Çalıştığım firmanın İsveç, Polonya, Çin ve daha bir çok yerde fabrikası var. Basınçlı kaplar gibi kaynak konusunun elzem olduğu yerlerde asla robot kullanılmıyor.
Otomobil üretiminde de kaynaktan çok puntolama var.
Otomobil üretiminde punto kaynak hızlı ve zahmetsiz olması sebebiyle tercih ediliyor. kağıt gibi ince sac, diğer kaynak yöntemleriyle birleştirmek için fazla zahmetli. Otomobillerde mesela tekerleri taşıyan salıncaklar, çelikten imal edilmişse birleştirmelerini kaynak robotları yapar. Hızlı temiz ve sağlam olur.
Robotlar her ne kadar bir işi binlerce defa aynı yapabilse de nihayetinde makinedir. Gözü yok, aklı yok, ön sezileri hiç yok. Bir insan, birşey öğretilmemiş olsa bile, fikir yürüterek yaptığı işin sıkıntı çıkaracağını yada harika olup olmadığını yorumlayabilir. yeniden yapabilir, yada önlem alabilir. Bu yüzden kalite kontrolünün robotun sezemeyeceği standartlarda yapılması gerekiyorsa insan robottan iyidir.
Robot sadece yapar, sensörü ses çıkarmamışsa, programına kaydedilmemişse, kaynak yaptığı yerde demir de yoksa bile havaya kaynak yapar. onu bağlamaz.
Robotla kaynak, seri üretimde, kaynağın sürekli belirlenen kalite standartlarında çıkmasını sağlar. Ve eğer seri üretim söz konusu ise, insandan daha iyidir. Çünkü insan 10 - 20 ürünü kaliteli yapar, ancak adetler 100'leri 1000'leri bulduğunda ilk kaynakları ile son kaynakları dağlar kadar farklı olacaktır.
Konu yüksek adetli seri üretimse, maliyeti düşürmesi dışında elle kaynağın bi avantajı yok.
Durum bendeki benelli tnt 25'in kaynaklarına gelince. Bence yeterince sağlam, gözüme gözüme girmiyor. kaynağın nasıl olması gerektiğini bilmeyen birisi için güzel kırmızı bir şasisi var

Bence olmuş. Beni taşırken yeterince sağlam, Kimsenin özellikle bakmadığı sürece görmeyeceği kaynak kozmetiğinden kısarak maliyeti düşürmek bence mantıklı. Eğer fiyat performans ürünü yapacaksan tabi.
ikinci eli 8 - 10 bin değil de, 14 - 15 bin olsaydı kaynaklara biraz çemkirebilirdim türkiye şartlarında

...