Selamlar, V Strom 650 XT L7 kullanıcısıyım. 8K kilometredir kullanmaktayım. Ağırlıklı İstanbul'da şehiriçi kullanıyorum, kar harici genelde yağmur-çamur-güneşli zamanlarda kullanıyorum.
19-17 teker olduğunduğu kabul ederek kıyas yapalım.
*Suzuki selesi 83,5 cm, BMW 77 cm. Boy kısa ise BMW'nin avantajı olacak ve bunun yanı sıra V Strom'un selesi kenarlardan geniştir. Yani 85-86 cm'miş gibi düşünebilirsin.
*Bunun yanı sıra Suzuki servisleri genel olarak istikrarlıdır. Ancak BMW denince satış sonrası olan desteği yadırganamaz. Parasına katlanırım derseniz çok iyi bir marka imajı yaratırlar. Sahip olma hissini iyi sattıklarını düşünüyorum.
***Şu da unutulmamalı, piyasada bulacağınız BMW motorlar polislerimiz, jandarmamız gibi kolluk kuvvetlerince çokça defa dayanıklılığı sınanmış motorlar olacaktır. Bu da bana kalırsa, arıza sıklığı ve muhtemel büyük arıza riskini arttıracaktır. BMW'nin bir Japon markaya göre açık ara çok arıza çıkardığı unutulmamalıdır.
*İkisi de amörtisör ve çekiş anlamında sizi tatmin eder, V Strom'u sakın hantal olarak düşünmeyin; İçindeki o deli-bozuk ruhu yakarlarsanız, o V motorun devirlendikçe açıldığını farkettiğinizde ne demek istediğimi anlarsınız ki düşük devirde de çok keyifli 3-4K RPM arasında kompresyondaki motorun sesine kurşun atar, kurşun yeriz..

BMW kullanmadığım için yorum yapamayacağım. Ancak arada 20 N.m fark var ki bu Suzuki'nin %30'undan fazla tork demek. Kayda değer bir fark.
*Yakıt olarak hafif heyecanlı kullanımınızda 5.4-5.6 Litrelerde oluyorsunuz. Ancak bu konuda da yazan abilerimin ortak konuda ifade ettiği üzere 6 ve üzeri litrelerde sarfetmeniz de mümkün. Sesiyle insanı teşvik ediyor ne yazık ki. Hakikatten normal kullanımda 4.5-4.8 litre arasında gezeceksiniz.
*İkinci el piyasasında BMW kadar bakılan bir motor olmayacaktır doğal olarak ancak ne aradığını bilen çokça arayanı mevcuttur VStrom'un, sağlamlığı ve güvenirliğiyle nam salmış olmasından olacak ki sizde kıyaslamaya almışsınız.
*Elektronik olarak Low-RPM-assistance, Ön-Arka ABS, "1-2-Off" modlu TCS ve sanırım immobilizer'a benzeyen bir sistemi mevcut.(Kontak açınca yanan kırmızı ışıktan bahsediyorum, bilen abilerim lütfen yardımcı olunuz.) BMW bu konuda kıyaslanacak rakip değil, açık ara önde çünkü.
*İnternette ingilizce forumlarda ve özellikle Youtube'da her iki motor için de ince detaylarına kadar bakım-onarım-modifikasyon videoları mevcut. Açıkçası motoruma aksesuar eklerken hiçbir korkum yok, gayet beklediğim yerlerden müdahale edebiliyorum. Motor o cesareti kaybettirmiyor.
*** Motorun rutin bakımlarında değiştirdiğimiz bazı filtreler deponun altında, bu sebeple komple depoyu sökmek gerektirebiliyor. BMW'de nerede bilmiyorum ancak iyice araştırılmasını öneririm. Neticede bir zamandan sonra bakımlarını bizzat yapmak isteyebilirsiniz.
*Ne kadar ilgilisiniz bilmiyorum ancak son sürati 189 km/s olarak görmüş durumdayım, yarı dolu topcase, GiVi TN3101 takılı, GP deflektörlü, 1.80cm-99 kg sürücüsü olarak. Sanırım yazılımlı limistasyon var ondan dolayı üstünü göremedim. Dümdüz yoldu, eğim yoktu. Rüzgar rahatsız etti ondan devam etmedim. Ama daha ciğeri vardı. BMW'de kaç göreceğinizi bilmiyorum.
*Suzuki'yi ne kadar sıkıştırırsanız, canını alsanızda hararet yaşamazsınız, yaşayamazsınız. Çok güzel bir soğutması ve hava tahliyesi mevcut. Alet yazın bile sizi ısıtmıyor. BMW'nin bu konuda biraz zayıf olduğunu duymuştum. Kullanıcısından dinlemek gerekir diye düşünüyorum.
*Rüzgardan koruma anlamında kışın da kullandığımdan rahatlıkla koruyor diyebilirim. Sadece rüzgarı saptırmak üzere GP'nin asansörlü deflektörünü kullanıyorum. Gayet memnunum.
*Far ve çok eleştirilen dashboard bana kalırsa tam kıvamında, ikisi de çok iyi görevini yapıyor. Yağmurda LED kullanan arkadaşları görüyoruz dörtlü yakıp giderken, yaşasın halojen far diyorum... Bu husus elektronik kısmında kıyaslanamayacağını belirttiğim için devam etmiyorum. Dashboard yeterince bilgi sağlıyor size. Trip1-2 Km sayacı ve "lt/100km" tüketim verisi, TCS mod seviyeleri, vites göstergesi, Akü bilgisi, dış hava sıcaklığı(burunda yer alıyor sensörü), hararet indikatörü ve o muhteşem, keşke asla değişmesin dediğim analog göstergeler (Sürat-Devir) mevcut. Boş vites, ABS, F.Injection Indicator vs saymıyorum. BMW'de bu durum pekâla daha karmaşık olacaktır. Tercih meselesi.
Kendi motorum hakkında verebileceğim deneyimlerim bu şekilde şimdilik. Sormak istediğiniz birşey olursa beni @ vererek beni etiketlerseniz seve seve yardımcı olmak isterim. Saygılar selametler.