Fikir alışverişi güzel şeydir ama bu alışverişin bir sonu olacaksa Mt-07, hem sürüş, hem optimumu kalite bakımından hem 390'nın, hem de göreceli de olsa 690'nın önündedir.
Duke 390 güzel bir ilk motor. Her ilk motordan bekleneceği gibi hafif, kullanımı kolay. Duke 200'den son hız olarak farklıdır(özelliklerinden bahsetmiyorum, genel sürüş hissiyatı söylemek istediğim). Yani kolay kullanır, kolay manevra yapar, 140 yerine 180 yaparsınız ama motor benzer kasıntılı motordur. Farklı tatlar söz konusu ise ben olsam bunu satıp Vespa Gts kılıklı sürmesi keyifli bir skuter alırım, kış vakti üstüm başım temiz kalır.
690R gerçekten de heyecan veren güzel ve pahalı bir motor. Düşük devirlerde veya gezinti motoru gitmenin çok anlamlı olmadığı, sürekli gazlamaya teşvik eden, basınca tek silindirine rağmen 200 yapan, ama bütün bunları yaparken de o kocaman tek silindirin tatatata'sının sürücü tarafından hissedildiği bir motordur. Pahalıdır, çünkü seçkin parçalardan performans için üretilmiştir.
Mt-07 alır, gerçekten onunla bir süre geçirirseniz, her iki ktm'nizi de satabilirsiniz. Yamaha son 2 ve 3 silindirli motorlarını elektrik motoru gibi tasarlamış. Çekiş o denli güçlü ve pürüzsüz ki, ha dediniz mi son hıza çıkıyor -mt rahatlıkla 210-215 yapıyor- rahatça gazlamaya izin veriyor, iki silindirli olduğu için de sürücüyü rahat ettiriyor. Hafiflik 690'dan biraz hallice, ama ona göre alçak olduğu için 390 gibi hissedilîyor.
Parça kalitesi düşük falan değil. 390'dan daha iyi olduğu kesin. Bakım ve problemsizlik konusunda bir numara, ihtiyacı olan tek bakım da yağ değişimi. Sübap ayarı bile 40 binlerde ki onu kimse göremez bence. Almanız durumunda Ahmet Usta müşteri kaybeder. Ducati 696'ya da bindim, onunla kıyas kabul etmez.
Virajda esniyor denmiş ama ben çok kullandım, öyle bir durum hissetmedim.
Sonuç olarak ben olsam ikisini de satar bir Mt alırım.