Soru 1) Misal motor ile saate 100km hızla gidiyorum 50km lik bir yola nekadar zamanda ulaşırım bu hesap nasıl yapılır
Soru 2) saate 100km hızla gidersem 1 sanyede 100 metre mi gitmiş olurum
Soru 1) Misal motor ile saate 100km hızla gidiyorum 50km lik bir yola nekadar zamanda ulaşırım bu hesap nasıl yapılır
Soru 2) saate 100km hızla gidersem 1 sanyede 100 metre mi gitmiş olurum
yol = hiz x zaman
50 km yolu almam ne kadar sürer sorusunun cevabı yoktur.
yol düz mü, yokuş mu?
virajlı mı?
yolun genişliği ve trafik durumu
asfalt mı, stabilize mi? asfaltın kalitesi?
hepsi de etkili faktörler. öyle yollar var ki üçüncü vitese çıkamıyorsun ve 50 kilometreyi iki buçuk saatte alıyorsun.
google maps'e sorarsan genel bir fikir verir.
bir de ortalama hız kavramı var. yola çıkarsın, gittiğin mesafe belli. sözgelimi 150'nin altına düşmedim hiç dersin. yol bilgisayarına bir bakarsın ortalama hızın 110 çıkar. ya da hesap yaparsın, 200 km yol geldim, 150 ile gittim, nasıl iki saar sürdü? virajda, yokuşta, kavşakta, kamyon sollarken her yavaşlaman ortalama hızı düşürür.
ben matematik öğretmeniyim , lisede, öğrencilere :
*bir araba saatte ortalama 100 km gidiyorsa 3 saatte kaç km gider diye sordum, bir çoğu yapamadı
*x=5 ise x kaçtır diye sordum, 10 dyenler, 0 diyenler, 25 diyenler falan filan
*biraz daha basitleştireyim dedim, 7 kere 8 dedim, öğrenci bakıyor![]()
A şehrinden B şehrine mesafe 400 km, ben de saatte 100 km hızla A'dan B'ye gidiyorum. Can'da B şehrinden A şehrine saatte 150 km hızla geliyor. Biz yola çıktıktan yarım saat sonra uzaylılar gelmiş, "Bizim canımız sıkılıyor, yapacak iş yok bari bu A şehri ile B şehri arasındaki mesafeyi uzatalım" demişler, onların teknolojisi de saatte 50 km hızla iki şehri birbirinden uzaklaştırıyor. O zaman Can'la ben yola çıktıktan kaç dk sonra buluşabiliriz?
ben matematik öğretmeniyim , lisede, öğrencilere :
*bir araba saatte ortalama 100 km gidiyorsa 3 saatte kaç km gider diye sordum, bir çoğu yapamadı
*x=5 ise x kaçtır diye sordum, 10 dyenler, 0 diyenler, 25 diyenler falan filan
*biraz daha basitleştireyim dedim, 7 kere 8 dedim, öğrenci bakıyor![]()
Halt! 6 kere 9
---------- Mesajlar birleştirildi - 17:14 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:08 ----------
Bu arada hocam kafadan attığım bu şeyi 112,5 dakika diye hesapladım, doğru mu?![]()