Ben kimseya paranı altına yatır kazanırsın demedim. Sağlamdır her zaman değerini korur dedim.
Ayrıca uzayda da nadir element, bir yerde toplanmış olabilir ama kainat için nadir element. Yani uzaylı varlıklar için bir değer algısı varsa bir yerde mutlaka geçer.
"Ortaya çıktığı andan itibaren oldukça değerli olan altının oluşumu uzun yıllar boyunca gizemini sürdürse de insanlık zaman içinde evrene dair yeni keşiflerde bulundukça altının oluşumu nasıl gerçekleşti sorusu da açıklık kazanan konulardan biri oldu. Yüksek enerjili ışınlara ait bir patlama sonucu ortaya çıktığı bilinen ve insanlık tarihinin başından beri önemli bir yere sahip olan altının dünyada oluşumu, tıpkı gümüş ve cıva gibi elementlerin ortaya çıkışı gibi, yoğun ve yüksek enerjili yıldızlardan olan iki nötron yıldızının birbiriyle çarpışması sonucu olmuştur. Altının doğada oluşumu, hem oldukça nadir bir durum olmasıyla hem de çekici bir güzelliğe sahip olmasıyla sebebiyle ortaya çıktığı andan günümüze dek hep değerli olarak görülmüştür. " Alıntıdır.
Yok sen öyle dedin böyle dedin anlamında söylemedim ya, ne demek istediğimi açıklamak için belirtmiştim o kısmı.
Da, abi kainattaki oranını nereden biliyoruz? =) Bilmiyoruz yani, atomik yapısından ve nasıl oluştuğundan yola çıkarak bunun kolay olmayacak olduğunu biliyoruz sadece, ama bu asteroidin birinde dünya rezervinin 3 katı olmadığı bilgisi değil, bunu bilmiyoruz yani.
Altta eklediğin aıklamaya da itirazım yok, şunu söylemek istiyorum. Bakış penceremizin "zaman ayarını" doğru belirlememiz lazım. 10bin yıla yakın bilgimiz olan bir medeniyetin son 200 yıldaki endüstriyel gelişimini izleyerek bu fikre sahip oluyoruz da, insanlık şu an tarihinin en büyük devrimini yaşıyor, en büyüklerinden biri değil en büyüğü. Bu açıdan baktığımız zaman değerin ne olduğu falan gibi konular çok bulanıklaşıyor. Yeterince uzun vadede baktığımızda altının bir bok değeri olmaması çok kuvvetle ihtimal, ben demiyorum ki seneye sıfır olacak kimse satmasın, ama hem insanlık ve değer algısı değişirken bunu eskisi gibi algılamamak lazım. Bu algıyı da bir takım yatırımcıların, eski güzellemecisi tarihçilerin vs perspektifi dışından izlemek lazım.
Altını bitcoin'den farklı görmekte ısrarcı çokça insan, ancak bir damla, bir gram, bir ons =) farkı yok. Altının bugün bir yatırım aracı olmasının sebebi insanların bunu bir yatırım aracı olarak kullanması. Ben niye çok iyi iletkenliği olan bir metali yatırım enstrümanı olarak görüyorum? Ben neden çok iyi bir ısı yalıtımı madenini yatırım enstrümanı olarak görüyorum? İnsanlar öyle gördükleri, bunu da tarihsel bir alışkanlık ile yaptıkları için.
2010 yılında altın alan birisi, altın için en çok söylenen "5 yıl ve üstü vadede bakarsan çok iyi kazanırsın" tezine bakarak aldıysa şimdi ne bok yiyecek? Yıllardır ne bok yiyor? Mantıksal argümanlar oluşturalım da, rakamlar başka söylüyor?
Ben böyle oldu yine böyle olur demiyorum.
Sadece altına yatırım yapanlara ya da hep değerini korur diyenlere son 5 yıla bakıp böyle devam edecek zannetmeyin diyorum.