ABS'yi tartıştık. Sıra CBS'de.

Bu sorduğum ani durumda panik fren anında olacak bir şey
Hocam o durumda elimizde 2 senaryo var
1. Senaryo; Yağmurlu bir hava olur temkinli gidersiniz hızınız normale olanla daha yavaştır sıkıntı olmaz.
2. Senaryo; Kuru bir havada , ıslak zeminde olursunuz anı motor freni+ normal fren yaparsınız riski azaltırsınız.
Bence çok tehlikeli bir frenleme olmaz.

Bi ara cbs olan düşük cc motor kullanmış birisi olarak yorumum şu şekilde: Eğer motosiklette yeniysen ve dolayısıyla fren yapma konusunda hakim değilsen (tabiri caizse ani bi durumda vs. paniklesen dahi düşünmeden doğru freni yapacak kadar refleks haline gelmediyse) ani bi durum olduğunda vs. bi anda arka frene basıp kaymanı önler. Bence amatörler için doğru fren yapmayı öğrenene kadar işe yarayabilir. Diğer yandan eğer zaten ön-arka fren ayarını yapmayı biliyorsan bi ekstrası yok bence. Şahsen ben bi avantaj hissetmemiştim. Varlığı zarar verir mi dersen bi zararı da olacağını sanmam. Arka frene bastıktan sonra ön frene de basarken zaten biraz basılmış olduğunu hissediyorsun durmak için ekstra basıyorsun.

Bir ekleme yapayım. Bence frenlemeyi öğrendikten sonra olmaması benim için tercih olabilir. Çünkü yukarıda da bahsedildiği gibi bazı durumlarda (viraja doğru falan) sadece arka frene basmak isteyebileceğimiz bir durum olabiliyor. Ki zaten öyle bi viraj düşüncesi olan kişinin de frenlemeyi iyice öğrenmiş olduğunu varsaymak isterim :)

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...virajda ise viraja girmezden önce hız ayarı yaparak frensiz devam etmek gerekir durmak için virajda da motor freni yaparak yavaşlayıp durmak lazım.
Dil sorunu yoksa konuya gönderdiğim (ve birbirini tamamlayan) videoları izlemeni tavsiye ederim, güzel bilgiler var. Trafikte / yolda böyle kapalı alan eğitimi ezberleri / genel kabulleri işlemiyor...

Radyocu yeni Panigale V4 modelinde Race eCBS sistemini geliştirmiş, radyocunun dediğine göre;
Pist için Race eCBS işlevine sahip ilk süper motosiklet Bosch'un Ducati ile işbirliği içinde geliştirdiği, Viraj alma işlevine sahip kombine fren sistemi. Race eCBS, sürücü ön kontrolü etkinleştirdiğinde, önceden tanımlanmış stratejilere göre arkada otomatik olarak fren basıncı uygular. Bu sistem yedi seviyeye göre ayarlanabilir ve profesyonel sürücülerin yörüngeyi sıkılaştırmak için yaptıklarını taklit ederek frenleme ve yavaşlamada daha fazla denge ve daha iyi viraj girişi sağlar. Ayrıca maksimum arka fren tekrarlanabilirliğini sağlar ve kolda harcanan çabayı azaltır.
Bu özellik herkeste olabileceğinden dolayı yarışçılar arasında süreler aynı olabilir bence amatörler dışında kullanan olucağını sanmıyorum.

Dil sorunu yoksa konuya gönderdiğim (ve birbirini tamamlayan) videoları izlemeni tavsiye ederim, güzel bilgiler var. Trafikte / yolda böyle kapalı alan eğitimi ezberleri / genel kabulleri işlemiyor...
Olur abi neden olmasın ama dediklerimde bir yanlış mı var onu merak ettim.

Motosikleti
Ns200 15"
Bu özellik herkeste olabileceğinden dolayı yarışçılar arasında süreler aynı olabilir bence amatörler dışında kullanan olucağını sanmıyorum.
Adamlar koymuş, isteyen istediği kullanır artık. Pistte insanların süresini etkileyen bir sürü unsur var, bunlardan biride motor tipi sıralının tepkilerine alışan biri V motorda tökezleyebilir.

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
polemik var dediler, mahsun ibo özcan alişan kim varsa toplayıp, geldik
tamam tartışalım da CBS nedir gardaş? anlat, tartışalım

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
bu iş, almanya yenilince biz de yenildik vaziyetine dönmesin

Motosikleti
Ns200 15"
Spontini'nin lanet cbs sistemi yüzünden yandan araba giriyordu, o gün iptal ettim cbs sistemini.

Paketi bıraktım bayırdan aşağı frenle iniyorum, her ne kadar kombine sistem olsa dahi ben kendim çift fren kullanırım ön frene basıyorum taş gibi, mekanizması sıkışmış. Araba frenle sağa kırmasa yandan biçecekti beni.
Nasıl iptal edildiğini ekleyeyim belki iptal etmek isteyen olur, şimdi ilk olarak motosiklet parçası satan bir dükkana gidip eski kasa Spacy'nin sol manetini satın alıyoruz ardından ön kafayı söküp sol manetin iç mekanizmasından arka fren telini ayırıyoruz ve cbs sistemine ait olan maneti söküyoruz ardından aldığımız eski kasa Spacy'nin manetini gidona bağlayıp telini takıyoruz ve işlem tamam. Gidipte yeni bir tel almanıza asla gerek yok hali hazırda üstündeki tel tamamen uyumludur, sağ manete gelince orada hiç bir işlem yapmamıza gerek yok onun sitemi boşta kalabilir.

Eğer sadece kombine telini söküp iptal etmeye çalışırsanız arka freniniz tutmaz, bunun ana sebebi cbs sistemine sahip olan manetin içinde bir adet T şekline benzer kanca var. Siz kombine telini söktüğünüzde bahsettiğim T şekline benziyen kanca eşit bir şekilde hareket etmeyecek ve kendi içinde boşta olacağından ötürü arka fren mekanizmasını çekmesi gerekirken içinde esneyerek freniniz hem sert olacak hemde çok az tutacak.

F54

cbs neden kötü ki ben 2013 model nc 700 kullandım gerçekten abs 1 defa bile devreye girmedi bence gayet faydalı bir sistem keşke afrika twin dede olsa
dio da var spacy de vardı bir kere bile pişman etmedi
bence tartışılacak bir tarafı yok

Bazı kavramlar birbirine girmiş.
Adı CBS diye 125cc scooterdaki ile VFR800'deki veya BMW'nin yeni büyük motorlarındaki CBS'ler tamamen aynı şekilde çalışmıyorlar.

Kabaca arkaya oturdunuz diye ön kitleyip düşmezsiniz merak etmeyin.
@Motoseverrr 'in dediği şekilde bir teknik aksaklık yaşanabilir, ayrı mesele. Fren yapabilen cruise control'lü bazı arabalarda da olabilen bir şey bu mesela.
Ben ben istemeden benim yerime bir şey yapan motosiklet sevmediğim için CBS istemem motorumda, ama bu kadar sade bir şey bu. CBS'li motorla da gazlanıyor.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
polemik var dediler, mahsun ibo özcan alişan kim varsa toplayıp, geldik
tamam tartışalım da CBS nedir gardaş? anlat, tartışalım
ÇBS budur.
qt4vw1r.jpg

Anlamadığım bu CBS yi şart koşanlar acaba bunun bu dezavantajını düşünmemişler mi?

Hani bu acemiler virajda arka frene basar, haliyle ön teker de fren yapar, motosiklet dikleşir, bu filimin sonu kötü biter diye?

abi dikleşiyor yav :D anlamadım ben motor dinamiklerini de mi kabul etmiyoruz artık.

yani dikleşiyor diyorsan etmiyorsun abi evet :D
manete allah belanı versin köpek soyu çekersen dikleşir, progresif şekilde fren yaparsan ciddi basınçlara gelene kadar böyle bir davranış sergilemez. bu konuda mıydı @Cyan koymuştu bir kaç video. hadi benim videolar çöp onların yanında, gavuru izleyin güzel anlatıyor.

son bir yılda bir kere virajda fren kullandığım için virajın dışına uçma tehlikesi yaşadım.. o da bir video çekiminde bişey göstermeye çalışırken arka fren kullanınca oldu =)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar