Şimdi burada anlaşamadığımız konu kaçırma sebebinin yağın tam sentetik mi yarı sentetik mi ya da madeni mi olduğunu olmasından ziyade spesifikasyonlarla ilgili olduğu konusu. Yani o 10 yıl önceki tecrübede kullanılan yağların spesifikasyon ve sertifikasyonları ile motosikletin istediği arasında bir fark varmış ki sorun çıkarmış. Benim argümanım mutlaka öyle bir şey olmuştur şeklinde. Ek olarak tek bir olay örneğinden de gidemeyiz. Evet, bu şekilde sorun yaşadığını yazan pek çok başka binici de var; buna da gözümü kapamıyorum, ama her birinin farklı farklı kendine has sebepleri olabilir. Örnek: Memlekette gezen Honda'ların %90'ı Honda'nın nispeten yeni modellerin hepsinde kullandığı 10W-30 yerine 10W-40 ile dolaşıyor, motora hangi yağı koymuş da sonra hangisi ile değiştirmiş de, sahte miymiş orijinal miymiş, öyle mi kullanmış böyle mi kullanmış, vs. vs. dünya kadar parametre var. Konu basitçe "tam sentetik kullandım da ondan kaçırdı" ifadesine indirgenemez. Sağduyuya aykırı bir sefer...
- JASO T903 MA - SAE 10W50 - Fully synthetic engine oil
- JASO T903 MA - SAE 5W40 - Synthetic engine oil
konusuna gelirsek; tavsiye edilen yağların bazı farklı ama viskozitelerinin de farklı olduğu görülüyor. Herhangi bir ortam / kullanım koşulu sunuluyor mu yoksa bu ikisinden kafana uyanı mı kullan diyor? Her ne olursa olsun; viskozite aralıkları farklı iken buna bazların farkıyla ilgili bir yorum getirmek çok da mümkün değil sanki? "HC bazlı ürün kullanacaksan daha ince kullanabilirsin, PAO/Ester bazlı ürün kullanacaksan daha kalın kullanabilirsin" dışında bir mesaj / bilgi almıyorum bu üretici önerisinden. Tüm spesifikasyonların aynı olduğu durumda (uzun servis aralıkları senaryosu hariç) sentetik ile yarı sentetik arasında bir fark olmaması gerekir argümanına ters düşen bir olgu yok burada, daha baza gelmeden en temel kriterde farklı yağlar...