Neden her yağ değişiminde filtre de değiştiriyoruz ?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Her yağ değişiminde filtre değiştren birini bul, onun motorundan çıkan filtreleri kullan. Daha etkili olur senin mantığına göre.
Motosikletimin üreticisi 3 seferde 1 değiştir demişken mantığımda sorun olduğunu zannetmiyorum. Ben 2 seferde 1 değiştireyim diye niyetleniyorum zaten. Yaptığın analoji de hiç olmamış,; başka motor, başka yağ, başka kullanıcı - benim senaryom ile yakından uzaktan ilgisi yok? (Dikkat ettiysen yağı markasını / modelini değiştireceksen filtreyi de değiştirmek şart yazmıştım zaten...) Laf olsun torba dolsun diye yazdın sanırım? :)

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Evet şimdi baktım Suzuki'de de 3 bakımda 1 miş değişim. Honda dandik 2 bakımda 1.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Evet şimdi baktım Suzuki'de de 3 bakımda 1 miş değişim. Honda dandik 2 bakımda 1.
:sneaky: ya selami suzi motoruna guvenmiyor ki, her 6000 km de yağ değiştir diyor.şahsen yakıştıramadım suziye.
benim ufaklık cb125f bile 6000 km de değişiyor.kalite farkı.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bak motorun isminin söylenişi bile yumuşak tatlı Suzuki, Honda gibi kaba değil ondandır.

Motosikleti
:sneaky: ya selami suzi motoruna guvenmiyor ki, her 6000 km de yağ değiştir diyor.şahsen yakıştıramadım suziye.
benim ufaklık cb125f bile 6000 km de değişiyor.kalite farkı.
Hele ki buji değişimleri? Beni benden alıyor; 12.000'de bir buji değiştir diyor. İsraf resmen...

Motosikleti
1190 ADV
Motosikletimin üreticisi 3 seferde 1 değiştir demişken mantığımda sorun olduğunu zannetmiyorum. Ben 2 seferde 1 değiştireyim diye niyetleniyorum zaten. Yaptığın analoji de hiç olmamış,; başka motor, başka yağ, başka kullanıcı - benim senaryom ile yakından uzaktan ilgisi yok? (Dikkat ettiysen yağı markasını / modelini değiştireceksen filtreyi de değiştirmek şart yazmıştım zaten...) Laf olsun torba dolsun diye yazdın sanırım? :)
Yeni filtreden biraz eskimiş filtre daha iyi olur diye düşünüyormuşsun ya... Bende o yüzden dedim, hiç sıfır filtre kullanma, hep biraz eskimiş tak motora :)

Hele ki buji değişimleri? Beni benden alıyor; 12.000'de bir buji değiştir diyor. İsraf resmen...

neyyyy ? ben şok

bundan 4 tane lazım yani. 5300 tL dukatimisin mubarek. her 12k da acaba sahte ngk mı aldım diye stres olmak da cabası.
yazık suzi, iyice gozumden düştü.
ahh selami hornet yerine nasıl da suzi aldı ya :(

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Önleyici Bakım adı altında bazı parçaların ya da sarf malzemelerin iyice kötüleşmesini veya kirlenmesini beklemeden değiştirmek, motor sağlığı açısından iyi bir şey olabilir. Motorun daima uygun koşullar altında çalışmasını sağladığı için ömrünü uzatıyor bence.
Ben şahsi olarak "bozulunca ya da sıkıntı çıkarınca değiştir" mantığına karşı olduğum için her yağ değişiminde değiştiriyorum.
Önleyici Bakım olayı üretim tesislerinde de böyledir. Belirli parçalar durumları kötü görünmese de periyodik olarak değiştirilir çünkü amaç maksimum verim almaktır. Yazık bunu niye değiştiriyoruz diye değiştirilmeyen bir parça işlevini yerine getiremediğinde daha büyük arızalara yol açacağı için üretim kaybı = zaman + para kaybını beraberinde getirecektir. Bu durum tecrübeyle sabittir ve bu yüzden eksiksiz uygularlar.

Motosikleti
Ns200 15"
Önleyici Bakım adı altında bazı parçaların ya da sarf malzemelerin iyice kötüleşmesini veya kirlenmesini beklemeden değiştirmek, motor sağlığı açısından iyi bir şey olabilir. Motorun daima uygun koşullar altında çalışmasını sağladığı için ömrünü uzatıyor bence.
Ben şahsi olarak "bozulunca ya da sıkıntı çıkarınca değiştir" mantığına karşı olduğum için her yağ değişiminde değiştiriyorum.
Önleyici Bakım olayı üretim tesislerinde de böyledir. Belirli parçalar durumları kötü görünmese de periyodik olarak değiştirilir çünkü amaç maksimum verim almaktır. Yazık bunu niye değiştiriyoruz diye değiştirilmeyen bir parça işlevini yerine getiremediğinde daha büyük arızalara yol açacağı için üretim kaybı = zaman + para kaybını beraberinde getirecektir. Bu durum tecrübeyle sabittir ve bu yüzden eksiksiz uygularlar.
Buna her zaman bende katılırım, mesela bir motorun yatakları ve yağ pompası kilometresi yüksekse kesinlikle sökülüp bakılmalı ve değişmelidir. Yataklar zaten ucuz parçalar fakat bozuldumu neredeyse komple bloğun çöp olmasına bile sebep verebilir. Yağ filtreside ucuz bir parça, değişmeden uzun kilometreler kullanıp filtrenin buruşmuş halde çıkması olası bir durum.

2 yağ değişiminde 1 orjinal filtre kullanmaktansa her yağ değişiminde yan sanayi fakat eli, yüzü düzgün bir marka filtre alıp değişim yapmak bana daha mantıklı geliyor.

Peki sizce tam sentetik yağ kullanılan motorda yağ değişimi, yapılan km çok düşük olmasına rağmen(1000-1500km) yılı dolunca değiştirilmeli mi?

Motosikleti
Yeni filtreden biraz eskimiş filtre daha iyi olur diye düşünüyormuşsun ya... Bende o yüzden dedim, hiç sıfır filtre kullanma, hep biraz eskimiş tak motora :)
Off, sırf muhalefet olsun diye komiklikler, şaklabanlıklar. :) Ne yazdığım ne anlattığım çok belli, gerek yok bu kadar zorlamaya. :)

Motosikleti
Doğrudur da bujiyi 12.000'de değiştirmek biraz abartı oluyor. Kontrol edilir, gerekiyorsa değiştirilir. (Gereklilik kriterleri de bir garip olabiliyor, mesela tırnak aralığını kontrol edip tekrar ayarlamak ile uğraşmak istemiyorsa servis bunu yapmayıp değiştirebilir, ben anlasam yapsam belki ben bunu yapıp aynı buji ile devam edebilirim gibi gibi...)

Motosikleti
Ns200 15"
Doğrudur da bujiyi 12.000'de değiştirmek biraz abartı oluyor. Kontrol edilir, gerekiyorsa değiştirilir. (Gereklilik kriterleri de bir garip olabiliyor, mesela tırnak aralığını kontrol edip tekrar ayarlamak ile uğraşmak istemiyorsa servis bunu yapmayıp değiştirebilir, ben anlasam yapsam belki ben bunu yapıp aynı buji ile devam edebilirim gibi gibi...)
Abi bujilerin asıl değişim amacı tırnak ayarının bozulmasından ziyade iş görememesidir diye tahmin ediyorum. V-Stromlarda 4 buji olması lazım elbette 1 bujisi bozulana kadar kullanılabilir fakat tek silindir ve tek buji motosiklette pekte riske atılacak bir durum değil.

Motosikleti
Abi bujilerin asıl değişim amacı tırnak ayarının bozulmasından ziyade iş görememesidir diye tahmin ediyorum. V-Stromlarda 4 buji olması lazım elbette 1 bujisi bozulana kadar kullanılabilir fakat tek silindir ve tek buji motosiklette pekte riske atılacak bir durum değil.
Sorunu olmayan bir motosiklette bujiyi 12.000km kullanmanın riskli olduğunu çok düşünmüyorum; eski CB500F'imde buji değişim aralığı 24.000km idi. Üyelerimizden Nikkfurie sanırım kendi V Strom'unda kriterleri uygun İridyum bujiler ile değiştirip kontrol ederek ve gerektiğinde tırnak aralıklarını ayarlayarak 50.000km kullanmıştı. (Yoksa 100.000km miydi? Emin olamadım şimdi...) 12.000km az ama gerçekten.

He böyle konuşuyorum da paşa paşa değiştireceğim tabi, o ayrı. Sadece uyuz oluyorum...

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Arkadaşlar,
benim kitapçıkta her 12 binde yağ, her 24 binde filtre değiştir diyor.

yaaaa bugune kadar hiç düşünmedim ama neden bu servisler filtreyi de değiştiriyor ?

adım gibi eminim hepiniz böyle yapıyosunuz ama gereksiz bir iş.

kritik bir husus olsa koskoca Honda kitağçığa 12k da değişssin derdi., 15 -20 usd için motorları riske atmazlar.

kitapçığınıza bakıp, bundan sonra filtenizi hep ikinci yağda değiştirmenizi öneriyorum. ben öyle yapacam

Bi de pintisin deyince kiziyorsun:ROFLMAO:

Bu tezgah yillardir sürüp giden bir kandirmaca . Pek cok markanin Avrupadaki servis araligi ve sarf malzemesi degisim periyodu bizim memlekettekinden farkli. Sordugunda "Ama bizim memlekette trafik var , benzin kötü" vb gibi zirvalarla günü kurtarmaya calisiyorlar. Hele o bizde trafik var diyen dallamalara gicik oluyorum . Adami alip Paris veya Londra trafigine atasim geliyor ki trafik sikisikligi neymis görsünler .

Servisler kazanclarini arttirmak icin bu tür dallamaliklari daima yaptilar hala da yapiyorlar, özelliklle yeni araclarda servise gelmezsen garanti disi kalirsin tehtidi ile bunu basariyorlarda. Elektrikli araclarda periyodik servis diye bir ihtiyac yokken üreticilere baski yapip zorla periyodik servis uygulamaya calisiyorlar. Yeni nesil elektrikli bir arac en ufak bir eksikligi derhal tespit ediyor ve uyari verebiliyor. Böylece önleyici periyodik bakima ihtiyac duymuyorlar. Zaten sarf malzemesi neredeyse yok.

Sevgilerimle

Sorunu olmayan bir motosiklette bujiyi 12.000km kullanmanın riskli olduğunu çok düşünmüyorum; eski CB500F'imde buji değişim aralığı 24.000km idi. Üyelerimizden Nikkfurie sanırım kendi V Strom'unda kriterleri uygun İridyum bujiler ile değiştirip kontrol ederek ve gerektiğinde tırnak aralıklarını ayarlayarak 50.000km kullanmıştı. (Yoksa 100.000km miydi? Emin olamadım şimdi...) 12.000km az ama gerçekten.

He böyle konuşuyorum da paşa paşa değiştireceğim tabi, o ayrı. Sadece uyuz oluyorum...

ortada kapı gibi user manual var Cyan. Adamlar oraya açık açık R yazmış (replace) diyor. Oraya I (inspect) de diyebilirlerdi ama dememişler :)
mecbur değiştirecektsin :d

Motosikleti
Ns200 15"

Servise söyleseniz değişmeseler olmuyor mu? Ama gene dediğim gibi bujiler bozuldukça değişip devam edilebilir.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Servise söyleseniz değişmeseler olmuyor mu? Ama gene dediğim gibi bujiler bozuldukça değişip devam edilebilir.
Maalesef bujiler oldukca kritik parcalar . Tirnak kirilmasi durumunda motoru rektifiyeye kadar götürebilecek isler acabilecek durumdalar. Bu nedenle zamaninda degismeleri önemli.

Motosikleti
Ns200 15"
Maalesef bujiler oldukca kritik parcalar . Tirnak kirilmasi durumunda motoru rektifiyeye kadar götürebilecek isler acabilecek durumdalar. Bu nedenle zamaninda degismeleri önemli.
Tırnak kırılması çok çok nadir bir durum ama çok geçmeden değişilmesi sağlıklı olacaktır, fakat 12.000 kilometrede cidden az ve yanlış hatırlamıyorsam V stromların bujileride iridyum çıkıyordu.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Tabi ki tercih meselesi. Kullanım kılavuzunda bakım çizelgesi nasıl belirtildiyse öyle uygulamayı tercih ediyorum ben. Orada belirtilen sıklıklarda ya da KM'de değiştirilmediğinde tabi ki motor çöp olacak diye bir şey yok. Ama o sıklık hesaplamaları uzun vadede toplanan veriler + güvenlik payı koyularak belirleniyor. Benim mantığıma göre o çizelgeye göre değiştirmek riski ya da verimsizliği ciddi ölçüde aşağı çekiyor.
Dominar'da da 10.000'de buji değiştiriliyordu yanlış hatırlamıyorsam. Markadan markaya değişiyor. Her marka kendi veri ve know-how'larına göre belirliyor. Bakım çizelgesine uymayıp sorun yaşamayan da var ama benim kafam rahat olmuyor. Sanki bebeğim altına çok azcık kaçırmış da 1-2 gün daha bekleyeyim iyice s*çsın öyle altını değiştiririm diyormuşum gibi hissediyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar