İdam cezası için yorumlar da, haklılık payı var, karşı olanlarda, idam olsun diyenlerde haklı ama insana yatırım yapacaksın ki ,devlet, ülke yaşamaya devam etsin, bu olmadığı için zaten ortalıkta bu kadar suçlu var, ekonomi iyi olsa, doğuda gençler rahat yaşasa, rahat bir şekilde evlenip aile kursa teröre bulaşır mı ? gel dağa çıkalım diyene si..r çeker, şehirlerde de aynı şekilde, ekonomik durum iyi olsa, insanlar neden suç işlesin ?
Kadın cinayetlerinin 1 . sebebi ekonomidir, kadın kocasından boşanıyor, elbette kadın yeni koca buluyor yada devlet sığınma evine yerleşiyor ama koca ne yapacak ? bütün birikimini evliliğe harcamış, üstüne borçlanmış ,tekrar nasıl evlenecek ? parası yok, kalmış ortada, gidiyor eski karısını ikna etmeye çalışıyor, olmayınca vuruyor,,, tasvip edilemez bir şey ama bunda devletin ekonomik ortamı iyileştirmediği için payı yokmu ?
Tecavüzcüler içinde geçerli, adam ekonomik durumlarından dolayı evlenemiyor, ilk fırsatta tecavüz suçunu işliyor, bu suçluların hepsi mi sağlık sorunlarına sahip ? elbette değil ,bu suçlar işlenirken, ortam müsait oluyor, sanki devlet bilmiyor, bildikleri için bazı suçluları erkenden salıveriyorlar, hırsız iş bulamadım yaptım derse, ne diyeceksin ?
Bu örnekler de, illaki psikopat ruh hastaları vardır, onları ayrı tutarsak
Diğer suç işleyenler kadar, ortamı müsait hale getirenlerde suçlu olmuyor mu ?
5.6 sene önce Kürt açılımı yapıldığında, Diyarbakır da bazı aileler belediye önünde seslerini duyurmaya çalıştı, çocuklarımız kaçırıldı bulun diyorlardı, o aileler günlerce bekledi ama kimsede size yardımcı olalım demedi, şimdi bu terörist olan gençler ya ölecekler yada cezaevin de çürüyecekler, peki bu ortamın oluşmasını hazırlayanların suçu yokmu ?
İdam sonra tartışılacak bir konudur, evin temeli yokken çatısını yapma tartışması gibi oluyor, çatı da yapılır ama önce temel atılmalı, katlar çıkılmalı sonra sırasıyla önemine göre tartışılacak bir konudur
Bu ülkenin önceliği eğitimdir, eğitim doğru ,dürüst ve ahlaklı olmalı ,yeni milli vatansever nesil yetişirse ,zaten suçlar azalır, hakimi, savcısı doktoru, polisi, memuru, işçisi işini düzgün yapar, arada illaki suç olur ama oranı artmaz, 7.8 senedir yetkililer suç oranlarını açıklamıyor, her yıl artarak gidiyor çünkü
Şuan ülkemizin en önemli önceliği ,ekonomi ,savunma ve eğitim alanında iyi yönde gelişmeler yapmaktır
NOT Bir suçluya ,suç işledin, cezasını da çekeceksin, idam veya diğer cezaları hemen vermeden önce, o suçlu neden o suçu işlemiş diye ülkece sorgulamaz san ,suçun önüne geçemezsin, her suçlu gerçekten suçlumu dur ? tahrik ,tehdit ,iftira yokmu dur ? elbette vardır ,daha bunu sorgulamayan bir ülkede, bir sistemde, idam demek, cinayet demektir, başka açıklaması olmaz, yukarıda yazdığım gibi şartlar iyileştirilirse ,o zaman getirilebilir
Diğer ruh hastası, psikopat suçluları saymıyorum ,onların durumu daha farklı tartışma konusu