Batarya Kapasitesi Hakkında Bir Sorum Olacak..

https://www.motosiklet.net/forum/konu/uzun-menzilli-elektrikli-motosiklet-onerisi.214013/

Arkadaşlar bir çoğunuz bilir linkteki aracı uzun süredir kullanıyorum..Üstünde 45amper batarya ile geliyor ve bu batarya ile 100 altı ve üstü km arası menzil sunuyor..Uzun süredir kullanım sonrası üstündeki batarya artık şarj tutmamaya başladı.. Bataryacı arkadaş bana 70 amper batarya buldu..Yani %55 gibi fazlası..Teorik olarak bu araç 150 km ve üstü menzile ulaşması gerekiyor..Kimse sorsam aynı şeyi söylüyor.. Doğrumudur acaba bu hesap..Teşekkür ederim..

Bu menzil hava durumuna göre değişiyor soğukta çok daha kısa oluyor, gerçi konunuza bakılırsa siz zaten tecrübe etmişsiniz. Yani kapasite arttıkça mesafede artar doğrudur, ama şarj sürenizde aynı oranda artacaktır. İmkan varsa eski bataryanızı gösterin belki kalibrasyon v.s gibi basit sebepten şarj olmuyor olabilir, tabi lithyum olduğunu varsayıyorum.

Bu menzil hava durumuna göre değişiyor soğukta çok daha kısa oluyor, gerçi konunuza bakılırsa siz zaten tecrübe etmişsiniz. Yani kapasite arttıkça mesafede artar doğrudur, ama şarj sürenizde aynı oranda artacaktır. İmkan varsa eski bataryanızı gösterin belki kalibrasyon v.s gibi basit sebepten şarj olmuyor olabilir, tabi lithyum olduğunu varsayıyorum.
Hocam eski batarya bayağı eskidi zaten bataryacıya yolladım , bir kaç hücresi bozulmuş..Değişsede bu hücreler ömrü çok uzun olmayacak dedi bataryacı.. Ellerinde yeni 70 amper batarya olduğunu söyledi.. Hali ile bu bizdeki bataryalara göre %55 fazla kağıt üstünde..Ve bu benim işlerime çok fayda edecek..Tabiki saydığınız etkenler her koşulda geçerli ama rakamsal olarak soruyorum ..Tam oranı yakalamasa da benzer oranda artış sağlar mı ?

Hocam eski batarya bayağı eskidi zaten bataryacıya yolladım , bir kaç hücresi bozulmuş..Değişsede bu hücreler ömrü çok uzun olmayacak dedi bataryacı.. Ellerinde yeni 70 amper batarya olduğunu söyledi.. Hali ile bu bizdeki bataryalara göre %55 fazla kağıt üstünde..Ve bu benim işlerime çok fayda edecek..Tabiki saydığınız etkenler her koşulda geçerli ama rakamsal olarak soruyorum ..Tam oranı yakalamasa da benzer oranda artış sağlar mı ?
Kesinlikle artış sağlar ama tam olarak şu kadar denemez, içinde kullanılan pil hücrelerinin kalitesine bağlı. Bazı piller var mesela 2000mah diyor yarısını bile veremiyor, kullanılan hücre piller iyi ise kesinlikle artış sağlarsınız atıyorum 150km değilde altı üstü bir şey çıkar. Şarj aletiniz belki uzun süre çalışmak durumunda kalacağından ısınabilir, biraz zorlanabilir bataryacı zaten uygun görürse değiştirir onuda, siz yinede danışın. yani özetle hesabınız teorik olarak doğru.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
70 amper batarya 45 ampere göre daha uzun menzil sağlar evet fakat dikkat edilecek noktu şu ki 70 amper batarya 45 amper bataryadan amper değeri kadar daha fazla yer kaplamak zorundadır. Eğer 70 amper denilen batarya boyut olarak 45 amper ile aynıysa boşu boşuna fazla para ödemeyin.

Voltaj aynı kaldığı sürece, kirşof un akım ve gerilim kanunu gereği, yüksek amperli akülerin kullanılması kullanım süresini (km yi) uzatır. Sistemin toplam iç direnci de sabit varsayıldığından (hatta olduğundan) bir zararı olmayacaktır.

Ancak, arkadaşların söylediği gibi 45A bir aküyü şarj etmek için gereken akım ile 70A bir aküyü şarj etmek için gereken akım aynı olmayacağından, şarj süresi de uzayacaktır.

Bununla birlikte, akü kapasitesinin 70A e yükseltilmesiyle, akü şarj akımının yetersiz olmasının şarj çıkışına vereceği hasarın gözardı edilecek kadar önemsiz olacağını düşünüyorum.

Son düzenleme:

pea

Motosikleti
Honda Cb500f & SYM Joymax Z+
Sistemin toplam iç direnci de sabit varsayıldığından (hatta olduğundan)
Aha işte olay iç dirençte kopuyor.
Yeni akünün iç direnci daha yüksekse menzil %50 artmaz. Hatta azalabilir bile.
Pil şarj döngüsü de önemli bir etken. Akü bir süre sonra şarj tutmamaya da başlayabilir.

Akünün spesifikasyonlarına/datasheet'ine bakmadan bir şey diyemeyiz. Baksak da bir şey diyemeyebiliriz.

Mesela elimde 2 pil var. Biri Sony VTC5 2600mAH, diğeri Aspilsan INR18650 2800mAH.
Sony en az 5 yıllık, Aspilsan 1 yıllık. Kağıt üstünde Aspilsan her alanda çok daha iyi gözüküyor ama şu an Aspilsan, Sony'nin yarı ömrüne sahip.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Pil şarj döngüsü de önemli bir etken. Akü bir süre sonra şarj tutmamaya da başlayabilir.

Akünün spesifikasyonlarına/datasheet'ine bakmadan bir şey diyemeyiz. Baksak da bir şey diyemeyebiliriz.

Mesela elimde 2 pil var. Biri Sony VTC5 2600mAH, diğeri Aspilsan INR18650 2800mAH.
Sony en az 5 yıllık, Aspilsan 1 yıllık. Kağıt üstünde Aspilsan her alanda çok daha iyi gözüküyor ama şu an Aspilsan, Sony'nin yarı ömrüne sahip.
Ben de 18650 pil alırken hep sony vtc6 alıyorum, uzun vadede daha dayanıklı oluyorlar, kağıt üzerinde daha iyi görünen başka markalar da var ama bir süre sonra sony almadığıma pişman ettirdiler. Tabi ki benim bu pilleri kullanımım öyle yüksek miktarda değil en fazla 1 ya da iki tane aldığımdan fiyat çok farketmiyor ama motosiklet bataryası içinde kim bilir kaç tane 18650 vardır orada toplam maliyet hepsini sony vtc6 yapınca çok farkeder.

2 tane sony vtc6 aldım en son ama eskiler gibi değil, satıcı sahte ürün göndermiş bile olabilir, daha önce istanbul Perpa'da giriş katında bir pil dükkanından almıştım onlar 5 yılı geçti hala kullanıyorum. Bu yeni aldıklarımla xioami şarjlı pompanın içindeki iki tane 18650 noname pili değiştireceğim ama puntolama aletim de almam lazım diye kenarda bekliyor.

Aslında bunu düşünmüştüm, ancak direnç hesabına çok da gerek yok sanırım. Çünkü genel olarak aküler için ideal şarj akımı 0.2C, yani yaklaşık kapasitesinin 5'te 1'i. Eğer 40A ve 75A lik aküler özdeş ise her iki akünün de ideal şarj akım değerleri zaten neredeyse bu standart orana sahip. Klavuzda mutlaka belirtilmiştir. Şu durumda;

40A lik akü için ideal şarj değeri yaklaşık 8A (14x8 = min112W adaptör)
75A lik akü için ideal şarj değeri yaklaşık 15A (14x15 = min210W adaptör)

Buradaki adaptör Watt değerleri minimumdur. Tolerans için biraz yüksek, veya hızlı şarj için neredeyse iki katı güçte adaptör seçilmelidir.
Yani akü değişirse adaptörün de değişmesi gerekli ve yeterli olacak sanıyorum.
Ayrıca çoğu elektrikli motosiklette aküler, motor verimini arttırmak, maliyeti düşürmek gibi nedenlerle seri bağlanıyor, adaptör voltaj değerleri de yüksek olabiliyor. Bunlara da dikkat etmeniz gerekir. Yani iki aküyü söktüm yerine büyük bir akü taktım mantığı işlemeyebilir.

Tüm bunlarla birlikte, farklı markaların pil şarj karakteristiklerinin de çok farklı olabildiğini söylemişsiniz, beklenen de doğal olarak bu zaten. Adaptör seçimini de ilgili akümülatörün tavsiye edilen güçteki değerlerine göre belirlemek gerekir.

Kısacası, arkadaşın aküyü yükselttiğinde adaptörü de yükseltmesi gerekir. Sisteme bir zararı olmayacaktır.

Bilgi ve uyarılarınız için teşekkür ederim.

Kesinlikle artış sağlar ama tam olarak şu kadar denemez, içinde kullanılan pil hücrelerinin kalitesine bağlı. Bazı piller var mesela 2000mah diyor yarısını bile veremiyor, kullanılan hücre piller iyi ise kesinlikle artış sağlarsınız atıyorum 150km değilde altı üstü bir şey çıkar. Şarj aletiniz belki uzun süre çalışmak durumunda kalacağından ısınabilir, biraz zorlanabilir bataryacı zaten uygun görürse değiştirir onuda, siz yinede danışın. yani özetle hesabınız teorik olarak doğru.
Pilsanın pilleri kullanıldı.. Süper diyemem ama fiyat performans ürünü..Gönül tabiki çok kaliteli pil ister ama aşırı maliyetli oluyor maalesef..
Şarj aleti için bataryacı sıkıntı olmaz zaten hızlı şarj adaptörü dedi..Ama denilen gibi geç şarj olacak..5 saat gibi sürüyordu 8 saat gibi bir süre sürer tam dolum artık..
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

70 amper batarya 45 ampere göre daha uzun menzil sağlar evet fakat dikkat edilecek noktu şu ki 70 amper batarya 45 amper bataryadan amper değeri kadar daha fazla yer kaplamak zorundadır. Eğer 70 amper denilen batarya boyut olarak 45 amper ile aynıysa boşu boşuna fazla para ödemeyin.
Hocam yüksek kapasiteli pil kullanıldı..

Voltaj aynı kaldığı sürece, kirşof un akım ve gerilim kanunu gereği, yüksek amperli akülerin kullanılması kullanım süresini (km yi) uzatır. Sistemin toplam iç direnci de sabit varsayıldığından (hatta olduğundan) bir zararı olmayacaktır.

Ancak, arkadaşların söylediği gibi 45A bir aküyü şarj etmek için gereken akım ile 70A bir aküyü şarj etmek için gereken akım aynı olmayacağından, şarj süresi de uzayacaktır.

Bununla birlikte, akü kapasitesinin 70A e yükseltilmesiyle, akü şarj akımının yetersiz olmasının şarj çıkışına vereceği hasarın gözardı edilecek kadar önemsiz olacağını düşünüyorum.
Bende yazdığınız gibi olacağını düşünüyorum.. Bir gelsin bakalım testini yapacağım..

İç direnç genelde aynı oluyor..Zaten direnci arttığı zaman piller bozulmaya başlıyor ısınmaya başlıyor..Bir süre sonra ölüyor...

Aslında bunu düşünmüştüm, ancak direnç hesabına çok da gerek yok sanırım. Çünkü genel olarak aküler için ideal şarj akımı 0.2C, yani yaklaşık kapasitesinin 5'te 1'i. Eğer 40A ve 75A lik aküler özdeş ise her iki akünün de ideal şarj akım değerleri zaten neredeyse bu standart orana sahip. Klavuzda mutlaka belirtilmiştir. Şu durumda;

40A lik akü için ideal şarj değeri yaklaşık 8A (14x8 = min112W adaptör)
75A lik akü için ideal şarj değeri yaklaşık 15A (14x15 = min210W adaptör)

Buradaki adaptör Watt değerleri minimumdur. Tolerans için biraz yüksek, veya hızlı şarj için neredeyse iki katı güçte adaptör seçilmelidir.
Yani akü değişirse adaptörün de değişmesi gerekli ve yeterli olacak sanıyorum.
Ayrıca çoğu elektrikli motosiklette aküler, motor verimini arttırmak, maliyeti düşürmek gibi nedenlerle seri bağlanıyor, adaptör voltaj değerleri de yüksek olabiliyor. Bunlara da dikkat etmeniz gerekir. Yani iki aküyü söktüm yerine büyük bir akü taktım mantığı işlemeyebilir.

Tüm bunlarla birlikte, farklı markaların pil şarj karakteristiklerinin de çok farklı olabildiğini söylemişsiniz, beklenen de doğal olarak bu zaten. Adaptör seçimini de ilgili akümülatörün tavsiye edilen güçteki değerlerine göre belirlemek gerekir.

Kısacası, arkadaşın aküyü yükselttiğinde adaptörü de yükseltmesi gerekir. Sisteme bir zararı olmayacaktır.

Bilgi ve uyarılarınız için teşekkür ederim.
8 amperlik bir adaptör kullanıyorum..İlk denemelerden sonra adaptörü değiştireceğim bürük bir adaptör alacağım...

Gelecek batarya böyle arkadaşlar.. Normalde 45a batarya kullanıyoruz ve 45a batarya ile 100 km gibi yol gidiyor..

ltllaf7.jpg

Gelecek batarya bu arkadaşlar , ayrıca bataryacı arkadaş bataryaya şarj soketi ve güç ölçer ve olası pil uyumalarına karşı reset düğmesi takmış.. takmış..Normalde bataryada bunlar yok..

a439dow.jpg

Ayrıca aklıma şöyle birşey geldi arkadaşlar.. 45a bataryanın ömrü misal 500 döngü.. Döngü başına 100 km menzil sunduğuna göre..50 bin km gibi yol katetcek.. Oysa 70a batarya döngü başına 150 km menzil sunsa..Yine aynı şartlarda 500 döngü yapsa.. 75 bin km yol kateder ömrü boyunca.Bataryacıya sordum buda doğru bir önerme dedi..Bu da mümkünmüdür arkadaşlar?

Son düzenleme:

Ayrıca aklıma şöyle birşey geldi arkadaşlar.. 45a bataryanın ömrü misal 500 döngü.. Döngü başına 100 km menzil sunduğuna göre..50 bin km gibi yol katetcek.. Oysa 70a batarya döngü başına 150 km menzil sunsa..Yine aynı şartlarda 500 döngü yapsa.. 75 bin km yol kateder ömrü boyunca.Bataryacıya sordum buda doğru bir önerme dedi..Bu da mümkünmüdür arkadaşlar?

Teorik olarak doğru, fakat kullanırken bu değerlerle karşılaşamayabilirsiniz. En önemli sebebi ideal şarj akımı ile şarj edememek veya yukarıda @pea hocamızın söylediği gibi pil-şarj döngüsünün tam olarak yapılamayışı olabilir. Bunları uygun değerlerde yaptığınızda benzer döngü sayılarına ulaşabilirsiniz.

Bu arada, aküyü değiştiğinizde adaptörü de değişmeniz gerekiyor demiştik. Eğer elektrikli motosikletinizde ayrıca BMS ünitesi varsa, bunu da değiştirmeniz, 75a lik aküye göre seçmeniz gerekecek. Yoksa adaptör zarar görmese dahi, BMS ünitesi zarar görecektir. Çünkü adaptör güce, BMS hassas akıma ve hassas voltaja odaklanır sarj boyunca.

Teorik olarak doğru, fakat kullanırken bu değerlerle karşılaşamayabilirsiniz. En önemli sebebi ideal şarj akımı ile şarj edememek veya yukarıda @pea hocamızın söylediği gibi pil-şarj döngüsünün tam olarak yapılamayışı olabilir. Bunları uygun değerlerde yaptığınızda benzer döngü sayılarına ulaşabilirsiniz.

Bu arada, aküyü değiştiğinizde adaptörü de değişmeniz gerekiyor demiştik. Eğer elektrikli motosikletinizde ayrıca BMS ünitesi varsa, bunu da değiştirmeniz, 75a lik aküye göre seçmeniz gerekecek. Yoksa adaptör zarar görmese dahi, BMS ünitesi zarar görecektir. Çünkü adaptör güce, BMS hassas akıma ve hassas voltaja odaklanır sarj boyunca.
Bms yeni hocam..Adaptörü değiştireceğiz artık...

Bu arada batarya geldi.. Hem üstünde gelen standart batarya ile yeni gelen batarya ile aynı yolu test ettim sonuçlar harika ötesi..

Mahalleyi döndüm toplam 6 km iniş çıkışlı ve trafik var..Hava 6 derece hafif yağmurlu..

Üstünde gelen standart 45 amperlik batarya ile 6 km yolda %7 şarj yedi..

Yeni gelen 70 amperlik batarya ile aynı şekilde aynı şartlarda 6 km yolda %3 şarj yedi..Yine ikinci kez aynı yolu tekrarladığımda %7 oldu toplam şarj tüketimi ..12-13 km yolu %7 şarj ile tamamladı..

Bu havada bu olumsuzluklara rağmen harika sonuçlar bunlar..

Üstünde kullanılan pilde buymuş..

https://www.evemall.eu/

Bms yeni hocam..Adaptörü değiştireceğiz artık...

Bu arada batarya geldi.. Hem üstünde gelen standart batarya ile yeni gelen batarya ile aynı yolu test ettim sonuçlar harika ötesi..

Mahalleyi döndüm toplam 6 km iniş çıkışlı ve trafik var..Hava 6 derece hafif yağmurlu..

Üstünde gelen standart 45 amperlik batarya ile 6 km yolda %7 şarj yedi..

Yeni gelen 70 amperlik batarya ile aynı şekilde aynı şartlarda 6 km yolda %3 şarj yedi..Yine ikinci kez aynı yolu tekrarladığımda %7 oldu toplam şarj tüketimi ..12-13 km yolu %7 şarj ile tamamladı..

Bu havada bu olumsuzluklara rağmen harika sonuçlar bunlar..

Üstünde kullanılan pilde buymuş..

https://www.evemall.eu/
Şu hesaba göre bu havaya rağmen 170 km tek şarj menzili garanti..

7 derecede yağmurlu hava ve trafik olan 12-13 kmlik mahalle parkuru denemesi sonucunda kalan şarj..

eqpnkie.jpg

Son düzenleme:
Elektrikli bisiklet ya da motorsikletlerde de aynimidir bilmiyorum ama kullandigim elektrikli aracin pilini her daim 100% yapmamam gerektigi günlük kullanimlarda 80% sarj etmem gerektigi ancak uzun yola cikacagim zaman tam doldurulmasi gerektigini belirtiyorlar.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Elektrikli bisiklet ya da motorsikletlerde de aynimidir bilmiyorum ama kullandigim elektrikli aracin pilini her daim 100% yapmamam gerektigi günlük kullanimlarda 80% sarj etmem gerektigi ancak uzun yola cikacagim zaman tam doldurulmasi gerektigini belirtiyorlar.
Bu bütün lityum-iyon kimyası kullanan pil hücreleri için aynı. Sürekli en yükseğe şarj etmemek hücreleirn ömrünü uzatıyor.
sürekli %100 şarj edip mesela %5'e kadar düşürmektense sürekli %80'e kadar şarj edip %20'ye kadar düşürmek arasında fark elbet olur. şarjı biraz azalında daha da düşmesini beklemeden mesela %60'a düşmüş, tekrar %80'e kadar şarj etmek en iyisi.

Bunu sizden duydum ilk. Hani tam şarjı sıfırlamamasını duydum da..%80e kadar şarj konusunu sizden duydum...

Arkadaşlar bu bataryaya uygun güç kaynağı adaptör bulamadım..Ali expresste ayarlı buldum ..45amperi şarj ettiğim güç kaynağı ile şarj ettim sıkıntı olmadı ama geç şarj etti. Birde şu var yavaş şarj daha iyi diyorlardı bizim grupta hatta sıkıntı çıkarak bataryaları düşük amperli güç kaynağı ile şarj edin diyorlardı..Bir gruba sorayım güç kaynağı için..Havalar aşırı soğuk bataryayı tam test etmedim ama kısa mesafede güzel sonuçlar veriyor..Teşekkür ederim..

Son düzenleme:
Bu bütün lityum-iyon kimyası kullanan pil hücreleri için aynı. Sürekli en yükseğe şarj etmemek hücreleirn ömrünü uzatıyor.
sürekli %100 şarj edip mesela %5'e kadar düşürmektense sürekli %80'e kadar şarj edip %20'ye kadar düşürmek arasında fark elbet olur. şarjı biraz azalında daha da düşmesini beklemeden mesela %60'a düşmüş, tekrar %80'e kadar şarj etmek en iyisi.
Daha önceki EV lerde buna dikkat etmemiştim çünkü evde şarj imkanım yoktu. Ama şimdi evimde şarj imkanım oldu ve her gün 80% ile arabayı şarj ediyorum. Bir miktarda olsa kapasite kaybı oldu.

Merhaba arkadaşlar ilk uzun ve bilindik yol testimi yaptım..Her zamanki gibi işyerinden kadıköye çıktım yola.. 45amperlik bataryam ile %100 şarj ile çıkarım geri döndüğümde %9-13 arası şarj kalırdı.. 70amper bataryayı taktım %79 şarjı vardı yalan yok huyunu suyunu bilmediğim için şarj aletini aldım yanıma.. Ve ilk defa bu kadar ağır koşullarda 1 derece havada yola çıktım..Geri dönüşte öğlene denk geldiğim için hava biraz daha ısındı 5 -6 derece bir hava vardı fakat motorda 20 kgya yakın bir yük vardı. Her zaman gittiğim hız vites değerleri ile gidip geldim..Ve geri döndüğümde %29 şarj kalmıştı.. Yani %52 şarj ile araç kadıköye gidip geldi.Fakat geri kalan %29luk şarj ile 20km ancak gitti özellikle %15ten sonra çok çabuk güç kaybı oldu batarya 'da 55volta düştü ama yolda gidiyordu sıkıntı yaratmadan... Sanırsam bataryanın beyni yanlış hesaplama yapıyor yada batarya balans istiyor..Çünkü %78lerde tam gösteriyor şarjı buda bence bataryanın kartı yanlış hesaplama yapıyor ağırlık olarak.. Çünkü gidilen mesafe gayet iyi .. Sonuca gelirsek menzil 1-4 derece havaya rağmen toplam 145 km gibi bir mesafe sundu havaların 20 ve üstü dereceye çıkması ile %15 gibi artı menzil artışı olup olağan değerlere ulaşacaktır..

Bilmeyenler olur diye söylüyorum elektrikli araçlar için şöyle bir bilgi var..

""Genel olarak, bir elektrikli aracın menzili ılımlı kış havalarında yüzde 30'a kadar düşebilir, daha sert koşullarda ise bu düşüş yüzde 32'ye ulaşır. ""

Özet ile..

45amper batarya ile uygun sıcak hava koşulların da çayırovadan kadıköye (88km) gider gelirdim mahalleyi bir kere dönerdim (5-6 km) şarj biterdi.. Bu denli soğuk havada hiç test etmedim düzgün bu bataryayı.

70 amper batarya ile çok ağır kış şartlarında 1-4 derece hava sıcaklığında .%98 şarj ile 3 kere mahalleyi dolandım (18-19km) 2 kere çayırovadan gebzeye gittim geldim (36km)..Bakkal çakkala vs gitmelerim de oldu. Ve yine çayırovadan Kadıköye (88km) gittim geldim..Şarj yok desede araç yolda gidiyordu..

Şu an tek sorun %15den sonraki batarya düşmesi bataryacı hava düzelsin öyle bakalım dedi..Bu denli soğuk havalarda bataryadaki kart yanlış hesaplamalar yapabiliyor dedi..

45 amperlik batarya aynı koşullarda eminim 80kmyi geçmezdi menzil olarak..10 derece altına düştüğü zaman sıcaklık voltaj düşüşleri inanılmaz çabuk oluyor..

Güç kaynağı sorun yaratmadı fakat 9saate yakın şarj süresi var :/.. Normalde5.5 saati geçmez pek..

Merhaba arkadaşlar bugün havaların normale dönmesi ile ilk testimi yaptım..Sonuçlar muhteşem ötesi..

45 amperlik bataryamla çayırova - kadıköy arası gidiş 44 km %41 şarj yerdi..Git gel 88 km %87-89 arası şarj yerdi..
70 amperlik batarya ile çayırova - kadıköy arası gidiş 44 km %20 şarj yedi ..Git gel 88 km %41 şarj yedi...Geri dönüşte az çok yük vardı motorda..

45 amperlik batarya ile %100 tam şarj ile yola çıkardım geri dönüşte %9-13 arasında şarj kalırdı..
70 amperlik
batarya ile %65 şarj ile yola çıktım geri dönüşte %24 şarj kaldı..

Harika değerler bunlar arkadaşlar yarın tahtakale tarafına toptancılara gideceğim yeni yerler öğrenip daha ucuza ürünler alacağım..

Geçen hafta nedense bir kere %88e kadar şarj oldu batarya ne yapsam etsem şarj olmadı..Bari dedim çalıştırıp boşaltayım bataryayı..Gece 1 de 3. kademede (en güçlü ve hızlı oldu vites) 55 km sabit hıza ayarladım (hız sabitleme var araçta) batarya boşlasın diye bıraktım..Gündüz saat 14.10 gibi uyandım ve o saate kadar aralıksız çalıştı sadece %26 şarj yemişti..Telefondan bataryanın kapasitesini yükselttim bu sefer tam şarj oldu..Ama aralıksız 13 saat çalışıp sadece %26 şarj yemesi aşırı şaşırttı beni..

Bu arada şöyle bir sorun var muhtemelen batarya 70a olduğundan motor özellikle şarjı aşırı azaldığında batarya oranını yanlış hesaplıyor..%20nin altında iken aşırı şekilde yüzde düşmesi oluyor.. Böyle bir sorunu var fakat alıştım sıkıntı olmuyor..

Son düzenleme:
Senin motordan bağımsız , Kymco İone da 30.000 tl indirim var da cep telefonu bataryası mı koymuşlar motora 45 km menzil nedir yahu 😅

Senin motordan bağımsız , Kymco İone da 30.000 tl indirim var da cep telefonu bataryası mı koymuşlar motora 45 km menzil nedir yahu 😅
Hocam 600 binlik elektrikli bmwnin menzili 130 km :d Yamahanın da neosu 60 km miydi neydi.. Hatta bugün yolda gördüm bir bmw çevirip bunun menzili seninkinden uzun diyesim geldi :D

Anaa özelliklere baktım kymconun 45km hız ne ya 45 km menzil ne..Anaaa kampana fren koymuşlar yuh be.. Tam çöpmüş cidden..
Bendeki kombine ön arka disk fren..93 km hız..Şu an 160+ km menzil..Hız sabitleme..Telefondan kişiselleştirme (viteslerdeki hız güç ayarları değişimi özellikleri değiştirme kendini şarj özelliği geri vites gibi ) vs..

Bugün tahtakaleye gittim kocaeli çayırovadan.. %26 şarj yedi git gel %54 şarj yedi gelirken biraz yüküm vardı yol inanılmaz keyifli idi.. Piyasaya göre %50ye varan ucuzlukta ürünler buldum...Orjinal batarya ile imkanı yok gidip gelmezdi gelirken yarı yolda kalırdı . Bu 70a batarya yarı şarj ile git gel yaptı..Sonra çayırovadan gebzeye gittim geldim..Mahallede dolandım..Tuzlaya gittim geldim..Toplam 162 km yol teptim..%5 gibi şarjı vardı kalan onuda üşendim bitirmeye şarja taktım..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar