Motosiklet Eğitmeni
Söylediklerinin büyük bir çoğunluğu 2 yıl önce yapıldı zatenihtiyaç kredisinde üst limit 60 ay'dan 36 aya araç kredilerinde sınırsızdan 48 aya, k.kartlarında da ürüne göre 0-9 ay arasına düştü, kredi alırken senin haberin olmaz ama bir şahsın müracaatı neticesinde oturduğu ev kiramı bakmakla yükümlü olduğu kişiler varmı evli ise eşi çalışıyormu ekstra geliri varmı gibi müracaat sırasında sorulan bir çok sorunun cevabına göre asgari bir geçim tutarı çıkartılır ona göre ödeyebileceği maksimum tutar belirlenir ve kullanabileceği kredi oranı hesaplanır, eskiden 1000 tl maaşla çalışan birisi işyerinden rahatlıkla 3000tl maaşla çalışıyor diye yazı alıp istediği rakamda kredi kullanabiliyordu ve bu durum ne işvereni ne de işçiyi hukuki bir yükümlülük altına sokuyordu ama sıkıysa şimdi alsın bakalım böyle bir yazıyı ne oluyor??? ayrıca haciz işlemi başlatılamaz vesaire bunlar hukuka aykırı işlemlerdir alacaklı adam ihm'ye müracaat etse kazanır biraz araştırın öyle sallayın derim...Herşey bir tarafa en önemlisi devlet ne kadar önlem alırsa alsın kişi kendini bilmediği müddetçe 10bin liralık geliride olsa fuzuli harcamaları yüzünden aylık 1000 liralık krediyi öedeyemeyecek duruma sokabilir kendini, son olarak bu bahsi geçen kanunda kişinin maddi durumuna daha önceki kredi ödeme alışkanlıklarına kredi siciline ve kredi notuna göre değişkenlik gösteren bir kanun...
Yazdigin seyleri benim bilmedigime nerden kanaat getirdigini anlayamadim.
Sadece olmasi gerekeni yazdim.
Zaten mevcut durumu elestiriyoruz.
Haciz baslatilamaz falan tabi ki hukuka uygun degil. Zaten bende hukuka uygun hale getirilmesi gerektiginden bahsediyorum.
Yani mevcut yasalar ortadayken birinin sözüyle olacak is degil bunlar ve bu eylemi yapacak bir meclis yapisinin olmadigindan bahsediyorum.
Üstelik gerçekçi olmak gerekiyor.
Senin gelirin yetmiyorsa, götür bir kefil ya da ipotek banka krediyi veriyor.
Vermiyor mu?
Kendi kendimizi kandirmayalim.
Ayrica asgari geçim tutari kaç liradir?
Devlet belli bir rakam belirlemis mi?
Belirlediyse bu rakamlar gerçekçimidir?
Aslinda bu kadar uzatmaya da gerek yok.
Dedigin gibi bankalar ve devlet bu isi gerçekten ciddiye aliyorsa neden takipteki kredi sayisi bu kadar fazla?
Merak edip arastirdim.
2015 HAZIRAN TEMMUZ rakamlarini buldum.
Bu rakamlara göre 42 milyar liralik kredi takipte ve bunun sadece 7 milyari kredi karti borcu.
Üstelik de sizin hükümet düzenleme yapti dediginiz tarihte bu rakam kredi karti için 5 milyar
Toplamda 36 milyar lirasi takipteymis.
Yapilan düzenlemeler madem bu kadar iyi her geçen yil rakamlar niye artiyor?
Kredi kartina düzenleme geldi diyorsunuz.
2015 ocak ayindan haziran ayina kadar takipteki krediler %14.5 artiyor.
Demek ki düzenleme bir ise yaramamis.
Ihtiyaç kredisi 36 aya düsürüldu demissiniz.
TAkipe düsen kredi miktari %23 artmis.
Araç kredisine düzenleme geldi öyle her isteyen alamiyor diyorsunuz.
Ama takipteki kredilerde her ay %2-3 artis var.
Daha acikli bir sey söyleyeyim.
Hükümet kredilere ve kredi kartlarina müdahale etmeden önce durum bu kadar vahim degilmis.
Yani senin yazdigin gibi 2 yil öncesine kadar verilen kredilerin takibe düsme orani her geçen yil düsüyormus.
Ama 2014 yilindan itibaren bir sihirli degnek degmis.
Ve bu sihirli degnek yukarida verdigim oranlari ortaya çikarmis.
Yani rakamlara bakinca yapilan düzenlemelerin insanlari daha fazla borca sokmaktan baska bir ise yaramadigi ortada.
Demek ki düzenleme pek düzenli olmamis.
(merak edenler google'a takipteki krediler yazip farkli linklerden rakamlara göz atabilirler. Böylece tarafsiz bir rakam görme sansiniz olur)