yaklaşık 2400TL, geldi şuan ama dişli gelince beraber takılacak.
Dişliler yurtdışı, siparişi birkaç güne vericem. Arka dişli 8 euro, ön dişli 4 euro.

İnşallah dişliler de kalitesiz değildir.
Ürünler takıldıktan sonra bilgi vericem. Öneride bulunan, ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.

Hem RK hemde JT nin ürünleri çok kalitelidir , birçok motosikletinde fabrika montajında kullanılıyor , hafif ve küçük hacim bir motorda yağsız kalmazsa çok uzun kilometreler çalışırlar , güzel günlerde kullanın..

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Ben de metresime altın zincirli takı seti aldım. JT ön dişli, Ognibene arka dişli ve D.I.D 520 Vx3
Komşunun metresinde görmüş ille tutturdu ben de isterim diye. :rolleyes:
b3rtp8r.jpg

Motosikleti
yok:(
Ben de metresime altın zincirli takı seti aldım. JT ön dişli, Ognibene arka dişli ve D.I.D 520 Vx3
Komşunun metresinde görmüş ille tutturdu ben de isterim diye. :rolleyes:
b3rtp8r.jpg
bende bunu taktım en son çiçek gibi görünüyor. 520 ile farkı ne acep

Motosikleti
Ns200 15"
Kalınlık ve ağırlık fakat kullandığınız dişliler 525 zincire uyumluysa problemsiz çalışır aksi halde 520 uyumlu olan dişliye 525 zincir takmak bol ayakkabı giymeye benzer.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Dinamik Abiler tarifini yazmış.

Motosiklet Zincirleri​

ZincirGenişlikİç Genişlik (mm)Makara Çapı (mm)Pim Uzunluğu (mm)Plaka Kalınlığı İç/DışOrta Statik Güç100 Bağlantı AğırlığıBağlantıSızdırmazlık Halka TipiRenkli Plakalar İç/Dış
520 DZX15.8756.3510.220.92.2/2.2378001.78RIVET (CLIP)Active-ringsilver-black
520 ORH15.8756.3510.1620.92.2/2.2358001.63CLIP (RIVET)Active-ringyellow-black
520 ORMX15.8756.3510.1620.42.2/2345001.59CLIP (RIVET)Active-ringgold-black
525 DZX15.8757.9410.322.82.4/2.2400001.98RIVETActive-ringsilver-black
530 DZX15.8759.5310.324.92.4/2.4430002.14RIVETActive-ringsilver-black
Sokak Serisi Zincirlerin Özellikleri : ACTIVE-RING
520 ORMX:
Bu tip, O-ring serisinden 520 ORM zincirinin yarış versiyonu olarak sunulmaktadır. 520 ORM zincirinin aksine, statik mukavemet ve eklemin sızdırmaz hale getirilmesi için Aktif halkanın kullanımı farklıdır. Uzun kullanım ömrünü arttırarak pasif hareket direncini azaltır.
520 DZX, 525 DZX, 530 DZX: Tasarım açısından en güçlü Yüksek Performans serisidir. Motosiklet üreticileri tarafından kullanılan OEM zincirlerine her açıdan alternatiftir. Öncelikle yol motosikletleri ve büyük touring enduroları için kullanılırlar. DZX serisi zincirler ayrıca yarış kullanımı için tasarlanmıştır.

O-RING STREET serisi zincirlerin ekonomik seçeneği (O-ring) ile yağlayıcıyı sızdırmaz hale getirmek için yuvarlak profilli basit bir halka kullanır. O-ringlerin kullanımı Aktif-ringlerin sızdırmazlık özelliklerine ulaşamamasına rağmen, sızdırmazlık, zincir iletiminin yeterli ömrü ile normal çalışma için yeterlidir.
O-ring kategorisinin zincirleri, yüksek yıllık kilometre performansına ilave ekonomik zincir arayan motosiklet kullanıcıları tarafından seçilir.

SOKAK SERİSİ MODELLERİ : O-RING​

ZincirGenişlik (mm)İç Genişlik (mm)Makara Çapı (mm)Pim Uzunluğu (mm)Plaka Kalınlığı İç/DışOrta Statik Güç100 Bağlantı AğırlığıBağlantıSızdırmazlık Halka TipiRenkli Plakalar İç/Dış
428 OR12.77.758.51201.8/1.6234001.1CLIPO-ringblue-yellow
520 DZO15.8756.3510.220.52/2356001.66RIVET (CLIP)O-ringyellow-yellow
520 ORM15.8756.3510.1620.82.2/2340001.6CLIP (RIVET)O-ringblue-yellow
525 DZO15.8757.9410.320.92.4/2.2400001.98RIVETO-ringyellow-yellow
530 DZO15.8759.5310.325.32.4/2.4430002.15RIVETO-ringyellow-yellow
Sokak Serisi Zincirlerin Özellikleri : O-RING
428 OR :
Küçük hacimli motosikletlerde daha uzun bakım aralığı ve zincir dayanıklılığı arayan kullanıcılar için kesin seçenektir.
520 ORM : Yıllarca kalitesini kanıtlanmış bu zincirin popülaritesi ve kalitesi, ČZ tarafından sunulan bir efsane haline getirdi. Zincirin sadece O-ringlerle kapatılmasına rağmen, büyük dayanıklılığa sahip yol ve sert enduro motosikletler için idealdir. Daha az güçlü yol motosikletleri için de kullanılabilir.
520 DZO, 525 DZO, 530 DZO : DZX zincirleri için ekonomik seçenek. O-ring tipi sızdırmazlık halkalarının ve ürünün ortaya çıkan teknik özelliklerinin kullanılması dışında DZX zincirleri olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar