125cc bir motor nasil uzun ömürlü olur ?

BvB

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Herkese selam.

Bir hafta önce ilk motorum olarak yeni honda cb125f aldım.
Facebook da yazilanlara göre bu motor 100-110 yapiyor.

Fakat ben 80 i gecersem sanki motorun ömründen ömür gidecek gibi geliyor.
Devir çok yukseliyor,titresim artiyor.
Bu tür motorlarin olabildigince sağlikli kalmasi için maksimum hiz ne olmalı sizce ?
Ben bunu 75-80 gibi düşüyorum.
Hız dışında verecegiz başka tavsiyeler varsa onları da duymak isterim.
Motorum uzun yıllar tamirci yüzü görsün istemiyorum.

Edirde de okuyorum ailem İstanbul da.Sık sık 250 km lik otoban sürüşleri yapacağim.
Bu gozle de bakarsaniz sevinirim.

Teşekkürler.

pea

Motosikleti
Honda Cb500f & SYM Joymax Z+
Sizin motorunuz sanırım 9000 devirde redline'a, 10000'de de kesiciye giriyor.
Şu siteye göre 100 km/sa üzeri redline bölgesi oluyor: https://www.gearingcommander.com/
(Kırmızı stock satırında Max RPM kutucuğunu 10000 olarak değiştirdim)

5000-8000 devir aralığında (60-100km/sa) sürerseniz, bakımlarını aksatmazsanız bir şey olmaz.
Tek silindir, düşük hacimli motor, mecburen titreyecek. Arada sırada civataları, somunları kontrol etmeniz/ettirmeniz gerekir.

Motosikleti
V-Strom 800 DE
Hayırlı olsun motorunuz, sorunuza cevap belki veremeyebilirim ama rodajdaysa motor ilk 1000km civarı yüksek devirlere çıkmamak, zorlamamak gerekiyor.

Onun dışında da örnek olarak bende inazuma vardı, 145 civarı hızlara çıkabiliyordu ama 120 sonrası konforsuz bir sürüş oluyordu. O yüzden daha fazlasına zorlamaya gerek görmüyor, rahatsız oluyordum sürüşte. Edirne-İstanbul yolu da basmadan bitmez gibi geliyor dümdüz ama sanırım 70-80 aralığında gitmek daha sağlıklı 125lik bir motorda. Saygılar ^^

Motosikleti
D400
bildiğim kadarıyla redline 9k 'da başlıyor, 8k devir üstüne cıkmamak mümkün seviye 7 civarı sürmek motoru daha az yoracaktır.

Bakım aralıgı 5bin km sanırım, elinden geliyor ise 2.5k'da bir yağ ve filtre değişimi yapmaya calıs.

hava sogutmalı oldugu için fazla yük bindirme, kendin ve motoru dinlendirerek sür uzun yolda.

zaten aşırı az benzin yakıyor o motor :)

Ben genellikle şehir içinde sürdüğümden midir bilmem motorum bazen çok hantallaşıyor. Bir süre otobana çıkıp biraz yüksek devir sürüyorum yokuş ağaşı top speed görünce 1-2 dakika civarı redline'da sürüyorum(Kesici 108km/h). Doğru mu yapıyorum bilmiyorum büyük olasılıkla değildir ama bunu yaptıktan sonra kendine geliyor. Ben de bunu forumda okumustum gerçekten benim motorumda işe yarıyor.

reo

Herkese selam.

Bir hafta önce ilk motorum olarak yeni honda cb125f aldım.
Facebook da yazilanlara göre bu motor 100-110 yapiyor.

Fakat ben 80 i gecersem sanki motorun ömründen ömür gidecek gibi geliyor.
Devir çok yukseliyor,titresim artiyor.
Bu tür motorlarin olabildigince sağlikli kalmasi için maksimum hiz ne olmalı sizce ?
Ben bunu 75-80 gibi düşüyorum.
Hız dışında verecegiz başka tavsiyeler varsa onları da duymak isterim.
Motorum uzun yıllar tamirci yüzü görsün istemiyorum.

Edirde de okuyorum ailem İstanbul da.Sık sık 250 km lik otoban sürüşleri yapacağim.
Bu gozle de bakarsaniz sevinirim.

Teşekkürler.

Doğru tespit etmişsin kardeşim; esas konu motoru fazla zorlamadan kullanmak ve bakım aralıklarını fazla geçirmemek. Normal kullanımda senin motorun fazlasıyla uzun ömürlüdür zaten. Çevremde hala 98 model Honda Titan kullanan insanlar var.

Öncelikle hayırlı olsun. Motosikletinizi sıfır aldığınızı varsayarak söylüyorum:
-Rodaj: Her motosiklet için önemli bir konu ancak bence düşük cc'li motosikletlerde çok daha fazla önem arz ediyor. Çünkü normal hızlara çıkabilmek için diğer motosikletlerden çok daha fazla devir çeviriyor ve bu devirlerde uzun süre kalmak zorunda kalıyor. O yüzden rodajını düzgün yapmanız çok önemli.
-Titreşim: Tek silindir makinelerde titreşim gayet beklenen bir durum. Ki Japon kullandığınıza ilerde çinliye falan binerseniz şükrediceksiniz. Büyük ihtimalle ortalama bir çinliden çok daha az titreşim yapıyordur. Kabullenmeniz gereken bir durum. Dikkat etmeniz gereken tek durum titreşimden ötürü bazı vidaların gevşemesi (ki japonlarda çok yaşandığını duymadım, genelde çinli/hintli problemidir). Yine de dikkat etmek lazım tabi.
-Hız: Net bir hız söyleyemem ama Drift kullanırken (son hızları hemen hemen aynıydı) ben de 80-85 aralığında kalmayı tercih ederdim. Titreşime göre anlık karar vermelisiniz.
-Güzergah: Bence motoru sıkıştırmamak konusunda en önemli koz. Düşük cc motosikleti otobanda kullanmak yapabileceğiniz en kötü şey olabilir. Kendi tecrübelerime göre sürekli sabit devirde en sağ şeride mahkum kalmak hem kendinizin hem motosikletin başına gelebilecek en kötü durumlardan biri. Gideceğiniz hedefe alternatif güzergahlar kullanarak motoru rahatlatmak, yolun tek düzeliğinden kaçarak dikkatinizi canlı tutmak (arabayla 3 saat gözüken yolu motosikletle 5 saatte gidince yolculuğun sonuna doğru insan gerçekten motosikletin üstünde uyumaya başlıyor), rotayı sadece yol olarak değil tatil turu gibi düzenmek her açıdan yolculuğu çok daha güzel kılacaktır.
-Mola: Aktif bir soğutma sistemine sahip olmayan motorların blok sağlığı için bol bol mola vermenizi öneririm. Yolun/sizin durumunuza göre saat başı +/-15 dk mola vermenizi öneririm (ben de öyle yapardım).

Bunların dışında bakımları aksatmamanızı söylememe gerek yok. Kitapçığa olabildiğince uyun. Konfor sele kullanımı da işinizi oldukça kolaylıştıracaktır.

BvB

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Arkadaslar, hazir yağ konusu açilmisken;
Yurtdisinda 6000 km araliklarla yağ degiştiriliyor.

Türkiye de ise 3000 km.

1000 km bakimina girdim servis bana 3000 de gel diyor.
Yani 2000 km sonra!

Pes yani.

6000 km araliklarla devam etmeyi düşünüyordum ama motorun sağlikli olur kesinlikle derseniz 3000 km de değistiririm.

Ama yurtdisinda neden 6000km ? ben bu işe anlam veremiyorum.

Bu arada hepinize tesekkur ederim. beğen butonu çikmiyor artik nedense.beğenemiyorum yazdiklarınizi.

Son düzenleme:

pea

Motosikleti
Honda Cb500f & SYM Joymax Z+
O konuya girmeyin işte :)

https://www.motosiklet.net/forum/moto-sohbet/194724-yag-degisimi.html
https://www.motosiklet.net/forum/moto-sohbet/29835-gereginde-fazla-yag-degistirmek.html
https://www.motosiklet.net/forum/mo...t-yagi-kac-km-de-bir-degismesi-gerekiyor.html

Garanti devam ediyorsa mecburen kitapçıkta yazana uyacaksınız.
Ama Honda çakalı, kitapçıkta belirsiz yazmış. "3000 km'de bir" yazmışlar ama bu değişim mi, kontrol mü belli değil. Garanti bittiyse 6 ay/6000 km'de bir değişim yaparım. Bitmediyse servis ne derse o artık.

Sürekli kesicide gitmiyorsanız 6000 km'de yağı bozabilmeniz pek olası değil.

125 cc lik ne olursa olsun max seyir hızı 80 85 olur.uzun yıllar binicem diyorsanız bu hızlarda sabit seyahat edin.yoksa tabiki arada bir topspped yapmanız devir kesici yapmanızda sorun yok.sorun o devirlere yakın şekilde genel sürüşü yapmanız olur.gerçi cb125i bozma ihtimalinizde pek yok

Motosikleti
CBR 125 R 2014
125 cc motordan 250 400 600 cc motor performansını bekmezsen, motor bakımına dikkat edersen uzun yıllar hayrını görürsün motorun.Benim yaptığım küçük ama en faydalı işlem karter tapasına mıknatıs takmak oldu. Kafanı yorma motorun canı öyle gitmez 85 90 la gitmekle. Motoru vitesine göre devirli kullan oldu bitti.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar