Motosiklet düşmanlığını nasıl yeneceğiz

düşman oldukları için sıkıştırıyorlar, görmezden geliyorlar ondan dolayı umrumuzda olabilir mi ? :D
Aslında sıkıştırdıklarının farkında bile olamıyor pek çok sürücü. Birçok sürücü kullandığı araca belirli bir düzeyde ya da daha doğrusu yeterince hakim olabiliyor. Ancak yapabildiği kadar sürüyor insanlar. Aracının hakimiyetini düşünürken trafiğe çok dikkat edemiyor. Aracını gideceği yöne ancak yönlendirebilirken diğer araçların bilhassa da motosiklet gibi görünürlüğü az olup her girebildiği yere dalan araçların farkında bile olamıyorlar. O yüzden zayıf olan taraf olarak motosikletçiler kendilerini korumak adına çok temkinli olmalı.

Motosikleti
Triumph Trident 660
Aslında sıkıştırdıklarının farkında bile olamıyor pek çok sürücü. Birçok sürücü kullandığı araca belirli bir düzeyde ya da daha doğrusu yeterince hakim olabiliyor. Ancak yapabildiği kadar sürüyor insanlar. Aracının hakimiyetini düşünürken trafiğe çok dikkat edemiyor. Aracını gideceği yöne ancak yönlendirebilirken diğer araçların bilhassa da motosiklet gibi görünürlüğü az olup her girebildiği yere dalan araçların farkında bile olamıyorlar. O yüzden zayıf olan taraf olarak motosikletçiler kendilerini korumak adına çok temkinli olmalı.
Ben bir tek parkı hesaplayamıyorum ama sürerken hakim olamıyorsan hiç sürme daha iyi değil mi.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Geçen haftasonu motorla Yunanistan'a geçtim. Aslında gideceğim yere İpsala'dan çıksam daha az yol gidecektim ama Türkiye içindeki ylum uzayacaktı, aman yol uzasın Yunanistan içinden çok süreyim deyip Edirne Pazarkule'den çıktım, Edirne'ye zaten otobandan kolay ulaşılıyor. Sınır kapısını geçtikten sonra gelişli gidişli yani duble yol olmayan yoldan yaklaşık 130km yolum vardı, daha önce arabayla çok gittiğim yoldu, ilk kez motorla gidince şaşırdım, arkadan motor geldiğini gören arabalar şeridin en sağına kayıyorlar, neredeyse yanda bankete düşecekler öyle sağa yanaşıyorlar geçeyim diye, karşıdan gelenler de motor görünce sağa yanaşıp gidiyorlardı. Rahat rahat solla ben seni gördüm anlamındaymış bu.
Hatta bir yerde 110-120 ile arabanın ğeşinde gidiyorum, bol bol da mesafe bıraktım dibine girmeyeyim rahatsız olmasın diye arada en az 500 metre var, araba ısrarla sağa yanaşıyor, ama yerde çift çizgi var sollanmaz, hafif virajlı da yol zaten, sonra baktım yerde kesikli çizgi olan düzlük yere geldik, arabaya ayıp olmasın diye solladım sonra yine 110-120 ile gitmeye devam ettim. hemen hemen bütün yunan plakalı arabalar bu şekildeydi, bir gün içinde 450km yol yaptım yok böyle rahat trafik.
Şeridini ortalamış, arkadan geleni umursamadan gidenlere yaklaşıp plakalarını göründe Türkiye plakası görünce şaşırmadım, kimi Bulgaristan plakalalılar da farkında değildi ama onlar da sağa yanaşıp yol veriyordu çoğu.

Bu trafik kültürü cezayla falan olmaz, eğitim ve kültür işi, bizde en az 100 yıl lazım. Daha çocuklar/gençler kaldırımda yürümesini bilmiyorken zor.

Ben bir tek parkı hesaplayamıyorum ama sürerken hakim olamıyorsan hiç sürme daha iyi değil mi.
İnsan öncelikle kendi ihtiyacını ve konforunu düşünür. Başkasına rahatsızlık vereceğim diye bundan fedakarlık etmez. Toplu taşımayı araç alamıyor olmadıkça da tercih etmez. Kendi işinin olduğunu kar bilir. Bu iş espresso hocamın dediği gibi eğitim ve kültür işi. Düzelmesi de uygun eğitim, bilinçlendirme ve eş zamanlı ağır yaptırımla çok uzun zaman ister.

Geçen haftasonu motorla Yunanistan'a geçtim. Aslında gideceğim yere İpsala'dan çıksam daha az yol gidecektim ama Türkiye içindeki ylum uzayacaktı, aman yol uzasın Yunanistan içinden çok süreyim deyip Edirne Pazarkule'den çıktım, Edirne'ye zaten otobandan kolay ulaşılıyor. Sınır kapısını geçtikten sonra gelişli gidişli yani duble yol olmayan yoldan yaklaşık 130km yolum vardı, daha önce arabayla çok gittiğim yoldu, ilk kez motorla gidince şaşırdım, arkadan motor geldiğini gören arabalar şeridin en sağına kayıyorlar, neredeyse yanda bankete düşecekler öyle sağa yanaşıyorlar geçeyim diye, karşıdan gelenler de motor görünce sağa yanaşıp gidiyorlardı. Rahat rahat solla ben seni gördüm anlamındaymış bu.
Hatta bir yerde 110-120 ile arabanın ğeşinde gidiyorum, bol bol da mesafe bıraktım dibine girmeyeyim rahatsız olmasın diye arada en az 500 metre var, araba ısrarla sağa yanaşıyor, ama yerde çift çizgi var sollanmaz, hafif virajlı da yol zaten, sonra baktım yerde kesikli çizgi olan düzlük yere geldik, arabaya ayıp olmasın diye solladım sonra yine 110-120 ile gitmeye devam ettim. hemen hemen bütün yunan plakalı arabalar bu şekildeydi, bir gün içinde 450km yol yaptım yok böyle rahat trafik.
Şeridini ortalamış, arkadan geleni umursamadan gidenlere yaklaşıp plakalarını göründe Türkiye plakası görünce şaşırmadım, kimi Bulgaristan plakalalılar da farkında değildi ama onlar da sağa yanaşıp yol veriyordu çoğu.

Bu trafik kültürü cezayla falan olmaz, eğitim ve kültür işi, bizde en az 100 yıl lazım. Daha çocuklar/gençler kaldırımda yürümesini bilmiyorken zor.
Tuvalette Deliği tutturamayan hadi onu geçtim kendi pisliğini temizlemeden çıkan bir gerçeklikten söz ediyoruz ( Kendini bilenleri tenzih ederim )
Maalesef bu kesim Rehabilite olamayacak , sadece zamanla çok ender gördüğümüz o saygılı insanlar yavaş yavaş çoğalacak.. Buna belki Torunlarımız Şahit olabilir.. Ama orta vadede eski tas eski hamam.. Düzelmeyecek !

Sohbet ederken çoğu kişinin içinde benimde merakım var ama bla bla bla derler.
Sosyal medyada düşen biri video atınca altına hoş olmayan yorumlar yapıyorlar en belirgin yorum ise *izlemedim ama motorcu haksız*
Bu kültürün değişebileceğine pek inancım yok.
ancak atılan videolarda da cidden haklılık payımız pek yok bu durum sürmenin kolay bir şey olduğunu düşünerek hızlıca gitmek sanan insanlardan kaynaklı, trafikte nasıl davranılır bilinci gençlerde, özellikle belirtiyorum ki 50 cc süren hanımefendilerde pek fazla yok.
Eyyorolmam bu kadar.
Herkesin sevgilisi olamayız pek takmalık durum yok bence

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Merdivenden inip çıkmayı, koridorda yürümeyi öğrendiğimiz zaman trafiği de öğreneceğiz inşellaa.
inek.jpg

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150

Düşün Yunanlar bir de Avrupa'nın bize en yakın kültürü. Onlar bile böyleyken Kuzey-Orta Avrupa falan bambaşka gezegen gibi.

Biz medeniyet için bedel ödememişiz. Bize altın tepside sunulmuş. O da yarım yamalak işlemiş kodlarımıza. Köylülükten kurtulamadık. Zihinsel devrimi yaşamadık. Bu nedenle kuralları sevmiyoruz, uymuyoruz, önemsemiyoruz. Serde kadercilik de olunca bir adım ilerleyemiyoruz.

Biz kayıp nesiliz. Bizden sonrakiler için de umutlu değilim...

Motosikleti
K 1600 GTL
Düşün Yunanlar bir de Avrupa'nın bize en yakın kültürü. Onlar bile böyleyken Kuzey-Orta Avrupa falan bambaşka gezegen gibi.

Biz medeniyet için bedel ödememişiz. Bize altın tepside sunulmuş. O da yarım yamalak işlemiş kodlarımıza. Köylülükten kurtulamadık. Zihinsel devrimi yaşamadık. Bu nedenle kuralları sevmiyoruz, uymuyoruz, önemsemiyoruz. Serde kadercilik de olunca bir adım ilerleyemiyoruz.

Biz kayıp nesiliz. Bizden sonrakiler için de umutlu değilim...
O yarım yamalak işleyeni de milyonlarca mülteci ile iyice dilüe ettiler. Bu çaresizlik çok kötü gerçekten.....

Motosikleti
apec apx7/ um 250 renegade vegas
Düşün Yunanlar bir de Avrupa'nın bize en yakın kültürü.
bilakis bence bize en uzak kültürü. daha milattan önce felsefeye , matematiğe kafa yoran bir kültürle bizim yakın olmamız mümkün mü? adamlar üçgenle ilgilenirken bizimkiler 3 çinliyi nasıl alaşağı ederiz diye düşünüyorlardı.

Motosikleti
Cruiser
Kolay değişmeyecek, ben bundan 10-15 yıl önceki haline de razıyım.
CC-Ehliyet yaşı yukarı çekilmeli, mevcut yasaların yaptırımı artarsa o da çok etkili olur. Kaldırımdan gidenlere ilkinde 50k ikinci de 100k ceza yazılsa üçüncü de ehliyetine ve motoruna süresiz el konulsa o kertenkeleler bile adam olur, yeter ki uygulansın.

Günümüz durumunda çok acımasız olacak ama gerçekçi tek umudum doğal seleksiyonla düzelmesi.

Sohbet ederken çoğu kişinin içinde benimde merakım var ama bla bla bla derler.
Sosyal medyada düşen biri video atınca altına hoş olmayan yorumlar yapıyorlar en belirgin yorum ise *izlemedim ama motorcu haksız*
Bu kültürün değişebileceğine pek inancım yok.
ancak atılan videolarda da cidden haklılık payımız pek yok bu durum sürmenin kolay bir şey olduğunu düşünerek hızlıca gitmek sanan insanlardan kaynaklı, trafikte nasıl davranılır bilinci gençlerde, özellikle belirtiyorum ki 50 cc süren hanımefendilerde pek fazla yok.
Eyyorolmam bu kadar.

Maalesef toplumsal çürüme olduğu sürece bu sorunların tamamen çözülmesi de pek mümkün görünmüyor. Ben Ankara'da yaşıyorum ve burada motosiklet kültürü farklı. Örneğin emniyet şeridi kullanımı diye bir alışkanlık yoktur; motorcular genellikle sağ şerit ile orta şerit arasındaki ya da orta şerit ile sol şerit arasındaki boşlukları kullanır. Bunu yaparken de çoğu zaman diğer sürücülere rahatsızlık vermemeye çalışırlar.

İstanbul'da ise gördüğüm kadarıyla durum farklı. Emniyet şeridi motosikletler tarafından yoğun şekilde kullanılıyor ve zamanla bazı kişiler sanki o şerit kendilerine aitmiş gibi davranmaya başlamış. Sosyal medyada sık sık emniyet şeridine giren araçlara hakaret edilen, kavga çıkarılan videolar görüyoruz. Kaza ya da yoğunluk nedeniyle emniyet şeridi kullanılamadığında bile büyük tepkiler veriliyor. Bu da doğal olarak diğer sürücülerde motosikletlilere karşı olumsuz bir algı oluşturuyor.

Bunun yanında filtrelemeyi doğru yapmayan, duran trafikte araçların arasından aşırı hızla geçen, sürekli makas atarak ilerleyen sürücüler de var. Bu tür görüntüler sosyal medyada paylaşıldığında tüm motosiklet kullanıcıları aynı kefeye konuluyor ve "motosikletliler trafiği tehlikeye atıyor" algısı güçleniyor.

Sonuç olarak, sırf etkileşim almak ve içerik üretmek uğruna yapılan paylaşımlar motosiklet kullanıcılarına yönelik ciddi bir önyargı ve nefret oluşturdu. Bu algının düzelmesi de birkaç yılda olacak bir iş değil; bence 15-20 yılı bulabilecek kadar derinleşmiş bir problem haline geldi.

Motosikleti
cbf 150
En çok ama istisnasız en çok şunla karşılaşıyorum.

10 kişiden 9 u diyelim, abi motor iyi güzelde bir yakınımızın,abimizin,teyzemizin,kayınçomuzun kafası koptu çocuk öldü.

Ulan denyolar yalancı oldunuzu bilşyorum neden böyle birşey diyorsunuz birde arkadaş ortamlarında söylüyorlar mesela masada kızlar vs de var böyle bilmiş bilmiş.

Genelde yani bu lafı duydukdan sonra genelde masadan kalkarım hesabımı öderim iyi sohbetler dilerim.

Çünkü kendimi ezdirmem

Motosikleti
NC 750x DCT(2025) - Vespa GTS 250 ABS(2006)
Kuryeleri de ''motorcu'' sınıfına koyarsak eğer motorcuların yarıya yakını sıkıntılı kullanıyor. Genelleme yapmak yanlış da olsa sevilmememiz anormal değil diye düşünüyorum.

İşin anahtarı eğitim, hoşgörü ve empatiden geçiyor. Onlar da bizim toplumumuzda yok olmak üzere maalesef.

Tuvalette Deliği tutturamayan hadi onu geçtim kendi pisliğini temizlemeden çıkan bir gerçeklikten söz ediyoruz ( Kendini bilenleri tenzih ederim )
Maalesef bu kesim Rehabilite olamayacak , sadece zamanla çok ender gördüğümüz o saygılı insanlar yavaş yavaş çoğalacak.. Buna belki Torunlarımız Şahit olabilir.. Ama orta vadede eski tas eski hamam.. Düzelmeyecek !
Şimdi sevgili arkadaşlar bizimkii gibi geri kalmış ve eğitimi bok gibi toplumlarda çözüm her zaman sopadır.
Sopadan kastım ceza sisteminin eksiksiz ve katı kurallı işletilmesidir.
Bakın dünyanın en gerizekalı toplumu ingilizlerdir ama asla trafik veya başka bir yerde eşekçe davranamazlar kurallar esnetilmeden uygulanır onlarda.
Bizde sadece plaka cezası yüzünden herkes en fazla 2 haftaya plakasını değiştirdi.
Memleketimde sokakta son ses müzik açıp ortalığı ayağa kaldıran apaçiler yüzde 90 azaldı.
Öncelikle ceza sistemi caydırıcı ve eksiksiz uygulanmalı bu davranış oturtulana kadar da geleni gideni öpmeliler.
Ayrıca yasal boşluklar giderilmeli mesela
Taktığı birkaç 10 binlik egzozla bütün mahalleyi ayağa kaldıran onun bunun evladına gürültüden yazılan cezayı yasal boşluktan dolayı hakim iptal ediyor.
herif iptal edildiğini anlayınca daha da azıtıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar