Cenab-ı hakk-ın rahmetine sığınıp işkembe-i kübra'dan sallamay çok müsait bir konu.
Bizim arsız, hırsız sanayi esnafı bir işin içinden çıkamazsa o kesin rodajdandır. Motor çok yakar, " sen bunun rodajını yapamamışsındır" Kilometre saati saymaz, "sen bunun rodajını yapamamışsındır" bitmez allah bitmez.
Bir kadına erkeklik yapabilmek ne demek ? Karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmemek mi demek ? Yoksa ona hayat arkadaşı olmak mı demek ? Rodaj olayına sanayi esnafının bakış açısı aynen bu şekilde.
"Sen bi 20 liralık benzin at, ben motoru açar gelirim" derler. Niye? Çünkü sen ADAM gibi ERKEK gibi sürememişssindir motoru. O hıyar alacak 5. vites redline'da giderken birden 4 e atacak, sonra motor açılacak.
Konuyla ilgili epey detaylı araştırmalarım olmuştu, hatta bu mesele motor bloklarının üretimine kadar gitti. Eskiden üretilen, 70-80'li yıllarda üretilen motor blokları dökme / press metodu ile üretiliyormuş. Bu yüzden muhteşem derecede çapak var ve aynı şekilde 2 motor bloğu birbirinin aynısı bile değil.
Günümüzde ise 10^-6 mm hassasiyette çalışan tezgahlarda bu motorlar son hallerini alıyorlar. Yani piston , silindir yuvası senin öyle 3 bin devirde aşındıracağının çok ama çok üstünde bir teknoloji ile zaten temizleniyor. Mesele çapak meselesi değil.
Konu ile ilgili kawasakinin yarış ekibinden bir mühendisin diye hatırladığım bir yazısı vardı. 100'lerce motosiklet üzerinde RODAJ deniyor. Kimini 3 bin km deniyor, kiminde rodaj dahi yapmıyor. Bu motor bloklarını belirli bir km sonra açıp inceliyor. Deformasyon nedir, çiziği, çüürüğü ve çarığı hususunda.
En son vardığı kanı aynen şu şekilde;
- Rodaj logaritmik olarak azalarak yapılır ve 95% olarak ilk 75 km de bu iş biter.
- 150 km 'de %99 biter
- gerisi allahın takdiri
İlk 75 km mineralli yağ ile bas - çek şeklinde basınç yaratacaksın. Yani gazı açtığın zaman yanma odasında basınç artacak, gazı bıraktığın zamanda tam tersi olacak. Bu şekilde piston etrafında bulunan segmanlar hem + hem de - basınç altında tam olarak yerleşecekler. Bu işlem 75 km diyor. Hadi biraz daha zamana yayalım 150 km olsun diyor.
Bundan sonra ver coşkuyu kolonlar inlesin pampa diyor.
Benim aklıma onca okuduğum şeyden ziyade bu yatmıştı. Talaş malaş bunlar artık eskide kaldı ( motorun üretim teknolojisi kilit nokta, gidip çıkma cbf 150 yan sanayi press üretimi piston alırsan talaş elbette olacaktır. Biz CNC tezgahlarında tornalanmış hakiki gayseri malı motor bloklarından bahsediyoruz.) Segmanları düzgün otrutmak burada amaç.
Rodajı iyi yapsan motor 80k'da yağ yakar, götü yapsan 60 k'da. Sanayi ağzını bir kenara bırakıp yolumuza bakmaıyız ey iman edenler. Rodaj ööööyle şişirildiği kadar hayati bir meshele değil artık benim gözümde. Eyyy rodaj, sen kimsin yahu ??
Asıl mesele apaçi olmamakta yeğen!! Sen 2500 km rodaj yap motora, ondan sonra 2. vites 15. bin devirde krank milinin anasını ********* ******* *******, sonrade de ki ben 2500 km rodaj yaptım, afedersiniz, nah yaptın.
Bunlar bugüne kadar okuduklarımdan ve hasbel kader yalabildiğim mürekkeplerden arta kalanı ile benim düşüncelerim. İlkokul terk sanayi esnafı rodaj ile ilgili efsanelerini bir alt satırda devam ettirebilirler.