Geçen haftasonu motorla Yunanistan'a geçtim. Aslında gideceğim yere İpsala'dan çıksam daha az yol gidecektim ama Türkiye içindeki ylum uzayacaktı, aman yol uzasın Yunanistan içinden çok süreyim deyip Edirne Pazarkule'den çıktım, Edirne'ye zaten otobandan kolay ulaşılıyor. Sınır kapısını geçtikten sonra gelişli gidişli yani duble yol olmayan yoldan yaklaşık 130km yolum vardı, daha önce arabayla çok gittiğim yoldu, ilk kez motorla gidince şaşırdım, arkadan motor geldiğini gören arabalar şeridin en sağına kayıyorlar, neredeyse yanda bankete düşecekler öyle sağa yanaşıyorlar geçeyim diye, karşıdan gelenler de motor görünce sağa yanaşıp gidiyorlardı. Rahat rahat solla ben seni gördüm anlamındaymış bu.
Hatta bir yerde 110-120 ile arabanın ğeşinde gidiyorum, bol bol da mesafe bıraktım dibine girmeyeyim rahatsız olmasın diye arada en az 500 metre var, araba ısrarla sağa yanaşıyor, ama yerde çift çizgi var sollanmaz, hafif virajlı da yol zaten, sonra baktım yerde kesikli çizgi olan düzlük yere geldik, arabaya ayıp olmasın diye solladım sonra yine 110-120 ile gitmeye devam ettim. hemen hemen bütün yunan plakalı arabalar bu şekildeydi, bir gün içinde 450km yol yaptım yok böyle rahat trafik.
Şeridini ortalamış, arkadan geleni umursamadan gidenlere yaklaşıp plakalarını göründe Türkiye plakası görünce şaşırmadım, kimi Bulgaristan plakalalılar da farkında değildi ama onlar da sağa yanaşıp yol veriyordu çoğu.
Bu trafik kültürü cezayla falan olmaz, eğitim ve kültür işi, bizde en az 100 yıl lazım. Daha çocuklar/gençler kaldırımda yürümesini bilmiyorken zor.