Zincirim Aşırı Derecede Paslanmaya Başladı

Motosikleti
Honda CB750 Hornet - Triumph Bonneville Bobber
Motorumun zincir bakımlarını aldığım günden beri hiç aksatmadan yaklaşık 500km'de bir yapmama rağmen zincirimde korozyon oluşmaya başladı. Eğer motoru yıkamıyorsam zinciri baştan sonra temizleyip sıfırdan zincir yağı sıkmıyorum onun yerine eski yağın üstüne direkt ilave yeni yağ sıkıyorum.

Zincir yağı olarak motorda C4 kullandım aldığımdan beri, son iki temizlikten beri C4 bittiği için çıkma motor yağı kullanıyorum, zincir ve dişli temizlemek içinse gaz yağı kullandım hep.

Zincirin dış tarafında çok fazla korozyon yok sadece 1-2 yerde korozyon demiyimde korozyon başlangıcı gibi var diyeyim genel olarak resimlerde de gördüğünüz gibi bütün pas zincirin iç tarafında.

En son kar yağdığında motoru iş yerinde bırakmıştım evim bayırda olduğu için motoru çıkaramam hayatta 1 hafta falan brandasız şekilde karın ve yağmurun altında kaldı acaba o sırada mı zincirdeki bütün yağ dondu, aktı vs daha sonra korozyona uğradı.

Ek olarak zincirdeki pası çıkarmak için ne yapabilirim hangi yöntemlere başvurabilirim? Motor daha 3bin'de zincirin böyle bir hal alması canımı sıktı. WD-40 falan o-ringlere zarar verir mi?

pası geçtim, ne biçim zincir metali bu? bu gri kısımlar yağa yapışmış toz-pislik mi yoksa zincirin kendi yapısı mı?

Çok kalın telli olmayan tel fırça işe sadece yan baklaları temizle.Wd 40 lı bezle sil veya gaz yağı ile temizle.Yani normal zincir temizliği yap ayrıca o pasların hiçbir zararı yoko kısımlar miller baklalara perçinli, orası pas olsada aynı çalışır olmasada aynı çalışır.Baklanın dışından bahsediyorum o ring olan veya zincirin hareketli iç kısmından değil.

Oraları hem vaktinde temizlik bakım yapmadığından öyle parlanır su gelirse yada motor açık dışarıda durursa uzun süre.
Paslanmasının sebebi millerin dış baklaya saplama çakma işleminde korozyon yapmasın diye kaplamanın o kısımlarda atması pas kurmasıdır bir zararı olmaz...

Merhaba,
Çıkma motor yağı yanlış seçim. Tutunma yapmayacağı için suya karşı zayıf kalır. WD_40 solvent bazlı tavsiye etmem. Bunun yerine Motulun o-ring uyumlu temizleyicileri var.
Gaz yağı ve bir diş fırçası ile temizleyebilirsin. Temizlik bittikten sonra iyi kurutup kaliteli bir yağ ile yağlarsan on numara olur. Yağlama için C4 kullanmaya devam ederdim.
Selamlar...

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Xcp pas için tek geçerim. çıplak metal kalıba sıkıyoruz, 6 ay unut.

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
Merhaba,
Çıkma motor yağı yanlış seçim. Tutunma yapmayacağı için suya karşı zayıf kalır. WD_40 solvent bazlı tavsiye etmem. Bunun yerine Motulun o-ring uyumlu temizleyicileri var.
Gaz yağı ve bir diş fırçası ile temizleyebilirsin. Temizlik bittikten sonra iyi kurutup kaliteli bir yağ ile yağlarsan on numara olur. Yağlama için C4 kullanmaya devam ederdim.
Selamlar...
çıkma yağ hem zarar vermez hem iyi temizler hem de biraz yağlar, ancak nihai yağlamayı tam sağlamaz, hafif gres gezdirilirse güzel olur
Asla gazyağı/ mazot vs kullanmayınız.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Yağlarken muhtemelen zincirin iç tarafını ihmal ettiniz. Bu yüzden korozyon iç tarafta yoğunlaşmış.

Zincir temizleme ve yağlama konusunu çok küçümseyen üyeler var forumda. Bunları dinleyenler de var tabii. Hala eski çıkma motor yağını öneriyorlar falan. Motosiklet belki çok temiz ve kuru zeminde kullanılınca idare eder ama işte yağmur, kar, çamur işin içine girince böyle üzülürsünüz.

Motosikletin en önemli parçaları lastikler ve zincir. Sizi yola bağlayan, gücü yola aktaran parametreler bunlar. Ne kadar iyi bakarsanız, o kadar iyi geri dönüş alırsınız...

Sizin durumda, zinciri kaliteli bir zincir temizleyici, pas giderici ile temizleyip sonra gerçekten bu iş için üretilmiş yine kaliteli bir yağla yağlamanızı öneririm. Yağlarken mutlaka ringler, iç ve dış kısım ihmal edilmemeli.

Motosikleti
cbf 150
yeni set al ve karlı havalarda kullanma yerleri tuzluyorlar o tuzda herşeyi paslandırıyor

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
yeni set al ve karlı havalarda kullanma yerleri tuzluyorlar o tuzda herşeyi paslandırıyor

valla yazacaktım da üşenmiştim.

Birinci sınıf bir motorum var, tıpkı snın gibi. istanbulda karda bir iki gun kullandım.
Orta sehpa ne hale geldi gormenız lazımdı. Tabi benim orta sehpa 9 yıllık.boyası gitti gib.. belki de ondan o kadar kotu oldu.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
Paslara takılmayın, muhtemelen gazyağı ile temizledikten sonra tam anlamıyla yaglamamışsınız.

Zincir metaryali çeliktir, celikte yağsız kalırsa hemen yüzeysel paslanmalar oluşur ama problem teşkil etmez.

çıkma yağ hem zarar vermez hem iyi temizler hem de biraz yağlar, ancak nihai yağlamayı tam sağlamaz, hafif gres gezdirilirse güzel olur
Asla gazyağı/ mazot vs kullanmayınız.
valla hocam bilmiyorum. Mantık yürüttüm o yağda hiç bir özellik kalmamıstır (çıkma yağ olduğu için) viskozitesi bozulmuş bir yağın ne faydası olur ki?

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
belki de yeryüzündeki en kaliteli yağlardan bahsediyoruz. hem hala iyi bir temizleyicidir. viskozitesinin azalması da biraz iyi, hemen akıp gitmez. zincirde o kadar mükemmel bir yağlamaya ihtiyaç yok. ancak dediğim gibi daha çok temizlik ve hafif yağlama için tercih ediyorum, ince gres tabakasıyla tamamlıyorum yağlamayı

Motosikleti
cbf 150
valla yazacaktım da üşenmiştim.

Birinci sınıf bir motorum var, tıpkı snın gibi. istanbulda karda bir iki gun kullandım.
Orta sehpa ne hale geldi gormenız lazımdı. Tabi benim orta sehpa 9 yıllık.boyası gitti gib.. belki de ondan o kadar kotu oldu.
Eminmisin benmkisi gibi bir motora sahip olduğundan?? hayabusa bu motor şaka mı sandın hayabusayı?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
O tip pasları geçirseniz bile yeniden oluşacaktır. Dert edilecek bir durum değil yeter ki düzenli yağlayın. Zincirin "bence" ömrünü kısaltan esas hadise sürekli çok sert gaz açıp sürekli de kompresyona bindirmek. Çıkma motor yağı iyi bir çözüm değildir, çünkü hem daha sık yağlamanız gerekir hem de çok sıçrama yapar.

Bakin cocuklar, zincir malzemesi hakiki celiktir, celik denilen malzeme bildigimiz demirdir,celik haline getirilmesi icin islem yapilmasi gerekir, demir belirli bir dereceye getirilerek sogutulur bu sogutma kullanma amacina göre ya hava ile veya su ile olur buna havali celik denir, su ile sogutuldugu takdirde CELIGE SU VERILMIS denirki gecmiste savaslarda kullanilan, Balta,Gürz, ve diger atesli silahlar su verilmis celikten yapilir,arabalarimizda bulunan fren diskleri havali celikten imal edilmis olup arabayi yikadiktan bir, iki gün sonra baktigimizda kahverengi pas karincalanmalari meydana gelir ancak biz oraya bakmadigimiz icin ya bilmayiz yada görmeyiz,ancak birkac fren yaptiktan sonra gene paslarin silindigini ve diskin gene parlak celik görüntüsünü gözlemleyebiliriz,motor zincirlerinde de durum böyledir zincirleimizi yagladiktan sonra hafif yagli bir bezle dis yanaklarinida yag ile nemlendirirsek (YAGLAMADAN) süreresek arkadasimizi tedirgin eden konu ortadan kalkmis olur. Bu bilgileride bilgi dagarciginiza atarsaniz her zaman faydalanabilirsiniz. Herkese kazasiz belasiz yolculuklar dilerim.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Yüzeysel pas gibi görünüyor çok sorun olmaz eski bir diş fırçası ve biraz temiz yağ ile (ben 90 numara dişli yağı kullanıyorum) pas lekeleri temizlenir.

Motosikleti
Yorumlarınız ve tavsiyeleriniz için hepinize teşekkür ederim konuyu gece vardiyasında iken işteyken açtığım için daha yeni cevap veriyorum bayagi bi yanıt geldiği için herkese tek tek cevap vermeyeceğim bu yüzden toplu cevap vereceğim.

Motosiklet de gücü aktaran organın zincir olduğunu bu yüzden çok önemli bir parça olduğunun farkındayım motorum cfmoto 250sr 2024 mart ayinda aldım ve aldığım günden beri genelde hep işten eve evden işe şeklinde kullanıyorum iş yerim evime yakın (2km) mesafeden olduğu için motor daha 3100km de çok yol yapmadım motorun zorunlu bakimlarini servisinde zorunlu olmayan bakımlarını kendim evin önünde yaptım motoruna özenle bakan birisi olarak böyle pas vs gördükçe canımı sıkıyor diyebilirim her ne kadar önemsiz de olsa.

Dediğim gibi zincir bakimina aşırı önem veren birisi olarak aksatmadan hep km kontrolü yaparak 500km de bir gazyağı ile temizleyip hep C4 ile yağladim fakat bu pas olayı hemen hemen yeni sayılır. Motor evin önünde iken sürekli branda ile muhafaza ediyorum ama o 1 haftalık kar yağışı sebebiyle is yerinde brandasiz üstü açık şekilde kaldığı için bayağı bi kar ve yağmura maruz kaldi zaten o gunden sonra pas özellikle iç tarafta artmaya başladı. Dediğiniz gibi yollara atılan tuz gerçekten çok lanet bir şey büyük ihtimalle onun da etkisi paslanmada çok büyük.

Zincire çıkma motor yagini zorunlulukdan sürüyorum şuan da elimde c4 kalmadığı için 2 kere falan çıkma motor yağı ile yağladim tutuculugunun az olduğunu zaten bende sürerken hemen fark ettim şapır şapır zincirden akmaya başladı o ring dışına giden yağlar bende o yüzden biraz bol sürdüm.

Zincir yağını aldığım da tekrardan detaylı bir temizlik yapacağım hatta zincirime nasil baktığımi göstermek için aşağıya 2-3 tane bakım videosunu bırakıyorum izlemek isteyen bakabilir.

Zincir temizleme fırçasının zincirin iç ve dış taraflarına gelen fırçalarına wd-40 sıkıp zinciri fırçalasam nasıl olur? Biliyorsunuz ki zincir temizleme fırçasının 3 bölümü var zincirin iç kısmına dış kısmına ve o-ring lerin olduğu yere giren kısım. O-ring lere gelen orta kısma wd-40 sıkmayıp sadece ic ve dış tarafa denk gelen yerlere sıksam sadece fırçalasam etkili olur mu acaba ne diyorsunuz bu konu hakkında?

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Xcp pas için tek geçerim. çıplak metal kalıba sıkıyoruz, 6 ay unut.
Ürün ne olarak geçiyor? XCP Pas sökücü olarak mı? Alıp denemek istiyorum bu kadar etkiliyse.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Güncelleme: Şu anda işteyim motorun zincirinden akan ve damlayan yağları aşağıdaki resimde görebilirsiniz gerçekten çıkma motor yağı kullanacaksaniz motora her inip bindiğinizde yağlamak şart sanırım bayağı bi akıtma yapıyor.

Son düzenleme:
Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Çıkma yağ tutunamaz uçar gider ve iş yapmaz. Zincir-dişli grubu sık ve detaylı temizlemek ile değil kaliteli yağlar ile düzenli yağlama yaparak uzun ömürlü olur. En azından 90 ya da 120 numara dişli yağı ile yağlayın.

Motosikleti
Çıkma yağ tutunamaz uçar gider ve iş yapmaz. Zincir-dişli grubu sık ve detaylı temizlemek ile değil kaliteli yağlar ile düzenli yağlama yaparak uzun ömürlü olur. En azından 90 ya da 120 numara dişli yağı ile yağlayın.
Var mı önerdiğiniz bir yağ?

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
@Routinues

WD40 zincire sakın sürme. Hiçbir faydası olmaz. o ringlere zarar da verebilir. Ayrıca zincirin çok çabuk toz kir tutar.

Söylediğimiz gibi önce pas lekelerini temizlemeye çalış. Daha sonra ipone zincir temizleyici ve zincir yağı ile yağla. Ama zincirin iç tarafını ihmal etme. ringlere zarar gelmemiştir muhtemelen. Hala içine sinmediyse zinciri değiştir. Bundan sonra da öyle çıkma motor yağı vs kullanma. Bakma burada yazanlara.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar