Korna kısmına yorum yapayım: Standart kornası olan Yamaha'dan Honda'ya geçtim 4 yıl Honda kullandım sonra yine standart kornası olan Suzuki'ye geçtim, kornanın yerine alışmak yarım gün sürmüyor. Öyle deneme sürüşü için alan adam şikâyet ediyor, binici için 2 saatlik mevzu. AEA'nın moda ettiği bir klişe bu...
Bu arada bence Honda'nın tuş dizilimi daha mantıklı; sinyalleri kornadan fazla kullanıyoruz.
Merhaba.
Ben bu yazdıklarınıza çok katılmıyorum doğrusu.
İlk olarak Yamaha da korna ve sinyal tuşlarının yerini değiştirdi.
MT 25 ve 07 serilerinin önceki modelleriyle son birkaç yıldır satılan modellerinde sinyal-korna yerleri farklı.
Avrupada kornaya basma ihtiyacı az olduğu için olsa gerek kornayı sinyal kolundan daha az kullanılacak yerlere taşıdı Honda ve Yamaha.
Oysa bizim ülkemizin trafik dinamikleri yanından geçmek üzere olduğumuz araçlara bizim orada olduğumuz görsel ve/veya işitsel olarak hatırlatmayı gerektirebiliyor maalesef.
Küfreder gibi değil de bip bip diye kısacık ve birbirine yakın 2 kez basarak çok fazla gürültü üretmeden kendimizi biraz daha güvenceye aldığımızı hissettiriyor bana.
İkinci olarak Honda son serilerinde kullandığı korna tuşu ile sanki "kornanın yerini bulamayalım ve de kornaya basamayalım"
hedefi güdüyor.
Alttaki görüntü benim NX500 motorumdan.
Yeni kasa bir sürü Honda modelinde de aynı kütük ve tuş takımı kullanılmış maalesef.
Kornanın yandan bakıldığında bir miktar üstte olmayışı/çıkıntılık yapmayışı, hele ki bir de kışlık-kalın eldiven kullanıyorsanız tuşun üstündeki sikindirik/ufacık tırtığı/çıkıntıyı bile hissedememenize ve acil durumda kornaya basamamanıza sebebiyet veriyor.
Korna-sinyal tuşunun yerinin değişmesiyle ilgili olarak şahsımı ilgilendiren bir durum daha var.
Allah isteyen herkese versin öncelikle.
Birkaç tane farklı motorum var ve farklı bir motoruma bindiğimde korna-sinyal meselesi konusunda sıkıntı yaşıyorum.
Yamaha Crypton S motorumda herşey ideal ve de bence olması gereken şekilde korna altta, sinyal üstte.
CRF Rally'de bu tuşların yeri değişik.
NX500'de tuşların yeri Rally ile aynı ama korna yandaki yüzeyle aynı yükseklikte.
Üstünde Q bilgisayar klavyelerindeki F ve J tuşlarında mevcut olan küçük bir tırnak/çıkıntı var.
Bir gün Crypton'a binip ertesi günü NX'e binersem attan düşmüşe dönüyorum.
Crypton-Rally değişimlerinde birkaç kez sinyal yerine kornaya basınca elim alışıyor ama NX'in korna tuşuna yanlışlıkla bile basmak büyük başarı.
Oysa bu tuşların yerleşimini otomobillerdeki sinyal-silecek kollarına benzetiyorum.
Bunların yerini değiştirmek neyi hedefler ve bunu yapınca kazanımın ne olur?
Honda olarak zaten bunun standardını sen oluşturmuşsun yıllar boyu.
Bunların yerini değiştirmenin sana hiç bir faydası yok ama kullanıcılara işkence etmekten başka bir işe de yaramıyor bence.
Son olarak Crypton ya da Wave Cub motorlarımdaki vites sistemiyle standart vitesli motorlardaki vites sistemi tamamen farklı.
Cub motorlarda sol ayaktaki manete basınca vites büyüyor.
Aynı manetin topuk kısmına gelen koluna basınca da vites küçülüyor.
Normal viteslerin tam tersi bir hareket.
Bunda şaşırmıyorum ve de 10 saniyede adapte oluyorum ama korna/sinyal tuşları avlıyor işte.