Yıllardır her iki cihazıda kullanıyorum , eğer akü tamamen bitmişse akü şarj cihazları ölçüm yapamadığı için sarja başlamaz , bende akülü vidalama var şarj cihazına soket ekledim canı çıkmış aküyü dolduruyor sorun yok..tek sorun bunu takıp bırakmayacaksın diğeri gibi otomatik akım kesmez aküyü kaynatır , 3-4 saat sonra fişini çekeceksin ilk mesajda da yazdım.
Hocam hala yanlışta ısrar ediyorsun. 12 V kapasiteli sıradan adaptör, 12 V kapasiteli araç aküsünü şarj etmez. Olsa olsa, henüz kullanılabilir durumdaki bir aküyü hafif canlandırır o kadar. Ne akü tam dolar, ne o akü araç üzerinde işe yarar. Zaten voltajı 12 V civarına düştüğü zaman şarj edilmesi gereken kurşun asit bir aküyü, 12 Voltluk bir adaptör nasıl tam şarj edecek? Bu bile ısrarınızı anlamsız kılıyor.
Daha önce de yazdım. Aküler zaten kendi anma kapasitelerinin üzerinde bir voltaj sağlayan redresörler ile şarj edilmelilerdir. Ancak bu voltaj kontrollü ve sabit şekilde uygulanır ve bu işlemin aşamaları vardır. En bilineni de 3 aşamalı denilen IUoU şarj döngüsüdür.
https://en.wikipedia.org/wiki/IUoU_battery_charging
Bunu da ancak aküler için özel üretilmiş şarj cihazları sağlar. Kurşun asit aküler de tipine göre 13.8 ile 14.7 ye kadar çıkan voltajlarla şarj edilirler. Örneğin EFB'de bu değer 15.8 V 'a kadar çıkabilir. Ayrıca akü şarj işi ciddidir, işlem sırasında elektrolit sıcaklığının belli dereceler arasında tutulması gerekir. Yoksa aküyü veya kendinizi yakarsınız.
Bir de demişsiniz ki, "eğer akü tamamen bitmişse akü şarj cihazları ölçüm yapamadığı için sarja başlamaz". Yeni nesil ev tipi akü şarj cihazlarından haberiniz yok besbelli. Yeni nesil şarj cihazlarında "Rejenerasyon", "Repair", "Record" gibi isimlendirilen modlar tam da bu dediğinizi yapar. Tabii bu dediklerim amatör düzeyde olduğu için sonuç her zaman %100 başarılı olmaz ancak yine de işe yararlar. Bunların babası da NOCO Genius'tur.
https://no.co/ Paraya kıyıp bir tane alırsanız, ne kadar işe yaradığını görürsünüz. Bu modda şarj cihazı aküye belli aralıklarla yüksek voltaj (16.1 V civarı) düşük akım vererek, plakalarda biriken sülfatlaşmayı çözmeye çalışır. Endüstriyel tip rejenerasyon cihazları ise bunu çok daha verimli yapar. Ancak tabii ki artık ömrünün sonuna gelmiş bitik bir aküyü canlandırmaya çalışmaktan bahsetmiyoruz. Konumuz da bu değil. Bizim bahsettiğimiz, nispeten yeni, farı veya takip sistemi açık kaldığı için aküsü bitmiş, veya uzun süre kullanılmadığı için çok zayıflamış veya şasede kaçak olduğu için zayıflamış vs. aküler.
Kısaca akü şarj işi gerçekten önemsenmesi gereken bir durumdur.
Lütfen okuyanlara risk oluşturacak yöntemler önermeyin. Çok çok zor durumda kalmadıkça, sakın ola standart şarj adaptörleri, laptop adaptörleri, telefon şarj cihazları vs. ile akü şarj etmeyin. Hele hele, daha çabuk doldursun diye 12 V kapasiteli kurşun asit bir aküye, sıradan 18-19 V'luk bir laptop adaptörü bağlamayın. Aküyü yakarsınız, yangın çıkartırsınız. Akü şarj cihazında akım değeri ile belli sınırlarda oynanabilir ancak voltaj değeri ile asla. Ciddi paralar ödediğiniz motosikletinize zarar vermek istemiyorsanız tabii...