Devletimiz "makas atanlara" etkili denetimlerle 2-3 bin tl ceza kesseydi bence bu kazanın yaşanma ihtimali düşerdi diye düşünüyorum.
Hatta hatırlarsanız, 2 sene önce emniyetin resmi whatsapp ihbar hattı vardı. Araç plakası okunur şekilde video veya fotoğraf çekip, yer, istikamet ve saat bildirirseniz cezai işlem yapıldığı söyleniyordu. Kaldırıldı. Kaldırılmasaydı ve bu makas atan arkadaşa geçtiğimiz 2 yıl içinde 2 defa (yani yılda 1 defa) 2 bin tl ceza gelseydi bu hareketi yapar mıydı?
Eğitim, nasihat, fetva, kul hakkı ile bu işin çözülmediğini ben son 30 yılda farkettim, anladım. Yurtdışına gidiş-gelişlerimle bu işin tek çözümünün "acıtıcı" cezaları etkin denetimlerle uygulama olduğunu tecrübe ettim.
1-2 ay önce "eds ler devreye girdi artık dikkat" haberleri okudum. Yahu zaten devrede değil miydi? Boşuna mı kurallara uyduk yani?
Avrupa'da makas atan adam olursa peşine mutlaka polis takıldığını gördüm. Onun için pek yapabilen yok. En çok hızlı gidilebiliyor. HErkes parmağıyla işaret edip "hehe şimdi ceza yedi" diyor. Suçlunun ceza yiyeceğini biliyor. Siz hızlı giderken "kesin ceza yiyecem" diyor musunuz? Yooo. Niye yavaş gidesiniz ki o zaman.
Devletimizin imkanları var. Yetişmiş, kabiliyetli çalışanları var. Biraz daha işi sıkı tutarak trafikte herkesin muma döndürülebileceğine inanıyorum bizim ülkemizde de. Aksi taktirde eğitimlerle, söyleşilerle, kul hakkı yeniyor fetvalarıyla buşun önüne geçilemez.
Medeniyet "soplayla" olur.