ABS Konusundaki Fikir ayrılıkları

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
ABiSinde akıl vardır belki de. :unsure:
70km/h giderken hem ön hem arka tekeri kızaklattık. 2 teker de 0km hıza indi. Motor bizim 20km/h hızın üzerinde gittiğimizi nasıl bilecek. Bunu açıklayabilir misiniz. Bir sürü sensör var onlarla şeklinde değil istediğim açıklama :) Hangi sensör, hangi veri, kim işliyor.

O Kadarcık Akıl​

Bir televizyon programında (İbo Şov olduğu da söylenir) konuklar arasında bir profesör vardır. Programın sunucusu çokbilmiş tavrıyla programa konuk olan profesöre sorar:
-“Hocam, siz okumuş adamsınız, bilirsiniz termosa soğuk su koyduğumuzda suyu soğuk tutuyor, sıcak su koyduğumuzda suyu sıcak tutuyor. Termos suyun soğuk ya da sıcak olduğunu nasıl anlıyor?”
Profesör cevap verir:
– “Çok basit! Siz elinizi suya soktuğunuzda onun sıcak veya soğuk olduğunu anlamaz mısınız?”
Sunucu:
– “Anlarım ama benim aklım var?”
Profesör cevap verir:
– “Eee o kadarcık akıl termosta da var.”

O motordan dişli lastikleri çıkar bakalım gevsek toprak zeminde neler olacak ? böyle bir zeminde abs çalışırsa dişli arazi lastiğini amacına uygun kullanamazsın , o dişler üstteki gevşek tabakayı eşeleyip alttaki sert zemine tutunmak içindir , abs bunu engeller aynı şekilde otomobillerde de zincir takınca patinaj engelleme sistemi devre dışı bırakılabilir , mantık aynıdır zemindeki gevşek tabaka patinaja düşen tekerlek tarafından eşelenir , ayrıca videoda düşük hızda Abs devredemi değil mi anlaşılmıyor , ön teker ise hiç görünmüyor..

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
O motordan dişli lastikleri çıkar bakalım gevsek toprak zeminde neler olacak ? böyle bir zeminde abs çalışırsa dişli arazi lastiğini amacına uygun kullanamazsın , o dişler üstteki gevşek tabakayı eşeleyip alttaki sert zemine tutunmak içindir , abs bunu engeller aynı şekilde otomobillerde de zincir takınca patinaj engelleme sistemi devre dışı bırakılabilir , mantık aynıdır zemindeki gevşek tabaka patinaja düşen tekerlek tarafından eşelenir , ayrıca videoda düşük hızda Abs devredemi değil mi anlaşılmıyor , ön teker ise hiç görünmüyor..

Bi forum dolusu adam köyün delisine laf anlatmaya calisiyoruz.

Bunda bir hata var sanki :cool:

Motosikleti
1190 ADV
Ben arazide yada videodaki gibi mucurlu toprak yolda birçok yol motosikleti kullandım. Dişli lastikleri yoktu. Hali hazırda kullandığım motosikletin lastikleri dişli değil. Yani tarif ettiğin senaryoyu defalarca deneyimledim. Videoda ABS açık şekilde sadece arka freni kullandığında hız göstergesi ve arka teker gayet net şekilde görülüyor. İlk fren denemesi 20. saniye başlıyor. 24. saniyede motosiklet 20km/h altına iniyor ve arka tekerlek kızaklamadan 2 saniye daha ilerliyor. Sadece videodan örnek vermiyorum, ben bu durumu defalarca yaşadım. Kullandığım motosikletlerin hepsinde ABS birkez aktifleştikten sonra tüm hızlarda aktifti. 20km/h altında çalışmayanına hiç rastlamadım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Aaaaa! Bizim köyde huni baş tacı edilir. Sizin köyde üstüne mi oturuyorlar? 😳
Yok bizim köyde huniyi kafaya takarlar ama sizin köyden misafir geldimi başımızın üstünde ağırlarız :)

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Ben arazide yada videodaki gibi mucurlu toprak yolda birçok yol motosikleti kullandım. Dişli lastikleri yoktu. Hali hazırda kullandığım motosikletin lastikleri dişli değil. Yani tarif ettiğin senaryoyu defalarca deneyimledim. Videoda ABS açık şekilde sadece arka freni kullandığında hız göstergesi ve arka teker gayet net şekilde görülüyor. İlk fren denemesi 20. saniye başlıyor. 24. saniyede motosiklet 20km/h altına iniyor ve arka tekerlek kızaklamadan 2 saniye daha ilerliyor. Sadece videodan örnek vermiyorum, ben bu durumu defalarca yaşadım. Kullandığım motosikletlerin hepsinde ABS birkez aktifleştikten sonra tüm hızlarda aktifti. 20km/h altında çalışmayanına hiç rastlamadım.

Sende olmayinca kimsede olmuyor zannediyorsun ya...

Yok yok iflah olmaz bu.

Dünya aslinda düz tepsi gibi dimi :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Garip bir durum ancak geçen bir video gördüm, benzer şekilde motorcu arkadaşlarla da konuştugumda 3 farklı fikir ortaya çıktı.

ABS'li bir model kullanıyorum henüz kullanmak zorunda kalmadım, önceden abs'siz kullandıgım için ani fren sıkarken bile kaydırmayacak şekilde sık / gevşet şeklinde frenliyorum.

İlk görüş motosiklette abs'nin zaruri bir durum olmadığı. Eğer fren yapmayı biliyorsan, panik yapmak gibi bir huyun yoksa ABS'nin fren mesafesini uzattığını düşünerek kaza ihtimalini arttırdığını söyleyenler var.

İkinci görüşün abs'nin her cc'de tamamen gerekli olduğu, fren yapmayı bilsen de kurtarıcı olduğunu söyleyenler tayfa.

Başka bir görüş de düşük cc'lerde fren yapmayı öğrenmek açısından abs'nin olmaması gerektiği, limitlerini fren yapmayı bu şekilde daha iyi öğrenebileceği ancak yüksek cc'lerde zorunlu bir durum olduğu yönünde.

Siz hangisine katılıyorsunuz? Ya da sizce nasıl olmalı?
Benim bir pcx im vardı. 2013 model abs yoktu. Bir gün otobanda sürüyorum. Yolda inşaat başladı. 3 şeritli yol ve ben en soldayim. Rezilin biri bi orta seride bi sol seride geçiyor önümde.tam hizlaniyorum önüme atlıyor. Devirim düşüyor sağa atlıyor. Neyse bu yine sağa gecti bende kafamı cevirip tam sagimda buna biraz baktim. Önüme tekrar baktığımda komple trafik durmuştu. Tek yapabilecegim frene basmakti. Ve bende öyle yaptım. Frene abanmamla kendimi yerde buldum. Sonuc sol ön çapraz bağ koptu. Ameliyat oldum bir sene sonra spor yaparken yine koptu :).
Diğer motorla (abs li olanlar) buna benzer bi kac olay yaşadım ve her seferinde motorlar ok gibi dümdüz durdu ve hiçbir şey olmadı.
Benim anlatacağım abs farkı kisaca bu.
Biraz ac dersen abs in ne gibi bir nimet olduğunu detaylica anlatırım.

Motosikleti
1190 ADV
Sende olmayinca kimsede olmuyor zannediyorsun ya...

Yok yok iflah olmaz bu.

Dünya aslinda düz tepsi gibi dimi :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Oyuna alınmayan çocuk gibi muhabbetin etrafında dolanıp duruyorsun.

Her nasıl bazı çocuklar çok istekli olsa da her oyuna alınmaz, sende her muhabbete giremezsin. Bunu anlaman gerek.

Ama bazen oyundaki çocuklar oyuna alınmayan çocuğa acır, bir kere falan şut çekmesine izin verirler.

Bende sana acıdım şimdi, kolay kendinden örnekle açıklayabileceğin bir soru soracam.

Onu cevapla sonra çooook uzakta ötede oyna tamammı.

Sana özel senin seviyene uygun aynaya bakarak ip ucu alabileceğin soru geliyor.

Aşağıdaki resimdeki parçalar nedir ?

bike-valve.jpg

20 km/s diye ben bildiğim max hızı yazdım , daha hızlı çalışan yeni Abs ünitelerinde bu hız çok daha düşük , mesela bendeki 2013 Vstrom yanlış hatırlamıyorsam 15 km/s idi ama Cyan'daki güncellenmiş kasa Vstrom 5 km/s e indirilmiş , bu kadar düşük hızlarda durmak bir saniye falan sürer ve lastiğin kazıklayıp kazıklamadığını farketmek çok zor , bende kendi tecrübe ettiğim bir zeminden örnek verebilirim , İstanbul'da ki feribotların demir zemini genelde ıslak olur , haldır huldur gazlayan ya arkayı savurur düşer yada feribotun ucunda duramaz düşer , tüm feribotlarda da motosikletler için ikazlar dört bir tarafta yazılıdır zira düşen çok olur , ıslak demir zemin buzdan farksızdır , bir kaç defa çok çok yavaş ilerlememe rağmen frene dokunduğum an tekerlekler kaydı ama Abs nin o dırrrt dırrrrt şeklindeki müdahale edişini duymadım , 2014 model 1200 Tiger lı bir arkadaşımda yürüme hızında ilerlerken düştü feribotta , o motorun ağırlık noktası zaten çok yukarıdadır abs devreye girmedi bir anda yana yattı tutamadım dediydi arkadaş..

Motosikleti
1190 ADV
9 Sayfa boyunca birbirinizi paralamışsınız. Ayıp! Diyanet İşleri Başkanı istifa!!! İn o Mercedes'ten..
Diğer türlü hiç zevkli olmuyor ki...

Herkesin aynı düşündüğü konu üzerinde ne konuşacağız ayrıca.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

20 km/s diye ben bildiğim max hızı yazdım , daha hızlı çalışan yeni Abs ünitelerinde bu hız çok daha düşük , mesela bendeki 2013 Vstrom yanlış hatırlamıyorsam 15 km/s idi ama Cyan'daki güncellenmiş kasa Vstrom 5 km/s e indirilmiş , bu kadar düşük hızlarda durmak bir saniye falan sürer ve lastiğin kazıklayıp kazıklamadığını farketmek çok zor , bende kendi tecrübe ettiğim bir zeminden örnek verebilirim , İstanbul'da ki feribotların demir zemini genelde ıslak olur , haldır huldur gazlayan ya arkayı savurur düşer yada feribotun ucunda duramaz düşer , tüm feribotlarda da motosikletler için ikazlar dört bir tarafta yazılıdır zira düşen çok olur , ıslak demir zemin buzdan farksızdır , bir kaç defa çok çok yavaş ilerlememe rağmen frene dokunduğum an tekerlekler kaydı ama Abs nin o dırrrt dırrrrt şeklindeki müdahale edişini duymadım , 2014 model 1200 Tiger lı bir arkadaşımda yürüme hızında ilerlerken düştü feribotta , o motorun ağırlık noktası zaten çok yukarıdadır abs devreye girmedi bir anda yana yattı tutamadım dediydi arkadaş..
5km/h gibi bir hız altında çalışıp çalışmadığını bilemeyiz zaten. Onu önceki mesajımda bende kabul ettim söyledim.

Yaşadığım başka bir senaryoyu aktarıyım, CBF 600 ile çakıllı dik bir inişten geçtim. Zaten hız yapılacak bir yer değil. Gaz vermeden viteste mümkün olan en düşük hızda inmeye çalışıyordum fakat inişin dikliğinden dolayı motor hızlanmaya başladı. Mecburen arka frene bastım. ABS devreye girdi, ve duruncaya kadarda devreden çıkmadı. Hatta durmazsa diye baş parmağımı da kill switch üzerinde hazırladım. Mevcut motorunuzla bunu bi deneyin derim. Mucurlu dik bir yolda arka frende abs yi çalıştırın, belli bir hızın altına düşünce devreden çıkacak mı acaba. Yukarıdaki paylaştığım videoda 790'nın ABS devre dışı olmadı misal.

Diğer 1200 Tigerlı örnekte yürüme hızında düşmüş arkadaşınız. Ortalama bir yetişkinin 1 adım attığında yaptığı hız 5-6km/h denk gelir zaten ki ABS çalıştıysada fark edememiş olabilir. Lastik yanalda kaymış olabilir.

Çoğu motosiklette ABS devre dışı iken ABS ışığı sabit yanmaya başlar. Eğer bir kez ABS aktif olduktan sonra belli bir hızın altına inince deaktif oluyorsa niye ışık yanmıyor ?

Son düzenleme:
Peki neden sadece kontağı ilk açtığımızda abs devre dışı ? diyelim 20 dk sürdüm stop ettim 5 dk sonra çalıştırdım yine devre dışı , harekete başlamak üzere iken abs nin devre dışı kalmasının amacı nedir ? buna mantıklı bir açıklama yapabilirsen sana hak vereceğim @sodurlu88 :)

Motosikleti
Ns200 15"
Fren yapmayı çok iyi bilen birisi bile yolun o anda ne kadar tutuş sağladığından emin olamaz. ABS sizin bunu kestiremeyip frene fazla bastığınız durumlarda kurtarıcı olur. Sizi kurtardığı şey de karşınızdaki engele çarpmak değil, kayıp düşmektir. Hele ki ön tekerlek kızaklamasında ABS olmadan hiçbir şansınız olmaz.

ABS'yi sadece fren mesafesi ile değerlendirmek maalesef çok sığ kalıyor.

Yıl olmuş 2025 biz hala ABS'yi tartışıyoruz. Gerçi karbüratörü enjeksiyona tercih eden "ustaların" bol olduğu memlekette bunlar gayet olağan şeyler.ihtiyacının motosikletin ne kadar güçlü olduğu, ne kadar çabuk hızlandığı veya ne kadar yüksek sürate çıkabildiği ile bir alakası bulunmuyor.

Motosiklet fren yaptığınızda kızaklıyorsa (sert fren, kötü lastik, yol vb durumlardan ötürü) ABS'ye ihtiyaç vardır.

Fren çok zayıftır, ne kadar basarsanız basın kızaklamıyordur, o zaman ABS de gerekmez ama duramazsınız.
Abs ye karşı zaten bir kötü görüşüm yok fakat ben kendimce ağırlık ve güç oranı düşük olan bir motosiklette abs olmamasına göz yumarım, fakat olsa elbette daha iyi olurdu fakat dilediğim motosiklette koymamışlar.

Motosikleti
D400
Ben hala abs'ye gerek yok diyen birisini görmedim :D hala aynı mevzu; adam abs'e ihtiyac duymuyor hala "zorundasın" diyorsunuz :D

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Hadi Cuma oldu hafta bitti ; sökmedik mi hala ABS'leri?

Motosikleti
1190 ADV
Peki neden sadece kontağı ilk açtığımızda abs devre dışı ? diyelim 20 dk sürdüm stop ettim 5 dk sonra çalıştırdım yine devre dışı , harekete başlamak üzere iken abs nin devre dışı kalmasının amacı nedir ? buna mantıklı bir açıklama yapabilirsen sana hak vereceğim @sodurlu88 :)
%100 bilmiyorum ama mantık yürüteyim. Sende buna göre hak verirsin yada vermezsin :)

Sistemin çalışması için enerjiye iytiyacı var. Bu sebeple kontağı kapattığımızda tamamen kapanıyor. Sürekli aktif kalsa aküyü bitirirdi. Bu neden kapandığının en basit açıklaması olur sanırım.
Araçlardaki güvenlik sistemleri kontağı açtığımızda kontrol edilir, kalibrasyon yapılır (gerekiyorsa). Gösterge panellerinde selamlama dediğiniz mesele varya hani. O aşama. Misal yağ uyarı ışığı, hararet ışığı da yanıp söner. Niye ? Bu ışıklar yanmıyorsa bir problem olduğunu anlayalım diye. Ampül mü patladı, müşür mü bozuk... Birşeyler yanlış.
ABS sistemide kendini test eder, kalibre olması gerekir. Durduğu yerde niye aktif olmuyor dersek, ABS sensörleri içinde birer mıknatıs bulundurur. Karşısında boşluklu çember dönüp önüne metal parça geldiğinde düşük bir voltaj üretir. Buda kalp grafiği gibi sinyalle ABS beynine veri olarak gider. Düzenli kalp grafiğinin oluşabilmesi için tekerleklerin en azından 1-2 tur atması gerek, oda 5km/h gibi düşük bir hıza denk gelir. Sonrasında sistem testi kalibrasyonu tamamlanıp aktif hale gelir. Bu kalp grafiği gibi düzenli sinyalin oluşması içinde durmaya yakın hızlar yeterlidir. Motosikletin tekerlek çapına göre de değişiklik gösterebilir. Scooterlerde bu hız min. seviyededir çap küçük olduğu için. Eğer 19inç ön jantlı Vstrom da 5km/h ise, 21inç jantlı bir motosiklette de 8-10km/h olsun hadi. Ama 20km/h değil bence.

Başka bir cevap da bulamadım :) Varsa farklı fikri olan okuyalım.

@Nikkfurie geçmiş olsun hoş geldin

@sodurlu88 senin sorduğun işi yapabilecek sensör en basit şekilde abs hız sensörünün kendisi değil mi?
Modern sistemlerde bu eşik aşağı düştü ve arabayla bir kaç anı düşünüyorum, 3-5kmh anca vardır hız ama hala müdahale ediyordu; lakin çalışma mantığı için yukarıdaki yeterli değil mi? En kaba haliyle bütün algoritmanın başına bir IF yazıp hıza göre pompanın müdahale edip etmeyeceğini belirleyebilirsin.

Neden düşük hızda deaktive olunca ışık yakmıyor?
Milletin 8bit beyni var zaten bir de oradan mı panikleteceksin insanları.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar