Sukur ki o kadar kotu degil. Turklerden de, Amerikalilardan da cok orneklerini gordum. Cok milliyetle inancla falan alakasi da yok gordugum kadariyla. Ciddi iyi insanlar var. Insanlar genelde kendini iyi zanneder, ben de farksiz degilim, ancak bazi insanlarin comertlikleri hayret edilmeyecek gibi degil. Insan her yerde insan. Genel olarak iyi. Bazilari da pirlanta gibi.
Bir noktadan sonra sahip oldugunuz paranin getirisi de gidiyor elden. Insanlar durumu "yeterince" iyi olduktan sonra yardimda bulunuyorlar her seviyede. Ozellikle egitimli ulkelerde bu konuda ciddi tesvik soz konusu. Mesela bahsettigim Bill Gates ve esinin kurdugu vakif:
https://www.gatesfoundation.org/ Mottolari: "All lives have equal value." Her sene milyonlarca $ harciyorlar, genelde fakir ulkelerdeki saglik ve egitime. Peki bu hayat standartlarini azaltiyor mu? Tabii ki hayir. Ancak vakit harcamalari gerekiyor duzgun calismasi icin. Ancak baska isleri de yok zaten. Ama isteseler bu vakif yerine kocaman bir 747 ozel jet alip pirlanta ve altinla tefris edemezler mi? Tabii ki ederler. Onu da malesef daha cok ortadogunun gormemisleri yapiyor...
Muhakkak var iyi insanlar, olmaya da devam edecekler.
Son cümlede dediğiniz gibi "Görmemişler", sonradan görmeler vs. en tehlikeli olanlar.
Sonradan görme bir insan kadar tehlikeli tür nadir şu dünyada, örnek vereyim son zamanlarda çokça şahit olduğum "Falancanın karısı/kocası evi terk etmiş" muhabbetleri var.
"Yaa hiç böyle bir şey beklemezdik ondan" denilecek insanlar eşini aldatıp çoluk çocuğunu bırakıp kaçıp gidiyor, neden ?
Kişi son 1 seneye kadar adını bile bilmediği sosyal medya platformlarını, akıllı telefonların ele ayağa düşmesiyle birlikte öğrenmiş oldu.
Haliyle sosyal medyada "Herkes kusursuz" olduğu için, farklı seçenekleri fark edip, olduğu durumdan daha iyi bir konuma ulaşabileceği umuduyla saçmalıyor.
Şöyle örnek vereyim, 10 yaşında bir çocuğa fake hesaptan yazarsanız saniyesinde anlayıp "ya bi s.git" der ve güler.
Ama aynı fake hesaptan orta yaşı geçmiş bir "sonradan görme" bir insana mesaj atarsanız rahatlıkla köpeğiniz olur.
10 yaşındaki çocuk bu teknoloji ile büyüdü ve bütün çakallıklarından haberdar, ama diğer orta yaşlı kişi sonradan gördü, ne olduğunu bilmiyor.
50 yaşında yeni çıkan bir teknolojiyi öğrenemez mi insanlar ?
Tabii ki öğrenir, ama "Eğitim şart".
Eğitimli 60 yaşında bir insana hayatında ilk defa gördüğü bir cihazı verirseniz az çok mantıklı tahmin yürütür ve öğrenmeye çalışır.
Eğitimsize verirseniz deyim yerindeyse sıçıp sıvar tüy diker.
Bill Gates, her ne kadar kendi çabalarıyla bir şeyler elde etmiş bir kişi de olsa, dünyada ilk bilgisayar sahibi olan çocuklardan birisi, ailesi de kendisi de eğitimli ve varlıklı bir aileden geliyor.
Bill Gates için paranın bir değeri olmaz, çünkü zaten parası hep vardı.
California sahillerinde büyümüş bir çocuğu bikinili kadınlarla tahrik edemezsiniz mesela, ama ortadoğu da bir kadının, eteğini dizlerine kadar sıyırıp yoldan çıkartamayacağı erkek belki bir elin parmağını geçmez.
Sonradan görme olmamak için zengin doğmak şart mı ? Hayır.
Ama eğitim şart.
Arabistan denilince aklımıza ne geliyor ?
Altınlar, elmaslar, lüks spor arabalar, tatil yerleri, gece alemi, lüks partiler, dudak uçuklatan ortamlar, pahalı yemekler ve içkiler vs.
Arabistan denilince aklına eğitim gelen var mı ?
Neyse daha fazla flood yapmayayım.
Bill Gates'in yardım yapıp, Suudi prensinin gövde gösterisi yapması kadar normal bir şey yok