Biraz ortalık karışsın 😄 1000cc ile başlamak

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Ben bir tanesiyle Tekirdağ-Silivri arası düzde kapışmıştım, alet benim makine sınıfındakilere göre güzel uzuyor. Kalkışı falan o torkla muazzam.
Bu arada hakkini yemeyelim , gövde yapisi ve torklu makinasi neden ile Harleyi kalkisi cok saglamdir. Erbabinin elinde o essek ölüsü roket gibi kalkar.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yok yahu o skindirik sportster'lerdendi. 150 bg değil onlar
Ha onunla olur ...

Konunun vurucu noktasi "adam acemilere yuksek cc ile baslamayi ozendiriyor, cok yanlis" idi.

E o ne kadar yanlis ise, viraj guzellemesi de o kadar yanlis agalar olayi kacirmayalim.

Pist disi viraj yapmak usta suruculer icin bile cok buyuk ölüm veya sakatlik riski tasir unutmayalim.

Not: video paylasan arkadaslar guzelleme yapiyor demiyorum yanlis anlama olmasin. Ama cikan anlamlardan biri de o alinmaca yok.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
Konunun vurucu noktasi "adam acemilere yuksek cc ile baslamayi ozendiriyor, cok yanlis" idi.

E o ne kadar yanlis ise, viraj guzellemesi de o kadar yanlis agalar olayi kacirmayalim.

Pist disi viraj yapmak usta suruculer icin bile cok buyuk ölüm veya sakatlik riski tasir unutmayalim.

Not: video paylasan arkadaslar guzelleme yapiyor demiyorum yanlis anlama olmasin. Ama cikan anlamlardan biri de o alinmaca yok.
viraj konusu sanıldığından daha teknik bir şey, yani o saatlerde ki hava ve yol koşulları, motosikletin ağırlık denge merkezi, lastiklerin kıvamı, viraja girecek araçların durumu falan çok etken var...

yani viraj yapacak kişiler önceden yolu kapatıyorlar mı? çünkü o virajlar gidiş dönüş virajlar ve biz viraj yaparken karşıdan gelende viraj yapıyorsa ve eğer gereğinden hızlı girdiysek virajı tam alamayacağız ve orada bir çarpışma olacak...

birde orası pist olmadığı için viraj yapılacak yollar önceden bir tur atıp kontrol ediliyor mu? bir kaç gün önce herşey yolundaydı ama sonraki gittiğinizde orada bir şeyler değişmiş olabilir... belki kaza olmuştur ve yola yağ falan dökülmüştür ve yeterince temizlenmemiştir vs.

abi yani şu viraj mevzusunu gram tasvip etmiyorum. pist mi orası kardeşim? hepimiz sabahları işe giderken virajlarda belediyenin vahşi çim sulama olayları yüzünden kaza tehlikesi atlattık yada kaza yapanlarımız oldu... yani bu virajlara bilip bilmeden tam performans girmek hangi akla hizmet biri bana açıklayabilir mi?

neden bu kadar kızdım bilmiyorum.

hani diyorlar ya yeni gelin gibi motosiklet kullanıyorsun... yahu adamı kızdırmayın alayınızdan iyi teker de yaparım viraj da yaparım ama mantıksız hareketler abi, neden yapayım, ben sağlam gidip sağlam gelmek istiyorsam bu salaklık mı? kızdırıyorsunuz insanı.

japon polis eğitim videoları var, motosiklet ile viraj eğitimini en iyi onlar yapıyor bence. düştükleri zaman kendilerine de motora da bir şey olmuyor, o şekilde istediğin kadar zorlarsın ama milletimiz çırıl çıplak trafiğe açık bilinmeyen yollarda garip garip hareketler... düştükleri zaman yaralanıyorlar, motorlar zarar görüyor... gram zeka işi değil.

Motosikleti
Ns200 15"

Viraj yapmak güzel bir şey ama bu işin sınırı var, hangimiz kaymak gibi tertemiz asfaltı olan dağ yollarında içimizdeki apaçiyi çıkartmayacak ki? Elbette bu apaçilikler yapılacak fakat bir sınır dahilinde, bu işin en güzeli her türlü yaramazlığı yapmayı bilip efendi gibi kullanmaktır çünkü o yaramazlıklarda yapılan durumlar can veya mal kaybının/zararının önüne geçebilmektedir.

İşin kısasını rahmetli Altın Elbiseli Adam çok güzel anlatmış.

Motosikleti
cbf 150
ilk motorunuz hayabusa olabilir bunda bir sıkıntı yok yeterki hayabusada motora binmeyi öğrenmeyin. Giden kursa, motor kullanmayı öğrenin sonra hayabusaya bine bilirsiniz. Motor korkutucu gelebilir ama sizin aldıgınız 50bin-300bin fiyat aralıgında alacağınız bütün motorlardan daha güvenlidir. Abs,tc,seçilebilir güç modları, viraj abs ne ararsan var. Güçlü motora binmek irade ve bilek kontrolüdür. İkisi yoksa ölürsün bu kadar. Bunlar varsa motordan keyif alırsın. Otobana 150cc abssiz motorla çıkıcama 200 beygirle çıkarım.

Viraj yapmak güzel bir şey ama bu işin sınırı var, hangimiz kaymak gibi tertemiz asfaltı olan dağ yollarında içimizdeki apaçiyi çıkartmayacak ki? Elbette bu apaçilikler yapılacak fakat bir sınır dahilinde, bu işin en güzeli her türlü yaramazlığı yapmayı bilip efendi gibi kullanmaktır çünkü o yaramazlıklarda yapılan durumlar can veya mal kaybının/zararının önüne geçebilmektedir.

İşin kısasını rahmetli Altın Elbiseli Adam çok güzel anlatmış.

Soylediklerine katiliyorum dostum.

Simdi bi baslik var burda 1000cc ile baslamak diye. Genel kanı başlanmaz yönünde. Farkli sebepler görüşler sunulmuş:

1-Başlanmaz ölürsün
2-Başlanmaz motorun hakkini veremessin
3-Ne bok yiyorsaniz yiyin milleti ozendirmeyin

Bu görüşlere de katiliyorum. Ancakkk 1 ve 3 numarali görüşü savununanlar ayni basliga direkt ya da dolayli viraj guzellemesi yapinca samimiyetsizligin daniskasi olusuyor.

2 numarayi savunup, viraj konusanla derdim yok, saygim var. Duruşu belli görüsü belli. Kendi hayati kendi karari. Viraj konusulunca tecrube eksikligine ragmen gaza gelip viraja gidenin de kendi hayati kendi karari.

Let the lynch begin:)

Hazır konu açılmışken bende bir şey sorayım. Kendim mühendis olduğum için her şeye ölçülebilir olarak bakıyorum. Yani düşünsenize dünyadaki teknolojisi ve medeniyeti ileri gitmiş olan her toplum mutlaka konulara ölçülebilir olarak bakmıştır. Doğal olarak ölçmediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz.
İşte bu felsefeden yola çıkarak 1000 cc RR yada Africa Twin bir motosiklet almadan önce kaç cc yi kaç kilometre kullanmak lazım? Bunu nasıl ölçüyoruz? Atıyorum ( yaş X cc X km ) gibi bir formülü var mı yoksa herkes için değişen bir durum mu söz konusu?
Benim Africa twin alma hayalim var. Yada onun gibi bir motosiklet. Şu an hero xpulse kullanıyorum. Bundan sonra KTM 390adv sonra Nc750 x sonra Vstrom 650 sonra Africa Twin mi almalıyım?
Yada gidip direkt africa Twin mi almalıyım? Acele etmemem gerektiğini biliyorum ama yaş 50 oldu. Zaman azalıyor ve maddi durumumuz her yıl motosiklet değiştirecek kadar iyi değil. Bu sebeple bu işi nasıl hızlandırabilirim diye düşünüyorum. Ama bir taraftan korkuyorum da. Bu işin eğer bir formülü var ise bilmek isterim ki hızlandırabileyim.

Motosikleti
1190 ADV
Hazır konu açılmışken bende bir şey sorayım. Kendim mühendis olduğum için her şeye ölçülebilir olarak bakıyorum. Yani düşünsenize dünyadaki teknolojisi ve medeniyeti ileri gitmiş olan her toplum mutlaka konulara ölçülebilir olarak bakmıştır. Doğal olarak ölçmediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz.
İşte bu felsefeden yola çıkarak 1000 cc RR yada Africa Twin bir motosiklet almadan önce kaç cc yi kaç kilometre kullanmak lazım? Bunu nasıl ölçüyoruz? Atıyorum ( yaş X cc X km ) gibi bir formülü var mı yoksa herkes için değişen bir durum mu söz konusu?
Benim Africa twin alma hayalim var. Yada onun gibi bir motosiklet. Şu an hero xpulse kullanıyorum. Bundan sonra KTM 390adv sonra Nc750 x sonra Vstrom 650 sonra Africa Twin mi almalıyım?
Yada gidip direkt africa Twin mi almalıyım? Acele etmemem gerektiğini biliyorum ama yaş 50 oldu. Zaman azalıyor ve maddi durumumuz her yıl motosiklet değiştirecek kadar iyi değil. Bu sebeple bu işi nasıl hızlandırabilirim diye düşünüyorum. Ama bir taraftan korkuyorum da. Bu işin eğer bir formülü var ise bilmek isterim ki hızlandırabileyim.

Bir ölçüt yok, konu herkes için değişkendir. Mevcut motorunuzdan sonra verdiğiniz örnek modellerden hangisinin sizin için doğru olacağını bilemeyiz. Sadece genel çoğunluğa bakıp size de ona göre bir tavsiye de bulunabiliriz.

Motosikleti
K 1600 GTL
Ne kadar süredir motosiklet kullanıyorsunuz onu yazmamışsınız. Araba dahil ne kadar süredir trafiğin içindesiniz bunlar önemli. Yaş olarak olgun bir yaşta olduğunuz için risk almayacağınızı düşünüyorum o yüzden yüksek cc alabilirsiniz Africa özelinde ise sizi motorun gücünden çok ağırlığı zorlayabilir...

Motosikleti
D400

tamamen kullanım seklinize bağlı olarak değişir; hız seviyorsanız kendinizi geliştirdiyseniz viraj kabiliyetiniz vs. var ise vs. çok öyle 200 200 yükseltmeye gerek olmaz.

mesela ben 12 beygirden 25 beygire geçtim, su an 40 beygir 400 cc kullanıyorum. İhtiyacımdan fazla güç veriyor motor; büyütmeme gerek yok. Hız sevmediğim için ve yapmadıgım için hızlı sürüş tekniklerine hakim değilim, kendi limitim dahilinde iyi kullanıyorum motoru. 1000lik bir motora geçsem muhtemel beygirin %50'sini hiç kullanmadan km yapmış olurum o nedenle gerek yok.

F54

BENDE cbf 150 den direk nc 700 e geçmiştim size de pulse den sonra 650 cc bir motor tavsiye ederim araya başka birşey almaya gerek yok
belki de v storm 650 alıp afrika ya bile gerek duymazsınız çünkü dl 650 hem alcak düşük hızlarda kontrol daha kolay gücü de birçok kullanıcı için yeterli gelecektir bakmayın yola çıkanca 650 1000 1200 adv ler birbirinden pek fazla farklı değil aradaki fark bence motor değiştirmeye yetecek farklar değil ivmelenme farkı var ama seyir hızı top speed çok yakın ha birde afrika hem yüksek hemde düşük hızlarda kontrol zor

Motosikleti
K 1600 GTL
Yüksek hacim ile orta hacim motorlara sadece güç ve seyir hızı ile karşılaştırmak doğru değil üst segment makineler de kullanılan malzeme kalitesi, yolculuk konforu, rüzgarsızlık , frenlerin kalitesi çok farklı haliyle kullanırken alacağın keyif de çok farklı.

tamamen kullanım seklinize bağlı olarak değişir; hız seviyorsanız kendinizi geliştirdiyseniz viraj kabiliyetiniz vs. var ise vs. çok öyle 200 200 yükseltmeye gerek olmaz.

mesela ben 12 beygirden 25 beygire geçtim, su an 40 beygir 400 cc kullanıyorum. İhtiyacımdan fazla güç veriyor motor; büyütmeme gerek yok. Hız sevmediğim için ve yapmadıgım için hızlı sürüş tekniklerine hakim değilim, kendi limitim dahilinde iyi kullanıyorum motoru. 1000lik bir motora geçsem muhtemel beygirin %50'sini hiç kullanmadan km yapmış olurum o nedenle gerek yok.
Bende hemen hemen aynı düşüncedeyim. Hız yapmam. Otomobilde de hız yapmam. Gayet sakin kullanırım ancak kendimi geliştirince yüksek cc ye geçmek istememin sebebi artçılı kullanım. Bu sebeple artçı komforunun çok iyi olduğu bir makine almalıyım. Sanırım hacim büyüdükçe komfor artıyor. BU sebeple yüksek hacim istiyorum.

Motosikleti
Kymco Xciting VS 400
Eğer yeterli miktarda arabayla trafik tecrübeniz varsa, bileğinize hakim olabiliyorsanız, defansif kullanımdan da keyif alabiliyorsanız yüksekk cc de problem yok diye düşünüyorum. R1200 GS kullanıyorum yaklaşık 6 aydır. Çok geç kalmışım bu geçişi yapmakta. Avatarımdaki motor ilk göz ağrım FZ6 Fazer. Çok severek kullandım. Üzerine 600cc dean aşağı olmamak üzere 5-6 motor değiştirdim. uzun süre CBF600 kullandım. GS ten sonra en keyif aldığım Tiger 800 dü. Zaman geçiyor ağalar, benim yaş 52, daha ne kadar kullanabilirim bilmiyorum ama bence büyük cc candır...

Motosikleti
1190 ADV
Bende hemen hemen aynı düşüncedeyim. Hız yapmam. Otomobilde de hız yapmam. Gayet sakin kullanırım ancak kendimi geliştirince yüksek cc ye geçmek istememin sebebi artçılı kullanım. Bu sebeple artçı komforunun çok iyi olduğu bir makine almalıyım. Sanırım hacim büyüdükçe komfor artıyor. BU sebeple yüksek hacim istiyorum.

Artçı ile sürüş ayrı bir tecrübedir.

Güçlü ve büyük cc motor artçılı sürüşte konfor getirdiği gibi, belli başlı zorluklar da getirir.

Benim bu konuda hiç tecrübem yok. İzmir'de eğitim ayarlamaya çalışıyorum. Belki ondan sonra kafamda bazı şeyler netleşir. O zamana kadar da sorularımla sizleri yoracağım şimdiden kusura bakmayın.

Motosikleti
Ns200 15"
Soylediklerine katiliyorum dostum.

Simdi bi baslik var burda 1000cc ile baslamak diye. Genel kanı başlanmaz yönünde. Farkli sebepler görüşler sunulmuş:

1-Başlanmaz ölürsün
2-Başlanmaz motorun hakkini veremessin
3-Ne bok yiyorsaniz yiyin milleti ozendirmeyin

Bu görüşlere de katiliyorum. Ancakkk 1 ve 3 numarali görüşü savununanlar ayni basliga direkt ya da dolayli viraj guzellemesi yapinca samimiyetsizligin daniskasi olusuyor.

2 numarayi savunup, viraj konusanla derdim yok, saygim var. Duruşu belli görüsü belli. Kendi hayati kendi karari. Viraj konusulunca tecrube eksikligine ragmen gaza gelip viraja gidenin de kendi hayati kendi karari.

Let the lynch begin:)
Keşke her şehirde girebileceğimiz pist olsada içimizdeki tüm tazmanya canavarını dışarı çıkartsak, öyle olsa tüm kazancımı yatırırım bu olaya :). İstanbulPark var yakında ama şartları ne bilmiyorum, bilen aydınlatırsa sevinirim :).

Motosikleti
cbf 150
pist günleri diye açıyorlardı etkinlik lakin full koruma olmalı yani suit dediğimiz deri takımlı olmalısınız. Biz genelde almanyaya gittiğimizde gideriz orda daha keyifli oluyor

Keşke her şehirde girebileceğimiz pist olsada içimizdeki tüm tazmanya canavarını dışarı çıkartsak, öyle olsa tüm kazancımı yatırırım bu olaya :). İstanbulPark var yakında ama şartları ne bilmiyorum, bilen aydınlatırsa sevinirim :).

Konu tikandi madem bi kac psikolojik analiz yapalim alakaya maydonoz minvalinde.

Maydonoz gibi sevdigim bir bitkinin boyle negatif bir deyimde gecmesine vesile olan atalarimizi da ayrica kiniyorum soylemeden gecmeyim.

Konu basit beyler. Milyonlarca yillik evrim surecinde belkide ilk defa son 30-40 yildir gercek korkularin olmadigi bir dunyada yasiyoruz.

Medeniyetimizin ölüme bakışı artik hayatin gercegi oldugu yonunde degil, caresinin bulunmasi gerekilen bir hastalik oldugu yonunde.

Oysa biyolojimiz ölüm korkusu, hayatta kalma ve üreme güdüsü uzerine milyon yillik evrim gecirmis.

Bu asiri guvenli ortamin yarattigi biyolojik dengesizlik bizi hayatta hicbir duyguyu hakkiyla deneyimleyemedigimiz bir noktaya getiriyor.

O yuzden aslinda ekstrem sporlara, motosiklete, viraja vs icten icte çekiliyoruz. Yasadigimizi hissettiriyor bize. Yalniz bu tehlikeli bir oyun.

Bence en ekstrem spor dogada mumkun olan en ilkel sekilde zaman gecirmektir. Basit bir kamp, doga yuruyusu, avlanmak(spor olarak degil), balik tutmak en kral terapidir.

Medeniyetin aletleri ile yapilan ekstrem isler insanin cok kolay yolunu kaybedebilecegi tehlikeli bir kumar.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bu işler biraz yetenek, biraz eğitim ve bol bol antrenman işi. Zaman ayırmak gerek sürüşü daha iyi hale getirmek için. Geçmişte Uçmakdere virajlarında eski nesil Duke 390'nın 600 RR mı ne o tip bir motoru parçaladığını görmüştüm. Ben de Şile Teke taraflarında 72 bg makineyle Cbr 250'nin içimden geçmesine şahit oldum. Herifi yakalayamadım bile. Bu tip sürüş yapmak ya da yapmamak bir tercihtir ama motor sürebildiğiniz sürece de kendi kapasitenizi arttırmak, becerilerinizi geliştirmek bence olması gerekendir. Maalesef bu işler de düz yolda ve uygun hava şartlarında olmuyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar