c)Japonların ikinci elini almaya kalksan bile ne güvenebilirsin ne de benzin parça/bakım vs gibi masrafı ile başa çıkabilirsin
Atilla abi,
200NS'in 10 bin bakımı 182 liraya geliyor. Bu fiyata sadece yağ (Motul 5100 10w40), yağ filtresi, hava filtresi ve işçilik dahil. Bizzat yaptırdım, fiyatı biliyorum. Hatta 200NS için 10 bin bakımında bujilerin de değişmesi gerektiği serviste Mahmut usta tarafından söylenmişti ve değiştirmiştik. Buji fiyatını hatırlamadığımdan onu yazmıyorum.
Şu an kullanmakta olduğum CBR250R'nin 8 bin periyodik bakımı ise 190 lira, içinde yağ (Motul 5100 10w40), yağ filtresi, hava filtresi, bu filtrelerin contaları ve işçilik dahil. 8 bin periyodik bakımında servise sordum, buji değişim aralığı 24 binmiş CBR'nin. Aslında 25 bin imiş ama 24 bin bakımında değiştiriyorlarmış.
Aradaki en temel fark 200NSın 5 bin km bakım aralığı varken CBRnin 4 bin km bakım aralığı olması, o da kaba bir hesap ile, 200NS'de 3 adet bujinin 10 bin km'de bir değişimi ile CBR'de tek bujinin 24 bin km'de bir değişimi hesaplanır ise, muhtemelen arada belirgin bir maliyet farkı kalmayacaktır. İki motorun da bahsettiğim bakımlarını yetkili servisinde yaptırdım.
Benzin konusunda ise, R25 falan baz alarak hesaplama yaparsan doğrudur, 200NS'den fazla yakıyorlar cidden, ancak, CBR250 ile kıyasladığımda yakıt olarak CBR'nin daha avantajlı olduğunu görüyorum. Hep aynı benzinlikten (SHELL Pursaklar) hep aynı pompadan (4 Nolu pompa) ve hep aynı benzinden alıyorum (VPower 95 oktan) alıyorum. Sıkıştırarak kullandığımda bile 4,2 litreyi geçmiyor CBR. Bu sıkıştırmaktan kasıt 200NS ile görebildiğim maksimum süratin üstündeki (140km/h - 170km/h arası) süratler. Sıkıştırdığımda 200NS de yakıyordu o kadar. Sakin kullanarak (90 km/h)3 litre yakıt verisi elde edebildim CBR250 ile, 200NS ile de aynı kullanımda 3 litreyi yakıyordum.
Şimdi lütfen bana Japonlarda karşılayamayacağımız maliyet nedir açıklar mısın abi?
Dahası, kaç ay oldu, Ekrem ATA Bey'e mesaj yazmıştım, kendisi benden şase numaramı mail atmamı istemişti. Aynı gün atmıştım. Üstünden kaç ay geçti, ben o pulsarı sattım, CBR aldım, 1 aydır biniyorum, arada iş bile değiştirdim. Ekrem ATA Bey (Eskiden Ekrem abi diye hitap ederdim, samimi bulurdum, ama anladım ki o iş öyle olmuyor) halen bana cevap verecek. Sorum da motorumun garantisinin devam edip etmediği idi. Ben motorumun benimle alakası olmayan, olmayacağı da gayet belli olan servis bakımlı (1000km ve 5000km bakımları 4-44 motorsda, 10000 bakımı ise Yağcılar motor'da yapılmış) motorumun arızası için cebimden toplamda 800 tl ödedim. Motorumun tamiri sonrasında ise, sattım.
Şimdi çok maliyetli japon motoru olan CBR250R kullanıyorum. Bajaj'da varolan "bakımların sisteme işlenmemiş olması" sıkıntısı aynen yaşandı. Honda Türkiye ile iletişime geçtim. Ertesi gün, ilk iki bakımın yapıldığı servis ile görüşüp, bakımların serviste, vaktinde yapıldığının teyidini alıp, benim gittiğim servisin servis danışmanını arayıp, konuyu iletip, sonrasınde beni o danışmana yönlendirip, 24 saat içerisinde eski bakımlarımın sisteme işlenmesi sağlandı. Bu süreçte benim yaptığım tek şey Honda Türkiyeye mail attım, servise gidip kahve içtim. Gerisini kendileri hallettiler.
Ekrem ATA Bey halen bana dönecek.
Sorunu da anlatayım, nasıl olsa sorulacak.
Motorumun zincirinde bir vurma vardı, fark ettiğim gibi servise gittim. Gitmişken de hem bakım yaptırdım, hem zincir değiştirdik. Bozulmuş zincir.
Neyse buraya kadar her şey normal. Sonra servis bana motorumun 1000km ve 5000 km bakımlarının sistemde görülmediğini, bu bakımları yaptırdığım servis ile görüşerek sisteme işlenmesini sağlamam gerektiğini, aksi takdirde motorumun mevcut durumunun "garanti dışı" olduğunu söyledi. Eh adam haklı, 4-44 yapmış bakımları, sisteme işlememiş. Ancak bu bahsettiğim dönemde (bu konudaki gerçekleri de biliyorum) 4-44 servisliği iptal edilmiş, firma kapanmış. Yani o bakımları işleyecek servis yok, haliyle muhattap yok. İşte bu süreçte ben Ekrem ATA Bey'e mesaj attım. Herhangi bir cevap alamadım. Aradan birkaç ay geçti, motorum arıza yaptı, ben de mecburen aşağıdaki süreci işlettim;
Çubuk barajına gidiyorum, arkadaşla mangal yakacağız, küt diye stop etti motor. Bir daha da çalışmadı. Servisi aradım, durumu anlattım. Video vs. göndermemi istediler, gönderdim. Tarif üzerine bir şeyler denedik, çalışmamakta inat etti. Son olarak servise götürmem gerektiği söylendi. Servis bana o an 70 km mesafede, ben dağın başındayım. Neyse, motoru eve çektim. Ustam ile (daha önce kendisini yetkili servis olması için Ekrem ATA Bey ile görüştürmüştüm) kontrol ettiğimizde, (bakımdan çıkalı 1000km olmuş) akünün kutup başlarını kapatarak elektriği izole eden o kauçuk zımbırtılardan akünün + kutbundaki kablonun olması gereken yerinden daha aşağıda duruyor. Yoldaki bir tümsektenmidir nedir bilmem, akü yerinden oynayarak bu kutup başı beyne temas etmiş. Temas ettiği yerde bariz elektrik kaynaklı yanık vardı. Beyin yanmış. Neyse internetten beyin aldım kuralkan satış sitesinden. Çalıştırdık, hiç sorun yokmuş gibi çalıştı motor. Zaten başka bir 200NS beynini denemiştik beyin sipariş etmeden önce.
Bunlardan sonra soğudum zaten motordan, bahçede çektim üstüne brandayı, garajda yatırdım. Sonra bir gün (ben yazalı neler olmuş neler) Ekrem ATA Bey'den mesaj geldi şase numarasını istemiş. Mail adresi vermiş, oraya göndermemi istemiş, yoğunluktan cevap veremediğini de ekleyip gönlümü almak için özür de dilemiş. Ben o mail adresine o şase numarasını yolladım. Sonra motoru sattım, yeni motor aldım, 1 aydır yeni motoruma biniyorum, halen Ekrem ATA Bey bana garanti için cevap verecek.
Haydi selametle...
Edit: Ankara'da Mahmut Usta bajaj kullanıcıları için büyük şanstır, bu mesajımdan Mahmut usta hakkında kötü çıkarımda bulunulmasın lütfen, o prosedürü söyledi haklı olarak. Sıkıntı sonrasında başlıyor.