Polisin anahtar alma yetkisi var mı?

savcılık talimatı olmadığı müddetçe kimse kimsenin anahtarını alamaz.

polis zart diye benim anahtarımı almaya kalksa hiç düşünmem fiziksel tepki veririm. sivil biri gelip almaya kalksa direkt burnuna kafayı atarım; sivil polis herhangi bir şeye müdahale etmeden evvel polis olduğunu kanıtlamak zorunda.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Bu güne kadar bir çok çevirmeye girdim. Hiç birisinde anahtarımı alma gibi bir olay yaşanmadı. Muhtemelen müsaade etmezdim.
Fakat meslek hassasiyeti ile alakalı olarak kuvvetli kaçma şüphesi, yaptığı apaçi hareketler vs etkili olabiliyor diye düşünüyorum. Motorla kaçma, üzerlerine sürme, yoğun trafikte tek teker gitme vs hareketleri yapan sürücülerin de kaçabileceğini düşünüyorlar.
Kanuni olarak ayrıntıya vakıf değilim, hoş bir hareket de olduğunu düşünmüyorum. Dediğim gibi bana yapılsa ne oluyor derdim.

Geçenlerde bir apaçi muhtemelen ehliyetsiz, evraksız bir şekilde polisten kaçtı. Kaçarken iki defa yayayı ezme tehlikesi atlattı, bir kaç defa diğer araçlara çok tehlikeli yaklaştı, birini kazaya sürükledi. Yakalandı tabiki. Bir motorcu arkadaşın yorumu; polis niye kovalıyor ki adamın o şekilde motor sürmeyi canı istemiştir..... Bu kafadaki sürücüler olunca doğru olmasa da polislerin anahtar alma diye bir durum geliştirdiler diye düşünüyorum.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ben her çevirmeye girdiğimde motoru stop edip debriyaja basılı şekilde sağ çeker ve motor durduktan sonra motordan iner, motorun yanında beklerim. Böylelikle kaçma şüphesi bence ortadan kalkıyor. Gerçi Abd'de yaşasaydım sanırım beni mermi delisi yaparlardı.

Buarada ne olur ne olmaz diye de yedek anahtar taşırım, hani hımbılın teki anahtarı kaptı diyelim, çaktırmadan öteki anahtarla motoru çalıştırıp kaçabilmeyi hedeflerim.

Son düzenleme:

polis zart diye benim anahtarımı almaya kalksa hiç düşünmem fiziksel tepki veririm. sivil biri gelip almaya kalksa direkt burnuna kafayı atarım; sivil polis herhangi bir şeye müdahale etmeden evvel polis olduğunu kanıtlamak zorunda.
Burdan hareketle Kolluk savcılık talimatı olmadan kaba üst araması yapamaz,supheliye kelepçe vuramaz,hatta kimliği göstermeden şüpheliyi yakaliyamaz,derdest edemez hatta gözaltı da yapamaz sonucu cikiyo:))
El koymayla geçici tedbir arasında ince bir çizgi var ama ne bilim çok uzun bir konu dediğim gibi takdir sizin

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
benim de esenyurtta anahtarımı almışlardı, plakam çamurdan zor okunuyordu ve motorumun muayenesi yoktu diye ceza yedim ve polis "sen şimdi ücretli yollardan da kaçak geçiyorsundur" deyince ben kızdım, "hırsız mı demeye çalışıyorsun?" diye sordum... "asıl hırsızlar takım elbise giymiş lüks araçlara biniyorlar" dedim ve küfür etmedik bir kurum yöneticisi ve devlet büyüğü bırakmadan(tayyip dahil) baya sövdüm, polislere o görevi verenlere de sövdüm, araç muayene istasyonlarına kadar şiir gibi sövdüm... Yani HGS var motorumda ve beni hırsız yerine koyması çok kızdırdı.

ucuz ve çamurlu motora biniyoruz diye saygıyı hak etmiyor muyuz? kışın yağmur çok oluyor ister istemez habire kirleniyor ne yapalım? yani bu ülkede saygı görmek için lüks araçlara binip zengin mi olmak gerekiyor?

....... zenginlik deyince çalıştığım şantiye sahibi geldi aklıma;

dün bizim patron ile şantiye sahibi yan yanaydılar ve bende onlara selam verdim geçerken. şantiye sahibi tiki giyiniyor ve arabası "mercedes maybach". tabi bende 150cc eşek ile işi gidip gelmekten sıkılınca "dominar 400" aldım ve millet motordan anlamadığı için böyle heybetli görüp herkes beğeniyor falan... motor güzel ama ucuz yollu bir şey olduğunu bilmiyorlar, pahalı sanıyorlar :D

patron "hayırlı olsun, dikkatli kullan, sen bize lazımsın" dedi ve bende teşekkür edip "belki yazın sonlarında doğru en ucuzundan ufak bir araba da alırım, renault clio tarzı ufak arabaları severim ben, büyük araba sevmiyorum" dedim ve ilerideki "mercedes maybach" göstererek "mesela şu uzay gemisi gibi arabalardan kesinlikle almam, param olsun olmasın" dedim... "park sorununun yanı sıra şimdi bu araba pek güçlü de değildir, dev gibi, güç kuvvet yok ne yapayım bunu ben, hem gitmez hem çok yakar külliyen zarar" dedim. şantiye sahibinin arabası olduğunu biliyordum ama çaktırmadan ve arabadan anlamıyormuş gibi yaparak söyledim.

patron "biz o arabayı alamayız zaten" dedi. ve bende "kaç para ki o? modeli ney bunun" diye sordum ve şantiye sahibi hiç tınlamıyordu bile :D

yani abi paraya pula yada zenginliğe itibar ve saygı ancak medeniyet görmemiş ahlaksız insanların yapacağı bir şey... aklı başında gerçekten insan olmayı başarabilmiş bireyler için maneviyat önemli...

mesela orada "maybach" yada "bentley" gibi arabalar yerine "porsche 911" yada "toyota supra" gibi arabalar görsem o zaman saygının kralını gösteririm ben işte, zevklerimiz bir, maneviyattan hak ediyor saygıyı.

bentley ne abi? maybach ne allah aşkına biri açıklayabilir mi? oldu olacak bunların fiyatlarını 20 milyon değilde bir kaç milyar yapsınlarda gerçek zengin fakir daha iyi belli olsun. bu nedir abi? insanlık ahlakına sığdıramıyorum ben bu sınıf olayını.

edit: söylemeyi unuttum, polislere "memur bey" şeklinde hitap etmek gerekmiyor mu? ben yunuslar ve yaşı büyük iyi polislere "amirim" diyorum ve gerisine "memur bey/hanım" diyorum.

Son düzenleme:
Türkiye'de böyle işletilir mi bu ayrı mesele ama, durduk yere bir motosiklet sürücüsünün anahtarını almak özgürlükten alıkoyma olarak gayet yorumlanabilir. Polislik işinin zorluğu ve böyle zor bir mesleğin parti teşkilatından gençlere istihdam kapısı yapılmaması gerekliliği de bu gibi detaylardan kaynaklanır, zira aynı zamanda polisten beklenen potansiyel bir tehlikeyi engellemek amacıyla yeri geldiğinde bunu yapmasıdır da.

Motosikleti
1190 ADV
Bu aralar çok övdük gibi oldu da, yanlış hatırlamıyorsam Vstrom'un kontak anahtarını bilmeyen biri direk çıkaramaz. Anahtar düşmesin diye doğru pozisyonda bir miktar eğmezsen çıkmıyordu diye hatırlıyorum. Hali hazırda Vstrom kullanıcıları bilgilendirsin :) Benim motorda da anahtarlık genelde gidon altına girince çıkmıyor, bazen ben bile uğraşıyorum çıkarmaya.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Ben her çevirmeye girdiğimde motoru stop edip debriyaja basılı şekilde sağ çeker ve motor durduktan sonra motordan iner, motorun yanında beklerim. Böylelikle kaçma şüphesi bence ortadan kalkıyor. Gerçi Abd'de yaşasaydım sanırım beni mermi delisi yaparlardı.

Buarada ne olur ne olmaz diye de yedek anahtar taşırım, hani hımbılın teki anahtarı kaptı diyelim, çaktırmadan öteki anahtarla motoru çalıştırıp kaçabilmeyi hedeflerim.

ABD de motordan inemezsin , suphe duyarsa sana yaklasmadan önce motorun anahtarini cikartmani sonrasinda da ellerini havaya kaldirip anahtari göstermeni isteyecektir.

Haberlerde görüyoruz seksen altı suç kaydı diyor, bunlar polisin yakalayıp kayıt altına aldığı, muhtemelen bir o kadarda yakalanmadığı vardır.

Bunu poliste görüyor, savcıda görüyor bazen tam nasıl diyeceğim bilemiyorum ama şöyle bir şey olabilir nasıl olsa kanun bir şey yapmıyor şunun ağzını bir kır, kafasını gözünü patlat bakalım akıllanacak mı gibisinden bir hava esiyor. Bu havayı poliste seziyor aman böyle bir havada o havaya denk gelme.

Karakolda dövülen avukat bile var. Onun için fazla savcılık talimatı falan diye zorlama. Diyebilirsin benim suç kaydım yok olsun sen yine de ben kafa atarım muhabbetine girme.

F54

35 yıldır motosiklet kullanıyorum 1 defa anahtarıma el atan polis olmadı
alkollü olsam bile kaçmam dururum alkol varmı der evet var mümkünse üfletme şurada motoru bırakıp gideyim derim yarın alırım derim
polisleri öcü gibi görmem öyle davranmam gereken ne ise yapmaya gayret gösteririm
bir defa sakarya otoyol gişelerinde plakam kapalı çok süratlı geçtim polis dur dedi bende 300 mt sonra durdum ruhsat alıp yanına gittim adam hayırdır neden durdun dedi bende siz el ettiniz bende biraz hızlı geçtim güvenli bir yerde durdum ve geldim dedim sorguladı yolladı
daha ne sorgular ne çevirmeler kaçmayın aga polis dur diyorsa 4 lü yakar sağa yanaşırım kimse de anahtar almaya zahmet etmez
bu olaylarda bütün suç polisin değil

Aslında böyle bi yetkisi yok fakat kaçma şüphesi varsa önlem alabilir, polislik adli, idari ve önleyici olarak yapılıyor.

Ayrıca yıllardır motor kullanırım, son 2 yıldır da doğuda olmama rağmen 1 kere bile anahtarıma el atan polis olmadı. Sosyal medyadaki bu tarz videoların önceki kısımlarının kesildiği için de bu videoları çekenlerin çok da masum olmadığını düşünüyorum.

Hangi meslek hangi konum olursa olsun kimsenin kimseye üstünlüğü olamaz.
Doktor olsun öğretmen olsun polis olsun.
Mesleğini kendi ezikliğini bastırmak için kötü kullanan herkese sövülebilir.
Hak aranabilir.
Doktorun odası müsait dışarı da bekle diyor çıkıp bekliyorsun.
Şu forum da eskilere soralım eskiden kimse sizin anahtarınızı aldı mı diye ?
Çoğunun başına gelmemiştir.
Ne zaman ki kendini bilmez geri zekalılar polisten kaçış videoları paylaşmaya başladı böyle istenmeyen durumlar oldu.
Ayrıca şüphe durumunda araba motor fark etmez gerekli üslup ile aranabilir kaçış ihtimaline karşı anahtar aksilik bitene kadar muhafaza edilir.
Savcılık izni isterse vatandaş biraz bekletilip savcıdan da izniyle motosiklet araba fark etmez çekilebilir bile ..
Bunu lütfen düzgün motorcu arkadaşlarımız yanlış anlayıp farklı yere çekmesin.
3 gün önce motosikletli kurye pastanın içinde en tehlikeli kimyasal uyuşturucu madde ile yakalandı..
Bir sürü suç örgütü motosikletle her gün iş yeri kurşunluyor. Silah ticareti yapıyor.
Kız arkadaşı ile torbacılık yapan yüzlerce şahıs var.
Her şeyimiz tamsa veririz evrakları üslup bozuksa şikayet edecek isek uygulama yerini noktasını sizle konuşmuş olan memuru şikayet edebilirsiniz.
Dediğim gibi hiç bir art niyeti görevi kötüye kullanmayı ne kabul ederim ne savunurum.
Ama araç olsun motosiklet olsun çok kaçan var.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Konu başlığına uygun içeriğe denk geldim.

Son olayda ben olsam öncelikle eline vururdum. Sivil olarak gelip nasıl anahtar alıyor? O zaman her önüne gelen ben polisim deyip anahtar alsın. O an gasp edilmediğimi ve polis kontrolüne girdiğimi nasıl anlayabilirim önüme bir sivil atlayıp anahtarımı alıyorsa? Ben kamera sahibi arkadaş yerinde olsam görüntülerle şikayetçi olurdum. Hiç bir şey olmayacak olsa bile o "SÖZDE" polis memurunun 10 dakikasını bile çalsam yeterdi bana.

3. videoyu izlediniz mi? Sivil bir adam yaya geçidinden geçerken bir anda anahtara saldırıyor. Hırsız mı, gaspçı mı, polis mi belli değil ki. Üniformalı olsa tamam, en azından adamın ne olduğunu görüyorsun. Bana böyle birisi gelse ilk olarak eline vururum ya da bileklerini tutarım hayırdır sen kimsin hırsız mısın diye.

@haluk23 'ün paylaştığı videoyu gördükten sonra bütün söylediklerimi geri alıyorum. Polis haklı. İlk videouyu çok saçma bir yerden başlatmışlar ve durup dururken yapılmış gibi duruyordu. Halbuki öncesi varmış.

@haluk23 'ün paylaştığı videoyu gördükten sonra bütün söylediklerimi geri alıyorum. Polis haklı. İlk videouyu çok saçma bir yerden başlatmışlar ve durup dururken yapılmış gibi duruyordu. Halbuki öncesi varmış.
Bendede egzoz var ama fazla bağırtmayıp saygılı davranırsan çevirmeye girerken vizörü açıp bi el sıkışıp merhaba dersen kısacası biraz efendi olsak böyle şeyler olmaz onlarda sonuçta bizim gibi birer insan ha tabi bazen bilerek gıcıklık yapanda oluyor

Motosikleti
Yamaha XSR700
Bendede egzoz var ama fazla bağırtmayıp saygılı davranırsan çevirmeye girerken vizörü açıp bi el sıkışıp merhaba dersen kısacası biraz efendi olsak böyle şeyler olmaz onlarda sonuçta bizim gibi birer insan ha tabi bazen bilerek gıcıklık yapanda oluyor
Bana daha önce böyle yapan kimse denk gelmedi. Ama demek ki yapanlar da boşuna yapmıyormuş dedim şu videoyu gördükten sonra. Ben şehir içinde dahi (Çanakkale ultra küçük bir şehir. her yerde 50 hız sınırı var ve hiç çevre yolu yok) bot,pantolon,eldiven,mont,kask gezerim. Beni gördükleri zaman motorlar için çevirme yapıyorlarsa bile çevirmiyorlar genelde.

Videoları izlemedim ama uğraşan durduk yere uğraşmıyordur diye düşünüyorsanız çok yanılırsınız.
Ben motosikletli polisten sırf supersportla durduruldum diye gördüğüm muameleyi de biliyorum. normal otomobilli ekip koluma girip "abi sen bakma ona" diyecek duruma geldiler..
Susturucu söküp bak bu orijinal diye polise caka satan tipleri gördünüz diye gerçekten orijinal egzozla polisten kurtulamayan, it muamelesi gören insanlar yok sanmayın. Var.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar