Ben de hiç motor kullanmadım ve 3 ay önce Ninja 250R aldım. Ben de asla hız yapmam, 9 yıldır araba kullanıyorum, 1-2 kez şehirlerarası yollar hariç 140'ı geçmişliğim yoktur. Bisikleti de iyi kullanırım. 3 ay kadar önce Ninja 250R aldım. Bir de gittim eğitim aldım. Ve şimdi pişmanım!
Evet motor süper, çok karizmatik, bakan bir daha bakıyor, bütün motorcu arkadaşlarım alıp kullanmak istiyor, ama ben kullanamıyorum! Bir kere hız yapıp yapmaman mesele değil, motorun super sport olması, senin başlangıçta hiç kafana takmaman gereken şeylerle seni o kadar çok yoruyor ki, asıl geliştirmen gereken yönlerine odaklanamıyorsun. Normalde gidona yüklenmemen gerekiyor, ancak bu motoru yatarak kullanıyorsun ve hem yatıp hem gidona yüklenmemek alışılması çok zor bir olay. Aynalar minicik, arabada rahat rahat, ferah ferah gördüğün arka tarafı görmek için bunda maymun oluyorsun. Sağ elin her an tetikte oluyor, çünkü gaz kolunu azıcık, birazcık, bir kaç milimetre fazla çevirsen alet senin istediğin hızın çok üstüne çıkıyor. Kaza yapmak için hızlı kullanmak zorunda değlisin, planladığın hızın sadece 3-5 kilometre üstüne çıkman, düşük hızlarda ve gerçek hayatta çok kolay kaza yapmanı sağlar. Frenler çok güçlü, daha kolları sıkmaya başlamadan tekerler kitlenip motor kaymaya başlıyor neredeyse.
İşte super sport motorlara özel bütün bu özelliklerle uğraşmaktan, asıl öğrenmen gereken basit hareketlere, denge sağlamaya, düşük hızlarda ayakta kalkmaya, dönmeye, kavrama yapmaya, etrafındaki trafiği seyretmeye odaklanamıyorsun. Bu motor seni başlangıçta uğraşmaman gereken bir sürü şeyle uğraştırıyor.
Dolayısıyla başlangıç olarak bir super sport motor asla almamalısın. Zaten önünde istediğin her türlü karizmatik aleti kullanmak için uzun yıllar var. Biraz sabret. Git bir Yamaha YBR125 veya HONDA CBF150 al. Bir yıl kullan, alış, motorun üzerinde durmayı öğren. Maksimum 500 lira kayıpla satarsın. Sonra sat, git o zaman al 250'lik super sport motorunu.
Gerçekten binip gidebildiğin sıradan bir motor, garajda duran binmeye korktuğun süper bir motordan çok daha karizmatik olsa gerek.