Orantısız güç kullanmıyorum. Cıvık sorulara cıvık cevap. :bounce:
Forumda, fren disklerine wd 40 sıkan, vitesi "bir defa" debriyaja basmadan geçirdim diyen vb. şekilde çoğaltabileceğimiz bizlere çok basit, belki anlamsız, sizin tabirinizle -salakça- sorulara rastlıyoruz.
Tersten düşündüğümüzde sadece motor konusunda da değil acemilik zamanlarımızda yukarıda örneklerini verdiğim basit konularda bile soru sorabiliyoruz. Galiba bilmediğimiz konularda mantık yürütmek pek de geçerli olmuyor.
Hukuki bir konuda mantıklı bir insana " yüzde yüz haklıyım" dedirten bir duruma, kanunları bilen bir insan cevap verdiğinde senin mantığına göre değil kanuna göre değerlendirildiğinde işim tam tersini olduğu ortaya çıkıyor.
Bu nedenle hiç bir soruya "salakça" mantığı ile yaklaşıp kimseyi eziklememek gerekir diye düşünüyorum. Bu durum öğrenme istediğinde olan birisini gerçekten soğutabilecek veya ağırına gidebilecek istenmeyen durumları ortaya çıkarıyor.
Arkadaşın sorduğu soruyu kimisi cıvık diye "salakça" nitelendirir, kimisi de kanun ve yönetmelikle cevap verir, doğruyu gösterir.
En kötüsü cevap verilmez. Acaba çok mu saçma soru soruyorum, ezikleyecekler mi? düşüncesi ile forumda kimse bir şey sormaya cesaret edemez.
Şu sıralarda MEB İleri ve Güvenli Sürüş eğitmenlik belgesini alma aşamasındayım.(Kısmetse 1,5 ay sonra belgemi almış olurum) Yakın çevreme off the record ve ücretsiz olarak ileri sürüş eğitimi veriyorum. Bilgiyi aktarmak asıl beceridir. Bu yetkinliği kazanabilmek adına yakın çevremdeki acemi arkadaşlara verdiğim bu eğitimlerde o kadar garip, azıcık düşünse bu soruyu sormaz diyebileceğim sorularla karşılaşıyorum ki bazen o kadar mı ya diyesim geliyor. ama gerçekten o kadar. İşi bilmeyince - bilmediğin konuda mantık yürütebilmek" gerçekten çok sınırlı oluyor. Bir defa debriyajsız vites değiştirdim motora bir şey olur mu diyen arkadaşa eğitim verildikten sonra bakıyoruz ki bizlerden daha yetenekli bir sürücü haline gelebiliyor. Sorusunu ezikleyip dalga geçmek, sadece hevesini kırar.
Şahsi kanaatim, soru ne kadar -bize göre- mantıksız olsa da motorcu babacanlığı ile cevap vermek, bir insanı kazanmak, hevesini kırmamak anlamına geliyor. Tabi ki kişisel tercihtir.
Orantılı da olsa güç kullanmak yerine, mantıklı ve doğru bir cevap verecek babacan kişilere cevabı bırakıp, " çocukça cıvık cevaplar" hitabına muhatap olmadan, hiç cevap vermemek daha olgunca bir davranış gibi geliyor. Saygılarımla...