Ev Kiralama - Emlakçı Saçmalığı

Emlakçı işini profesyonelce yapan biriyse mutlaka mülk sahibiyle aralarında biz "Kiralama yetkilendirme sözleşmesi" vardır ve yine profesyonelse mülkü görmek isteyen kiracıya "Yer gösterme formu" imzalatır. Eğer bunları yapmıyorsa ya da yapamıyorsa ekarte edilmeye mahkumdur. Eğer bu iki sözleşme de emlakçının elindeyse ve yine de ekarte edilmişse hem mülk sahibinden hem de kiracıdan hukuki yollarla parasını alır, geç de olsa alır.

Emlakçının elinde "Kiralık yetkilendirme sözleşmesi" varsa genelde mülk sahipleri ilan açmaz, açsa da ceza ödememek için müşteri adayını emlakçıya yönlendirir.

Benzer şeyleri yazmışız. İlanı sarı siteden bulduysa kiralamak isteyen, ilanı açan emlakçı ise sonuçta kiralamak isteyene de bir hizmet vermiş oluyor. Adam oradan ilan verebilmek için para harcadı vs. Kiracı emlakçıdan hiçbir hizmet almadan işlemlerini tamamlarsa, bunu da ispatlarsa verdiği parayı emlakçıdan geri alır.

ben 1 kira bedeli diye yazıyorum depozitoya; cıkarken 1 kirayı ödemiyorum karşılık olarak.

ama cidden artık cıvkı çıkmış.

ilk evlenirken taşındığım evin ilanı koyulduktan 3 dakıka sonra aradım; 30 dakıka sonra evi tutuyoruz dedik. 1 kira bedeli emlakcıya verdik. şimdi hak mı bu yani.

sistem gerçekten çok leş.
Emlakçı bir abime bunu sorduğum da araç alırken nasıl eksper yapılıyorsa bu da o mantık ama evin içini dışını söylemiyoruz laf üstü geçiriyoruz demişti :D.

Emlakçı bir abime bunu sorduğum da araç alırken nasıl eksper yapılıyorsa bu da o mantık ama evin içini dışını söylemiyoruz laf üstü geçiriyoruz demişti :D.

ya hadi hakkıyla yapsalar tamam diyeceğim de o da yok.

evdeki kusurları sen görüp soruyorsun; ev sahibi ile konusurum diyor. Ee 1 kira komisyon istiyon, evdeki problemleri konuşmak için önce neden bizim tespit etmemizi bekliyorsun ki be =)

ya hadi hakkıyla yapsalar tamam diyeceğim de o da yok.

evdeki kusurları sen görüp soruyorsun; ev sahibi ile konusurum diyor. Ee 1 kira komisyon istiyon, evdeki problemleri konuşmak için önce neden bizim tespit etmemizi bekliyorsun ki be =)
İşte o yüzden laf üstü geçiriyoruz diyor ya :D siz bir şey görmeden hiç bir şey demez ama sorarsanız söyler. Hakkıyla yapmadıkları için değil de örn. bir yerde rutubet vs. bir şey varsa tavan akıtıyorsa söylemez çünkü bunları söyleyince ya fiyattan düşmenizi ister ya da satın almaz bu da onun o 1 kirayı size geçirememesine sebep olur.

Ben şu lafa çok güldüm, gerçekten durum böyle, ihtiyacı olan taraf hep kaybeden taraf oluyor.

Sevgili arndiol, konut alımı satımı dediğimiz konu mülk sahibi,alıcı ve aracı emlakçı arasında geçen bir oyundur ve bu oyunda kimin paraya daha çok ihtiyacı varsa o kaybeder.

Konuşulanlar genel olarak ülkedeki sistemin çürümüşlüğü, yanlışı. Ayrıca halk olarak bizim şikayet/talep/tepkiyi yönlendirememiz.
Pandemiden bu yana ev sıkıntısı var, herkes mağdur. Ama, bununla ilgili 2 3 tane STK ve girişimi haricinde büyük bir girişim yok. Miting yok, suç duyurusu yok. Hatta getirilmesi düşünülen araçlara film yasağındaki gibi bir tepki bile yok.
Emlakçıların parayı kimden alıp kimden almaması gerektiğini konuşup emlakçılara ve ev sahiplerine kızıyoruz. Ancak bu sistemi oluşturanlara, geliştirenlere bir şey demiyoruz.
Liberal ekonomi sonuçta, sistemin açığı ve gerekliliği ne ise para öyle kazanılır. Devlet denetler düzenler. Halk talep ederse...

Temel mantık ödemesi gereken ev sahibi ama o da o parayı kiraya yansıtır yine bize olan olur.

Temel mantık ödemesi gereken ev sahibi ama o da o parayı kiraya yansıtır yine bize olan olur.

Haklısınız olan gene kiracıya olur. Ev arsa alırken tapu masrafı güya bölüşülüyor, ama hep alan ödüyor. Burada da benzeri olur.
Devlet bunu bir sistem içine alıp, o sistemden ödenen kiralar üzerinden vergisini toplayabilir. Ya da Japon sarı sitesi kuralları gelirse daha adil olur. Ama yapamazlar, ötelenen işsizlik ötelenen emekli maaşı sorunu nedeniyle...

Haklısınız olan gene kiracıya olur. Ev arsa alırken tapu masrafı güya bölüşülüyor, ama hep alan ödüyor. Burada da benzeri olur.
Devlet bunu bir sistem içine alıp, o sistemden ödenen kiralar üzerinden vergisini toplayabilir. Ya da Japon sarı sitesi kuralları gelirse daha adil olur. Ama yapamazlar, ötelenen işsizlik ötelenen emekli maaşı sorunu nedeniyle...
iki tarafın harcını da komple alanın ödemesi dışında, satıcı önceden emlakçıyla anlaşıp kendi emlakçı komisyonunu da ilan fiyatına yedirip, onun parasını da alıcıdan çıkarıyorlar. Bunu alan bunu da alır diyerekten her şeyi alıcıya verip veriştiriyorlar.

Altta kalanın canı çıksın oyunu misali, alttan alanın canı çıksın yapıyorlar.

Bugün alıcı olan, yarın satıcı olunca dediklerinizi yapmıyor mu?

Bizim memlekette temel problem, genel ahlak ve sürdürülebilirlik sorunu. Kuralların etrafından dolanma konusunda üstümüze yok. Her şeyin açığını bulup, kendi çıkarımıza eşme peşindeyiz. E böyle olunca, roller değişince kuralları da değiştirme peşindeyiz...

Yıllardır süregelen kiracı/mal sahibi itişmesinde aynı...herkes kendi penceresinden okuyor problemi. Tabii burada devlet aygıtının sorunu kördüğüme devşirme yeteneğini de takdir etmek gerek.

Daha 50 yıl önce kapı kilitlemediğimiz bir devirden, bugün herkesin birbirinin gözünü oymak için fırsat beklediği bir topluma dönüşmüş olmak işin en acı tarafı...bunu başkaları dayatmadı, tüm vebal yine bizim...kimse kendini kandırmasın...

bazı tiplere cevap vermemek adına bu mesaj silinmiştir.

Yo ben yapmıyorum.

Aile arazisi satıldı yapmadım.
Aile ortak ev var, kiraya verdim yapmadım.

Kendi yapma ihtimalim olan konularda eleştiri yapmak huyum değildir. Yapmadıgım için eleştirebiliyorum.
Hocam sen problemli misin? Ya da benimle ilgili bir sıkıntın mı var? Yazdıklarımın seni değil de, geneli ilgilendirdiğini anlamıyor musun?

Tabii ki bu kişisel değil, genel bir öngörü ve eleştiri. Hepimiz aynı ülkede yaşıyoruz, ben sizden biraz daha fazladır yaşıyorum hatta...bu ülkenin temel problemleri belli. Kabullenmek veya eleştiri getirmek için mutlaka deneyimlemek de gerekmiyor. Normlar bütünüyle düşünemediğimiz için hep el yordamıyla ilerlemeye çalışmanın sancıları bunlar. Öğreneceğiz ama zaman alacak besbelli...

Bugün alıcı olan, yarın satıcı olunca dediklerinizi yapmıyor mu?

Bizim memlekette temel problem, genel ahlak ve sürdürülebilirlik sorunu. Kuralların etrafından dolanma konusunda üstümüze yok. Her şeyin açığını bulup, kendi çıkarımıza eşme peşindeyiz. E böyle olunca, roller değişince kuralları da değiştirme peşindeyiz...

Yıllardır süregelen kiracı/mal sahibi itişmesinde aynı...herkes kendi penceresinden okuyor problemi. Tabii burada devlet aygıtının sorunu kördüğüme devşirme yeteneğini de takdir etmek gerek.

Daha 50 yıl önce kapı kilitlemediğimiz bir devirden, bugün herkesin birbirinin gözünü oymak için fırsat beklediği bir topluma dönüşmüş olmak işin en acı tarafı...bunu başkaları dayatmadı, tüm vebal yine bizim...kimse kendini kandırmasın...
Bu dediğiniz evet genel bir ahlâk sorunu.
Her şeyden önce bir insan olarak hâlden anlamak gerekir. Yarınların garantisi yok.
Ama para ve güç hırsı bunun önüne geçiyor. Bugüne kadar aksi olsaydı tarih kitaplarında hep aynı teraneyi okumazdık.

Emlakçı işini profesyonelce yapan biriyse mutlaka mülk sahibiyle aralarında biz "Kiralama yetkilendirme sözleşmesi" vardır ve yine profesyonelse mülkü görmek isteyen kiracıya "Yer gösterme formu" imzalatır. Eğer bunları yapmıyorsa ya da yapamıyorsa ekarte edilmeye mahkumdur. Eğer bu iki sözleşme de emlakçının elindeyse ve yine de ekarte edilmişse hem mülk sahibinden hem de kiracıdan hukuki yollarla parasını alır, geç de olsa alır.

Emlakçının elinde "Kiralık yetkilendirme sözleşmesi" varsa genelde mülk sahipleri ilan açmaz, açsa da ceza ödememek için müşteri adayını emlakçıya yönlendirir.
Bu arada söylediğiniz şey doğru. Arkadaşım evi satması için emlakçı ile sözleşme imzalıyor. Fakat emlakçı ilgilenmiyor mu yoksa satamıyor mu bilmiyorum arkadaş bundan ümidi kesip kendisi alıcı arıyor ve buluyor. Evi satıyor satmasına ama meğer sözleşmenin bitmesine 5 gün kala satmış. Emlakçı arkadaş ile muhatap bile olmadan icraya veriyor. 50.000 ödedi emlakçıya 5 gün yüzünden.

Buarada 1 Ocak itibariyle bir şeyler değişti. Emlakçının kiralık portföylerde ilan açabilmesi için ev sahibinin e-devlet üzerinden emlakçıya yetki vermesi gerekiyor. Mülk sahibi bu yetkiyi pek çok emlakçıya aynı anda verebilir. Yetki yoksa Sahibinden gibi platformlarda ilan girilemiyor EİDS (Elektronik ilan doğrulama Sistemi) kodu isteniyor. Bu EİDS kodunu emlakçının alabilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu Seviye 4 ya da 5 belgesi alması gerekiyor ve vergi levhası varsa taşınmaz ticareti yetki belgesi olması gerekiyor.

Bir diğer değişiklik de sosyal medyada ilan paylaşma devri bitti. Yakalandın mı hesap anında kapatılıyor ve 300.000 TL'ye kadar ceza alma şansı var. Tüm bunları neden anlatıyorum? Ben de bilmiyorum.

Buarada 1 Ocak itibariyle bir şeyler değişti. Emlakçının kiralık portföylerde ilan açabilmesi için ev sahibinin e-devlet üzerinden emlakçıya yetki vermesi gerekiyor. Mülk sahibi bu yetkiyi pek çok emlakçıya aynı anda verebilir. Yetki yoksa Sahibinden gibi platformlarda ilan girilemiyor EİDS (Elektronik ilan doğrulama Sistemi) kodu isteniyor. Bu EİDS kodunu emlakçının alabilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu Seviye 4 ya da 5 belgesi alması gerekiyor ve vergi levhası varsa taşınmaz ticareti yetki belgesi olması gerekiyor.

Bir diğer değişiklik de sosyal medyada ilan paylaşma devri bitti. Yakalandın mı hesap anında kapatılıyor ve 300.000 TL'ye kadar ceza alma şansı var. Tüm bunları neden anlatıyorum? Ben de bilmiyorum.
Tanıdığım birkaç emlakçı Linkedin vb. sosyal medyalarda "ilan öncesi sosyal medya duyurusu" diye ev pazarlıyorlardı. (Drone çekimleri vs. fiyat hariç tam bir ilan...) Bunlar kanunun etrafından dolaşmak için mi? Yani henüz ilana çıkmamış bir evin öyle platformlarda "tanıtımını" yapmak ilan kapsamına giriyor mu? (Mesleki yeterlilik ve yetki belgeleri mevcut diye varsayalım...)

Emlakçı parası ödemek istemiyorsanız neden emlakçıdan ev kiralıyorsunuz? Direkt ev sahibinden kiralayın. Direkt ev sahibinden bulamıyorsanız bu durumda olay, geleneksel probleme dönüşüyor. Kapitalist düzen.
Parası olanın ( yada malı olanın) dediği olur. Sizin emlakçı parası ödemenizin tek sebebi sizin evinizin olmaması (diğer bir değişle işveren olmamanız). Ev sahibi aynı zamanda emlakçının patronu olduğu için ve piyasada pek çok emlakçı olduğu için mal sahibi istediği emlakçıyı seçebiliyor. Emlakçı da para kazanmak ev sahibinin evine muhtaç olduğu için ondan para alamıyor. Yani burada kazan kazan durumu oluşuyor. Ev sahibi işveren konumunda. Kısaca emlakçının patronu. Emlakçı kendi patronundan para alamadığı için, emlakçı parasını siz ödüyorsunuz. Olay Yaşlı ve Aceminin dediği gibi arz ve talep meselesi.

Tanıdığım birkaç emlakçı Linkedin vb. sosyal medyalarda "ilan öncesi sosyal medya duyurusu" diye ev pazarlıyorlardı. (Drone çekimleri vs. fiyat hariç tam bir ilan...) Bunlar kanunun etrafından dolaşmak için mi? Yani henüz ilana çıkmamış bir evin öyle platformlarda "tanıtımını" yapmak ilan kapsamına giriyor mu? (Mesleki yeterlilik ve yetki belgeleri mevcut diye varsayalım...)
Sahibinden gibi portallara ilan vermek pahalı. Örneğin aylık 200 ilan paketi 80.000 TL yuvarlak hesap. Haliyle insanlar daha az maliyetli pazarlama imkanlarını araştırıyor. Sosyal medya bunlardan biri(ydi)

Sevgili Dostlar,

Igneyi azicik kendimize batirsak.

Eski usül konu komsu tanidiklara sorarak , sokak sokak dolasarak ev aramak cok mu zor. Biz emlakciya verilmemis konut talep edersek ev sahiplerini emlakciyi aradan cikartmaya zorlariz. Bu kadar basit . Ama yok ben oturdugum yerden iki tusa basip istedigim eve ulasacagim diyorsaniz bunun bedelini öyle yada böyle alir sizden yine sizin gibi düsünen sark kurnazlari. Komisyon demezler , hava parasi derler , kirayi olmasi gerekenden %8 fazla söyleseler bu da yillik bir kira extra anlamina gelir ki bir kere ödeyerek de kurtulamazsiniz.

Hak verilmez alinir. Motosiklet forumuna emlakci sikayeti yazarsaniz , ancak aramizdaki emlakci esnafinin ekmegini yiyen bazi kel arkadaslara malzeme olursunuz.

Kahrolsun kel emlakcilar :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Sevgili Dostlar,

Igneyi azicik kendimize batirsak.

Eski usül konu komsu tanidiklara sorarak , sokak sokak dolasarak ev aramak cok mu zor. Biz emlakciya verilmemis konut talep edersek ev sahiplerini emlakciyi aradan cikartmaya zorlariz. Bu kadar basit . Ama yok ben oturdugum yerden iki tusa basip istedigim eve ulasacagim diyorsaniz bunun bedelini öyle yada böyle alir sizden yine sizin gibi düsünen sark kurnazlari. Komisyon demezler , hava parasi derler , kirayi olmasi gerekenden %8 fazla söyleseler bu da yillik bir kira extra anlamina gelir ki bir kere ödeyerek de kurtulamazsiniz.

Hak verilmez alinir. Motosiklet forumuna emlakci sikayeti yazarsaniz , ancak aramizdaki emlakci esnafinin ekmegini yiyen bazi kel arkadaslara malzeme olursunuz.

Kahrolsun kel emlakcilar :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Hoca motor öpücükle çalışmıyor. Biz taş mı yiyelim? :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar