Scooter baga hakkında

Slm arkadaşlar. Motorumda şanzıman dişli değişimi yaptım (daha küçük dişli taktım) sonrasında motor güzel gidiyor devir çok rahatladı fakat 7k devri geçmiyor eskiden 8.5k devire kadar rahat çıkıyordu(şu anda 7k devirde gittiğim hızla 8.5k devirde gittiğim hız aynı dişli degisiminden dolayı). Bagalari daha düşük taksak devirde iyileşme olur mu ve kaç Gr tavsiye edersiniz? Orj 13gr 11gr takmayı düşündüm sizin de bilgilerinize ihtiyacım var. Motor 125cc

Super Moderator
..........

Birkaç saçma klişeye mantıklı cevaplar vermeye çalışalım.

SORU:"Mühendisi bunu düşünememişmi ?"

CEVAP:Her motorun bir kullanım amacı ve bu amaca hizmet veren dişli oranları vardır. Full cross bir motorun en son vitesteki dişli oranı birçok yol motorunun 1. vitesi ile neredeyse aynıdır çünki amaç arka tekerlekte güç elde etmektir , hız yada yakıt ekonomisi değil.
Yukarıda bahsi geçen günlük kullanım için imal edilmiş motorlardaki amaç ise ne son hız ne de ataklıktır. Bu tür motorlarda son dişli oranı "hedeflenen ortalama hız için maksimum torkun üretildiği devir bandı dır" . Yani mühendis bu tür makinalar için son hız veya ataklıktan çok uzun ömür ve konforlu sürüşü hedefler.

SORU : Son dişliyi küçültürsem motorum rahatlar yakıtım düşermi ?

CEVAP : Özellikle şehir içerisinde kullanılan bu tür motorlarda yakıtın asıl tüketildiği durumlar kalkış anlarıdır , yani motorunuz ciddi yakıt sarfiyatını kalkış anında yapar hızını almış ve yürümüş bir motor için dişli oranı farkı çok fazla birşey ifade etmez. Eğer Konya ovasında yaşıyor ve sadece bir kez kalktıktan sonra hiç yavaşlamadan hedefinize varabilecek durumda iseniz dişliyi küçültmeniz yakıtınızda küçük miktarda düşme sağlayacaktır.

SORU : Son dişliyi küçültürsem motor rahatlarmı.

CEVAP : Bkz. yukarıdaki cevap Konya ovasında yaşıyorsanız evet diğer durumlarda ise "hayır" . 5. vites ile gidebileceğiniz yerde 3. vitesi kullanmak zorunda kalıyorsanız motoru rahatlatmış olmazsınız.

SORU : Son dişliyi küçültürsem hızım artarmı ?

CEVAP : Yokuş aşağı gazlıyorsanız "evet" bunun dışındaki durumlarda genellikle "hayır" hızınız artmaz aksine düşer. Ayrıca bolca dur-kalk yaşanan şehir içindeki trafikte standart dişlisi olan bir makina ortalamada sizden çok daha çabuk gideceği yere ulaşır.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar başka sorusu olan varsa seve seve cevaplarım.

Sevgiler

Dişli değiştirerek devri düşürmüşsün , bagaları hafifletirsen tekrar yükseltmiş olacaksın , eski dişliye dönecek bütçe yoksa bagaları değişmek tek çare , bir seçenekte yada extra yapabileceğin şudur , ön varyatörün arasına yarım mm kalınlığında pul koy varsada kalınıyla değiş..

Üstadlar cevaplar için teşekkürler hepsi benim için değerli. Gözlemlediğim kadarıyla on varyator açılmıyor en üst noktaya gelmiyor. Eskiden varyator kapağı sıcacık olurdu şimdi her suruste varyator kapağı çok az ısınıyor. 11gr baga ile denemek lazım diye düşünüyorum

ben de 50cc gy6 motora 100cc gömlek piston takınca son hıza çok çabuk gelir ve çok bağırır oldu haliyle (amacım e5 te 70 ile gitmek, fazlasında gözüm yok bana yeter). daha yüksek hızda değil ama 70 ile giderken daha az bağırıp motorun daha az yorulması amacıyla 17-49t dişli takacağım. bu elbette rampa performansını düşürecektir, bunu tolere etmesi için 6.5gr baga takmayı planlıyorum, çünkü tırmandığım bir rampa otoyolda ve yol katılımlarının arası, orayı hızlı geçmem gerek(e5 kadıköy yönünden 1. köprü katılımındaki rampa. 2 katılımı geçtikten sonra problem yok), güvenlik amaclı bu yapılandırmayı deneyeceğim. fikri tecrübesi olan paylaşırsa faydalanmak isterim.

düşük baga da ara hızlanmalar seri oluyor ama son hız düşüyor motor çok devir çeviriyor

elimde xma için dr pulley 11 ve 12 gr baga var sürekli uzun yol yaptığım için 12 kullanıyor

istanbul da yaşarken 11 gr yetiyodu

50cc motorumu 100cc ye çıkardıktan sonra, daha önce bahsetiğim dişli değişimi ve hafif baga uygulamasını yaptım. kalkışta pek fark yok ama hızlandıkça daha az devir çevirmeye başladı. örnek olarak eskiden 70ile giderken 8500 rpm çevirirken artık 7000rpm çeviriyor. önceden 50 ile çıktığım rampada 52 ile çıktım. bu bana süpriz oldu, lodos etkisi ile rüzgarı arkama aldığım için olablir mi diye düşünüyorum. bir de ecu ile oynayıp biraz daha fazla yakıt püskürtecek gibi ayarlarsak ek olabilir ama gerekli değil.

bence öncelikle motor limitinde zorlanmayacağı için krank, segman, sübap gibi elemanlarda yıpranma azalacak ve ömürleri uzayacak. daha az devir çevirdiği için yakıt tasarrufu da bekliyorum. resmen başka bir motor oldu, ben çok memnun kaldım, tavsiye ederim :)

Son düzenleme:
Arkadaşlar 6.5 performans baga taktım motor hafif tiritremelı kalkıyor bağırıyor 8 gram bando bagada iyi gibi idi 80 cc scooter hangisini tercih etmeliyim

Dişli değiştirerek devri düşürmüşsün , bagaları hafifletirsen tekrar yükseltmiş olacaksın , eski dişliye dönecek bütçe yoksa bagaları değişmek tek çare , bir seçenekte yada extra yapabileceğin şudur , ön varyatörün arasına yarım mm kalınlığında pul koy varsada kalınıyla değiş..
Hocam aynı dişliden bende taktım tam performans almam için kaç gram baga kullanmam lazım 7 gram takılı şuan da bilgi verirsen sevinirim ona göre sipariş vereceğim kaliteli uygun fiyat baga linki verirsen sevinirim

Hocam aynı dişliden bende taktım tam performans almam için kaç gram baga kullanmam lazım 7 gram takılı şuan da bilgi verirsen sevinirim ona göre sipariş vereceğim kaliteli uygun fiyat baga linki verirsen sevinirim
7 gramla yokuşda bayılmıyorsa devam et , kayışın eski ve yenileyeceksen Bando da orjinalden yarım mm gibi kalın kayış var , onunla beraber 6 veya 6,5 gr baga kullan ,

bu işler biraz deneme yanılma yöntemiyle ilerliyor , motorun karakterine göre sonuç olumlu olumsuz değişebilir , kiminde top speed artarken yokuş çıkamaz olursun vs..

7 gramla yokuşda bayılmıyorsa devam et , kayışın eski ve yenileyeceksen Bando da orjinalden yarım mm gibi kalın kayış var , onunla beraber 6 veya 6,5 gr baga kullan ,

bu işler biraz deneme yanılma yöntemiyle ilerliyor , motorun karakterine göre sonuç olumlu olumsuz değişebilir , kiminde top speed artarken yokuş çıkamaz olursun vs..
Anladım 6.5 gram baga sipariş verdim kayış değiştirmeyi düşünmüyorum iyi durum yarım mil pul koymayı düşünüyorum faydası olur ise Michelin kayışı takılı motor da

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar