- Motosikleti
- Regal Raptor Daytona 250v
Konu burdaymis aslinda
- 2, disk kendimiz taktirsak daha guvenli ve rahat durabiliriz o zaman gibi anliyorum ben ama bu yapilabiliyor mu
Kampana; fren daha düşük seviye güçlere sahip motorlarda kullanılır. Frenlemesi dengesizdir.arkadaş bişey merak ediyorum büyük motorlarda ön önde çift fren diski bulunmakta aynı şeyi tek fren diskide yapar bence ( tabi bu benim fikrim illa ki bilimsel bir nedeni vardır) ve ya küçük motorların arka freninin kampana olması gibi. gerek kampana fren olsun gerek tek disk ya da çift disk hepsini sonuna kadar basınca kitleniyor.Hafif güç uygulayınca sürtünmeden dolayı yavaşlıyor. Peki bu ayrım neden? Sonuçta motoru durduranda yavaşlatanda tekerler. cevaplarnızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Konu burdaymis aslinda- 2, disk kendimiz taktirsak daha guvenli ve rahat durabiliriz o zaman gibi anliyorum ben ama bu yapilabiliyor mu
Takılır takılmasınada çok zahmetli bir iş olur.Konu burdaymis aslinda- 2, disk kendimiz taktirsak daha guvenli ve rahat durabiliriz o zaman gibi anliyorum ben ama bu yapilabiliyor mu
Büyük Taşın altında Büyük yılan yatarda ondanarkadaş bişey merak ediyorum büyük motorlarda ön önde çift fren diski bulunmakta aynı şeyi tek fren diskide yapar bence ( tabi bu benim fikrim illa ki bilimsel bir nedeni vardır) ve ya küçük motorların arka freninin kampana olması gibi. gerek kampana fren olsun gerek tek disk ya da çift disk hepsini sonuna kadar basınca kitleniyor.Hafif güç uygulayınca sürtünmeden dolayı yavaşlıyor. Peki bu ayrım neden? Sonuçta motoru durduranda yavaşlatanda tekerler. cevaplarnızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Ama tek diskle de gayet duruyordu kendi çapında. İvmelenmesi CB500F ile aynı olan bir motosiklet için frenleri yeterliydi bence.Ön amortisörün yetmemesini es geçerek eski Nc'lerin eleştirilmelerinin bir nedeni de önde tek disk kullanmalarıydı.
Minimal rakamlarla basit anlatayım Tek disk düşünelim sallayalım önde 50mm tek disk var 15 kg ağırlığı olan bu motoru 50mm tek bi tane mi daha hızlı durdurur yoksa 2 tane mi 2 tane olursa ne olur totalde 100mm olur yani x2 fren performansı yada sen bi arabayı tek başına sağ tarafından mi itersin yoksa 2 kişi mi tabiki 2 kişi ama 2 kişi sağ da olursa yani tek disk 100 mm olursa ne olur dengesiz olur araç istenilen gibi itilmez ama biriniz sağda biriniz solda olursanız hem daha kolay hem daha verimli ve dengeli olursunuzarkadaş bişey merak ediyorum büyük motorlarda ön önde çift fren diski bulunmakta aynı şeyi tek fren diskide yapar bence ( tabi bu benim fikrim illa ki bilimsel bir nedeni vardır) ve ya küçük motorların arka freninin kampana olması gibi. gerek kampana fren olsun gerek tek disk ya da çift disk hepsini sonuna kadar basınca kitleniyor.Hafif güç uygulayınca sürtünmeden dolayı yavaşlıyor. Peki bu ayrım neden? Sonuçta motoru durduranda yavaşlatanda tekerler. cevaplarnızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Aslında bunların hepsi doğru tespitler ancak bence bu işin bir kaç püf noktası var. Sonuçta tek disk de motosikletleri durdurabilir.selamlar,
Hız kazandığın zaman üzerine KINETIK ENERJI yüklenir (1/2 m(kütle) x v2(hızının karesi)
Bu formülden yola çıkarsak :
5km hızla giden 100KG lık bir motosiklet koluna çarparsa sadece sendelersin. Ama aynı hızla giden 1500kg lık bir araba sana çarparsa bacağın kırılabilir. Ağırlığın arttıkça üzerindeki kinetik enerji hızının karesi ile doğru orantılı olarak artacaktır.(ikisi de önemlidir) bu örneklemeyi küçük motor büyük motor olarak da yapabilirsin.
Bu noktada yine fizik devreye giriyor:
küçük hacimli bir motorda (100kg) tek disk yeterli olmaktadır çünkü balatların temas yüzeyi, lastiğin değdiği alan hepsi ona göre hesaplanmıştır.
Lastik fren mesafesinde tabiki önemlidir ama lastik yerine zımparadan teker bile yapsanız film şeridi gibi duramazsınız. Durursa motor duracaktır ama siz üstünden yine uçarak kalan enerjiyi kinetik enerjiye çevireceksiniz. Önemli olan güvenli durabilmektir.
Öyle olsaydı otomobil ile 200km/h giderken zınk diye dursa sizi değil kemer çelik kafeste bile tutsalar,ağırlığınız 20 ton olacağı için iç organlarınız parçalanacaktır. Buna G (gravity-yer çekimi) etkisi denmektedir. Formula 1 pliotları FREN yaptıklarında 4-5 G ye kadar (yer çekiminin 4-5 katı kadar kuvvet) vücutlarında basınç hissederler. f16 pilotları 7G ye kadar basınca maruz kalırlar.
Daha büyük bir motorda aynı fren diskini kullansanız yaşacağınız tahminen şu olacaktır:
Küçük kaliper dolayısı ile küçük temas yüzeyli balatalar freni sıktığınızda anlık olarak aşırı derecede ısınacak ve motorun üstündeki kinetik enerjiyi ısı enerjisine çevirecektir, ya eriyip gidecek ya da güvenli mesafede duramayacaktır.
Aynı diskten iki tane koyduğunuzda , kinetik enerji bu iki diske bölünecek dolayısı ile daha az kuvvet vererek daha çok iş yapmış olacaksınız.
Anlatmak istediğim şu:
ağırlık ve hız arttığı zaman kinetik enerji artar bu enerjiyi en verimli şekilde çevirebilmek için kuvveti dengeli bir şekilde absorve etmek gerekir.
Çift disk yerine tek disk ama 3 katı büyüklüğünde bir kaliper kullanmak da işinizi görebilecektir ama kinetik enerjiyi ısıya çevirdiğiniz için, diskiniz anlık olarak çok ısınacaktır ve fren performansınızı olumsuz etkileyecektir.
(le-mans da geceleyin yapılan yarışlarda dikkat ettiyseniz araçların fren disklerinin nar gibi kızardığını görmüşsünüzdür.)
Onlar nasıl duruyor diye soracak olursanız :
Kullandıkları balatalar ve diskler SERAMIK alaşımlı oldukları için ısı muvakametleri daha yüksektir. Yüksek sıcaklıklarda çalışabilmektedirler ve ısıyı çok çabuk dağıtabilmektedirler.
iyi sürüşler![]()
Bir şey hariç tüm söylediklerine katılıyorum.Aslında bunların hepsi doğru tespitler ancak bence bu işin bir kaç püf noktası var. Sonuçta tek disk de motosikletleri durdurabilir.
görece hafif vstrom 650 de çift disk varken görece ağır Nc 750 de tek disk var.
BU durumda honda mühendisleri daha mı kötü?
Şöyle bakmamız lazım. Fren dediğimiz şey arkadaşın yukarıda bahsettiği 1/2 mv kareyi 1/2 kx kareye çeviren bir yapıdır. Kısaca hareket enerjisini ısı enerjisine döndürür.
K sürtünme katsayısıdır. X ise alınan yoldur. Yani kısaca ve basitce sürtünme kuvvetini arttırmak için ya sürtünme katsayısını arttırmanız lazım yada sürtünen yolu. Sürtünme katsayısı disk yüzeyi olduğu için üç aşağı beş yukarı sabittir. Bu durumda sürtünme mesafesini( alanını)arttırmanız lazım. Ne kadar fazla disk kullanılırsa sürtünme yüzeyi de doğru orantılı artacağı için ortaya çıkan ısı enerjisi artar. Bu da daha hızlı durmanızı sağlar. Ancak çift disk yerine tek disk te olur. Burada diğer bir etken ısıyı hızlı dağıtmak olmaktadır. Benzer şekilde yüzey ne kadar fazla olursa soğumada o kadar hızlı olacaktır. Çok disk hem hızlı ısınır hem hızlı soğur. Hem çabuk durdurur hem de başlangıç durumuna çabuk döner. dezavantajı şudur. Daha fazla parça içerir, bakımı maliyetlidir. Ağırlık yapar. vss....
Bu yanlış. Dis çift olunca abs zorunlu gibi bir şey oluyor.tekeri kilitlemeden daha kısa mesafede durabilmek için.
hiçbir bilgi olmadan ne kadar kolay "bu yanlış" diyebiliyorsunuz.Bu yanlış. Dis çift olunca abs zorunlu gibi bir şey oluyor.
Konu Abs ye devşirmesin de tek veya çift bütün motosikletlerde abs şart bence , tek disk bile olsa fren sistemi motoru , üzerindeki maksimum taşıyabileceği ağırlığı ve yüksek süratteki ivmeyi bile yenebilecek güçtedir , yani tek disk herhangi bir motorun manetine dört parmak zart diye asılırsan arka tekeri çok rahat yerden keser , bu da demekki abs şart..Bu yanlış. Dis çift olunca abs zorunlu gibi bir şey oluyor.
bokalog ondandırhiçbir bilgi olmadan ne kadar kolay "bu yanlış" diyebiliyorsunuz.