Neden her yağ değişiminde filtre de değiştiriyoruz ?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
80.000 km civarında fabrika bujisini değiştim ama 3-4 defa söküp tırnak aralığını düzenlemiştim , Vstrom dan çıkan o bujileri ebat aynı diye 500 km kadar Bmw ye taktım iridyum bujiyi GS de denemek için :D sorunsuz çalıştı ama yakıt veya çekiş olarak bir artısını farketmedim , Bmw nin bujisi çift tırnak standart buji..
Valla nikel buji ve tane 300-400₺ geçmiyorsa verir geçerim. Yok 4-5.000 sokacaklarsa zor iş, daha ucuz a iridyum alırım (diye ümit ediyorum - neyse şimdiden kafa yormaya gerek yok yaz başına kadar ancak gelir bakımı...)

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.

"Rakiplerinin özel uçak kullandığı dönemde Honda tarafından hediye edilen uçağı reddetmesiyle dikkat çeken Suzuki, fabrikalarında klima maliyetini düşürmek için tavanları alçak inşa ettiriyordu."

adama bak, bedava ucak veriyor almıyor.

itibardan tassaruf edilmez, allahın suzukisi.

neyse, allah rahmet eylesin diyorum, simdi birileri gelip musluman değil soylenmez falan demezin.

Endüstriyel olarak filtreler ile çok işi olmuş biri olarak her yağ değişiminde, yağ filtresinin de değişmesini tecrübelerime dayanarak uygun bulmuyorum.

Kitapçık üç yağ değişiminde bir diyorsa üç yağ değişiminde bir değiştirin.

Filtre ilk değişiminde yeteri kadar efektif süzme işlemini gerçekleştirmiyor. İkinci yağ değişiminden sonra efektif, eğer kitap üç diyorsa üçüncü de en randımanlı süzüyor.

Filtre gözenekleri küçük olanı değil büyük olanı seçin. Küçük olan hemen tıkanıyor ve işlevsiz kalmak bir yana yağ akışını da olumsuz etkiliyor.

Valla nikel buji ve tane 300-400₺ geçmiyorsa verir geçerim. Yok 4-5.000 sokacaklarsa zor iş, daha ucuz a iridyum alırım (diye ümit ediyorum - neyse şimdiden kafa yormaya gerek yok yaz başına kadar ancak gelir bakımı...)
Suzuki'nin yurt dışında basılan kullanım kitapçıklarına bakmak lazım , tam sentetik yağ çıkıyor motorda 6000 km de değişim çok gereksiz rengi bile pek değişmez o yağın , bence Suzuki TR de ki tavsiye edilen periyotlar geçmişten kalan tercümeler tabi servislerde bu durumu seviyor , hem 2 x yedek parça hem 2 × işçilik ;) mis..

Motosikleti
Suzuki'nin yurt dışında basılan kullanım kitapçıklarına bakmak lazım , tam sentetik yağ çıkıyor motorda 6000 km de değişim çok gereksiz rengi bile pek değişmez o yağın , bence Suzuki TR de ki tavsiye edilen periyotlar geçmişten kalan tercümeler tabi servislerde bu durumu seviyor , hem 2 x yedek parça hem 2 × işçilik ;) mis..
Benim ingilizce kitap da aynı. Bujiler 12'de bir, yağ 6'da bir, filtre 18'de bir.

Motosikleti
Ns200 15"
Benim ingilizce kitap da aynı. Bujiler 12'de bir, yağ 6'da bir, filtre 18'de bir.
Ecnebilerin forumda baktım 2015 yılında servis periyodu 3500 milden 7500 milde çıkmış yani kısacası 6 binden 12 bin kilometreye çekilmiş. Eğer garanti bir önem taşımasaydı her 12.000 kilometrede yağ ve filtre değiştirip devam edilebilirdi.

Motosikleti
Vallahi dostlar bendeki 3. nesil 2017-2023 model (2024 ve sonrası yok sanırım...) ve ABD kitapçığını buldum; bendeki ile aynı, 6000km:

Suzuki'de bi kafa karışıklığı var gibi :) her 1000 km de zinciri temizle ve yağla yazmış çok uzun değilmi 1000 km maksimum 500 kışın kullanılıyorsa 250 km de bir yağlamak iyidir zincir için..

Motosikleti
Yamaha XSR700
Suzuki'de bi kafa karışıklığı var gibi :) her 1000 km de zinciri temizle ve yağla yazmış çok uzun değilmi 1000 km maksimum 500 kışın kullanılıyorsa 250 km de bir yağlamak iyidir zincir için..
Yamaha'da da 800km'de bir yazıyor kullanım klavuzunda.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Mesajı düzenleyemediğim için yeni bir mesaj olarak yazıyorum,

Hatta 2024 tracer 9 gt+ kullanım klavuzunda 1000kmde bir demişler.

Motosikleti
Ben lazım oldukça yağlıyorum. İstanbul - Akyarlar (750km) yol yaptığımda zincir halen gayet düzgün yağlı oluyor mesela, durumuna bakınca dönüşü bile idare eder gibi tahmin ediyorum. Ama tabi ki hemen ertesi gün dönüş yapmayacağım için dönüş yolculuğu akşamı temizleyip gene yağlıyorum. Dönünce de isteyene kadar tekrar yağlamıyorum. Kışın yağmurlu havada sürüş yapınca bu kadar tabi dayanmıyor. Tamamen sürüş öncesi kontrol ederek karar veriyorum.

Özetle 500km kısa, benim zincir 10.000'de daha gerilmedi bile; demek ki yağlama rejimimde bir sıkıntı yok.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
2 yağ değişiminde 1 orjinal filtre kullanmaktansa her yağ değişiminde yan sanayi fakat eli, yüzü düzgün bir marka filtre alıp değişim yapmak bana daha mantıklı geliyor.

Peki sizce tam sentetik yağ kullanılan motorda yağ değişimi, yapılan km çok düşük olmasına rağmen(1000-1500km) yılı dolunca değiştirilmeli mi?
Yağ tam sentetik de olsa motorun içinde bir yıl kaldıysa çok yol yapılmamış bile olsa değiştirmek faydalı olacak.
Ben bakım km periyotlarına daha gelmese de bir yıl geçince kafam rahat olsun deyip yağı yeniliyorum.

Motosikleti
Yağ tam sentetik de olsa motorun içinde bir yıl kaldıysa çok yol yapılmamış bile olsa değiştirmek faydalı olacak.
Ben bakım km periyotlarına daha gelmese de bir yıl geçince kafam rahat olsun deyip yağı yeniliyorum.
Hadi 1 olmasın 2 olsun. Arada kullanılıyorsa 2 yıl da durabilir bence. (Benim son bakım üzerinden 15 ay geçti mesela, daha 2.000km var, o 2.000km dolmadan servise gitmeyeceğim...) (Evet, garantiden çıkarırlar büyük ihtimal ama zaten ay sonu itibarıyla 2 yıllık garanti süresi bitiyor, sorun değil... 10.000km sorun çıkarmamış motor artık bu aşamadan sonra garantilik bir sorun çıkarmaz, sorun çıksa da kullanıcı hatası falan derler uğraştırırlar zaten. Benim servise gitmemin tek sebebi kayıt altına alınması...)

Hadi 1 olmasın 2 olsun. Arada kullanılıyorsa 2 yıl da durabilir bence. (Benim son bakım üzerinden 15 ay geçti mesela, daha 2.000km var, o 2.000km dolmadan servise gitmeyeceğim...) (Evet, garantiden çıkarırlar büyük ihtimal ama zaten ay sonu itibarıyla 2 yıllık garanti süresi bitiyor, sorun değil... 10.000km sorun çıkarmamış motor artık bu aşamadan sonra garantilik bir sorun çıkarmaz, sorun çıksa da kullanıcı hatası falan derler uğraştırırlar zaten. Benim servise gitmemin tek sebebi kayıt altına alınması...)
Motor günlük kullanılıyor fakat gittiği mesafe kısa. Ev-iş arası 3,5 km.

Motosikleti
Ns200 15"
Motor günlük kullanılıyor fakat gittiği mesafe kısa. Ev-iş arası 3,5 km.
Aslında bir motorun en çok zor koşullarından biride kısa mesafeler, neredeyse soğuk havalarda motor tam çalışma sıcaklığına gelmeden varılmış oluyor. Eğer böyle bir kullanım varsa bakımı geciktirmek hiç iyi olmaz.

Motosikleti
Aslında bir motorun en çok zor koşullarından biride kısa mesafeler, neredeyse soğuk havalarda motor tam çalışma sıcaklığına gelmeden varılmış oluyor. Eğer böyle bir kullanım varsa bakımı geciktirmek hiç iyi olmaz.
Katılıyorum. Hatta mesela Triumph motosikletlerde olduğu gibi 15k bakım aralığı varsa sürekli böyle bir kullanımda belki 10k hatta 7,5k gibi daha kısa periyotlarda gitmek gerekebilir...

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bunu için zaten kitapçıklarda periyot olarak km ve yıl bilgisi de veriyorlar. Şu kadar km geçince veya bir yılı geçtiyse değiştirin yazıyorlar. Az km bile yapılsa ya da motor yatmış bile olsa bir yıl sonra motorun içinde sürekli ısınmaya soğumaya maruz kalan yağ bozulmuş olabilir diyorlar.
Zaten sezon öncesi yağ değiştirmek için servise gidip bir yandan da her yerini kontrol ettirmek faydalı ama bizdeki yetkili servisler yağ ve filtreleri değiştirip gönderelim kafasında oldukları için bu detaylı kontrol işini de sallayabiliyorlar, başında durup, hatırlatıp dikkat etmek lazım.

Motosikleti
Ns200 15"
Katılıyorum. Hatta mesela Triumph motosikletlerde olduğu gibi 15k bakım aralığı varsa sürekli böyle bir kullanımda belki 10k hatta 7,5k gibi daha kısa periyotlarda gitmek gerekebilir...
Bence premium motosiklet sahiplerinde genelde tek motosiklet olmadığı için zaten 15.000 yapacaklarını pek zannetmem. Fakat yağı arada sırada kontrol etmek göz ucuyla kontrol etmek faydalı olur, mesela benim Pulsar'da karter havalandırma ile problem yaşamıştım ve kısa süre içinde yağ tahin gibi olmuştu. İşte kısa mesafelerde motor tam sıcaklığına ulaşamadığı için yine yağın erkenden bozulmasına sebep verir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar