Ev Kiralama - Emlakçı Saçmalığı

Motosikleti
D400
Arkadaşlar bazen herkes zengin de biz mi fakiriz diye düşünüyoruz.

Zaten %95 emlakcıya veriyor ev sahipleri.

Sen evi bulup ev sahibine ulaşsan bile adamın emlakcısı var ise zaten onu ara diye yönlendiriyor ilgilenmiyor. Ev sahipleri ilerde cıkacak problemler prosedürler için ugrasmak ıstemıyor nasılsa kiracı veriyor komisyonu.

Keyfi olarak emlakcıdan alıyormuşuz gibi konusmayın =)

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Emlakçı parası ödemek istemiyorsanız neden emlakçıdan ev kiralıyorsunuz? Direkt ev sahibinden kiralayın. Direkt ev sahibinden bulamıyorsanız bu durumda olay, geleneksel probleme dönüşüyor. Kapitalist düzen.
Parası olanın ( yada malı olanın) dediği olur. Sizin emlakçı parası ödemenizin tek sebebi sizin evinizin olmaması (diğer bir değişle işveren olmamanız). Ev sahibi aynı zamanda emlakçının patronu olduğu için ve piyasada pek çok emlakçı olduğu için mal sahibi istediği emlakçıyı seçebiliyor. Emlakçı da para kazanmak ev sahibinin evine muhtaç olduğu için ondan para alamıyor. Yani burada kazan kazan durumu oluşuyor. Ev sahibi işveren konumunda. Kısaca emlakçının patronu. Emlakçı kendi patronundan para alamadığı için, emlakçı parasını siz ödüyorsunuz. Olay Yaşlı ve Aceminin dediği gibi arz ve talep meselesi.
Sahibinden bulmak en iyisi evet ama artık internet platformları o kadar çok kullanılıyor ki, sahibinden bulmak çok zorlaştı.
Online ilanları da filtrelediğiniz zaman çok az sahibinden satan oluyor ve sizin ihtiyaçlarınızı karşılamayan bir ev olabiliyor.
Biraz zaman olsa uzun vadede ara ara bakar sahibinden bulmaya çalışırsın ama genelde ev sahibi ile anlaşamama vb. nedenlerle kısa süre içinde çıkmak zorunda kalınıyor.
Taşınmak başlı başına pahalı bir şey. Kira, depozito, emlakçı dediğimiz şeytan üçgeninin dışında bir de nakliye parası var. Nakliye ücretleri de almış başını gitmiş.
Dolayısıyla taşınsam çok daha pahalıya mal olacak düşüncesiyle ilk başta direndiğim yere kadar direneyim diyorsunuz.
Bekarsanız bir şekilde başınızı sokacak bir yer bulur eder az buz eşyanızı taşırsınız ama hele bir de evliyseniz bu süreç daha da mide bulandırıcı oluyor.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Konuya basit bakmak lazım; örneğin benim taşınmak istediğim muhitte kiralar (yüzdesel olarak) 117 birimden aşağı değildi. Sonra emlakçıdan 100 birime üstelik sitenin çok güzel bir yerinde otoparklı bir yer buldum (117 birim olan yer sitenin en dibinde markete bakkala durağa vs. uzak, otoparkı olmayan oldukça sapa bir yerdi...), sözleşmeyi imzalayınca da emlakçıya seve seve komisyon verdim, komisyonla yıllık bazda aylık ortalama kiram 108 birime denk geldi. Benim durumumda verdiğim yıllık toplam 96 birim ekstra tutar bana hiç batmadı - dert etmedim. Çünkü daha uyguna alternatiflerden daha iyi bir yere geçmiş oldum. (Üstelik 117 birimlik yerde de emlakçı komisyonu olacaktı...) Sözleşme yenileme zamanı da komisyon olmayacak artık, dolayısıyla zamlı kiradaki tasarruf yüzdem çok daha fazla olacak.

Motosikleti
D400
Nakliye fiyatları 50 bin cıvarı olmuş bu arada izmir'de.

Motosikleti
Konuya basit bakmak lazım; örneğin benim taşınmak istediğim muhitte kiralar (yüzdesel olarak) 117 birimden aşağı değildi. Sonra emlakçıdan 100 birime üstelik sitenin çok güzel bir yerinde otoparklı bir yer buldum (117 birim olan yer sitenin en dibinde markete bakkala durağa vs. uzak, otoparkı olmayan oldukça sapa bir yerdi...), sözleşmeyi imzalayınca da emlakçıya seve seve komisyon verdim, komisyonla yıllık bazda aylık ortalama kiram 108 birime denk geldi. Benim durumumda verdiğim yıllık toplam 96 birim ekstra tutar bana hiç batmadı - dert etmedim. Çünkü daha uyguna alternatiflerden daha iyi bir yere geçmiş oldum. (Üstelik 117 birimlik yerde de emlakçı komisyonu olacaktı...) Sözleşme yenileme zamanı da komisyon olmayacak artık, dolayısıyla zamlı kiradaki tasarruf yüzdem çok daha fazla olacak.
Ederinin biraz altına buldum. Totalde hesapladığım zaman da uyguna geldi aslında diyorsunuz sanırım.
Fakat bizim tartıştığımız asıl sorun hiçbir işle ilgilenmeyip, işini düzgün yapmayıp tek vasfı aracı olmak olan emlakçıya kira bedeli kadar komisyon vermek. İşte bu koyuyor.
Her şeyle düzgün ilgilenir, seni iyi yönlendirir, evin eksiğini fazlasını söyler, ona göre uygun bir fiyat belirlenmesinde yardımcı olur, baştan sona tüm süreçte ve taşındıktan sonra yaşanacak sorunlarda destek olur anlarım. Olması gereken de bu zaten. Ama bazı meslekleri icra eden insanlar maalesef nazlı. Hem iş yapmayayım hem de paramı alayım derdindeler.
Bir ustaya iş yaptırana kadar kendim o işi yapmayı öğrensem yaptığım iş daha uzun ömürlü ve kaliteli olur noktasına geliyorsun bir süre sonra.
Sözüm işini layıkiyle icra edenlere değil.
Daha yakın zamanda bir emlakçıya işim düşmek zorunda kaldı ona kalsa bir dolu devlet dairesini arşınlayıp saatler harcayacaktım, ki onun yönlendirdiği her yer beni burası değil başka yere müracaat edeceksiniz diyordu telefonda. Bu devirde böyle iş mi olur dedim kendim biraz araştırdım internetten ilgili müracaatı yapıp ilgili daireyi telefonla aradım şak çözüldü mesele. 1 saatte yapabileceğim iş için bana hem işten izin aldıracaktı hem de 2 gün sokaklarda koşturacaktı beni. Bu komisyonu hakediyor mu şimdi?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Ederinin biraz altına buldum. Totalde hesapladığım zaman da uyguna geldi aslında diyorsunuz sanırım.
Fakat bizim tartıştığımız asıl sorun hiçbir işle ilgilenmeyip, işini düzgün yapmayıp tek vasfı aracı olmak olan emlakçıya kira bedeli kadar komisyon vermek. İşte bu koyuyor.
Her şeyle düzgün ilgilenir, seni iyi yönlendirir, evin eksiğini fazlasını söyler, ona göre uygun bir fiyat belirlenmesinde yardımcı olur, baştan sona tüm süreçte ve taşındıktan sonra yaşanacak sorunlarda destek olur anlarım. Olması gereken de bu zaten. Ama bazı meslekleri icra eden insanlar maalesef nazlı. Hem iş yapmayayım hem de paramı alayım derdindeler.
Bir ustaya iş yaptırana kadar kendim o işi yapmayı öğrensem yaptığım iş daha uzun ömürlü ve kaliteli olur noktasına geliyorsun bir süre sonra.
Sözüm işini layıkiyle icra edenlere değil.
Daha yakın zamanda bir emlakçıya işim düşmek zorunda kaldı ona kalsa bir dolu devlet dairesini arşınlayıp saatler harcayacaktım, ki onun yönlendirdiği her yer beni burası değil başka yere müracaat edeceksiniz diyordu telefonda. Bu devirde böyle iş mi olur dedim kendim biraz araştırdım internetten ilgili müracaatı yapıp ilgili daireyi telefonla aradım şak çözüldü mesele. 1 saatte yapabileceğim iş için bana hem işten izin aldıracaktı hem de 2 gün sokaklarda koşturacaktı beni. Bu komisyonu hakediyor mu şimdi?
Genel olarak komisyonculuk işlerini diğer işlerden aşağıda görürüm. Bununla birlikte maalesef bir serbest piyasa düzeni ve buna ek ve paralel olarak ülkemizde genel bir ahlâk / etik eksikliği var. Hayatta kalmaya çalışmaktan başka yapabilecek fazla bir şey yok, imkan varsa daha oturmuş düzeni olan ahlâk / etik ilkelerine daha saygılı toplumlara sahip ülkere de gidilebilir ama işte bunun ne kadarı makul bir eylem ne kadarı pire için yorgan yakmaktır orası herkesin kendi özel durumuna göre değerlendireceği bir konudur.

Muhabbet tellalının ücretini neden hovarda ödüyorsa kiracı da o nedenden ödüyor. Her iki meslek erbabının da verdiği hizmet aynı. :unsure:
Evini kiralamak fahişelik olarak kabul görecekse itirazım yok? :) Aynı olmadı sankim.
Kaldı ki orada da çokça hizmet sağlayıcı birey aracılık eden bireye bir pay ödüyordur diye düşünüyorum.

Şimdi kiracısı var diye üstüne alınan olur. Kimseye hakaret etme derdinde değilim arkadaşlar, Osman'ın benzetmesinin tutmadığını dşüünüyorum sadece. Bunu sorma sebebim de bu ev kiralama meselesinde temelden bir yanlış olduğunu düşünmem. Çalış biriktir ev al kirala kira ile geçin. Bu ülke ekonomisine de sosyal yapısına da finansal yapısına da zarar veren bir ilerleme şekli. Devletin bunu değiştirecek/engel olacak düzenlemeler yapması lazım. Komisyon yarı yarıya da olabilir teknik detay ona bakılır, ama temelde çarpık bir sistem var.

Solculuğu bırakalı çok oldu da, barınma ile alakalı olan bir konu bu kadar serbest bir ticaret alanı olmamalı.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Arkadaşlar iyi bir emlak danışmanı uzmanı olduğu bölgesindeki pazara, fiyatlara hakimdir. Bu nedenle yüksek fiyat isteyen mülk sahiplerini olması gereken gerçek fiyat aralığına yönlendirir. Bu nedenle "sahibinden" girilen emlak ilanlarının büyük bir çoğunluğu piyasanın üzerinde yüksek fiyatlıdır. Çünkü bir çok insan malının değerini piyasa araştırması ya da geçmiş satış / kiralama verileriyle değil duygusal nedenlerle belirler. Örneğin alt komşum şu fiyattan sattı, ben daha pahalıya satmalıyım çünkü evim daha "güzel" ya da oğlu, kızı o evde doğmuştur, o ev manevi yönden değerlidir, bu değeri de alakası olmayan alıcıya itelemeye çalışır.

Bir de işin güvenlik boyutu var. Kaçınız evini kiraladı? Öyle laps diye ilandan gelip akşam saati evi görmek isteyen kişilere nasıl kapınızı açabilirsiniz? Ya da ev çok talep gören bir ev, işe gittiniz, birileri sürekli arayıp evi görmek istiyor, günde kaç kere servis verebilirsiniz?

Bu sektörden ekmek yiyen on binler var. Tamam büyük çoğunluğu çer çöp ama hatırı sayılır anlamda da işini iyi yapan, düzgün ve profesyonel emlak danışmanları var. Bu nedenle Osm@an aganın 2'dir yaptığı "pezevenk" imasını ayıp olarak karşılıyor ve kendisine yakıştıramıyorum.

Şimdi kiracısı var diye üstüne alınan olur. Kimseye hakaret etme derdinde değilim arkadaşlar, Osman'ın benzetmesinin tutmadığını dşüünüyorum sadece. Bunu sorma sebebim de bu ev kiralama meselesinde temelden bir yanlış olduğunu düşünmem. Çalış biriktir ev al kirala kira ile geçin. Bu ülke ekonomisine de sosyal yapısına da finansal yapısına da zarar veren bir ilerleme şekli. Devletin bunu değiştirecek/engel olacak düzenlemeler yapması lazım. Komisyon yarı yarıya da olabilir teknik detay ona bakılır, ama temelde çarpık bir sistem var.

Solculuğu bırakalı çok oldu da, barınma ile alakalı olan bir konu bu kadar serbest bir ticaret alanı olmamalı.

Size katılmakla beraber şu noktada aynı fikirde değilim. İnsanlar neden ev alıp, ( aynı zamanda deprem riski alıp ) kiraya veriyorlar. Çünkü emekli maaşları enflasyona karşı sürekli eriyor. Yaş 70 olunca adam akıllı çalışmakta mümkün olmayacağından, zor günler için en basit yatırım şekli bu oluyor.
Devletin bu konuya düzenleme getirmeden önce, emekli maaşına adam gibi bir düzenleme getirmesi lazım ki insanlar konuta kaçmasın . Emekli maaşları enflasyona ezildiği müddetçe bu olacak. Ne zaman ki emekli maaşları enflasyona ezilmedi , işte o zaman insanlar bu paraları konuta bağlamak yerine dünyayı gezmeye başlarlar. Herkes sonunu düşünmek yerine hayatın tadını çıkarmaya çalışır.

Ayrıca finansal okur yazarlığın bu kadar düşük olduğu bir ülkede kimse eurobond nedir, tahvil nedir, temettü nedir bilmiyor. Bu da ev piyasasının talep görmesine sebep oluyor.
Bunun yanında evini kiralayan ev sahipleri kira gelirlerini de belgeleyip vergilerini ödüyorlar ki, bu durum devlet açısından da bir avantajdır.
Devletin bu avantajlardan vaz geçeceğini de hiç sanmam.

Senelerce yurtdışında ki akrabalarımızın kiralık daireleri ile rahmetli babam ilgilendi. Çok yufka yürekli adamdı rahmetli ya zaten kirada oturuyorlar hiç değilse bir kira ceplerinde kalsın diye emlakçıya vermezdi. Hiç bir kiracının da kadrini kıymetini bildiğini sanmıyorum. Dangıl dungul bir sürü kiracı ile muhatap olduk.

Olaya bir de ev sahibi cephesinden bakmak lazım çok sayıda ev sahip değilsen zaten evini kırk yılda bir kiraya veriyorsun. Piyasaya yı bilmiyorsun, olayın teknik boyutunu bilmiyorsun, gelen insanları nasıl bir insan diye fazla değerlendiremiyorsun.

Emlakçı kurt olmuş kapıdan girenin nasıl bir insan olduğunu yüzde doksan şıp diye anlıyor. Olayın teknik boyutunu da biliyor kontrat nasıl yapılır nelere dikkat edilir biliyor. Çevrenin rayiç bedelini de biliyor. Kısacası emlakçının bulduğu kiracının baş ağrıtma ihtimali daha düşük.

Daha az risk almak için emlakçı ile çalışmanın daha doğru olduğuna inanıyorum.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
türkiyedeki gereksiz meslek emlakçılık ama nasıl oluyorsa ülkede aracılar parayı vuruyor emekçiler sürünüyor bu böyle bi 50 sene daha gider gibi

türkiyedeki gereksiz meslek emlakçılık ama nasıl oluyorsa ülkede aracılar parayı vuruyor emekçiler sürünüyor bu böyle bi 50 sene daha gider gibi
Bence emlakçılık gereksiz değil kesinlikle olması gereken bir meslek. Ben yaptığım alışverişlerde hiç bir zaman emlakçı ücretlerinde pazarlığa veya kesintiye gitmedim. Hep iyi emlakçılarla çalıştım ve o emlakçılarda en ucuz evleri, en değerli fırsatları herkesten önce benim öğrenmemi sağladılar. Bu işlerden para kazanabilmek için çok paranızın olması lazım ama ben aldığım birkaç daireyi hep en avantajlı şekilde aldım. her mesleğin iyisi kötüsü vardır. İyilerle kötüleri karıştırmayalım lütfen.

Motosikleti
Senelerce yurtdışında ki akrabalarımızın kiralık daireleri ile rahmetli babam ilgilendi. Çok yufka yürekli adamdı rahmetli ya zaten kirada oturuyorlar hiç değilse bir kira ceplerinde kalsın diye emlakçıya vermezdi. Hiç bir kiracının da kadrini kıymetini bildiğini sanmıyorum. Dangıl dungul bir sürü kiracı ile muhatap olduk.

Olaya bir de ev sahibi cephesinden bakmak lazım çok sayıda ev sahip değilsen zaten evini kırk yılda bir kiraya veriyorsun. Piyasaya yı bilmiyorsun, olayın teknik boyutunu bilmiyorsun, gelen insanları nasıl bir insan diye fazla değerlendiremiyorsun.

Emlakçı kurt olmuş kapıdan girenin nasıl bir insan olduğunu yüzde doksan şıp diye anlıyor. Olayın teknik boyutunu da biliyor kontrat nasıl yapılır nelere dikkat edilir biliyor. Çevrenin rayiç bedelini de biliyor. Kısacası emlakçının bulduğu kiracının baş ağrıtma ihtimali daha düşük.

Daha az risk almak için emlakçı ile çalışmanın daha doğru olduğuna inanıyorum.
Bu işlerden hiç anlamayan birisi emlakçıdan yardım alabilir doğru.

Yine de en iyisi kendin öğrenmek.
Sözleşme zor bir şey değil, klasik format zaten. Piyasayı takip etmek de kolay. Nasıl motosiklet piyasasını takip ediyorsak emlak piyasasını da biraz takip edince kafada bir fikir oluşuyor. İnsan tanıma kısmına bir şey diyemeyeceğim.

İşini düzgün yapan da eminim vardır ama şimdiye kadar muhattap olduklarım benden fazla şey bilmiyordu hatta bazıları hala demode yöntemlerle iş yapıyor.
İlan için affedersin b*k gibi foto çekenleri de var. Odayı mı gösteriyorsun odanın ne kadar güzel tavanı ya da köşesi olduğunu mu…

Hayatta hepimiz belirli bir miktar kurt olmalı ve sorgulamalıyız.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bu işlerden hiç anlamayan birisi emlakçıdan yardım alabilir doğru.

Yine de en iyisi kendin öğrenmek.
Sözleşme zor bir şey değil, klasik format zaten. Piyasayı takip etmek de kolay. Nasıl motosiklet piyasasını takip ediyorsak emlak piyasasını da biraz takip edince kafada bir fikir oluşuyor. İnsan tanıma kısmına bir şey diyemeyeceğim.

İşini düzgün yapan da eminim vardır ama şimdiye kadar muhattap olduklarım benden fazla şey bilmiyordu hatta bazıları hala demode yöntemlerle iş yapıyor.
İlan için affedersin b*k gibi foto çekenleri de var. Odayı mı gösteriyorsun odanın ne kadar güzel tavanı ya da köşesi olduğunu mu…

Hayatta hepimiz belirli bir miktar kurt olmalı ve sorgulamalıyız.
Fotoğrafçılık ayrı bir sanat, bize franchise mantığıyla bağlı bir çok emlak ofisi ve profesyonel danışmanı var ama ilanlara bir bakıyoruz, resimler mokum gibi. Hadi kötü çekmişsin ama bari vitrin fotoğrafını kubur yapma be denyo, hiç mi kafan çalışmıyor? Dönem dönem telefonla portföy çekimi konusunda ücretsiz eğitimler verdiriyoruz ama sonuç pek değişmiyor. Biz de çareyi para vererek gayrimenkul sektöründe uzmanlaşmış bir fotoğrafçıyı kiralamakta bulduk. Hakikaten profesyonel çekim bambaşka bir şeymiş.

Motosikleti
Fotoğrafçılık ayrı bir sanat, bize franchise mantığıyla bağlı bir çok emlak ofisi ve profesyonel danışmanı var ama ilanlara bir bakıyoruz, resimler mokum gibi. Hadi kötü çekmişsin ama bari vitrin fotoğrafını kubur yapma be denyo, hiç mi kafan çalışmıyor? Dönem dönem telefonla portföy çekimi konusunda ücretsiz eğitimler verdiriyoruz ama sonuç pek değişmiyor. Biz de çareyi para vererek gayrimenkul sektöründe uzmanlaşmış bir fotoğrafçıyı kiralamakta bulduk. Hakikaten profesyonel çekim bambaşka bir şeymiş.
Fotoğraf çekmek de bir yetenek katılıyorum. Ama amacın motosiklet satmaksa atıyorum sadede arka tekerini çekmezsin.
Ya hiç çalışmak istemiyorsundur ya da IQ’un guinness kayıtlarına geçecek kadar düşüktür.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Fotoğraf çekmek de bir yetenek katılıyorum. Ama amacın motosiklet satmaksa atıyorum sadede arka tekerini çekmezsin.
Ya hiç çalışmak istemiyorsundur ya da IQ’un gu
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

guinness kayıtlarına geçecek kadar düşüktür.
Herhangi bir ilan portalı aracılığıyla bir şey satmak istiyorsak en önemli konular bence;

1) Fiyat
2) Resimlerin kalitesi
3) Açıklamaların doygunluğu

En kıl olduğum ilan biçimi de tek bir resim koyup açıklama kısmına da "detaylı açıklama için arayınız" diyen ilanlardır, nefret ederim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar