Ben D.I.D. almak lazım demiyorum. Bir zincir firması motosikletler için 0-ringli zincir yapar satar onu alabilirsin. Ama sanayiden gidip iş makinalarında kullanılan zinciri almak biraz garip.Belki aynı işe yarıyodur bilemeyiz fakat üreticiye ulaşıp sorulabilir.
Kayışlar içinse üstünde değerler genelde yazar. Değerler uyuşuyorsa sanayide pek tabi scooter kayışı alınabilir.
Commuter ile racing farkı bana göre yok. Zincir kopup kitlenirse videodaki gibi arka kitlenebilir. Hız yüksekse arka çamurluk ve bacağa vurabilir.
Birebir başıma gelmese de Aydın dan İstanbul a dönüşte R6 lı bir polis arkadaşımız kendi taktığı ve ne idüğü belirsiz zincir tam önümüzde koptu. Arka çamurluğu, zincir korumayı kırdığı gibi jantın oraya sıkışarak jantın üstünde derin bir yara bıraktı. Astarı yüzünden pahalıya geldi anlayacağınız.
Dediğim gibi, bunun cevabını üreticinin tam olarak vereceğini düşünmüyorum. Verebileceğini değil, vereceğini. Mesela farz edelim ki bir makine türünün zinciri motosiklette kullanmaya çok uygun olsun. Bunu hem motosiklet zinciri üreticisi, hem de makine zinciri üreticisi biliyor olsun, ki böyle bir durumda asıl üreticinin iki durumda da aynı fabrika olması gayet olası.
Zincirlerden birini atıyorum
D.I.D. paketine, diğerini "
Kırbaççıoğlu Makine Zincirleri ve BDSM Oyuncakları A.Ş." paketine koyuyor olsun. İsme çok takılmayalım. Biz motosiklet zinciri üreticisi olduğunu düşündüğümüz D.I.D.'ye ulaşıyor ve diyoruz ki:
"Hacıgülle, Kırbaççıoğlu'nda böyle bi zincir buldum, teknik değerleri sizinkinin birebir aynısı; şimdi ben bunu motora taksam olur mu?"
D.I.D. bize ne diyor:
"Olur mu la öyle şey, bizim zincirlerimiz motosikletler için özel tasarlanıyor, şu bu testlerden geçiyor, kat'iyyen takamazsınız."
"Eyvallah" diyoruz ve gidip Kırbaççıoğlu Makine Zincirleri ve BDSM Oyuncakları A.Ş.'nin CEO'su Halil Kırbaççıoğlu'na ulaşıyoruz ve soruyoruz:
"Sayın Kırbaççıoğlu, D.I.D.'nin şu şu zinciriyle aynı teknik değerlere sahip olan şu zinciriniz motosiklette kullanılmaya uygun mudur, elinizde böyle bir veri var mıdır?"
Bu soruyu duyan Halil beyin içi gıcıklanıyor, tüyleri diken diken oluyor, kırbaçları şak şak ediyor. Bize verme ihtimali olan cevaplar şunlar:
1. Halil bey büyük iş sektörlerini sekteye uğratmaktan korkarak bize "
hayır" cevabını verir.
2. Halil bey olur da zincir yüzünden motorcuların başına bir şey gelirse sorumlu olmamak için "
hayır" cevabını verir.
3. Halil beyin elinde veri yoktur, bize "
hayır" cevabını verir. Başta "iki firma da biliyor olsun" dedik ama Halil beyin kendisi bilmiyor olabilir.
4. Halil beyin elinde veri vardır, dürüstçe bizimle paylaşmayı tercih eder. Bu istatistiksel olarak %25 de olsa benim nazarımda çok daha düşük bir olasılıktır. Yanılıyor da olabilirim tabii. Şaşırt bizi be Halil abi!
Bu ana cevapların küçük varyasyonları veya aklıma gelmeyen başka cevaplar olması da olası tabii. Konumuza dönersek; iki tarafa da ulaştık ve iki taraftan da büyük ihtimalle "hayır" cevabı aldık. Ancak yalnızca üretici ve tahminen ithalatçının bildiği bir şey var ki, bu zincirler %100 aynı. Ancak bu bilgi motorcularla paylaşılmıyor. Haydi diyelim ki bir çılgınlık yaptık ve zincirin asıl üreticisi olan, Çinli olması muhtemel
Çing Çang Çong Faoyuang Hayabusong Zincirleri Pty. Ltd.'ye ulaştık. Dedik ki böyle böyle, siz ne diyosunuz. Adamlar kalkıp en büyük iki ithalatçısının işine taş koymaktansa bize olumsuz cevap vermeyi ya da cevap vermemeyi tercih edecektir.
"Uzata uzata sakız ettin be adam" demeden toparlayayım. Bu minik komplo teoricikleri elbette zincirlerin en az bir miktar uyumlu olması durumunda geçerli. Bu bilginin bizimle paylaşılmasını ummaktansa daha güvenilir yerlerde, imkan varsa laboratuvarlarda testleri kendimiz yapmalı ve sonucu ortaya çıkarmalıyız. Elimde böyle bir imkan yok ne yazık ki, bir ihtimal bizim hocalardan birini kafalayabilirsem zincir örneklerine çekme dayanım testi yapabilirim. Dileyen olursa ulaşabilir. Onun dışında bir miktar teknik bilgimle fikir yürütmeye yardımcı olabilirim. Herkes biraz biraz iş bölümü yaparsa cevaba çok daha çabuk ve kesin olarak ulaşacağımızı düşünüyorum. Haydi bakalım genç dimağlar, çalıştırın saksıyı.