Wifi 2.4Ghz sinyalleri ile çalışır. Cihaz ne kadar iyi olursa olsun en fazla 100mW gücündeler yani 0.1Watt, daha güçlü yayın yapmaları standartlar gereği yasak yoksa herkesde 3-5 watt'lık wifi cihazları olsa ortada boş kanal kalmaz 3 sokak ötedeki wifi cihazları bile bizimkilerle karışırdı. Yani wifi'de olay güçlü sinyal olması değil.
Wifi sinyalleri duvarlardan zor geçiyor. Metaller de çok etkiliyor. Wifi cihazını koyacağınız yer evin orta noktasına yakın, etrafında sinyali engelleyecek metal birşeyler olmayan bir yer seçerseniz her odaya en az duvardan geçecek şekilde erişir. Katlar arası sinyal geçmesi daha zor, sinyal yönü çubuk antenler dik dururken halkalar şeklinde çoğu yatay şekilde yayılacağı için yukarı ya da aşağı sinyaller daha zayıf olacaktır. Biren fazla antenli cihazlarda antenleri oynatıp biraz bunu engelleyebilirsiniz.
Wifi düzgün çalışması için ne kadar az engel o kadar iyi. 2 duvar kabul edilebilir sinyal sağlıyor am 3 duvardan sonra çok zayıflıyor.
Sonradan çıkan wifi 5g dedikleri 5Ghz ise gigabit hızlarda çalışabiliyor ama bu daha yüksek frekansın kötü yanı duvar gibi engellerden geçmesi daha zor, arada 1 duvar olunca eh işte olurken 2 duvarda bu ne yaa deyip 2.4Ghz daha mantıklı oluyor.
Cihazların anten boyutları vb. de önemli. anteni dışarıdan görünmeyen anteni içinde cihazlar araya duvar girdikçe daha başarısız.
Bir de etraftaki wifi cihazları ile aralarındaki etkileşim de önemli. etraftaki wifi yayınlarını görebilecek bir araçla kontrol edip boş kanal kullanmak gerek çünkü aynı kanaldan tek bir cihaz yayın yapabiliyor, cihazlar yayın yapmadan önce kanalı dinleyip boş anında yayın yapar, çok cihaz aynı kanalı paylaşınca da birbirlerini beklemiş olurlar haliyle gecikmeler artar. 2.4Ghz wifilerde kalabalık şehirlerde boş kanal bulmak zor en azından en az kullanılan kanalı seçmek gerekir.
Ben evde çalışıyorum, modem çalışma odamda, o da evin ortasına yakın bir konumda. Modemdeki wifi çok iyi değil diye onu iptal ettim, ayrı wifi access point cihazı aldım (modem değil, yalnızca wifi için bir cihaz) kablo ile modeme bağlı, wifi bunun üzerinde. Evin tamamı 2.4Ghz frekansında sinyallerden çalışıyor, yalnızca aynı odada çalıştığım 3 laptop 5Ghz wifi kullanıyor, 5Ghz frekansı çok dolmadığı için gecikme vb. olmadanrahatça çalışabiliyorum, evdeki diğer smarttv, 3 ayrı laptop daha ve telefonlar 2.4Ghz frekansında yeterince kabul edilebilir şekilde çalışabiliyorlar. Benim çalıştığım laptoplarla aynı trafiğe girmedikleri için de gecikme en az oluyor.
Kullandığım servis sağlayıcı turk.net. yaklaşık 2015'den beridir kullanıyorum. VDSL binaya 30-40 metredeki sokakta duran türk telekom saha dolabından gelen kablo üzerindne geliyor. Bina 2014 yapımı, içerideki tesisat kablolar falan yeni ve düzgün, binadan dışarıdaki saha dolabına kablo 2015'de yeni çekilmişti o da yeni sayılır. Aboneliğim 100mbit ve aylık yaklaşık 100 lira veriyorum. modem 80mbit download 8mbit upload şeklinde bağlanıyor. VDSL sinyalde duvardaki telefon prizi ile modem arasındaki kablo bile farkediyor, başka bir kablo takınca 75mbit bağlandığı oluyor mesela. Ya da bizde her odada telefon prizi var, salondaki telefon prizinden alırsan biraz daha yavaş bağlanıyor. Aradaki kabloya duyarlı bir şey bu vdsl sinyalleri. Yani apartmanın girişinden size gelen kablonun da iyi olması gerekli.
Evde benim 3 laptop, 2 tane çocuklarda laptop, eşim öğretmen bir de onla laptop var. Geçen sene uzaktan eğitim vb. zamanı 2 çocuk 1 öğretmen bir d ebenim toplantılarım aynı anda 4 kişi 4 ayrı laptoptan ayrı ayrı toplantı yapabiliyordu bir sorun çıkmıyordu. Bu açıdan turk.net'den mennunum.
Salondaki wifi biraz düşük sinyal alıyor, oradaki smarttv 4k netflix izlerken bazen çok nadir takılabiliyor, wifi ile dğeil kablo ile bağlamam lazımdı ama duvarları delip kablo çekmeme izin yok diye wifi ile idare ediyorum. TV bizde çok önemli bir cihaz olsaydı elektrik prizlerindne ethernet geçiren cihazlardan alırdım.