4700 çok ucuz, bedavaya almışsın. Keşke 2 tane alsaydın :mrgreen:
Yüzeysel bakınca çok ucuz sayılmaz evet, ama işler dışarıdan bakıldığı gibi değil aslında.
Bir kaç şey söyleyecek olursak;
2007 yılında Steve Jobs ilk iPhone tanitimini yaptığı sırada Canada'daydim. Lanse edildiği sırada ise, Hp Compaq RW 6815 Pocket PC kullanıyordum, işletim sistemi Windows Mobile 5 idi yanılmıyorsam, 3 aşağı 5 yukarı mail okumaya calisiyorduk, GPRS izin verdiği sürece.. Lansman yapıldığında iOS diye bir şeyden söz edildi ve bence akıllı telefon tarihinin dönüm noktası oldu. Ondan öncesinde BlackBerry ler, Nokia'nin bişeyleri felan revaçta idi.
Fırsattan istifade hemen bir tane iPhone aldım, iki parmak ile fotoğrafa zoom yapmak VGA kalitesinde fotoğraf çeken cep telefonlarının yanında 10 yıl ileride bir aksiyon idi, mail programı ve yaptıkları inanılmazdı.
Tabi telefonu kullandıkça ne kadar ileri bir sistemi olduğunu gördüm, ve zamanla vazgeçilmez bir durum oldu. Yani bu gün itibarı ile 10 yıldır Apple iPhone kullanıyorum.
Şimdi paha kısmına gelecek olursak; yıllardır Apple ürünleri kullanan birisi olarak şunu söyleyebilirim ki, evet ilk aldığınızda gerçekten pahalı ürünler. Fakat süreklilik sağladığınızda piyasa ortalamasını yakalıyorsunuz. Nasıl mı?
Şu an aktif olarak kullandığım Apple ürünlerinden söz edeyim.
Macbook Pro 13" Retina
Apple Watch Series 3
Apple iPhone X
Apple iPad air 2
Bu kullandığım ürünlerin her birisinin bir geçmişi mevcut bende. En yakın örneği vereceğim. iPhone X 'dan önce iPhona 6 Plus kullanıyordum.
2014 'de Ekim ya da Kasım ayında Amerika'dan almıştım yine. Bu telefonu tam olarak 2017 yılının Kasım ayına kadar bir fiil sorunsuz bir şekilde kullandım. Telefonu yanılmıyorsam $849 64GB (günün döviz kuru ile yaklaşık 1867 TL) ödeyerek satın almıştım.
Tam olarak 3 yıl kullandıktan sonra, iPhone X aldım. 1.240 usd gibi bir rakama geldi, akabinde sahibinden.com'da eski cep telefonum için bir ilan açtım ve 3 gün sonra 1.750 TL 'na satıldı.
4.700 TL iPhone X
-1.750 TL iPhone 6 Plus
Apple Watch Series 2 kullanıyordum, ve Apple Series 3 çıkarttı. Aralarında çok bi fark yok, birisi tatlı suya giriyor, Series 3 ise, denize girmeye ve dalış yapmaya uygun. Ben de dalış yaptığım için Watch 3 alayım, en azından timer vb. özelliklerini kullanırım diye düşündüm.
1.800 TL 'na aldığım Apple Watch Series 2 - 6 ay kullandıktan sonra 1.500 TL 'na yine sahibinden.com'da sattım. Yeni Apple Watch series 3 için cebimden ödediğim tutar, sadece 300 TL oldu.. Çok astronomik olmasa gerek?
Bir diğer örnek Macbook Pro.
Daha önce yine Macbook Pro 13" kullanıyordum, fakat retina olmayan modeli. 3.500 TL gibi bir rakama satın aldım, ve aldıktan tam 2.5 yıl sonra, 2.500 TL karşılığında sattım, ve gidip 4.950 TL ödeyerek Yeni Macbook Pro Retina 256 GB olan modelini aldım. Bu işin de matematiğine baktığınızda 2015 yılında, 5.000 TL verilerek notebook mu alınırmış denilen ürün bana 2.500 TL karşılığında gelmiş oldu.
Aynı durum Apple iPad ve diğer Apple ürünleri için de geçerli, daha fazla teferruata gerek yok.
Şimdi Apple gerçekten dünya üzerinde çok büyük bir marka değerine sahip, ve değeri hiç bir alternatif bilgisayar,telefon, bilimum teknoloji üreten firma ile neredeyse mukayese edilemeyecek nitelikte.
3.000 TL ödeyerek aldığınız X bir marka cep telefonu, bilgisayar vb. ürünü, 3 sene sonra asla 2.000 TL karşılığında satamazsınız. Çünkü resmen çöp gözü ile nitelendirilir. Fakat Apple için böyle bir şey söz konusu değil, değerini koruyan, altın gibi bir marka diyebilirim, ki; Boş bir iPhone, Macbook, veya iMac kutusu bile 100 ila 200 TL karşılığında alıcı bulabiliyor. Komik değil mi? Bence komik, ama gerçek.
Şimdi bu yazdıklarıma bakınca herif ne kadar da Apple Fanı gibi diyebilirsiniz, fakat gerek iş hayatımda, gerek özel hayatımda, bilgiye erişmek, yönetmek Apple ile gerçekten çok keyifli ve kolay, o yüzden kesinlik ile sempatim olmadığını söylemem. (Mac OS Kullanan birisi bir daha Windows'un tuşuna basmak istemez)
Bir çok arkadaş, öyle işletim sistemi mi olur, telefon mu olur, şu mu olur bu mu olur şeklinde yorumlar yapıyorlar, bunlara saygı duyuyorum, herkesin bir bakış açısı ve beklentisi var, benim içinde Android iOS ile mukayese edilemeyecek kadar itici bir işletim sistemi. (Samsung vb. markalardan söz etmiyorum, İşletim sisteminden bahsediyorum.) Bu durum tamamen kişinin bakışı, tercihleri ve hissettikleri ile alakalı, o yüzden bu konuda herkesin herkese saygı göstermesi gerektiği inancındayım.
Dipnot: Aklıma gelmişken son olarak şunu da eklemek istiyorum, Amerika'da 1.000 birim olan bir malın, Türkiye şartlarında 7.000 birim olmasını, iPhone pahalı şeklinde algılayan kitleyi de belirli bir popülasyon zaten anlıyor diye düşünüyorum.