Aynı Açı, Farklı Stil! (mi?)

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Bas-Çek tekniğinden kastınız, motoru yatırıp, üst vücudu yatış yönünün aksine dik tutmak mı?

Sizin de belirtiğiniz gibi, bu teknik benim bildiğim arazi sürüşlerinde kullanılıyor. Arazi şartları, düşük hızlarda viraj veya dönüşler, zemin koşulları gibi nedenlerle bu teknik arazide yarayışlı olsa da, yüksek hızda koşulan bir MotoGp'de, 1970'lerde dahi olsa, yapılabilir mi bilemedim. Ne dersiniz?
Bas çek tekniği çok da bilimsel bir isim olmasa gerek :) Kimisi enduro tekniği kimisi off road tekniği diye adlandırabiliyor.

İfade etmeye çalıştığınız gibi bas çek tekniğinde üst vücut daha dik veya motoru yatırdığınız yönün tersi yönünde pozisyon alıyor. Örneğin sola doğru dönüşte sol kol, kırık değil düz oluyor. Kol düz olduğu için gövdeniz ister istemez yatışın tersi yönünde pozisyon aldığı için dik pozisyona geliyor.

Arazide kullanım kolaylığı sağladığı gibi öneki mesajlarımda belirttiğim üzere keskin bağlantı yolları, firkete virajlarda çok işe yarar. Yüksek hızda iyi çalışmaz ve pozisyonun devamı yoktur.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bir F9 videosunda Ryan trafikte / normal ulaşım maksatlı binişte bas çek (counterbalancing) tekniğinin sürüş güvenliği açısından daha iyi olduğunu ifade etmişti. Katılıyorum...

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Bir F9 videosunda Ryan trafikte / normal ulaşım maksatlı binişte bas çek (counterbalancing) tekniğinin sürüş güvenliği açısından daha iyi olduğunu ifade etmişti. Katılıyorum...

Sadece Swerving icin gecerlidir , düsük hizda cok hizli yön degisimi saglar ama hepsi o kadar.
Bunun disinda asfaltta kullanimi yoktur tutusu zayiflatir.

Motosikleti
Sadece Swerving icin gecerlidir , düsük hizda cok hizli yön degisimi saglar ama hepsi o kadar.
Bunun disinda asfaltta kullanimi yoktur tutusu zayiflatir.
35º kadar olan abartısız yatışlar için kullanılabilir bence. Ben nötr duruyorum motorun üzerinde, normalde ne viraj içine ne de dışına eğilmiyorum. Düşük hızda bas çek şart zaten yoksa motor devriliyor.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Bas çek tekniği çok da bilimsel bir isim olmasa gerek :) Kimisi enduro tekniği kimisi off road tekniği diye adlandırabiliyor.

İfade etmeye çalıştığınız gibi bas çek tekniğinde üst vücut daha dik veya motoru yatırdığınız yönün tersi yönünde pozisyon alıyor. Örneğin sola doğru dönüşte sol kol, kırık değil düz oluyor. Kol düz olduğu için gövdeniz ister istemez yatışın tersi yönünde pozisyon aldığı için dik pozisyona geliyor.

Arazide kullanım kolaylığı sağladığı gibi öneki mesajlarımda belirttiğim üzere keskin bağlantı yolları, firkete virajlarda çok işe yarar. Yüksek hızda iyi çalışmaz ve pozisyonun devamı yoktur.
İsimlendirme meselesini muaf tutarsak, aslında bu tekniği ilk kez sürücü kursundaki hocam öğretmişti. Evet, beklenenin aksine, müthiş bilgili ve ilgili birisiydi. 8 çizerken çizgi dışına taştığımı görünce bu tekniği gösterdi ve gerçekten de bu kez o daireler bana bol gelmeye başlamıştı...daha sonra bu tekniğin ileri versiyonunu Honda Gelişim Merkezinde çok çok daha dar dairelerde uygulattılar. Ama ben nedense bu tekniği pek hazmedemedim. Hala dar dönüşlerde bas-çek yerine, dönüş yönüne yatmayı tercih ediyorum. Muhtemelen pek de iyi yapamıyorumdur.

Ama benim hala tam oturtamadığım, düşük hızlarda çok etkili olsa da, 1970'lerde bile bu teknikle yüksek hızda (o döneme göre) nasıl dönmeyi başardıkları olsa gerek. Yine de ilk mesajdaki fotoğrafa dikkatli baktığımda, Van Dulmen'in 1979'da bas-çek değil de, sanki kontra tekniğinin daha basit versiyonunu uyguluyormuş gibi geliyor. Hızını, virajın kurp açısını, dever eğimini vs. bilmiyoruz tabii ancak yine de bas-çek yapacak kadar yavaş kaldığını sanmıyorum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Counterbalancing olarak duymus olabilirsin . Yüksek hizlarda gercekten cok etkisizdir (jiroskopik dengeden dolayi) ama o dönemde ellerinde olan buydu. Asfalt pistler kolay ulasilabilen alanlar degildi ve alt seviye yarislarin cogu hala toprak pistlerde yapiliyordu (off road degil toprak pist yarisi. ikisi birbirine karismasin) bu nedenle bu teknige cok asinaydilar.

Yukarida da yazdigim gibi Kontra teknigi cok sonradan ortaya cikti ve yariscilar arasinda cok zor kabul gördü. Keith Code kitabinda yasadigi bu zorluklari uzun uzun anlatir. 1960 larda kesfettigi bu teknigin yarislarda hayata gecmesi 80 leri bulmustur.
Okan bey, ilk fotoğrafa dikkatli baktığımda, Van Dulmen'in vücut pozisyonu, sol kolunun hareketi, ön tekerin yönü, motosikletin açısı gibi verilerden kontra tekniğini uyguluyor gibi görünüyor. Yanılıyor muyum? Tarih 1979 olduğuna göre, o yarışta kullanıldığını varsayabilir miyiz?

Motosikleti
Okan bey, ilk fotoğrafa dikkatli baktığımda, Van Dulmen'in vücut pozisyonu, sol kolunun hareketi, ön tekerin yönü, motosikletin açısı gibi verilerden kontra tekniğini uyguluyor gibi görünüyor. Yanılıyor muyum? Tarih 1979 olduğuna göre, o yarışta kullanıldığını varsayabilir miyiz?

Sevgili Punctum,

Simdi bir sürü itiraz gelecek , keske bunu sana sahada uygulamali olarak gösterebilseydim ama yazarak ispatlama sansim yok.

Kontra teknigi motorun dönmesi icin degil sadece yatmasi icin uygulanir. Kontra bitmeden dönüs baslamaz. Bu nedenle dönen bir motor icin artik kontradan söz edilemez.

Sevgilerimle

Motosikleti
Sevgili Punctum,

Simdi bir sürü itiraz gelecek , keske bunu sana sahada uygulamali olarak gösterebilseydim ama yazarak ispatlama sansim yok.

Kontra teknigi motorun dönmesi icin degil sadece yatmasi icin uygulanir. Kontra bitmeden dönüs baslamaz. Bu nedenle dönen bir motor icin artik kontradan söz edilemez.

Sevgilerimle
Peki o halde şöyle geliştireyim soruyu;

Van Dulmen'in pozisyonunu değerlendirseniz, dönmeye başlamak için kontra tekniğini uyguladığını söyleyebilir miyiz? Çünkü bildiğimiz gibi kontranın mantığı, ön tekeri dönüş yönünün aksine çevirerek, motosikletin ağırlık merkezini dönüş yönüne doğru değiştirip yatmasını sağlamak ve merkezkaç kuvveti altında dönmesini sağlamak. Van Dulmen'in de yaptığı bu sanki...

Motosikleti
Peki o halde şöyle geliştireyim soruyu;

Van Dulmen'in pozisyonunu değerlendirseniz, dönmeye başlamak için kontra tekniğini uyguladığını söyleyebilir miyiz? Çünkü bildiğimiz gibi kontranın mantığı, ön tekeri dönüş yönünün aksine çevirerek, motosikletin ağırlık merkezini dönüş yönüne doğru değiştirip yatmasını sağlamak ve merkezkaç kuvveti altında dönmesini sağlamak. Van Dulmen'in de yaptığı bu sanki...

Kontranin amaci sadece kirmizi ile isaretledigim kisimdir. Dönüs tamamen farkli bir etki ile olusur . Burada bana göre Van Dulmen yatisi saglamak icin eskilerin kafasina basmak , teknik adi ile counterbalancing uygulayarak motoru asagida tutmaya calisiyor. Bu pozisyonda pekcok sürücü farkinda olmadan bir miktar kontra verebiliyorlar ama olan bitenin farkinda degiller.
Ayrica seni yaniltan bir seyin daha altini cizmek istiyorum . Counterbalancing tekniginin yüksek hizlarda uygulanmasi konusuna takilmissin ancak bu fotografta Van Dulmenin hizi 100 km lerin cok altinda bence.

Son düzenleme:
Motosikleti
Kontranin amaci sadece kirmizi ile isaretledigim kisimdir. Dönüs tamamen farkli bir etki ile olusur . Burada bana göre Van Dulmen yatisi saglamak icin eskilerin kafasina basmak , teknik adi ile counterbalancing uygulayarak motoru asagida tutmaya calisiyor. Bu pozisyonda pekcok sürücü farkinda olmadan bir miktar kontra verebiliyorlar ama olan bitenin farkinda degiller.
Ayrica seni yaniltan bir seyin daha altii cizmek istiyorum . Counterbalancing tekniginin yüksek hizlarda uygulanmasi konusuna takilmissin ancak bu fotografta Van Dulmenin hizi 100 km lerin cok altinda bence.
Öncelikle teşekkür ederim.

Hazır 2 eğitmen bulmuş iken konuyu uzatmamın nedeni, aslında belki de farkında olmadan uygulanan tekniklerin, biraz daha bilimsel yaklaşımlarla detaylandırılmasını önemsememden kaynaklanıyor. O dönemki teknoloji, bilgi, birikim, sürüş teknikleri ile bugün sahip olduğumuz veriler bambaşka...araçlar değişti, yollar değişti, sürücüler değişti...bizim de biraz değişmemiz gerekiyor sanki...

Biraz bildiğim yerden örnekleyecek olursam; motosiklet sporundaki bu değişim, aslında bana göre çok benzer olan kayak sporundaki dramatik değişimi çağrıştırıyor...

1970-80'lerdeki kayak teknolojisi, bilgisi ve teknikleri ile yapılan kayak ile bugün yapılan arasında dağlar kadar fark var. 1970'lerde dümdüz tahtadan, ucu kalkık sıradan kayaklarla koşulan inişlerde şimdi bize çok basit gelen paralel dönüşler kullanılırken, artık iç bükey çelik kenarlı ve çok katmanlı fiber kayaklar sayesinde neredeyse kayakçının zeminle bütünleşmesini sağlayan carving teknikleri kullanılıyor.

1970'lerde bir kayakçı

Günümüzde carving tekniği ile yapılan kayak

1970'lerdeki motosiklet sürüşleri ile bugünküler arasındaki farka ne kadar da benziyor değil mi? Bir diğer benzerlik tabii kayak teknolojisindeki gelişmelere paralel artan iniş hızları. 130-140 km/h hız ile kapı aralarından geçilen Alp Displinleri söz konusu artık. 1970'lerde bu hız muhtemelen 50 km/h civarında idi.

Neyse uzattım ama keyif de aldım yazışırken. Selamlar.

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
la biz eskiden bu sitede "abi zongçin 125 alayım mı?" sorularına ybr al geç diye cevap verip geçiyorduk ne güzel, kolaydı yani. niye zorlaştı olay?
neyse. at başka, yem başka, yiğit başka, yoğurt başka

Motosikleti
1190 ADV

Bahsettiğin videoyu hatırlıyorum, normal kullanımda öyle dibine kadar motor yatmadığı için ve counterbalancing de sürücünün görüş açısının çok daha iyi olduğundan bahsetmişti. Bu bakımdan bende mantıklı buluyorum.

Motosikleti
Motosikleti
Andrei şu videosunda vücut ağırlığını motosiklette nasıl doğru kullanabileceğimizi ve dolayısı ile şu ana kadar konuştuğumuz sürüş pozisyonlarının farklarını anlatmış. İşe yarar...

Motosikleti

Videoda hersey cok cok net acik ve mantikli gibi görünsede maalesef isin gercegi tamamen bundan farkli isliyor.

F9 un dikkate aldigi kuvvetler ,

- Merkezkac etkisi
- Yercekimi

Halbuki hareket eden bir motosiklette , hele birde 50 km üzeri hizlarda hareket ediyorsa ,

Hem yercekiminden , hem de vücut hareketimizden cok cok daha güclü bir kuvvet etkisini göstermeye baslar.

Düz bir zeminde saatte 80kms hiz ile giden bir motorun gazini sabitledikten sonra gidonu birakip artciniz ile koltugun üzerine cikip halay bile cekseniz motorun dengesini bozamazsiniz. Sadece yumusakca yön degistirir.

Yani,

Yol hizlarinda giden bir motorun üzerindeki vücut hareketinizin motor üzerindeki etkisi yok denecek kadar azdir.

Vücudumuzu iki sebep ile hareket ettiririz.

1- Düsük hizlarda dengeye destek olmak icin (counterbalancing)

2- Yüksek hizlarda (leaning) tutusu arttirmak icin , kesinlikle motoru yatirmak icin degil. Zaten o hizlarda motor siz egildiniz diye yatmayacaktir.

Simdi bu yazdiklarima pekcok itiraz geleceginden eminim ama gercek böyle ve bunlari ben icad etmedim . Fizik ve motosiklet konusunda yillarini harcamis yarisci ve arastirmacilarin ortaya koydugu bilimsel calismalardir.

Asagiya MIT (Massachusetts Institute of Technology) Fizik Profesörü Walter Lewin den iki video koyacagim . Motosiklette tekerlek dönmeye basladigi andan itibaren ortaya cikan ücüncü bir gücü anlatiyor bu videolar. Lütfen zaman ayirip izleyiniz. Videodaki tekerlekten sizin motorunuzda da iki adet oldugunu hatirlayip , motorunuz üzerindeki etkisini düsünmenizi saglayabilirsem ne mutlu bana.

Motosikleti
...
2- Yüksek hizlarda (leaning) tutusu arttirmak icin , kesinlikle motoru yatirmak icin degil. Zaten o hizlarda motor siz egildiniz diye yatmayacaktir.

Simdi bu yazdiklarima pekcok itiraz geleceginden eminim ama gercek böyle ve bunlari ben icad etmedim . Fizik ve motosiklet konusunda yillarini harcamis yarisci ve arastirmacilarin ortaya koydugu bilimsel calismalardir.

...
Yorum yaptığım yeri yukarıda kırmızı - kalın ve büyük punto ile işaretledim:

Motoru yatırmak için eğildiğimiz iddia edilmedi ki? Böyle bir söylem var da ben mi kaçırdım?

Motosikleti
Yorum yaptığım yeri yukarıda kırmızı - kalın ve büyük punto ile işaretledim:

Motoru yatırmak için eğildiğimiz iddia edilmedi ki? Böyle bir söylem var da ben mi kaçırdım?

Alinti sizden yapilmak ile beraber sahsiniza özel degil, genele yazilmis bir cevaptir .

Motosikleti
Bu alışkanlık yapıyor. Ben şehir içinde kullanıyorum, bir gün bir baktım yüksek hızda viraj dönerken de kullanıyorum. Sonra durdum kendimi sorguladım.
Ben de abartmam da supermotolar counterbalancing kullanılarak 60 derece yatabiliyorsa o tarz bir sürüşte kullanılabilir sanki. Buyrun:

701 SUPERMOTO - The Curve | Husqvarna Motorcycles

Düşün bu "tutuş azalmış" hali. Bir de tutuş tam olsa neler yapar bu hayvan? :ROFLMAO:

Motosikleti
Motosikleti
Tutus tam olursa harika bir high siding izleriz hep beraber.

Allah göstermesin
Amin ecmain. Arada tutuşu zayıflatmak iyiymiş bu durumda... :)

(Tekniklerle ilgili fikir alışverişleri hep öyle zaten, hepsinin yeri ve zamanı "o anki duruma ve koşullara bağlı")

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar